Tag: Kinderopvang
In deze blog lees je mijn antwoorden op de kinderopvangtag.
Door MadebyMalou werd ik getagd in de peuterspeelzaaltag, deze vul ik binnenkort in. Want voordat Jarne naar de peuterspeelzaal ging, ging hij naar de kinderopvang. Ik ben daarom op zoek gegaan of er ook een kinderopvangtag bestaat, deze vond ik op de site van mamaliefde.
1. Gaat je kindje naar een kinderdagverblijf, gastouder of nanny?
Mijn zoontje gaat naar het kinderdagverblijf. Doordat ik als gastouder werk, mag mijn zoontje niet naar een gastouder.
Als ik straks buitenshuis werk zou Jarne wel weer naar een gastouder mogen. Maar de gastouders waar ik Jarne wel naar toe zou willen brengen, zitten op dit moment vol.
2. Hoeveel dagen per week?
Hoe vaak hij er heen gaat is verschillend. Vorig jaar ging hij er elke dinsdag heen. Nu gaat hij op dinsdagochtend naar de peuterspeelzaal en is hij ’s middags gezellig bij mij thuis. Hij is ook wel eens op zaterdagochtend heen geweest, zodat mijn man en ik even bezig kunnen met bijvoorbeeld klussen in huis of ik met de administratie. Maar als we zelf al plannen buitenshuis hebben of er geen andere opvangkinderen zijn dan bleef hij bij ons.
Vanaf april ga ik weer buitenshuis werken en zal hij vaker naar het kinderdagverblijf gaan, zoals het nu lijkt zal dit 2 dagen worden.
3. Waarom heb je gekozen voor deze vorm van opvang?
Als gastouder mag je je kind niet naar een gastouder brengen, waardoor we eigenlijk geen keuze hadden tussen kinderdagverblijf of gastouder. Wel hadden we de keuze in kinderdagverblijf. Er zijn namelijk 2 kinderdagverblijven bij ons in het dorp. We kozen voor dit kinderdagverblijf vanwege de flexibiliteit, tot 48 uur kunnen we namelijk nog wijzigingen doorgeven of doorgeven dat we toch geen opvang nodig hebben. En dit is echt wel heel handig. Verder sprak mij het huiselijke, de appjes en foto’s tussendoor en dichtbij huis wel erg aan.
4. Hoe verliep de eerste keer bij de kinderdagverblijf, gastouder of nanny?
De eerste keer ging (verbazingwekkend) goed. Hij sliep er gelijk en heeft er lekker gespeeld. We zouden het rustig aan opbouwen, aangezien hij altijd eigenlijk thuis bij mij was, maar dit was totaal niet nodig.
5. Ben je tevreden over hoe het is geregeld in combinatie met je werk of studie?
Ja, door de flexibiliteit kan ik goed aansluiten bij de opvang die we wel of juist niet nodig hebben.
6. Noem een aantal positieve punten van jullie kinderdagverblijf, gastouder of nanny?
– Flexibiliteit, tot 48 uur van te voren kunnen de uren nog gewijzigd worden.
– Bereikbaar via whatsapp ook na openingstijden. Toen ik laatst ziek was kon ik de dag ervoor nog regelen dat Jarne er terecht kon, erg fijn én geruststellend.
– Dichtbij huis, ze zitten bijna naast ons huis in de bassischool. Maar ook de andere locatie zit bijna in de achtertuin.
– Inmiddels een locatie met mooie buitenspeelruimte. Buiten spelen is voor Jarne erg favoriet, op de andere locatie hadden ze alleen maar stenen waar de kinderen op konden spelen. Bij de nieuwe locatie is er ook gras en een klein kabouterbosje.
– Kleine organisatie, waardoor er kleine lijntjes zijn, je snel terecht kan met je vragen, je snel antwoordt hebt én ze weten wie je bent.
– Wasbare luiers gewoon kunnen gebruiken. De luiers zitten niet bij de prijs inbegrepen en moeten we dus meegeven. Wij gebruiken zelf thuis wasbare luiers en gelukkig is dit op het kinderdagverblijf ook mogelijk.
7. Noem wat je zou willen veranderen aan jullie kinderdagverblijf , gastouder of nanny?
– Het aangezicht. De oranje kleur op de muur en de buitenspeelruimte buiten, zorgen ervoor dat het er voor veel ouders niet aantrekkelijk uit ziet. Ook voor ons schrok dit af, maar na een kennismaking en nu we Jarne naar de opvang daar brengen, merken we de positieve kanten van hun opvang die ze bieden.
– De appjes met foto’s en een verhaaltje in het schriftje mis ik wel. Tijdens het kennismakingsgesprek werd dit wel benoemd en in het begin ook zeker wel gedaan maar nu gebeurd het eigenlijk nog zeer weinig. Erg jammer want ik als ouder vindt het wel erg fijn om gewoon even een foto te krijgen en te zien dat hij lekker aan het spelen is, te weten wat hij heeft gedaan zodat we thuis de dag kunnen nabespreken en ik weet waar hij het over heeft.
