Budgettips in samenwerking met Robin en Carina.

Budgettips in samenwerking met Robin en Carina.

4 januari 2023 0 Door Jeanet

Robin (eerder papainspe nu RobinYorick) en Carina (van TheHappyMomstory) zijn twee leuke mensen die je kan volgen op Instagram. Ze maken geweldige filmpjes samen én besloten afgelopen weken ook budgettips te verzamelen. Diverse tips kregen ze, die kan je wel terug lezen in hun highlights. Ik weet en vond zelf dat dat best lastig is om terug te lezen/op te slaan. Dus ik besloot Robin een bericht te sturen en te overleggen of het wellicht handig was als ik ze verzamel in een blog. Want hoe mooi is het als je samen kan werken en zo nog meer mensen kan helpen. Robin vond het gelukkig een goed idee én ik kroop achter mijn laptop om het uit te werken in deze blog. Carina is ook op de hoogte én vind de blog leuk gedaan.

Maak je inkomsten en uitgaven inzichtelijk.
Heel belangrijk om eerst te weten is wat je inkomen is en wat je uitgaven nu zijn. Alvast een waarschuwing dat dit best schrikken kan zijn. Dit kan je gemakkelijk doen door een Excel bestand te maken én je bankrekening te openen en zo alle inkomsten en uitgaven te noteren. Elk bonnetje of elke week de bonnetjes gelijk toevoegen, maakt het haalbaarder om het bij te blijven houden. Je kan dit ook op papier doen, maar met Excel kan je het gemakkelijker naast elkaar zetten, bijvoorbeeld een week, maand of jaaroverzicht maken komende maanden. In Excel zit een rekenfunctie waardoor Excel de bedragen voor je bij elkaar kan optellen. Door overzicht te creëren kan je gemakkelijker zien hoeveel je uitgeeft én waar je op kan besparen.
In sommige bankapps is dit ook mogelijk en zijn ook diverse andere apps die dit voor je kunnen doen automatisch. Je kan het natuurlijk ook in een schrift of moneyplanner op papier doen.  Zoek voor jezelf even uit wat voor jou het beste werkt én meest haalbare maar ook inzichtelijkste is.
Ik heb dit zelf ook gedaan. Ik maakte hiervoor aparte groepen in de uitgaven. Een met vaste lasten (zoals huur, gas, energie, verzekeringen), vaste lasten die variabel zijn (benzine, boodschappen), overige uitgaven. En dan gooide ik niet alles op 1 bult, maar benoemde ik wel wat wat was. Dit kan je natuurlijk zo uitgebreid maken als je zelf wil, zorg dat het voor jou haalbaar is om bij te houden maar ook overzichtelijk is om te zien waar je geld naar toe gaat.

Spaarchallange
Elke week het bedrag van het weeknummer inleggen, hierdoor heb je aan het einde van het jaar €1378. Dus week 1, €1,-, week 2 €2,- en zo door tot en met week 52, waarbij je €52 inlegt. Je kan het ook andersom doen aangezien december een dure maand is. Dan doe je week 1, €52, week 2, €51 en dan op week 52, €1. Is dit lastiger kan je ook per week €26,50 doen, ook dan kom je uiteindelijk uit op €1378.
Je kan dit automatisch laten doen op je rekening, maar ook hiervoor een spaarpot maken/kopen. Door een spaarpot is het minder zichtbaar wat er in zit en minder makkelijk om het wellicht te gebruiken.
Wil je het overzicht van de spaarchallenge liever uitprinten? Je vind het document hier.

Maak een spaardoel.
Door een spaardoel te hebben, motiveer je jezelf nog meer om te sparen. Sparen is net als afvallen. Maak je spaardoel specifiek.
– Bedenk wat heb ik nodig om een goede start te maken?
– Wat zijn mijn verwachte uitgaven, inkomsten en andere (onvoorziene) kosten?
– Welk (spaar) doel wil ik behalen
– Wat is realistisch termijn om mijn (spaar) doel te behalen?
– Waar kan ik op besparen?
– Begin rustig, maak het haalbaar en leuk. Stel niet te hoge eisen, maak het doel niet te groot/duur.

