Jezelf ontwikkelen als je weinig geld te besteden hebt.

Jezelf ontwikkelen als je weinig geld te besteden hebt.

10 december 2021 0 Door Jeanet

Er zijn onwijs veel coaches die je willen en kunnen helpen om de beste versie van jezelf te worden. 1 op 1 coaching kan, in groep d.m.v. training/cursus of een combinatie van beide, maar hoe dan ook het kost vaak veel geld. En als je het geld niet hebt of het geld er niet voor over hebt, kan dit best een flink baalmoment zijn. Maar er zijn ook diverse manieren waarmee je toch in jezelf kan investeren, zonder veel geld kwijt te hoeven zijn. In deze blog vertel ik je daar meer over.

Betaalde trainingen/cursussen bij een coach. 
Ik deed eerder al eens een training/cursus bij Nienke Thurlings en bij Hormeaun. Beide heb ik zelf betaald, heb ik absoluut dingen van geleerd die ik nu nog steeds wel toepas. Bij Nienke Thurlings deed ik de Burn-out Doorbraak. Meer daarover lees je in de blog die ik schreef. Bij Hormeaun deed ik mee aan 100 days of health en hapiness. Ook hierover schreef ik een blog.

En nu kwam er een toffe training bij Kim Munnecom, namelijk de LOA Mastery. Hiermee leer je nog meer over de Wet van aantrekking, hoe je het echt kan gaan voelen en op die manier te gaan leven. Maar die training kost ongeveer net zoveel als het geld wat er nog op mijn spaarrekening staat. Vanaf het moment dat ze er over vertelde in haar podcast, totdat ze het lanceerde, ben ik er al over aan het dubben, ga ik het doen of niet. Ga ik het doen met het vertrouwen dat het geld wel weer terugkomt én wetende dat dit me onwijs gaat helpen om me verder te laten groeien. Want dat dat zal gebeuren weet ik doordat ik al veel heb veranderd door alleen al te luisteren naar haar podcasts. Maar daarnaast ook nog eens wetende dat voor deze prijs het nooit terug gaat komen en deze training alleen maar duurder gaat worden.
Of doe ik het niet omdat we nu vanwege diverse redenen we al maandelijks geld van de spaarrekening moeten gebruiken om rond te kunnen komen. En door deze training, mijn spaargeld op zou zijn. Ja het kan ook in termijnen, maar dat zal betekenen dat ik nog meer moet betalen dan in 1x de hele training én ook dan zal daarna het spaargeld op zijn.
Ik besloot om het niet te doen, teveel twijfels en angst vanwege het geld. En ik baalde want wat zou ik het graag willen volgen, de wet van aantrekking nog meer willen masteren om nog meer de beste versie van mezelf te gaan worden.

Goedkopere manieren om te werken aan jezelf. 
Maar het is wat het is, gelukkig zijn er ook diverse gratis/goedkopere mogelijkheden om in jezelf te investeren en die wil ik in deze blog graag met jullie delen. Want ook met weinig inkomen, kan je werken aan jezelf.

– Psycholoog.
De psycholoog wordt vergoed via de zorgverzekering en kost je niets. Een psycholoog werkt echter alleen wel anders dan een coach. Inmiddels heb ik al diverse psychologen gehad, en net als met een coach, iedere psycholoog werkt anders. De sessies die ik heb gehad bij een psycholoog hebben me zeker geholpen en nog steeds ga ik naar de psycholoog. Ik sta op de wachtlijst voor een andere organisatie en tot die tijd kan ik terecht bij maatschappelijk werk en de praktijk ondersteuner GGZ bij de dokter. Wachttijden bij een psycholoog zijn lang en je hebt verwijzing nodig van de huisarts. Maar het is zeker niets om voor te schamen, zoek hulp als je denkt dat je die nodig hebt. Belangrijk om te weten is, dat je wel eerst je eigen bijdrage moet betalen voordat je zorgverzekering de psycholoog vergoed.

– Boeken lezen/luisteren.
Er zijn veel zelfhulpboeken te lezen/luisteren die je kunnen helpen bij het werken aan jezelf. Ik heb er een aantal gelezen, meeste geleend via de bibliotheek (en daarna gekocht), sommige geluisterd via Storytel of via de luisterboekapp van de bibliotheek. Voor de bibliotheek en Storytel heb je wel een abonnement nodig. Vooral een abonnement op de bieb vind ik zeker uitkunnen als je kijkt wat een nieuw boek kost. Bevalt het boek dan niet, breng je het boek weer terug. En je kan veel boeken aanvragen, waardoor je veel boeken kan lezen.
In de blog met boeken die ik heb gelezen, staan leestips in. Vooral het luisteren is een fijn alternatief als lezen je te veel moeite kost. En daarbij kan het luisteren tijdens het doen van de afwas, onder de douche, als je rijd naar je werk, tijdens het was opvouwen, tijdens het schoonmaken e.d..

– Podcast luisteren
De laatste maanden heb ik vooral enorm veel gehad aan de podcast van Kim Munnicom. Podcast luistern is voor mij een fijn alternatief als boek lezen, aangezien boek lezen me zeer lastig lukt. Het fijne aan de podcasts van Kim vind ik dat ze tussen de 20 en 30 minuten zijn, waardoor ze ook niet te lang zijn om naar te luisteren. Hierdoor blijft mijn concentratie erbij. De podcasts luister ik via Spotify, hiervoor heb ik wel een betaald account maar die had ik sowieso al.  Je kan bij spotify zoeken op het onderwerp waar je graag een podcast over zou willen horen. Het is dan voor jezelf even aanhoren welke stem je fijn vind om naar te luisteren, want een fijne stem zorgt er ook voor dat je er meer van zal gaan luisteren.
Podcasts luister ik vaak op de bank of tijdens het autorijden. Maar je zou dit ook kunnen luisteren tijdens huishoudelijke klussen, een wandeling of op een ander moment.
Leerzame podcasts, waar ik veel aan heb (gehad):
Kim Munnecom
Nienke Thurlings
Sanne Plantinga

– Notitieboekje met notities.
Wat voor mij erg helpt is tijdens het luisteren van een podcast, aantekeningen maken, naja eigenlijk soort samenvatting van de podcast. Hierdoor komt het meer bij mezelf binnen en werkt het nog meer door in mijn hoofd.

– Social Media.
Op social media kan je ook veel vinden. Diverse gratis trainingen, diverse e-books, diverse challenges. Ook hier kan je zoeken op onderwerp en zo een account of Facebookgroep gaan volgen die je informeert/informeren over het onderwerp wat je zoekt, waardoor ze je kunnen inspireren en kunnen motiveren om met jezelf aan de slag te gaan.

Heb je zelf nog andere tips, laat het dan gerust weten in een reactie.

Je moet het zelf doen!
Er kan veel en er is vaak meer mogelijk dan je wellicht denkt. Maar het allerbelangrijkste, je moet het zelf doen. Je kan boeken gaan lezen, podcasts gaan luisteren, gaan praten met psycholoog, maar als je er niets mee doet gaat er ook niets veranderen. Bewustwording is stap 1, zien wat je wil veranderen en/of waar je tegen aan loopt. Daarna kan je er wat aan doen en mee aan de slag. En dat kan je zelf proberen of daarvoor professionele hulp inschakelen van psycholoog of coach. Doe wat goed voelt voor jou, wat past bij jou en binnen jou mogelijkheden past!