Tips voor organisaties die je kunnen helpen, als je moet leven met minder inkomen

Tips voor organisaties die je kunnen helpen, als je moet leven met minder inkomen

21 oktober 2021 1 Door Jeanet

Er zijn diverse redenen waardoor je moet leven met minder inkomen. Soms is dit een bewuste keuze van jezelf, omdat je voor je kind wil zorgen in plaats van je kind naar de opvang te brengen. Maar soms kom je ook noodgedwongen in een situatie waardoor je minder financieel te besteden hebt, bijvoorbeeld door schulden, ziekte, scheiding, werkeloosheid, dure woning of een andere reden. Niet alleen mensen die thuis zitten zonder werk, maar ook mensen die wel werken kunnen het financieel krap hebben. Gelukkig zijn er diverse organisaties die je hierbij kunnen helpen, maar helaas is er ook nog een groot taboe/schaamte en onwetendheid. Met deze blog hoop ik iets meer openheid te geven, maar vooral andere mensen te informeren over wat er mogelijk is als je het moet doen met weinig inkomen. Ik durf inmiddels steeds opener te zijn en meer dingen open en eerlijk te delen, deze blog schreef ik in oktober 2021, maar heb ik in januari 2023 nog weer iets meer aangevuld met onze ervaringen.

Ik merk als ik er wat deel over de diverse dingen van ons leven die iets minder leuk, positief en “zoals het hoort” zijn, dat er echt een groot taboe/schaamte is wat me motiveert om er steeds meer over te schrijven. Gemakkelijk is het niet, schaamte heb ik nog zeker, maar andere mensen helpen (al is het maar 1 persoon) is een van de dingen die ik het allerliefste doe en ook hoop te mogen bereiken met mijn blog(s) en berichten op Facebook en Instagram. Openheid, eerlijkheid en (h)erkenning zorgen namelijk uiteindelijk voor krachtige zonnestralen in het leven, meer daarover schreef ik in een andere blog.

Onthoud, je bent niet alleen, er zijn meer mensen in een soortgelijke situatie als jou en er zijn gelukkig diverse mensen/organisaties die je kunnen helpen. Elk persoon/gezin, elke situatie is weer anders, niets in het leven is vanzelfsprekend. Rijkdom zit niet in geld, maar in de waardevolle momenten die je hebt met de mensen om je heen. Het kan een enorm lange zware weg om vanuit de storm weer de zonnestralen te kunnen zien, ik heb/ervaar dat zelf ook. Maar met kracht en creativiteit kom je verder dan je denkt. Je moet het zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen.

Minder inkomen.

Er is in Nederland een sociaal minimum, dit betekend dat dit je minimale inkomen moet zijn in de maand, zo niet dan zal dat betekenen dat je minder inkomen hebt. Daarnaast hangt er ook vanaf wat er op je spaarrekening staat. Als gezin is het sociaal minimum bruto €1934,45 per maand en voor een alleenstaande ouder (met kinderen tot 27 jaar of 27 jaar en ouder maar nog studerend) €1378,95 per maand (bedragen 11-1-2023 bijgewerkt). Deze bedragen veranderen per jaar, dus voor de actuele bedragen en meer informatie hierover kan je terug lezen op de website van UWV. Als je minder inkomen hebt dan het sociaal minimum kan je aanvullende bijstand aanvragen. De hoogte van de bijstandsuitkering hangt af van je inkomen, leeftijd, leefsituatie én het geld wat je op de bank- en spaarrekeningen hebt staan. Als je samenwoont, wordt namelijk het inkomen van je partner ook mee berekent. Meer informatie over de bijstand vind je op de website van Rijksoverheid. Verder zijn er ook nog diverse organisaties die je doordat je minder inkomen hebt er voor zorgen dat je minder hoeft te betalen voor vaste lasten, spullen voor je kinderen, eten/drinken. De ene keer is dit door kwijtschelding, een andere keer door een kortingscode of soms in producten (zoals voedselbank/kledingbank). Meer daarover lees je verder in deze blog.