Potjes in je bankierenapp.
Diverse bankierenapps hebben de mogelijkheid om je spaargeld te verdelen in diverse potjes. Maak elke maand (automatisch) een bepaald bedrag over naar het spaarpotje/spaardoel om zo gemakkelijker het spaardoel te kunnen behalen. Zo kan je bijvoorbeeld een potje maken voor de vakantie, voor de auto, voor je huis e.d. Hierdoor is het inzichtelijker wat je beschikbaar hebt. Ook erg handig voor je spaardoel, zodat je kan zien hoeveel je al gespaard hebt. En zo zet je elke maand geld opzij voor bijvoorbeeld je vakantie en is je vakantie een minder ingrijpend bedrag als het vakantie is.

Wisselgeld naar je spaarrekening.
Bij o.a. de Rabobank kan je instellen dat wanneer je iets hebt gekocht, dat de app automatisch het bedrag afrond en het “wisselgeld” naar je spaarrekening over boekt. Dus bijvoorbeeld je koopt iets van €34,45, dan maakt de app automatisch €0,55 over naar je spaarrekening. Je kan er ook voorkiezen het wisselgeld x2 of x5 te doen. Het lijkt een klein bedrag, maar alle kleine beetjes helpen om te sparen.
Bij de Raboapp kan je dit instellen door naar tabblad service te gaan, vervolgens te klikken op betaal- en spaarrekening, dan slimme overboekingen en vervolgens te kiezen voor wisselgeld opzij zetten.

Pinsparen
Bij o.a. de ABN hebben ze pinsparen. Per pintransactie gaat er een bepaald percentage naar je spaarrekening.

Wat je niet ziet geef je minder snel uit.
Maak je spaarrekening én je spaarpotjes niet zichtbaar in je bankkieren app. Hierdoor zie je alleen het geld op je lopende rekening en dit zorgt vaak voor minder impulsuitgaven.

Bekijk je abonnementen. 
Bekijk de abonnementen die je hebt en of je daar op kan besparen. Er zijn al veel abonnementen te krijgen, Netflix, Bibliotheek, Spotify, Storytel, sportschool, pretpark, musua etc.
– Bekijk ze eens kritisch. Hoe vaak gebruik je die abonnementen, kunnen ze wellicht goedkoper, kunnen ze überhaupt uit of is opzeggen een goedkopere oplossing.
Een jaarabonnement voor het zwembad hebben, maar maar 1x in de maand gaan kan niet uit, dan is een los kaartje goedkoper. En dat is ook bij abonnementen van een pretpark, musea o.d. zo. Spotify, Storytel, Netflix e.d. hoe vaak kijk/luister je er naar? Of heb je het wel maar luister je er niet na, dan is het natuurlijk ook zonde om het wel te hebben maar niet te gebruiken en kan je daar ook al snel op besparen. Als je ze bijvoorbeeld in de zomervakantie wel extra veel gebruikt, kan je er ook voor kiezen ze nu stop te zetten en dan in de zomervakantie weer te activeren.
– Tv abonnement opzeggen. Kijk je bijvoorbeeld alleen tv via Netflix of via een andere app? Dan kan je ook overstappen, naar alleen internet in plaats van tv en internet.
– Telefoonabonnement. Kan je telefoonabonnement goedkoper, door een goedkoper abonnement bij je huidige provider omdat je toch niet je volledig abonnement gebruikt. Vergelijk wat hetzefelde abonnement kost bij een andere provider. En bekijk of je korting kan krijgen via je internetprovider? Ziggo werkt bijvoorbeeld samen met Vodafone.
– Deel abonnementen met anderen. Door te delen, kan je het maandbedrag verdelen en wordt het abonnement goedkoper.
– Als je belt naar je internetprovider en/of energiemaatschappij en benoemd dat je wilt opzeggen omdat je een goedkopere aanbieding hebt gekregen is er vaak korting mogelijk.
– Telefoonabonnement verlengen via de grotere sites met meerdere providers, deze hebben gek genoeg betere aanbiedingen.