8. Beschrijf het voedingsschema van je kindje bij de kinderdagverblijf, gastouder of nanny.
Jarne eet gewoon mee, met de andere kinderen en heeft geen speciaal voedingsschema. Aangezien hij 2 jaar is, heeft hij geen speciaal voedingsschema meer.
Maar ze houden zich wel aan de wensen van de ouders. Zo wil ik namelijk liever niet dat Jarne veel toegevoegde suikers krijgt, was er dan een traktatie of om een andere reden dan toch een twijfel werd me altijd gevraagd of Jarne dit wel/niet mocht hebben. Inmiddels heeft Jarne de toegevoegde suikers helaas ontdekt en is het lastiger om dit te voorkomen dan een jaar geleden.
9. Rond welke tijden slaapt je kind bij de kinderdagverblijf, gastouder of nanny?
Na het broodje eten gaat Jarne soms nog even slapen, ik denk dat dit tussen 12.00 uur en 13.00 uur zou zijn.
10. Wat doet je kind graag bij de kinderdagverblijf, gastouder of nanny?
Net als thuis, boekjes lezen, spelen met de auto’s en tractors, kleuren. En het allerliefst lekker buiten spelen, als hij niet buiten heeft gespeeld zegt hij dat ook vaak als eerste bij ophalen of thuiskomst.
11. Vertel iets over zijn favoriete pedagogisch medewerker, de gastouder op nanny?
Volgens mij heeft Jarne niet echt een favoriet en vindt hij ze allemaal wel lief leuk en aardig. Doordat hij nu bij de nieuwe locatie zit, zijn er weer nieuwe/andere medewerkers waar hij nog wel even aan moet wennen (of mama moet daar misschien nog wel meer aan wennen).
12. Heeft je kindje bij de kinderdagverblijf, gastouder of oppas een mijlpaal (denk aan kruipen of lopen) voor het eerst bereikt?
Nee, wou ik schrijven maar eigenlijk ja. Jarne kan bij ons thuis niet zelfstandig alleen in slaap komen en ik moet echt eerst bij hem liggen of hij bij mij in de drager. Daar slaapt hij in een ledikantje.
Verder kon hij al kruipen en lopen toen hij daar kwam aangezien hij al ouder dan 1 jaar was.
13. Op welke moment vind je het lastig je kindje weg te brengen?
Als hij zegt dat hij geen zin heeft om te gaan, maar als we er eenmaal zijn of als hij er even is is het vaak al snel goed.
14. Hoe regel je het met werk of school als je kind ziek is?
Op dit moment bleef hij dan gewoon thuis. Als ik straks aan het werk moet, zal ik proberen of Jarne bij mijn moeder kan zijn of dat ik of Bart vrij van het werk kan nemen.
15. Wat neemt je kindje mee naar kinderdagdagverblijf, gastouder of nanny?
In de verzorgingstas zit: schriftje, wasbare luiers, billendoekjes, wetbag war de vieze wasbare luiers in kunnen, extra setje kleding, speen, beker, laarsje en (ski)pak voor buitenspelen.
16. Welke verzorgingsproducten gebruiken ze bij de kinderdagverblijf, gastouder of nanny?
Eigenlijk heb ik hier totaal geen idee van.
17. Pas je ook weleens op andere kindjes?
Ja, als gastouder is dit mijn werk.
18. Heb je al een basisschool op het oog?
Er zitten 2 basisscholen bij ons in de buurt. Eentje vlak naast ons en eentje in het andere dorp. Maar we gaan zeker bij beide basisscholen volgend jaar een kijkje nemen om dan definitief te beslissen welke manier van onderwijs het beste bij onze manier van opvoeden past.
19. Gaat je kindje tijdens de basisschool periode naar een naschoolse opvang, gastouder, nanny of anders?
Hier heb ik nog geen idee van. Dat duurt nog 2 jaar en in die 2 jaar kan er nog van alles veranderd zijn.
20. Heb je nog een leuke cadeautip om aan de leidsters, gastouder of oppas te geven als bedankje voor de goede zorg?
Zelf vind ik het altijd wel leuk dat het iets persoonlijks is of iets wat op gaat. Geen troep maar echt waar je iets aan hebt. Ik zou dan kiezen voor een leuk boek die ze met de kinderen kunnen lezen of speelgoed.
*Een tag, is een vragenlijst onder diverse bloggers. Elke tag heeft zijn eigen onderwerp en wordt vaak door diverse bloggers ingevuld. Door een tag kan je de blogger beter leren kennen.
Gaat jou kind ook naar de kinderopvang of gastouder?
[…] vulde ik de Kinderopvangtag in. En nu kan je ook de peuterspeelzaaltag lezen. Malou bedacht de Peuterspeelzaaltag én vroeg of […]