Durf hulp te vragen en maak gebruik van de potjes die er zijn.

In mei 2021 moesten we noodgedwongen weer verhuizen, onze zesde verhuizing in 3 jaar tijd. Er is afgelopen 3 jaar (te)veel gebeurd, waardoor ik en nu opnieuw als alleenstaande moeder woon. Ik besloot nu toch maar eens hulp in te schakelen van maatschappelijk werk. Eerder durfde ik het niet, toch een soort van schaamte, elke keer heb ik me zelf gered, dus wou ik dat nu ook. Niet aankloppen bij organisaties, niet zielig gevonden willen worden, maar het zelf willen doen. Ik kwam wel rond in de maand, hoef niet van €50,- in de week rond te komen en als het me echt niet lukte om rond te komen heb ik nog wel een beetje spaargeld. Maar de spaarrekening is inmiddels nogal een stuk kleiner geworden en het leven een stuk zwaarder. Daarnaast besefte ik mij ook dat het zonde is dat ik niet gebruik durfde te maken van de organisaties die er juist zijn om te helpen, want hierdoor liet ik ook diverse kansen en mogelijkheden liggen. En ja soms voelt het echt wel dubbel om dingen toch te krijgen, wetende dat er gezinnen zijn die het slechter hebben, maar er zijn ook gezinnen die veel meer kunnen én ik heb er recht op dus waarom zou ik het dan aan ons voorbij laten gaan.

Als de potjes niet of weinig gebruikt worden, lijkt het dat ze dus ook niet nodig zijn en zal er vervolgens op bezuinigd word. Dit vertelde een medewerker van Leergeld tijdens een gesprek in januari 2023, dit gaf mij motivatie om er nog meer over te gaan schrijven en hopelijk op deze manier meer mensen bewust te worden van de mogelijkheden die er zijn. Waardoor ze hopelijk iets minder financiële stress hoeven te hebben. Want het zou zonde zijn dat het geld er wel is, maar uiteindelijk zou verdwijnen omdat diegene die het nodig hebben en kunnen gebruiken niet gebruiken.

Onwijs dankbaar met deze mogelijkheden, waardoor we toch net wat meer mogelijkheden hebben en krijgen. Stiekem wel een beetje trots op mezelf dat ik de stap heb durven nemen, waardoor we soms net wat meer kunnen/krijgen dan als ik geen hulp had ingeschakeld. En het is daarnaast ook enorm fijn om het even niet allemaal alleen te hoeven doen, maar gehoord te worden, begrepen te worden en steun te krijgen van anderen. Zit je ook in een moeilijke situatie, durf dan echt te vragen om hulp. Mensen zien aan de buitenkant vaak niet hoe het met je gaat, durf de stap te zetten en om hulp te vragen. En vaak is een onbekend iemand waarvan het zijn/haar werk is om hulp vragen, net wat makkelijker dan hulp vragen aan de mensen waarmee je mee om gaat. Een onbekend iemand kent je niet en het is zijn/haar werk om je te helpen waar dat kan natuurlijk. Helaas is niet altijd alles mogelijk, maar er kan altijd gekeken worden naar welke mogelijkheden er zijn.

Organisaties, voorzieningen en mogelijkheden voor mensen met een laaginkomen.

Hieronder een lijst met organisaties, voorzieningen en mogelijkheden die er zijn als je een laag inkomen hebt. Deze lijst is in elk geval voor de mensen in gemeente Westerkwartier, maar sommige organisaties zijn landelijk dus mocht je ergens anders wonen lees vooral wel even verder! Het kan zijn dat er bij jou in de gemeente andere organisaties, voorzieningen en/of mogelijkheden zijn, de maatschappelijk medewerker of een medewerker van Humanitas kan je daarover het beste meer vertellen of neem een kijkje op de website van je gemeente. Er zijn best veel organisaties die je kunnen helpen, waardoor je kind toch mee kan doen met sport, toch mee kan op schoolreisje, niet hoeft te lopen in te kleine kleding, een gevuld broodtrommeltje kan krijgen. En waardoor je zelf wellicht net wat minder financiële stress hebt. Als je nog andere organisaties weet die ik ben vergeten, stuur me dan gerust een mailtje zodat ik het kan toevoegen!