Verzekeringen.
Bekijk je verzekeringen voor het huis, je uitvaartverzekering, autoverzekering e.d.. De zorgverzekering kan je alleen aan het einde van het jaar veranderen, maar is zeker aan te raden om elk jaar te vergelijken.  Kijk natuurlijk wel altijd naar de dekking! Goedkoop kan uiteindelijk ook duurkoop worden.
Je kan er ook voor kiezen bij bepaalde verzekeringen het bedrag in 1x te betalen i.p.v. maandelijks, hier krijg je dan vaak korting op waardoor je minder betaald.
Als je nu al weet dat je je eigen risico verbruikt kan je bij o.a. Menzis je eigen risico maandelijks betalen, dit scheelt weer in december.

Koop tweedehands én verkoop je spullen die je niet meer gebruikt.
Tweedehands is vaak een stuk goedkoper dan nieuw én ook nog eens duurzamer. En heb je zelf spullen over? Verkoop ze dan tweedehands om zo weer geld te verdienen.
Tweedehands artikelen kan je kopen via:
Vinted, kan je ook kleding vinden waar prijskaartje nog aanzit.
Marktplaats
– Diverse groepen op Facebook, sommige groepen zijn ook ruilgroepen voor bijvoorbeeld een boodschap of zelfs gratis. Handig als je iets zoekt, maar als je wat wil verdienen wat minder.
– Kringloop. Verkopen aan de kringloop wil vaak niet, maar wel kan je goeie spullen vaak inbrengen wat je weer afvalkosten (container) bespaard. Op de website allekringloopwinkels kan je zien welke kringloop er bij jou in de buurt zit.

Boodschappen.
Diverse tips waren er over de boodschappen.
– Pin elke week een vast bedrag voor je boodschappen. Niet met de pin betalen maar contant.
– Boodschappen doen met de scanner, zodat je weet wat je bij de kassa moet betalen.
– Budget per week én je daar ook aan houden.
– 1x per week boodschappen doen
– Kijk naar de aanbiedingen
– Kijk naar B merken in de winkels. Goedkoop is soms ook duurkoop.
– Vergelijk dezelfde producten, op de prijskaartjes kan je kijken naar hoeveel het kost bijvoorbeeld per liter/kilo. Hierdoor kan je zien welk product daadwerkelijk goedkoper is.
– Kijk in de supermarkt niet op ooghoogte, maar bij de grond. Goedkopere producten zitten namelijk lager in het schap.
– Koop alleen wat je daadwerkelijk nodig hebt.
– Groot inslaan voor een grotere periode als het een aanbieding is én als het houdbare producten zijn. Zoals wasmiddel, ranja, wc papier, potten met groente e.d.
– Maak een weekmenu n.a.v. de aanbiedingen.
– Statiegeld apart inleveren en dat geld in de spaarpot doen.
– Maak een boodschappenbriefje en neem alleen mee wat op het briefje staat.
– Boodschappen online bestellen, scheelt impulsaankopen.
– Eten invriezen.
– Eten wat over is niet weggooien, maar 1 of 2 keer per week kliekjesdag.
– Later op de dag naar de supermarkt, 35% kortingbak kijken.
Too good to go app.
– Seizoensgebonden producten eten/kopen.
– Groter koken en dan invriezen of dag erna opwarmen.
– 1x in de zoveel tijd eerst alles uit de vriezer/voorraadkast leeg eten voordat je wat nieuws koopt.
– Koop een blok kaas. Pak de kaasschaaf i.p.v. kant en klare plakken. Koop een rasp i.p.v. kant en klaar geraspte kaas te kopen.
– Koop koopzegels (AH werd veel genoemd)
Poeisz heeft gratis spaarzegels waar je diverse spullen mee kunt kopen.
Jumbo extra pas, spaar je punten mee waarmee je diverse kortingen krijgt. Dit kan via de app.
Plus koopzegels, hebben 50% rendement. Voor €4,- koop je 200 punten en als je die inlevert krijg je €6,- terug. Elke koopzegel kost €0,02. Je kunt digitaal sparen in de Plus app!
Vomar klantenkaart, hiermee kan je geld sparen.

