Borstvoeding

Borstvoeding

17 januari 2018 2 Door Jeanet

Ons zoontje van 2 jaar en is nog steeds erg blij met de borstvoeding die hij krijgt. De momenten dat hij vaak nog borstvoeding wil is voor het slapen, tijdens verdriet of gewoon om even lekker wat te drinken.

Nadenken tijdens de zwangerschap.
Als je zwanger bent, kan je alvast nadenken over wat voor voeding je je kindje wil gaan geven als hij of zij geboren wordt.
Je kan je hierin verdiepen door voorlichtingen te volgen, op internet artikelen te lezen en door in gesprek te gaan met anderen.  Maar je kan ook je gevoel volgen. De beslissing die je maakt, kan je nog veranderen zodra je kindje geboren is. Maar het is wel fijn om er van te voren al over na te hebben gedacht.
Ik heb niet getwijfeld over wat voor voeding ik zou gaan geven. Voor mij was het duidelijk, maar ook vanzelfsprekend dat ik borstvoeding wou gaan geven.

Borstvoeding is niet altijd vanzelfsprekend en ook niet elke moeder wil of kan borstvoeding geven. Alle moeders mogen gelukkig hun eigen keuze maken en ik veroordeel ook geen enkele moeder die geen borstvoeding wil of kan geven.

Borstvoeding geven gaat niet vanzelf. 
In de kraamweek wou hij wat lastig drinken. Ons zoontje was natuurlijk nog klein en moest leren hoe hij bij mij goed ging drinken. En ik als net moeder, moest leren hoe je nou eigenlijk borstvoeding geeft. Want als het niet goed gaat, kan het voor veel pijn zorgen. Dankzij de fijne hulp van de kraamzorg én lactatiekundige is dit helemaal goed gekomen. En viel de lastige start, eigenlijk best mee. Nadat we wisten hoe het moest, ging het vanzelf. En was de borstvoeding vanzelfsprekend.Hij gaf en geeft zelf wel aan wanneer hij wil drinken.

Lactatiekundigen kunnen je helpen tijdens de start als je wel graag borstvoeding wilt geven, maar het niet lukt. Natuurlijk is er ook de kraamzorg die je kan helpen, maar soms kom je er niet uit of ontstaan de problemen na de kraamweek. Een lactatiekundige is opgeleid en heeft de kennis om de juiste begeleiding te kunnen geven bij borstvoeding.
Welke lactatiekundige bij jou in de buurt werkt, kan je gemakkelijk zoeken op de site van NVL.

Meer dan alleen voeding. 
Dat borstvoeding duidelijk meer is dan alleen voeding heb ik ook absoluut gemerkt. Als hij niet fit is, wat troost nodig heeft omdat hij bijvoorbeeld is gevallen, tijdens spannende momenten of  om in slaap te komen zijn een aantal redenen wanneer hij ook graag even wil drinken bij mij.

Langer dan 2 jaar borstvoeding.
Inmiddels is ons zoontje al 2 jaar en is hij nog steeds erg blij met de borstvoeding. ‘s morgens als hij wakker wordt wil hij als eerste even bij mij drinken. Regelmatig zit hij even met de hand in mijn shirt, dan hoeft hij niet eens te drinken maar wil hij toch even de nabijheid.
Tijdens het drinken zegt hij regelmatig mmmm lekker, met stralende oogjes zie je hem genieten tijdens het drinken.

Er zijn echt wel momenten dat ik denk, ik ben er klaar mee ik stop ermee. Maar ik merk aan hem dat hij er echt nog veel behoefte aan heeft. En om het hem dan te ontnemen, vind ik eigenlijk niet nodig. Er zijn ook wel momenten dat het niet kan, dat weet hij dan ook en accepteert hij soms ook wel. En ach het zijn ook wel hele fijne momentjes samen.
Als ik zie wat voor troost, liefde, fijn gevoel en plezier het hem geeft. Waarom zal ik dan stoppen. Ik geloof er in dat als hij het niet meer nodig heeft hij vanzelf ermee stopt en tot die tijd genieten we nog van de momentjes. En ik stop liever, wanneer hij er klaar mee is dan er een enorme strijd van te maken.