Belangrijk om te weten is dat of je er recht op hebt afhangt van je financiële situatie (inkomen, maar ook geld op je (spaar)rekeningen) én je gezinssituatie! En dat je het niet terug krijgt, maar hun het betalen voor je, check dus eerst of je het via hun vergoed kan krijgen en betaal het niet eerst zelf voor, want dan krijg je niet!

– Belastingtoeslagen en belastingteruggave.
De belastingdienst zorgt voor toeslagen, dit is een aanvulling op je inkomen en een bijdrage aan de vaste lasten per maand. Je kan zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget ontvangen van de belastingdienst.
Zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten van de verplichte Nederlandse zorgverzekering. Huurtoeslag, hangt ook af van de hoogte van je huur. Kinderopvangtoeslag krijg je alleen als je gebruikt maakt van kinderopvang. Kinderopvangtoeslag krijg je alleen als je gebruik maakt van kinderopvang. Kindgebonden budget is een bijdrage die je kan krijgen voor de kosten die je maakt voor je kind(eren). Voor het aanvragen van de toeslagen, voor het maken van een proefberekening of voor meer informatie kijk je op de website van de belastingdienst.
Verder kan je tijdens je jaarlijkse belastingaangifte naast het terug krijgen van je inkomstenbelasting, ook hoge zorgkosten die buiten de zorgverzekering vallen terugkrijgen.

– Kwijtschelding waterschapsbelasting
Als je weinig spaargeld hebt én je maandinkomen minder is dan de bijstandsnorm, kan je in aanmerking komen voor kwijtschelding van waterschapsbelasting. Dit kan je aanvragen bij het Noordelijk belastingkantoor.

– Tegemoetkoming van de gemeente / participatiefonds.
Het participatiefonds is eenmalige tegemoetkoming van de gemeente voor gemeentelijke belastingen en sociale activiteiten. Je krijgt dan eenmalig een bedrag als tegemoetkoming voor het vastrecht afvalstoffenheffing, als je een eigen woning hebt ook rioolheffing en OZB. Verder is de bijdrage ook bedoeld voor sociale, culturele en/of sportieve activiteiten zoals een abonnement op de bibliotheek, abonnement op een sport, tijdschrift, bezoek aan bioscoop, pretpark of museum, alles wat te maken heeft met sociale, culturele en/of sportieve activiteiten. Je ontvangt het bedrag op je rekening, er wordt steekwijsproef gecontroleerd of je het ook daadwerkelijk daarvoor hebt gebruikt.

– Tegemoetkoming van de gemeente voor school-/opvangkosten. 
De gemeente heeft ook nog diverse potjes voor het tegemoetkomen van diverse school- en opvangkosten. Zo is er het Kindpakket Westerkwartier, waarbij je een bon krijgt. De bon kan je dan gebruiken bij diverse ondernemers en sportverenigingen in de gemeente.
Wanneer je kind in groep 8 van het basisonderwijs of het eerste jaar van het voorgezet onderwijs zit kan je een aanvraag indienen voor een computer. Per huishouden wordt één computer vergoed.
Als je kind(eren) naar de peuterspeelzaal, de basisschool of het voortgezet onderwijs gaan en je daarvoor kosten moet maken, kan je tegemoetkoming krijgen van de gemeente.

Potjeswijzer
Er bestaan veel verschillende potjes binnen de gemeente Westerkwartier, vaak meer dan je denkt. Sinds 14 maart 2022, is er een website, genaamd potjeswijzer, waardoor je gemakkelijker de potjes kan zien en direct aanvraag kan doen. Zo is er het kindpakket waar je bijvoorbeeld een fiets kan kopen, naar Nienoord kan en/of nieuwe schoenen kan kopen.

