Gastblog: Mijn werk als draagdoekconsulent.
Begin 2015 koos ik een prachtig beroep: het beroep van draag(doek)consulent. In deze blog mag ik jullie wat vertellen over wat mijn werk als draagdoekconsulente inhoudt én vertel ik een paar mooie en bijzondere situaties.
Draagconsulent of draagdoekconsulent
Draagconsulent of draagdoekconsulent; we bedoelen eigenlijk altijd hetzelfde. Ik vind de naam ‘draagdoekconsulent’ wat meer duidelijkheid geven dan ‘draagconsulent’. Bij die laatste heb ik namelijk wel eens de vraag gekregen of ik soms advies geef over draagmoederschap. Dat is niet het geval. Daarom gebruik ik liever de term ‘draagdoekconsulent’, maar dat betekent niet dat ik mij enkel en alleen op draagdoeken richt. Ik heb ook veel ergonomische dragers in mijn consulenten-‘stash’: meer dan 50!
Soorten aanvragen.
Ik krijg veel verschillende soorten aanvragen, die natuurlijk allemaal te maken hebben met het ergonomisch dragen van je kindje. Veruit de meeste consulten zijn buikdragen met een pasgeboren baby of een pasconsult, waarin een ouder verschillende dragers uitprobeert en ik help met het afstellen van de dragers om uiteindelijk tot de perfecte drager te komen. In mijn consulten vind ik het belangrijk om de juiste kennis op zak te hebben om goed onderbouwd uitleg te kunnen geven. Ik vind het belangrijk om ouders te ondersteunen in hun eigen kunnen en hen het vertrouwen te geven dat ze op hun eigen inschattingsvermogen kunnen afgaan. Ik ben niet zo van de zwart wit regeltjes, maar juist van het zoeken in het grijze gebied. Wat werkt voor de ouder? En als de situatie net wat afwijkt van ‘standaard’ (goed, alleen daarover kan ik al een hele blog schrijven, want wat is nou ‘standaard’), wat is dan het meest passende in deze situatie?
Hoe ik begon als draagdoekconsulent.
Het begon allemaal 3 jaar geleden. Ik ben de opleiding tot draagdoekconsulent gaan doen, nadat ik zelf had ervaren hoe helend het werkte na een heftige, traumatische bevalling. Ik wilde dit gevoel, die intense verliefdheid na een moeilijke start, graag overbrengen op andere ouders. Ik deed de opleiding tot basis draagdoekconsulent bij Die Trageschule. Daar bleef het niet bij. Ik deed bij die Trageschule nog de gevorderden opleiding (waarin bijzondere situaties worden behandeld) en de certificering (wat je kunt zien als het examen), ik sloot mij aan bij de Vereniging van Draagdoekconsulenten waar ik bijscholingen volg en ik deed de opleiding Dragen van Prematuur geboren Kinderen bij Zorgdragen. Inmiddels hebben al veel ouders mij het vertrouwen gegeven om hun van advies over dragen te mogen voorzien. Gemiddeld heb ik 2 consulten per week en geniet ik nog evenveel van elk consult.
Ik krijg veel energie van consulten en haal daar veel voldoening uit. Ik kom vaak bij nog hele jonge, vaak wat onrustige baby’s. Om dan te zien wat een rust een doek of drager in het gezin brengt, is echt heel fijn. Vaak zie ik uit opluchting dat de schouders zakken en er een lach tevoorschijn komt: ontspanning. Dat vind ik zo mooi!
Bijzondere situaties.
Soms krijg ik ook te maken met bijzondere situaties. Situaties waarbij ‘goed’ niet altijd zo vanzelfsprekend is. Er zijn wel een aantal consulten die er voor mij uit zijn gesprongen en die mij denk ik voor altijd bij zullen blijven. Een paar daarvan deel ik graag met jullie.
Tweelingconsult, werd standaard consult.
Nog niet zo lang geleden had ik een consult met de ouders van een tweeling, waarvan 1 van de tweeling plotseling was overleden door onbekende oorzaak. Dat gebeurde twee dagen voordat ons consult zou plaatsvinden. Uiteindelijk heb ik na een aantal weken alsnog het consult gegeven. Waar het een ‘tweeling’-consult zou zijn, werd het uiteindelijk een ‘standaard’ consult. Maar ja, echt standaard was deze situatie natuurlijk absoluut niet te noemen! Ik gunde de ouders én het kindje zo erg de nabijheid van dragen en de troost die dat kan geven, dat ik heel opgelucht was dat de ouders toch contact met me opnamen na deze verschrikkelijke gebeurtenis. Het was een beladen consult, maar ik was zo dankbaar dat ik dit gezin iets kon bieden. Dat je de kans krijgt om iets tastbaars te bieden in ieders naarste nachtmerrie, vond ik heel fijn.
Jongetje met een half hart.
Een ander triest consult was met een jongetje met een half hart. Dat jongetje was zo geboren en had een lage levensverwachting. Het consult vergde veel aandacht. Het jongetje kon zo zijn bewustzijn verliezen en had dan snel medicatie nodig. Ouders wilden het kindje dichtbij zich dragen, zodat ze sneller de signalen zouden oppikken als het mis dreigde te gaan. We zijn op een drager uitgekomen die op maat gemaakt werd, waarbij er gespen aan de voorzijde van de drager zaten (aan de schouderbanden). Zo konden de ouders met 1 klik het jongetje ontdoen van de drager. Dit is allemaal in nauw overleg gegaan met de betrokken cardioloog. Ook na het consult heb ik nog veel contact gehad met ouders. Toen ik het jongetje voor het eerst zag, was hij 16 weken. Hij is overleden vlak na zijn 2e verjaardag. Dat was heel heftig, ik kan mij niet voorstellen hoe het is voor het betrokken gezin. Ik ben op zijn crematie geweest. Het was heel bijzonder te horen hoe heftig zijn korte leventje was geweest. Er werd benoemd hoe dragen heeft bijgedragen in de bijzondere band die zij met hem hadden en hoe het dragen een steun is geweest tijdens alle ziekenhuisbezoeken. Zo mooi en waardevol om te horen!
Consult met een boerin.
Ook het consult met een boerin, die na alweer 2 weken na de geboorte van haar dochtertje elke ochtend om 6.00 uur de geiten moest melken, zal me bijblijven. Wat een energie en doorzettingsvermogen had deze vrouw! We zochten naar een veilige manier om haar kindje bij haar te dragen tijdens de ochtendactiviteiten die de boerderij met zich meebracht. We kwamen uit op rug dragen met een geweven doek. Hoewel het mijn voorkeur heeft om hele kleine kindjes op de buik te dragen (zodat je goed de signalen van je nog erg jonge baby in de gaten kan houden), was het in deze specifieke situatie veiliger om op deze momenten op de rug te dragen. Ik kreeg een paar week later een foto van deze vrouw met haar slapende baby in een perfect geknoopte draagdoek op de rug tussen allemaal geiten in de stal. Zo prachtig!
Dat ik in deze situaties de adviserende rol heb mogen krijgen, maakt mij trots maar vooral ook erg dankbaar. Precies dit is waarom ik consulent ben geworden: dragen verbindt! En dat is toevallig ook het thema van de European Babywearing Week 2018 die deze week plaatsvindt (7 tot 13 mei 2018): carrying connects.
Heb jij ook gedragen of draag jij ook? Wat heeft het voor jou betekent en hoe heeft het jou verbonden? Ik lees het graag in een reactie.
* Deze week een gastblog van Selma Langbroek – Bevers van Draagtips over haar werk als draagconsulent. Inmiddels is ze helaas niet meer werkzaam als Draagdoekconsulent.