Tips bij het kiezen voor de basisschool voor je kind.
Onze zoon wordt op 1 november 4 jaar en mag dan naar de basisschool. In deze blog kun je lezen hoe wij de keuze maakte voor de basisschool waar hij heen gaat. Wellicht kan deze blog je helpen als je ook de basisschool voor je kind moet kiezen.
Soorten onderwijs.
Voordat je gaat bedenken waar je kind naar school gaat, is het van belang om te weten wat voor soort onderwijs je wil dat je kind krijgt.
Er zijn namelijk diverse soorten onderwijs. Door van te voren al te weten wat voor soort onderwijs je wilt dat je kind krijgt, maakt het de keuze minder groot. Of als je perse wilt dat je kind naar school gaat waar jullie wonen, dan wordt de keuze ook al weer kleiner gemaakt.
Sommige scholen hebben lange wachttijden, vooral de scholen met een specifieke visie, bijvoorbeeld de vrije school. Het is daarom verstandig om dit al ver van te voren te vragen (soms al gelijk na de geboorte).
Je kan er ook voor kiezen om thuisonderwijs te gaan kiezen, deze blog gaat daar niet op in.
Vergelijken.
Maak een lijstje met de scholen waaruit je wil/kan kiezen. Bekijk de websites en schrijf de belangrijkste kenmerken op zoals geloof, afstand, schooltijden en belangrijke punten m.b.t. de visie. Schrijf op wat voor jezelf belangrijk is én wat je graag nog wilt weten. Dit lijstje is namelijk handig om mee te nemen en te vragen tijdens de open dagen en/of informatieavonden.
Door je van te voren al te verdiepen, kan je gerichtere vragen stellen en handiger vergelijken tijdens de informatieavonden.
Informatieavonden en open dagen.
Scholen hebben vaak informatieavonden voor nieuwe ouders. Hier stelt de school zich voor, kun je een kijkje nemen in de school en krijg je te horen en te zien hoe ze werken, wat ze belangrijk vinden en kan je je vragen stellen.
Tijdens de open dagen kan je met je kind een kijkje nemen en de sfeer proeven tijdens een van de lesdagen. Zo kan je zien en voelen dat wat er verteld werd tijdens de open dag ook klopt met wat je te zien krijgt met de open dag.
Natuurlijk is zowel de informatieavond als de open dag een momentopname. Volg vooral ook je gevoel en vraag ook andere ouders die hun kind al op de school heeft zitten wat hun van de school vinden.
Hoe maakte wij een keuze.
De vader van ons zoontje en ik zijn gescheiden en wonen in 2 verschillende dorpen. We kozen er voor om te kiezen voor een school in de omgeving van mijn ex-man. Daar hebben we ons leven afgelopen jaren ook geleefd, woont ons zoontje nog met zijn vader en hij gaat daar ook naar de peuterspeelzaal en kinderdagverblijf. Op deze manier trekken we hem zo min mogelijk uit het sociale leven wat hij al heeft opgebouwd en proberen we zijn leven zo stabiel mogelijk te houden. Voor mij betekend dit wel wat vaker heen en weer rijden, maar dat heb ik zeker over voor onze zoon.
We konden kiezen uit 2 basisscholen. De ene zo’n beetje naast het huis van mijn ex-man, de ander een klein stukje verderop.
Afstand was voor ons iets wat zeker niet belangrijk is. Ik moet namelijk er toch al voor rijden en op de dagen dat hij bij zijn vader is, is hij bij de opvang of bij mijn ouders die die dag oppassen. Dus de afstand is voor ons niet belangrijk.
We zijn verder naar beide informatieavonden geweest. De ene school was door mijn werk als gastouder al vrij bekend terrein omdat ik er toen dagelijks kwam. Ik wist dan ook al een en ander over de school, maar zeker nog lang niet alles.
Wat mij enorm verbaasde tijdens de informatieavonden was het gebruik van de Snappet. Terwijl er enorm wordt gehamerd op minder beeldschermtijd thuis, gebruiken ze tablets dus gewoon in de klas. Thuis mag je ze dan, mits je je aan die tijd wilt houden, eigenlijk niet meer gebruiken. Daarnaast vind ik het eigenlijk wel heel belangrijk dat mijn zoontje gewoon leert schrijven en zoveel mogelijk ook zelf gaat schrijven. De laptop e.d. zal vaker worden gebruikt in de toekomst, maar zonder schrijven zullen we nooit gaan leven. En dan heb ik het nog niet wat het doet met zijn ogen, zoveel schermgebruik. Ik schrok echt hoeveel ze op de basisschool gebruik maken van die Snappet. En het heeft vast ook voordelen, maar die zie ik nog even niet. De hoeveelheid Snappet gebruik speelde daarom ook erg mee in de keuze voor welke school we hebben gekozen.
Ons zoontje is lekker bewegelijk, stil zitten is best lastig voor hem. Daarnaast is bewegen uiteraard erg belangrijk. En door op een spelende manier te leren dan op een stampende manier te leren, neem je meer op. Niet alleen maar stil zitten achter een tafeltje maar ook lekker op het schoolplein springen en tegelijkertijd leren rekenen. De school waar wij voor hebben gekozen, vindt bewegen erg belangrijk niet alleen in de kleuterklassen maar in alle klassen. Dit sprak me dan ook zeker erg aan.
De manier waarop de informatieavond werd gegeven, het gevoel wat we er bij kregen/hadden speelde ook zeker mee bij de keuze.
Op de ene school vond ik het wat rommelig en onzeker over komen, op de andere school juist erg enthousiast en trots.
Bij beide scholen kregen we een rondleiding en was er genoeg ruimte om vragen te stellen.
Beide scholen zijn waarschijnlijk goede scholen. Beide scholen proberen op hun manier het beste uit de kinderen te halen. Dat wij kozen voor deze school, zegt niets over de keuze van andere ouders. Elk kind maar ook elke ouder is weer anders. Kies een school waarbij jij een goed gevoel hebt en niet omdat een andermans kind daar ook heen gaat.
Of de juiste basisschool hebben gekozen, is natuurlijk altijd een vraag en kan je niet vergelijken. Hier komen we alleen achter door te beleven.
Meer blogs over het ouderschap, lees je op mijn website.