– Tegemoetkoming voor witgoed. 
Als je wasmachine, koelkast of (gas)fornuis stuk is én je al tenminste drie jaar een inkomen hebt bijstandsniveau én je de afgelopen 8 jaar geen vergoeding voor witgoed hebt gekregen. Kan je in aanmerking komen voor een vergoeding voor het aanschaffen van Witgoedregeling.

– Zorgverzekering via de gemeentepolis.
De Gemeentepolis is een collectieve zorgverzekering voor mensen met een laag inkomen én mensen met een chronische ziekte of beperking. Deze zorgverzekering wordt aangeboden door diverse gemeenten op Gezondverzekerd.nl. De Gemeentepolis is voordeliger dan een “normale” zorgverzekering. De Gemeentepolis bestaat uit een basisverzekering en een aanvullende verzekering. De aanvullende verzekering is vaak uitgebreid met extra vergoedingen. Vergoedingen voor bijvoorbeeld brillen, fysiotherapie, en medicijnen. Meer informatie én om te kijken of je er voor in aanmerking komt vind je op de website van Gezond verzekerd.
– Voedselbank
Als je te weinig geld over houdt voor boodschappen kan je in aanmerking komen voor een voedselpakket van de voedselbank. In heel Nederland zitten diverse voedselbanken verspreid. Op de websitekan je bekijken of je in aanmerking komt én waar een voedselbank bij jou in de buurt zit. Op een vast moment in de week kan je dan de boodschappen ophalen bij het afhaalpunt. Op de website van Voedselbank Westerkwartier kan je al vooraf berekenen of je wel/niet in aanmerking komt voor een voedselpakket. Als je door schulden te weinig te besteden hebt is de voorwaarde dat je meedoet aan een schuldsaneringstraject. De maximale tijd dat je een voedselpakket kan krijgen is 3 jaar.

– Kledingbank
Via Marktplaats, tweedehandswinkel, weggeef-/ruilhoeken op Facebook, via kennissen/vrienden, via Vinted kan je op een goedkope manier aan kleding komen. Maar als je een laag inkomen hebt kan je ook in aanmerking komen voor het ophalen van gratis kleding bij de Kledingbank. Op de website van de kledingbank in het Westerkwartier kan je daar meer over vinden voor inwoners van gemeente Westerkwartier. Voor ander inwoners van Nederland kan je zoeken op Google, de site van de gemeente en/of vragen aan de maatschappelijk medewerker.

– Jeugdsportfonds.
Het Jeugdfonds Sport & Cultuur Groningen betaalt de contributie / het lesgeld voor kinderen en jongeren uit gezinnen waar te weinig geld is voor een sportclub, muziek – of dansles, schilderen, theaterschool of een andere creatieve cursus. De aanvraag voor een bijdrage wordt gedaan, in overleg met jou, door een intermediair, dit is bijvoorbeeld een leerkracht, buurtsportcoach, schuldhulpverlener of medewerker sociaal wijkteam. Binnen 3 weken hoor je of de aanvraag goedgekeurd is. Na goedkeuring kan je je kind aanmelden bij de sportclub of cursus waarvoor je het hebt aangevraagd. De contributie/lesgeld wordt rechtstreeks aan de organisatie betaald, je ontvangt dus zelf geen geld. De aanvraag moet je ieder jaar opnieuw doen! Meer informatie lees je op de website van Jeugdsportfonds.

– Stichting Leergeld.
Stichting Leergeld helpt bij kosten voor school, sport, cultuur en welzijn voor kinderen van 4 tot 18 jaar. Voordat stichting Leergeld helpt, moet je al gebruik hebben gemaakt van de potjes vanuit de gemeente. Als die potjes al op zijn, dan wil Stichting Leergeld (mits je aan de voorwaarden voldoet) helpen. Stichting Leergeld betaald geen geld aan ouders, maar rechtstreeks aan de organisaties/winkels. Verder heeft Stichting Leergeld extra hulpacties zoals een schoolspullenpas, hiermee heb ik nieuwe bekers en broodtrommels voor mijn zoontje kunnen kopen.

