Poffert, een Gronings recept.

Poffert, een Gronings recept.

27 februari 2019 0 Door Jeanet

Poffert is een typisch Gronings streekgerecht, het is een soort broodcake die je officieel au bain marie bakt maar kan ook in de oven gebakken worden. Mijn oma maakte dit vroeger altijd en ik probeer het minimaal 1x per jaar ook te maken. Even voor de duidelijkheid, poffertjes en poffert zijn niet hetzelfde!

Wat heb je nodig om poffert te maken.
– 500 gr zelfrijzend bakmeel
– 500 ml melk
– 3 eieren
– een beetje zout
– een pakje roomboter
– basterdsuiker
poffertpan
– Oven of grote pan waar de poffertpan in past.
– beslagkom
– mixer

Hoe maak je het. 

1. Zorg ervoor dat je alles klaar hebt staan.
2. Als je er voor kiest om het te maken in de oven zet dan de oven aan op 180 graden. Kies je voor au bain marie kook dan alvast het water.
3. Doe het zelfrijzendbakmeel, de melk, de eieren en een snufje zout in de beslagkom.
4. Mix het beslag 3 minuten op de hoogste stand.
5. Smelt wat roomboter in een pannetje of in de magnetron.
6. Vet met het gesmolten roomboter de poffertpan in.
7. Giet het beslag in de ingevette poffertpan en doe dan de deksel erop.
9. De poffert kan nu in de oven of in de pan.
Bij in de oven: Zet de poffertpan in de voorverwarmde oven van 180 graden. Na 1 uur kan je controleren of de poffert gaar is.
Bij au bain marie: Doe een laagje gekookt water in de grote pan. Doe de poffertpan in de grote pan met water. Schiet hier heet water bij, het water mag niet hoger komen dan 2 vingers onder de deksel van de poffertpan. Zet het vuur laag en bak de poffert in 2 uur gaar. Controleer regelmatig of er nog genoeg water in de pan zit en vul eventueel het water bij met heet water!
10. Prik in de poffert, als het mes er schoon uit komt is de poffert klaar. Als de poffert nog niet klaar is, wacht dan nog even en blijf om de ongeveer 5 á 10 minuten controleren of de poffert gaar is.
11. Haal de poffert uit de pan, door de deksel er af te halen en de pan om te kiepen op een plat bord.
12. Smelt wat roomboter in een pannetje.
13. Snij voor iedereen een plak af.
14. De poffert eet je op met gesmolten boter en suiker op de plak poffert.