Vast voedsel aanbieden met de Kleintjes Methode.

Vast voedsel aanbieden met de Kleintjes Methode.

5 april 2018 0 Door Jeanet

Eerder schreef ik al over de borstvoeding die mijn zoontje krijgt. Na 6 maanden volledig borstvoeding, zijn we naast de borstvoeding begonnen met vast voedsel aan te bieden. Dit hebben we gedaan door middel van het eten in stukken te geven, dit wordt ook wel Rapley genoemd. Stefan Kleintjes heeft hier een Nederlandse methode genaamd Kleintjes Methode voor ontwikkeld.

Geïnspireerd door andere moeders. 
Ik heb veel (gehad) aan de Facebookgroepen waarin andere moeders hun meningen en ervaringen delen. Samen elkaar helpen, inspireren en een luisterend oor bieden, wat ontzettend fijn dat deze mogelijkheid bestaat.
In deze en andere groepen las ik steeds vaker dat ze begonnen met vast voedsel met 6 i.p.v. 4 maanden én niet geprakt maar in stukken. Ik ben me hierin gaan verdiepen en heb toen besloten het ook op deze manier aan te pakken.

Vanaf 6 maanden.
We zijn begonnen bewust vanaf 6 maanden. Na 6 maanden is het immuunsysteem voldoende rijp, is het verteringssysteem beter op orde, is de orale motoriek voldoende getraind, is de hand- oogcoördinatie zover en is de fijne en grove motoriek voldoende op orde.

Een grappig voorbeeld wat ik tijdens een van de lezingen van Stefan Kleintjes, maar ook in andere artikelen las was én regelmatig als voorbeeld heb genoemd richting mijn omgeving die het maar raar vond dat mijn zoontje nog niks anders kreeg dan borstvoeding.
“Maar hij is er echt aan toe, hij grijpt naar mijn lepel als ik iets eet!” is een veelgehoord ‘argument’ om toch eerder te starten met bijvoeding. Als je een stuk hondenpoep in je handen had gehad, had je kind dat óók in zijn mond willen stoppen. Had je dat dan ook toegelaten omdat hij het zo graag wilde?

Stukken in plaats van gepureerd.
Geen gepureerde fruit en groente, maar gewoon stukken.
Stukken zo groot dat ze gemakkelijk te pakken waren door hemzelf. En dan kon hij zelf bepalen wat hij er van op at, hoe hij het op at en hoe snel hij het op at. Soms een dikke bende, maar vaak vooral veel plezier omdat hij het zelf kon bepalen.

Stuk gezelliger én handiger.
Ik vond het hierdoor een stuk gezelliger aan tafel. Wij konden zelf ook eten, zonder het eten koud te hoeven laten worden omdat een van ons hem eten moest geven. En doordat hij het zelf kon bepalen, hadden we weinig gemopper omdat hij niets kreeg. Soms wel gemopper omdat het hem soms wat lastig af ging of omdat hij liever wat anders had.
Een ander voordeel was dat ik er niets extra’s voor in huis te halen en ik had geen extra werk van/voor het eten van ons zoontje.
Tijdens mijn werk was het ook erg handig, want hij kon het zelf bepalen en ik zat niet tegelijk 4 kinderen aan tafel te voeren met een lepeltje.

Voedsel introductie schema.
Met sommige voedingsmiddelen wordt geadviseerd later te beginnen, zodat de darmen de kans krijgen rustig te wennen aan vast voedsel. Stefan Kleintjes, heeft hiervoor een voedselintroductieschema opgezet. In het schema staat precies wat wanneer je het beste kan geven. Dit schema kan je zowel op internet als in het boek vinden. In het boek wat Stefan hierover schreef kan je meer lezen over bijvoeden vanaf 6 maanden, op welke manier en waarom op deze manier.

Stefan Kleintjes.
Stefan Kleintjes, is een lacatiekundige IBCLC en kinderdieetist. Daarnaast is hij op diverse manieren bezig (geweest) met de verschillende kindervoeding wat begint bij borstvoeding, maar ook de bijvoeding.
Hij begeleidt en coacht je graag bij borstvoeding, bijvoeding en alles wat daarmee te maken heeft.
Meer informatie over borstvoeding én bijvoeding, over wat Stefan Kleintjes allemaal al voor mooie dingen heeft gedaan en bereikt én de contactgegevens over Stefan Kleintjes, vind je op zijn eigen website over borstvoeding én bijvoeding.

Leestips:
Wil je graag meer weten over deze manier van eten geven/aanbieden aan je kind? Ik heb een aantal artikelen voor je op een rijtje gezet.
Artikelen waar ik veel aan heb gehad en regelmatig heb gelezen zijn:
– Artikelen van de Groene Vrouw, waaronder ‘Die zes maanden‘.
– Artikel van Kiind.
– Artikelen over bijvoeding op de website van Borstvoeding.
– Het boek: Eten voor de kleintjes, van Stefan Kleintjes.
– De lezingen van Stefan Kleintjes tijdens de Puur en Hecht beurs en (volgens mij) de Ouder Natuurlijk Beurs.
– De Facebookgroep: Bijvoeden volgens Stefan Kleintjes: #kleintjesmethode.