– Nationaal Fonds Kinderhulp.
Als de gemeente, Jeugdsportfonds én stichting Leergeld niets kunnen betekenen of de geboden hulp onvoldoende is kan kinderhulp hulp bieden. Kinderhulp helpt met iets groots, of iets kleins. Iets dat kinderen de kracht geeft om mee te doen. Bijvoorbeeld een dagje uit, fiets, opleiding, leesboek, warme winterjas of cadeautje van de Sint. Dingen die heel gewoon lijken, maar toch het verschil maken voor de kinderen. Nationaal Fond Kinderhulp helpt kinderen individueel. Hulp via hun kan alleen worden aangevraagd via maatschappelijke organisaties. Bijvoorbeeld een maatschappelijk werker, bewindvoerder, wijkteam van de gemeente of jeugdhulpverlener.

– Sam & voor alle kinderen
Sam & voor alle kinderen is een samenwerkingsverband van Stichting Leergeld, Nationaal Fonds Kinderhulp, Jeugdfonds Sport & Cultuur en Stichting Jarige Job. Deze organisaties hebben hun krachten gebundeld om samen meer kinderen te bereiken met een breed pakket aan voorzieningen. Sam& voor alle kinderen is er voor alle kinderen en jongeren die opgroeien in gezinnen met weinig geld. Ouders en intermediairs kunnen via de website een aanvraag indienen voor schoolkosten, zoals schoolspullen of een laptop, voor een fiets om op naar school te gaan, maar ook voor sport- en cultuurlessen, een dagje uit of een verjaardagsbox. Na het indienen komt de aanvraag bij de juiste organisatie terecht.
Aanvragen kan via www.samenvoorallekinderen.nl.

– Jarige Job.
Jarige Job geeft een complete Verjaardag box aan de ouders t.w.v. € 35,-. Voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Let op, dit moet minimaal 2 maanden voor de verjaardag worden aangevraagd! Als het kind bij Leergeld is ingeschreven vraagt (als het goed is) Leergeld dit aan, hiervoor moet bij de intake toestemming worden gegeven.
De verjaardagbox krijg je thuis toegestuurd. In deze doos zit een traktatie voor in de klas, versieringen voor in huis, wat lekkere dingen voor op het feestje en een paar cadeautjes. De inhoud kan per box verschillen, dit is namelijk afhankelijk van de donaties.

– Uitgestelde kinderfeestjes
Stichting Uitgestelde Kinderfeestjes biedt kinderen die in groep 2 t/m 8 zitten een dag om nooit te vergeten. Ze zorgen ervoor dat deze kwetsbare doelgroep de middag van hun leven krijgt en laten ze genieten van een geheel verzorgd feestje. De kinderfeestjes worden buitenshuis georganiseerd en ze nemen de zorg helemaal uit handen van ouders. Hierdoor beleven ook zij een zorgeloze en fijne middag. Tijdens de verjaardagsfeestjes worden er spelletjes gespeeld, maken kinderen de mooiste knutselwerkjes of wordt er buiten gevoetbald. Sport, cultuur, natuur en techniek zijn thema’s voor de kinderfeestjes die ze organiseren. Naast alle activiteiten is er ook taart en een cadeautje voor de jarige. Dat maakt het feestje compleet! Het is mogelijk om een pretpakket aan te vragen voor thuis in plaats van een feestje buitenhuis. De aanvraag moet 6 tot 8 weken van te voren worden gedaan door een hulpverlenende organisatie zoals maatschappelijk werk!