Tietje.
Als ons zoontje wil drinken zegt hij ‘Tietje’. Dit is zo ontstaan door mijn man die het een keer uit de grap zei, maar hij heeft het onthouden en zegt het nou dus altijd.

Even friemelen.
Regelmatig wil hij alleen even met zijn hand in mijn shirt, even friemelen of alleen even voelen. Op de een of andere manier geeft hem dat een fijn vertrouwd en rust gevend gevoel.

Kolven
Doordat ik thuis werk als gastouder, is kolven nooit nodig geweest. Wel heb ik het een aantal keer gedaan en hadden we een voorraadje in de vriezer (die helaas grotendeels inmiddels weg hebben moeten gooien). Gewoon voor de zekerheid, als ik een keer een avond weg zou gaan. Een aantal keer hebben we er gebruik van gemaakt en om te oefenen voor uit de fles drinken, wat gelijk prima ging.
Kolven was absoluut niet mijn ding, erg blij dat ik dat niet elke dag heb hoeven doen. Had ik wel moeten kolven, vanwege ander werk dan weet ik niet of ik nu nog borstvoeding zou geven.

Ijsjes van moedermelk
Wij hebben ijsjes van moedermelk gemaakt in het beschermdopje van de speen, mooi klein formaat en heerlijk met het zomerse weer. Mijn zoontje heeft er zijn eerste zomer van gesmikkeld.

Moedermelksieraad.
Als blijvende herinnering heb ik een bedel aan mijn armband met het handje van mijn zoontje afgedrukt in moedermelk. Gemaakt door Moedersmooiste Sieraden.

moedermelkarmband, borstvoeding

Aanvoelen als ik ziek wordt.
Vaak kan ik aan mijn rechterborst aanvoelen als ik ziek wordt. Mijn rechterborst wordt dan wat hard en gevoeliger. Vaak duurt het dan ook niet lang dat ik echt ziek ben. Best bizar, vindt ik zelf.

Voordelen van borstvoeding vindt ik.
De voordelen van borstvoeding vindt ik:
– Altijd bij de hand
– Altijd op temperatuur
– Geen gedoe met flesjes die mee moeten, scheelt een hoop ruimte in je tas.
– ‘s nachts er niet uit hoeven (hij slaapt bij ons in bed en kan zichzelf prima bedienen)
– Geen maximum je kindje mag zoveel drinken als hij wil, erg handig bij dagen wanneer het allemaal niet wou, bijvoorbeeld tandjes die door kwamen, hij niet helemaal lekker was of gewoon voor troost.
– Je hebt je handen of een hand vrij tijdens borstvoeding geven, erg handig want tijdens mijn werk gaf ik hem de borst maar kon ik de andere kinderen gewoon hun broodje smeren.
– Het kost je niks
En zo zijn er 101 redenen waarom borstvoeding een reden kan zijn.

Facebookgroep over borstvoeding.
Als moeder heb ik heel veel gehad aan de facebookgroep over borstvoeding, waar lactatiekundigen en ervaren moeders zitten, waar je je vragen kan stellen over borstvoeding. Erg fijn, om hulp te krijgen van ervaren moeders, maar ook om andere moeders te helpen wanneer hun hulp nodig hebben. Maar ook fijn om ervaringen uit te wisselen of even je hart te kunnen luchten.

Tips voor andere moeders.
Volg je gevoel! Doe wat bij jou past en wat goed voelt bij jou.
Ik kan wel zeggen borstvoeding is het mooiste wat er is, maar het moet voor jezelf als moeder ook goed voelen.

Dat ik na 2 jaar ook nog borstvoeding geeft, is voor mij normaal en niet ongewoon. Andere jonge kinderen krijgen peutermelk, papjes voor het slapen gaan, warme melk mee naar bed. Ons zoontje krijgt dit niet, maar krijgt dan borstvoeding.

Wil je meer informatie over borstvoeding? Op de site van Kenniscentrum Borstvoeding staan diverse interessante artikelen over borstvoeding.