Maak van de verplichte momenten, een moment van echt contact.
Er zijn genoeg verplichte momenten dat je even niet weet waar je het over moet hebben met de ander. Dit kan zijn tijdens het kerstfeest, tijdens een verjaardag, tijdens de pauze met collega’s of op een ander moment waarbij je naast iemand zit. Je kan natuurlijk ook je telefoon er bij pakken, social media weer controleren, maar dat is toch echt wel ongezellig en in sommige situaties totaal ongewenst. Leuker voor jullie beide is om er een écht contact moment van te maken én er samen een gezellig moment van te maken.
In deze blog beschrijf ik een aantal tips hoe je het verplichte moment tot een gezellig moment met echt contact kan maken.
Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om niet naar bijeenkomsten te gaan. Maar soms kom je er niet onderuit en dan kan je er maar beter ook wat gezelligs en leuks van maken.
Sommige momenten zijn niet verplicht, maar voelen verplicht. Je moet niet naar die drukke verjaardag van een vriendin of familielid. Je kan ook op een ander moment even apart af te spreken. Zodat het rustiger is voor jezelf en je er meer contact uit kan halen.
Spreek (af) met de mensen die je energie geven in plaats van energie kosten en probeer naast mensen zitten waar je graag mee wil/kan praten. Of probeer juist met een onbekend persoon contact te krijgen, waardoor je misschien wel een hele andere indruk krijgt dan je tot nu toe van diegene had.
Wees je bewust van dat je niets moet, jij hebt de regie in je leven. Geen zin in kerst vieren met familie, doe dit dan ook niet maar maak er samen met je eigen gezin een fijne gezellige dag van.
Vragen die je altijd kan stellen.
Bedenk natuurlijk altijd of je ook daadwerkelijk het antwoord wilt horen. Echt contact én een echt gesprek ontstaat pas als er ook echt interesse is. Zorg ervoor dat het niet lijkt op een interview of kruisverhoor. Echt contact creëer je door te luisteren, diegene aan te kijken, echt geïnteresseerd te zijn, door te vragen en niet gelijk te vertellen over je eigen ervaring of herkenning bij een ander persoon dan de persoon waarmee je in gesprek bent. Dit kan voor sommige mensen erg lastig zijn.
Voorbeeld van een aantal vragen die je kan stellen zijn:
– Hoe gaat het met je? Een standaard vraag, die vaak niet oprecht gevraagd wordt. Stel deze vraag dan ook écht alleen als je écht wil weten hoe het met diegene gaat, ook als het niet goed gaat met diegene.
– Hoe gaat het met je zoon/dochter of hoe gaat het met je kinderen?
Deze vraag kan je alleen stellen als je ook weet dat de ander kinderen heeft. Een ouder praat vaak graag over zijn/haar kind, waardoor dit vaak een goed gespreksonderwerp is.
– Welke film of serie heb je voor het laatst gekeken? Hierdoor kan je zelf weer inspiratie op doen voor een leuke film om te kijken.
– Heb je afgelopen week nog wat leuks gedaan? Een vraag die voor sommige mensen erg lastig kan zijn vooral mensen die eenzaam zijn of eigenlijk helemaal geen leuke dingen doen, je zal van deze mensen wellicht het antwoord nee niet echt krijgen. Hierop kan je verderop in gaan, door te vragen wat maakte je afgelopen week blij, waar heb je van genoten of waar was je dankbaar voor.
– Wat voor betekenis heeft je tattoo? Deze vraag kan natuurlijk alleen als je ziet dat iemand een tattoo heeft, kan je vragen naar de betekenis van deze tattoo. Vaak hebben tattoo’s namelijk een mooie betekenis.
– Welk nummer is op dit moment jou favoriet? Muziek luisteren we eigenlijk allemaal wel, heeft diegene niet specifiek een nummer dan kan je vragen naar wat voor muziek diegene graag luistert.
– Wat was je mooiste vakantie en/of waar zou je graag nog eens naar toe willen gaan? Vakantie is natuurlijk altijd een leuk onderwerp om over te hebben. Voor sommige mensen die bijvoorbeeld geen geld hebben voor vakantie, kan dit een moeilijke vraag zijn.
– Wat zou je doen als je veel geld wint? Iedereen heeft wel een aantal wensen wat hij/zij graag zou willen doen.
Vragen die je kan stellen aan het einde van het jaar, bijvoorbeeld tijdens kerst of oud en nieuw.
Aan het einde van het jaar kan je altijd terug blikken naar afgelopen jaar of alvast praten over de plannen voor het volgende jaar.
Een aantal voorbeelden van vragen die je kan stellen zijn:
– Wat was voor jou dit jaar het mooiste moment? Iedereen heeft wel een mooi moment die hij/zij graag met je zou willen delen. Het kan zijn dat dit voor de ander wat moeilijk te bedenken is.
– Wat was voor jou dit jaar het moeilijkste moment? Besef bij deze vraag wel dat dit emoties kan opwekken bij een ander en je de ander hierdoor in tranen kan krijgen. Vraag deze vraag alleen als je ook oprecht geïnteresseerd bent in de ander.
– Wat zou je volgend jaar graag willen doen of leren? Iedereen heeft wel plannen/goede voornemens voor het nieuwe jaar. Natuurlijk is het erg leuk om het daar alvast over te hebben.
Gevoelige vragen die je soms beter niet kan stellen.
Sommige vragen kun je soms beter niet stellen, vooral als je diegene niet goed genoeg kent. Ze kunnen voor verdriet en pijn zorgen en/of je kan de ander er mee kwetsen. Denk daarom eerst even na voordat je daadwerkelijk de vraag stelt.
Een aantal voorbeelden van gevoelige vragen zijn:
– Heb je kinderen? Deze vraag is namelijk erg pijnlijk als zwanger worden niet lukt of een van de kinderen is overleden.
– Ben je zwanger? Deze vraag kan namelijk erg pijnlijk zijn als diegene wat steviger is, niet zwanger is en/of niet zwanger kan worden.
– Hoe gaat het in de liefde? Deze vraag is erg pijnlijk als de relatie net over is. Of als diegene graag een relatie wil maar nog niet de gelukkige gevonden heeft.
Een mooi artikel artikel van Happinez, waarbij je tijdens kerst echt contact maakt en dus mooi bij deze blog bij aansluit is: Zo kijk je naar Kerst met andere ogen.
Meer blogs over het ouderschap én persoonlijke ontwikkeling vind je op mijn website.