– Stichting Lutje Geluk
Stichting Lutje Geluk maakt uitjes mogelijk voor gezinnen in de provincie Groningen die daar zelf geen financiële ruimte voor hebben. Want samen iets leuks ondernemen zorgt voor samen herinneringen maken. Er even uit, iets doen dat al zo lang op het verlanglijstje staat, op school en aan vrienden kunnen vertellen over de bios, het karten, het museum of de dierentuin: kleine dingen die een verschil maken. Gezinnen mogen zelf kiezen wat ze graag willen ondernemen en ontdekken. Je ontvangt geen geld om het uitje te kunnen maken, maar toegangskaartje en eventueel vervoerskosten.

– Kattenactie Dierenambulance
Stichting De Dierenambulance voor het Westerkwartier heeft 1x per jaar een castratie- en sterilisatieactie voor katten van inwoners met een minimuminkomen. Inwoners kunnen meedoen aan deze actie als zij bekend zijn bij de Voedselbank Westerkwartier of een kopie van het ‘Toekenningsbesluit minimabeleid’ van de gemeente Westerkwartier kunnen laten zien. Voor meer informatie over deze actie en wanneer deze actie weer is kan je het beste even mailen naar het mailadres van de dierenambulance info@dierenambulancewesterkwartier.nl.

– Kindervakantieweken Humanitas.
Voor kinderen, die om een of andere reden niet op vakantie gaan organiseert Humanitas vakantieweken. Vanuit het Westerkwartier kunnen 25 kinderen naar een vakantieboerderij. Kinderen van 6 tot 12 jaar kunnen kosteloos met Humanitas een week op kamp. Er is wel een eigen bijdrage, maar deze kan eventueel worden vergoed door Stichting Leergeld.

– Koos Konijn Foundation
De Koos Foundation zet zich in voor gezinnen voor wie op vakantie gaan niet zo vanzelfsprekend is. Ziekte, financiële zorgen en andere tegenslagen kunnen het leven behoorlijk op zijn kop zetten. Juist dan kunnen een paar zorgeloze vakantiedagen een welkome afwisseling zijn. Roompot heeft 2 vakantiehuizen voor deze gezinnen om toch even op vakantie te kunnen. De Koos Foundation zet zich in voor kinderen tussen 0-12 jaar die door verschillende omstandigheden wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Om ervoor te zorgen dat de juiste families bij ons kunnen genieten van zo’n vakantie wordt de selectie van gezinnen grotendeels verzorgd door onze partners Nationaal Fonds Kinderhulp, Sophia Kinderziekenhuis en Stichting Reis met je Hart. Zij werken ieder met eigen aanmeldcriteria welke aansluiten bij de kernwaarden van de Koos Foundation.

– Stichting kids op vakantie
Stichting Kids Op Vakantie laat kinderen (met ouders) die dat nodig hebben graag even genieten. Om een paar dagen los te zijn van een moeilijke thuissituatie, om nieuwe energie op te doen en er zodoende weer een tijdje tegenaan te kunnen. Stichting Kids Op Vakantie biedt kinderen (met ouders) gratis vakanties aan. Kinderen die er geruime tijd niet tussenuit zijn geweest, terwijl ze daar écht aan toe zijn. Omdat het om allerlei redenen privé behoorlijk tegen kan zitten. Door langdurige werkloosheid van de ouders / verzorgers of arbeidsongeschiktheid, of vanwege een slepende ziekte binnen het gezin.

– Vakantiebank
Stichting De Vakantiebank heeft als doel mensen met een inkomen rond bijstandsnorm, een onbezorgde vakantieweek aan te bieden op een mooie en recreatieve locatie in Nederland. Om even los te zijn van de thuissituatie en nieuwe energie op te doen. De Vakantiebank hanteert een aantal Criteria en Algemene Voorwaarden. Op die manier weten ze zeker dat de vakanties die aangeboden worden bij de juiste mensen terecht komen. Nadat u een aanmelding voor deelname via het inschrijfformulier is gestuurd, ontvang je een ontvangst bevestiging en wordt je ingeschreven voor een vakantieweek. Deelnemers kunnen één keer in drie jaar een vakantieweek aanvragen via De Vakantiebank.
Via de vakantiebank zijn wij afgelopen zomer op vakantie geweest. Super fijn dat we dit aangeboden kregen en op deze manier een onwijs fijne vakantie hebben gehad.