Vakantie en uitstapjes.
Deze categorie hadden Robin en Carina niet. Maar wil ik toch wel graag hierbij toevoegen. Een dagje uit of vakantie kan namelijk zo duur/goedkoop als je zelf wil.
Ik ben in 2017 begonnen met het delen van gratis uitjes in de omgeving omdat ik er achter kwam dat er veel uitjes gratis te doen waren, maar die de mensen uit de omgeving zelf niet wisten. Inmiddels heb ik heel wat (gratis) uitjes gedaan en verzameld op mijn Instagram, Facebook en kan je ze gemakkelijker terug vinden op mijn website uitjesinnederland.com.
Andere tips/websites voor goedkope/gratis uitjes.
– Ga je vaak naar het museum? Koop dan een museumjaarkaart of een Vipkaart van de Vriendenloterij.
– Ga op de fiets. Maak er een fietstochtje van, neem wat lekkers mee van thuis, fiets langs de kinderboerderij in de buurt, ga onderweg picknicken, ga nog even langs een andere speeltuin, maak een wandeling in het bos en geniet van de omgeving waarin je woont.
Social deal en Groupon. Diverse leuke uitjes (en soms ook producten) met een mooie korting. Niet bieden, maar je weet gelijk wat je moet betalen.
Voordeeluitjes. Website met diverse vakantiemogelijkheden voor een goedkopere prijs.
Vakantieveilingen. Bieden op diverse uitjes en producten. Let wel met het bieden op dat je niet hoger dan de normale verkoopprijs komt.
– Heb je een ANWB lidmaatschap? Hiermee kan je korting krijgen op diverse uitjes.
Staatsbosbeheer en natuurmonumenten hebben diverse leuke wandelroutes, speelplekken en vaak ook diverse activiteiten in de natuur.

Andere tips
– Elke maand automatisch sparen als je loon is gestort (bijv. €100 en dan spaar je dus automatisch €1200 per jaar). Deze tip is heel vaak genoemd!
– Aparte spaarrekening openen bij andere bank, voorkomt terug storten. Zorg dat je die spaarrekening niet ziet (dus geen app voor downloaden). Geld wat niet zichtbaar is, is minder aantrekkelijk om op te maken. En doordat je het niet ziet ben je er minder bewust van dat het geld er is, maar kan je het bijvoorbeeld tijdens de vakantie wel gebruiken.
– Weekbudget, wat je overhoudt in de spaarpot doen of naar de spaarrekening overboeken. En als het op is is het op, dan niet nog weer geld overboeken/bij pinnen.
– Aparte rekening voor boodschappen en andere overige uitgaven.
– Geld wat je over hebt aan het einde van de maand, overboeken naar je spaarrekening.
– Meer cash betalen, hier moet je het dan mee doen. Cash is inzichtelijker dan een bankrekening. Wat je dan over hebt kan in de spaarpot.
– Cash betalen, pinpas thuis laten.
– Al het kleingeld onder de €2,- in de spaarpot gooien.
– Elke week een klein bedrag (bijvoorbeeld €20,-) in een potje stoppen. Kleine doelen zijn haalbaarder dan grotere doelen.
– Spaarblik die niet open kan i.p.v. spaarpot met gat, zodat je het minder gemakkelijk toch kan gebruiken in nood.
– Impuls aankopen 2 dagen uitstellen, kijken of je het daarna echt nog zo graag wilt hebben.
– Bedenk met welk doel je naar de winkel gaat. En koop niet anders dan dat.
– Bedenk of je het echt nodig hebt én echt gaat gebruiken.
– Alleen kopen als je het écht nodig hebt, niet omdat het sale is of het in de aanbieding is.
– Geen hebbedingen kopen.
– Niet teveel online kopen
– Rekeningen gelijk betalen, niet kiezen voor de optie later betalen.
– Geen kleding kopen
– Leuke kleding die je ziet, zoeken op Vinted.
– 1 kledingstuk erin, 1 kledingstuk (of meerdere) eruit.
– Eerste 3 maanden / half jaar, geen nieuwe kleding en schoenen kopen.
– Meld je aan voor aardbevingschade
– Stoppen met roken
– Kies wat jij het waard vind om geld aan uit te geven. Voor de een is dat dure boodschappen en de ander kleding.
– Je houden aan het budget.
– Koop shampoo, vitamines, e.d. wat je gebruikt alleen in de aanbieding.
– Gebruik een shampoobar, ook beter voor het milieu.
– Sparen bij DELA. Hier kan ik niet bij, maar spaar ik wel een leuk bedrag plus rente.
Tankey app voor tanken, standaard €0,02 korting per liter. Korting kan hoger worden door o.a. nieuw telefoonabonnement of bestellen via thuisbezorgd.
– App Woolsocks. Makkelijke manier om kleine bedragen terug te krijgen.
Peaks app. Beleggen met wisselgeld.
– Boek The Female Fix, over jouw weg naar financiele vrijheid. In dit boek wordt ook verteld over Peaks. Te beluisteren via o.a Storytel.
– Boek: Blondjes beleggen beter van Janneke Willemse. Te beluisteren via o.a. Storytel.
– Podcast: Over geld praat je niet.
United Consumers, korting voor telefoonprovider, sparen, tanken en autoverzekeringen.
– App Cashback XL, je besteld via de site online en krijgt steeds extra korting.
– Boek van Porterenee kopen.
– Instanties inschakelen die je kunnen helpen. Hierover schreef ik al eens een blog.
– Wees niet te streng voor jezelf! Koop/doe ook leuke dingen. Zo blijft het haalbaar.

