Activiteitentips tijdens de lockdown door Corona.

Activiteitentips tijdens de lockdown door Corona.

18 december 2020 1 Door Jeanet

2020 het jaar waarin Corona veel invloed heeft (gehad). Inmiddels is het duidelijk dat tot in elk geval 19 januari bijna alles dicht is, niet meer naar school spelen met klasgenootjes, geen kerst met de hele familie mogen vieren en we geen vuurwerk mogen afsteken met oud en nieuw. Maar ook geen bioscoop, geen uitstapje naar de dierentuin, niet spelen in de indoorspeeltuin, geen duik in het zwembad. Veel wat er niet kan deze kerstvakantie, maar gelukkig zijn er ook nog dingen die wel kunnen. In deze blog heb ik daarom wat tips voor je gezet zodat ik je hopelijk kan inspireren voor wat leuke activiteiten. 

Ik schreef eerder dit jaar al een blog met 100 activiteitentips voor thuis tijdens Corona, maar in deze blog heb ik nog even een aantal activiteiten die je in de winter kan doen. De vorige blog was tenslotte in april geschreven en in de het voorjaar kan je toch andere dingen thuis doen dan nu, toen hadden we het geluk van veel mooi weer en konden we dagen buiten zijn. Nu zijn we helaas meer op binnen aangewezen, maar naar buiten is gelukkig zeker nog mogelijk (tenzij je in quarantaine moet)!

1. Kaartjes maken.
Maak samen kaartjes en stop deze in de brievenbus bij de mensen. Ook erg leuk om te doen voor de oudere mensen bij jou in de buurt, maar eigenlijk is het voor iedereen leuk om een kaartje te krijgen! Kan natuurlijk voor kerst, maar vooral in deze moeilijke tijd is het op elk moment leuk om een kaartje te krijgen!
Geen blanco kaartjes in huis? Vouw deze dan zelf van papier. Het gaat om het gebaar, niet om de perfectie.

2. Spelletjes spelen.
Nu we meer thuis zijn en we vanwege de koudere dagen ook meer binnen zijn, is er ook meer tijd voor spelletjes te spelen. Pak elke dag een ander spelletje uit de kast en speel deze manier weer eens alle spellen uit je kast. Heb je geen spellen in huis, vraag dan aan mensen in je buurt of je wat mag lenen of ruil spellen met elkaar om zo voor variatie te zorgen. Ruilen kan je doen door het aan de deur te hangen aan een plastic zak en daar het spel in te doen, waar de ander het spel dan uit kan halen en het andere spel in kan doen. Op deze manier houd je de 1,5 meter afstand.
Tips voor spelletjes lees je in de blog: Speltips voor een gezellig moment samen. 

3. Filmmiddag thuis.
Maak er thuis een gezellige filmmiddag van. Er zijn diverse (kerst)films te vinden via Netflix, Videoland of een andere streamingsdienst. Wist je dat je bij veel streamingsdiensten voor €0,01 gratis een maand kan proberen?
Geen streamingsdienst? Je kan vaak diverse films kijken via interactieve tv van je tv abonnement of via de website van Zappbios.
Home Alone bekijk je via Disney Plus.
Polar Express bekijk je via Netflix.
Harry Potter bekijk je via Prime Video.

4. Lichtjeswandeling.
In de winter zijn er diverse huizen versierd met leuke lichtjes. De lichtjes geven een wandeling in het donker aan het eind van de middag of na het eten een verwonderend effect en maakt de wandeling net wat magischer.

5. Knutselen
Knutselen is een activiteit die soms kan zorgen voor uren plezier. Maak bijvoorbeeld een sneeuwpop van plastic bekertjes, maak een slinger van pinda’s of een vogeltaart voor de vogels, maak je eigen waxinelichtpotjes, maak sneeuwpoppen van wattenschijfjes en zo kan je op Pinterest nog veel meer leuke knutsel ideeen vinden. Wil je de knutsels zelf niet bewaren? Maak er dan een ander blij mee, vooral oudere mensen vinden het vaak fijn om zulke knutsels te ontvangen!

6. Bakken
Bak iets lekkers wat je bijvoorbeeld alleen in de winter eet, zoals poffert, stamppot, oliebollen, kniepertjes of maak een snoephuisje van koek en snoepjes.

7. Doe mee aan de Willy Wonka Wedstrijd.
Doe mee aan de Willy Wonka Wedstrijd, de 3 mooiste inzendingen krijgen 5 Tony Chocolony repen met eigen wikkel!

8. Escaperoom thuis.
Maak thuis je eigen escaperoom. Op internet kan je complete pakketten voor thuis bestellen, maar je kan natuurlijk samen ook aan de slag, ieder bijvoorbeeld een kamer. Vooral voor tieners denk ik erg leuk om te doen.

9. Stenen beschilderen en rond laten zwerven.
Laatst ontdekten we zelf de actie Happy stones, écht keitof want we vonden een mooie steen in de natuur. Erg leuk om te vinden. Maar ook erg leuk om zelf stenen te zoeken, te verven en deze rond te laten zwerven.

10. Kamperen
Kamperen buiten is nou een stuk frisser, maar slapen in de woonkamer is hier groot favoriet. Matras in de woonkamer in plaats van de slaapkamer en lekker slapen. Of maak een hut (van bijvoorbeeld het bed) en laat je kind op die manier kamperen. Groot succes en favoriet hier in huis.

11. Sterren kijken
In de zomer kan je de sterren vaak pas laat in de avond zien, maar nu het vroeger donker wordt kan je de sterren ook eerder zien. Te koud buiten? Doe dan alle lampen uit binnen en kijk vanuit het raam naar buiten.

12. Auto wassen
Vooral met het viezere wegen zijn de auto’s ook meer vies, een ideaal klusje om dus te doen tijdens de winter. Hoeft natuurlijk niet met de koude waterkraan, maar kan ook met een warm sopje.

13. Ga naar buiten
Maak een wandeling, ga spelen in de speeltuin in de buurt, stap op de fiets. Leuke uitjestips lees je op mijn website www.uitjesinnederland.com

14. Maak een activiteitenpot.
Maak een activiteitenpot met leuke activiteiten, ga samen aan tafel zitten en schrijf allemaal dingen op die je kan bedenken om te doen. Stop ze in de pot en pak er elke dag een of meerdere activiteiten uit om te doen.

15. Vraag je kind wat hij/zij wil doen, vaak hebben kinderen erg leuke verassende ideeën. Vervelen, tot rust komen en even niks doen is ook totaal niet verkeerd en zorgt soms juist voor nieuwe ideeën! Wees niet te streng en veeleisend voor jezelf, maar ook niet voor je kinderen. Geniet vooral van de (extra) tijd die je samen hebt.

Meer tips lees je in de blogs:
Kerstvakantie uitjes tijdens de lockdown door Corona.
100 activiteiten die je thuis kan doen in Coronatijd
Tips voor activiteiten tijdens een vakantiedag thuis. 
Gratis uitjes in Nederland. 
Leuke (gratis) wandelingen met kinderen in het Noorden van Nederland. 

Wacht niet op bijzondere momenten, maar maak gewone momenten bijzonder!

De laatste tijd zijn er wat minder nieuwe blogs online gekomen, vanwege diverse privéredenen zal dit voorlopig ook zo blijven. Op Instagram en mijn Facebookpagina plaats ik wel regelmatig nog berichten, aangezien dat minder tijd en energie kost.
De eerdere geschreven blogs die op mijn websites staan kan je altijd nog terug lezen.