– Camping “Polemonium” in Opende (mini-camping voor minima).
Bij Camping “Polemonium” in Opende kan je eenmalig 1 week (vrijdag t/m donderdag) gratis kamperen (éénmalig). In de zomervakantie is de camping alleen voor gezinnen met schoolgaande kinderen. Buiten de schoolvakantie voor iedereen met een laag inkomen.

– Vakantie via Leger des Heils
Het Leger des Heils biedt verschillende vakantiemogelijkheden. Van vakanties voor ouder(s) met kind(eren), tot vakanties voor jeugd, tieners, vrouwen en volwassenen. Als jij er graag even tussenuit wilt, maar dat financieel gezien even niet kunt, biedt het Leger des Heils je de mogelijkheid om tegen een voor jou passend tarief toch een keer lekker met vakantie te gaan in 50|50 Hotel Belmont in Lunteren (Ede).

– Stichting Blijde Steyn, vakantie voor alleenstaande vrouwen. 
Stichting Blijdesteyn bied aan vrouwen, die in een moeilijke financiële situatie verkeren, een beurs aan waarmee ze een vakantie kunnen boeken. Aan het eind van ieder jaar verloot de stichting een aantal vakantiebeurzen onder de aanvragers.

– Sinterklaas en speelgoedactie
Sinterklaas is er voor alle kinderen. Als de ouders het even niet zo breed hebben, zorgt de Sinterklaasactie tóch voor een kadootje. Ieder jaar organiseert Humanitas Westerkwartier de Sinterklaas-speelgoedactie. Deze actie is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar van wie de ouders/verzorgers in een financieel moeilijke situatie zitten. Op deze wijze kunnen ook deze kinderen Sinterklaas vieren. De cadeautjes worden door vrijwilligers uitgezocht.

– Gratis er op uit. 
In Nederland zijn er diverse gratis uitjes die je kan doen. Een boswandeling, kinderboerderij, natuurspeeltuin, picknicken een stuk fietsen zijn bijvoorbeeld uitjes die je gratis kan doen. Hierover ben ik gaan schrijven, de blogs en berichten hierover kan je lezen op mijn website UitjesinNederland.com en op mijn social media accounts, maar ook op de website van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer kan je leuke gratis uitjestips vinden. Een dagje uit hoeft namelijk niet altijd naar een duur pretpark te zijn!

– Noodfonds Westerkwartier
Noodfonds Westerkwartier is voor alle mensen in de gemeente die door een laag inkomen dreigen vast te lopen en daardoor een tegemoetkoming in de energiekosten kunnen krijgen. Dit was in 2022, op de website staat op moment van schrijven nog niets over 2023.

– Energietoeslag
Energietoeslag vanwege de dure energiekosten.

Hoe wij gebruik hebben gemaakt van de organisaties.

Op mijn Instagrampagina én Facebookpagina heb ik diverse berichten gedeeld over hoe wij mogelijkheden kregen door de organisaties. Hieronder de links naar berichten op Instagram.
Niet alles heb ik omschreven, vanwege de schaamte en taboe, in het begin durfde/kon ik er ook minder over te delen dan nu en/of soms heb ik er in mijn eigen hoofd/leven even geen ruimte/zin in om het te delen.  Soms deel ik dingen ook alleen in de stories en maak ik er geen apart bericht van. Ik deel ook niet alles, er is ook bij mij echt heel veel wat niet zichtbaar is.
De energietoeslag bijvoorbeeld heb ik geen bericht over gemaakt.  Zwemles kwam ik helaas achter nadat ik het laatste spaargeld van mijn rekening daarvoor al had gebruikt. En omdat ik het al had betaald konden ze het niet meer voor mij betalen, wat baalde ik daarvan maar het is wat het is. Dankbaar met alle andere mogelijkheden die we wel hebben gekregen en kunnen krijgen door hun.

Geldzorgen geven veel stress, veel onzekerheid maar ook beperkingen. Want als je moet kiezen voor een gevuld broodtrommeltje of die lunch met een vriendin is dat soms best lastig om eerlijk te zijn dat uit eten niet lukt, omdat je dan die broodtrommel van je kind niet kan vullen de volgende week. Het geeft mij echt nog steeds veel onzekerheid, stress en zorgen, maar als je open bent erover komt er meer begrip. En met creativiteit is er meer mogelijk dan je denkt. Een kop thee thuis is echt net zo gezellig dan een lunch in een restaurant. Hopelijk lukt het je meer naar de mogelijkheden dan naar de moeilijkheden van het leven te kijken. En als het donker is, is het heel moeilijk om de lichtpuntjes te kunnen zien, maar ze zijn er écht.

– Vakantietas van Nationaal Kinderhulp. 
Een goed gevulde rugtas met een Halli Galli spelletje, 4 vrijkaarten voor een dagje uit, 2 bioscoopkaarten, redband snoepjes, zonnepet, broodtrommel, beker, bestek, bakmix voor muffins, waterpistooltje, kaartjes voor de trein, watermeloenopblaasbed voor in het water en een mini zonnebrand.
De bioscoopkaarten waren langer geldig en gebruikten we later i.p.v. tijdens de zomervakantie.

– Op vakantie naar Noord-Brabant dankzij de vakantiebank.
Een weekje vakantie in (de omgeving van) Valkenswaard (Noord-Brabant) in een stacaravan. Nog steeds hebben wij het er regelmatig over en de herinneringen zijn zo onwijs waardevol. Onwijs dankbaar dat dit mogelijk was. Het was de zomer na onze 6de verhuizing, ons leven stond op de kop en we leefden in 2 werelden, maar wat fijn dat deze vakantie mogelijk was. Wat hebben we een fantastische mooie week gehad en waardevolle herinneringen gemaakt.

– Verjaardagdoos van Stichting Jarige Job.
Een goed gevulde doos met diverse artikelen voor een verjaardag, traktatie en verjaardagsfeestje. Ik schreef hier in 2021 én 2022 over.

– Fiets dankzij Leergeld.
Mijn zoontje had een andere fiets nodig, dankzij Leergeld konden we deze kopen.

– Samen shoppen dankzij de Fashioncheque van Nationaal Fonds Kinderhulp en Humanitas.
Vlak voor de vakantie kregen wij van @nationaalfondskinderhulp en @humanitasnederland een fashioncheque t.w.v. €150,-. Samen zijn we wezen winkelen in Drachten én mocht mijn zoontje dit keer helemaal zelf uitkiezen wat hij wou.

Pakjesboot 22
Zak met cadeautjes en lekkers voor Sinterklaasavond.

– Kerstpakket van Stichting Kerstpakket Westerkwartier

– Sporten en sportkleding dankzij Het Jeugdfonds Sport en Cultuur. 
Toch mee kunnen doen met voetbal én die scheenbeschermers kunnen kopen die hij al zo lang wou.

Andere tips

– Ben je opzoek naar tips voor gratis uitjes? Kijk dan op mijn website Uitjesinnederland.com. 
– Ben je opzoek naar nog meer bespaartips? Lees dan de blog met bespaartips ook nog even door.
– Ben je opzoek naar tips hoe je jezelf kan ontwikkelen als je weinig te besteden hebt? Lees dan de blog die ik daar over schreef.

Bedankt voor het lezen, deel deze blog gerust met anderen waarvan jij denkt dat ze de tips ook kunnen gebruiken. Hopelijk is er door deze blog meer bewustwording over de organisaties die je kunnen helpen als je moet leven met minder inkomen.

Elk moment kan je leven in een klap veranderd zijn, probeer te genieten van en te kijken naar wat er wel is. Niets echt niets in het leven is vanzelfsprekend.