Openheid van Robin.
Om openheid te creëren. Robin heeft geen lege spaarrekening of schulden (behalve zijn hypotheek). Maar hij zou het fantastisch vinden om meer spaargeld te krijgen. Door middel van challenges en beter te kijken naar de financiën hoopt Robin het spaargeld aan te kunnen vullen. Vroeger toen Robin net op zichzelf ging wonen, had hij een gat in de hand. Hij kocht alles wat los en vast zat. Hierdoor kwam hij som in de problemen, waardoor hij bij familie moest aankloppen. Dit is iets wat hij nooit meer zou willen.
Robin zijn spaardoel is: €20.000 sparen.

Openheid van Carina.
Op de  spaarrekening van Carina staat €0,18. Tevens wat ik deel gaat echt alleen over mij, want Ferdy (haar man) kan goed met geld omgaan. Carina niet, ze maakt alles op en heeft standaard een stuk maand over. Als zouden ze samen echt wel meer moeten kunnen sparen. Dus dat wordt een leuke uitdaging!
Carina verkoopt en koopt van alles via Vinted, en raad dit enorm aan. Zo spaart ze toch, niet op haar spaarrekening maar via Vinted. Als Carina dan kleding wil kopen via Vinted, betaald ze dat van het geld wat ze verdiend heeft met het verkopen van haar spullen via Vinted.
Carina heeft samen met Ferdy geen gezamenlijke rekening. Ze voelen ook niet de noodzaak een extra rekening te openen waar ook weer extra kosten aan zitten. Ze betalen beide bepaalde vaste lasten en Carina betaald ook de meeste boodschappen en de vakantie.
Haar “probleem” is dat al haar geld uitgegeven wordt aan eten. Carina gaat boodschappengeld pinnen en proberen hoe en of dat werkt. Ze maakt een wisselgeldbak en hoopt op die manier een leuk spaarpotje te kunnen maken voor een dagje weg. Maar misschien denkt ze ook wel over een maand dit werkt niet voor haar, dat gaat ze eerst ontdekken door het te proberen. Want als je niet probeert weet je ook niet of het voor je werkt. In de maand november heeft ze €602,- uitgegeven aan boodschappen volgens de Rabo app en dit was alleen in de supermarkt. Carina wil proberen er een sport van te proberen te maken om daar vanaf nu €100,- per week van te maken.
De luiers heeft Carina via een abonnement van de Etos en kost haar €26,45 per maand, dus die staan los van de boodschappen.

Mijn tips die ik eerder al eens in een blog schreef. 
– Jezelf ontwikkelen als je weinig geld te besteden hebt.
– Tips voor organisaties die je kunnen helpen, als je moet leven met minder inkomen. 

Accounts die inspirend zijn om te volgen.
Robin deelde ook een aantal accounts die inspirerend zijn om te volgen mbt besparen.
PorteRenee , heeft ook een website.
Skere Student
Vida Mac (tiktok)

Wat onwijs veel tips hebben Robin en Carina gedeeld én gekregen. Hopelijk is het door deze blog wat overzichtelijker én kunnen we in 2023 allemaal iets meer besparen.
In hun stories op Instagram zullen ze regelmatig ook nog wat tips en ervaringen delen van hunzelf én anderen die aan de slag zijn met de tips. Als er nog veel nieuwe tips bij komen zal ik proberen deze ook toe te voegen in de blog.