Het dragen van je kind in een drager of draagdoek.
Het dragen van je kind is voor mij normaal en erg logisch, maar voor sommige mensen onbekend, raar of onlogisch. Best gek eigenlijk want het dragen van je kindje is al eeuwenoud. In deze blog vertel ik meer informatie over het dragen van je kindje, de voordelen, de manieren waarop je kan dragen en geef ik je een aantal tips.
Het dragen van je kindje.
Het dragen van je kindje begint eigenlijk al tijdens de zwangerschap. Je draagt dan namelijk je kind bij je in de buik en je kindje voelt zich veilig en vertrouwd in je buik en wordt rustig van je hartslag. Na de bevalling heeft je kindje ook de nabijheid nodig om rustig te worden en wil daarom het liefst de hele dag bij je zijn. