Zwangerschap: Moeders voor moeders. Zwangere moeders helpen anderen met het HCG uit hun zwangerschapsurine.
Moeders voor Moeders, wellicht weet je er al wat over. Maar er is ook nog veel onbekend over. Toen ik zwanger was, wist ik hier ook te weinig over. Ik wist wel wat het deed, want door Moeders voor Moeders waren we zwanger geworden. Maar urine laten ophalen bij mijn huis durfde ik niet, want niet de hele buurt hoefde te weten dat ik nog zo pril zwanger was. Achteraf kwam ik er achter dat ik echter wel mee had kunnen doen, zonder dat de buurt het had hoeven weten. Enorm zonde, wat ik tot op de dag van vandaag zeker nog steeds spijt van heb. Daarom deze blog met meer informatie, om meer bekendheid te geven, zodat er hopelijk nog meer moeders zwanger kunnen worden.
Wat doet Moeders voor Moeders.
Moeders voor Moeders helpt stellen met vruchtbaarheidsproblemen. Ze inzamelen urine van zwangere vrouwen. Hieruit wordt het hCG-hormoon gewonnen. Dit hormoon wordt gebruikt voor het maken van geneesmiddelen die worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen.
Niet alleen voor moeders, maar ook vaders én jongens kunnen hier baad bij hebben. Bij vrouwen helpt het hCG-hormoon namelijk voor het opwekken van de eisprong voor zwangerschapsbehandelingen en gecontroleerde overstimulatie van de eierstokken voor zwangerschapsbehandelingen. Ook bij mannen helpt het hCG-hormoon. Namelijk ter stimulatie van de testosteron-productie die uit zichzelf te weinig hormoon produceren om zaadcellen aan te maken. En bij jongens helpt hCG hormoon bij niet ingedaalde zaadballen ter voorkoming van onvruchtbaarheid op latere leeftijd.
Een traditie die al jarenlang bestaat.
Zwangere vrouwen helpen al bijna 90 jaar andere vrouwen om zwanger te worden. Dat is een bijzondere traditie, want urine verzamelen lijkt wellicht soms wat vreemd. Toch doen Nederlandse vrouwen dit al sinds 1931.
Over hoe dit vroeger ging én verder ontwikkeld is in de loop der jaren, lees je op de website van Moeders voor Moeders.
Meedoen.
Meedoen kan in heel Nederland, uitgezonderd de Waddeneilanden. Na aanmelding, krijg je een informatiegesprek en wordt er gekeken of je mee kan doen. Als je voldoet aan de voorwaarden kan je meedoen en wordt de urine bij je thuis of ander afgesproken plek opgehaald.
Aanmelden via de website.
Via de website kan je je vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent t/m week 11 van je zwangerschap aanmelden om mee te doen. Binnen enkele dagen zal een van de informatrices contact met je opnemen, er wordt dan een afspraak ingepland om meer informatie te geven. Meedoen kan vanaf de week 6 t/m week 16 van je zwangerschap, in deze periode bevat je urine namelijk het meeste hCG hormoon.
Informatrice komt bij je thuis langs.
Na de aanmelding wordt er een afspraak ingepland en vervolgens komt de informatrice bij je thuis langs. Tijdens dit bezoek wordt je verteld hoe het mee doen in zijn werk gaat, worden er een aantal vragen gesteld, wordt je urine getest op de aanwezigheid van het hCG hormoon én wordt er gekeken of je aan de deelnamevoorwaarden voldoet.
Als je niet voldoet aan de deelnamevoorwaarden of niet voldoende hCG hebt, is deelname helaas niet mogelijk. Je kan bijvoorbeeld niet mee doen als Hepatitis hebt, HIV positief bent, ooit bloedtransfusie hebt gehad, ooit
groeihormonen hebt gehad, diabetes type 1 of 2 hebt en/of wanneer je overmatig alcohol of drugs gebruikt.
Maar als je door middel van een hormoonbehandeling zwanger bent geworden, bijvoorbeeld via IUI, IVF of ICSI, dan kun je wel gewoon meedoen. Meer over de deelnamevoorwaarden, lees je op de website van Moeders voor Moeders.
Urine opvangen.
Als je voldoet aan de deelnamevoorwaarden, ontvang je van Moeders voor Moeders die materialen wat je nodig hebt om urine op te vangen. Je ontvangt een opvangkannetje en een blauwe fles. Met het opvangkannetje vang je je urine opvang op en giet je deze vervolgens in de blauwe fles. Voor elke opvangdag, gebruik je een nieuwe fles. De flessen worden uiteraard door Moeders voor Moeders grondig gereinigd en zijn schoon als je ze ontvangt. Het opvangkannetje mag je alleen omspoelen met water, nooit met schoonmaakmiddelen. Schoonmaakmiddelen breken namelijk het hCG hormoon af.
Inleveren van urine.
Sinds 2 november 2015 worden de flessen bij elke deelneemster opgehaald. Eerder kon je in bepaalde regio’s alleen mee doen, als je zelf de kratjes naar een verzamelpunt bracht. Vanaf 2 november 2015 is dit veranderd én worden alle flessen bij de deelneemsters thuis opgehaald.
De flessen worden elke week opgehaald met een bestelauto zonder reclame waardoor niemand hoeft te weten dat je meedoet en zwanger bent. Je hoeft er niet voor thuis te blijven én kan met de informatrice afspreken waar de kratjes staan (hoeft dus niet zichtbaar bij de voordeur). Eventueel kan je ook een alternatief ophaaladres opgeven (misschien bij je ouders of op je werk, natuurlijk wel even met ze overleggen van te voren).
Ik ben énorm dankbaar dat we door het geneesmiddel zelf zwanger konden worden. Achteraf heb ik enorm veel spijt dat ik door de onzekerheid, angst dat anderen het zagen én de onwetendheid hoe je mee doet, niet mee heb gedaan. Want achteraf blijkt het gemakkelijker te zijn én anoniemer te kunnen dan ik had verwacht.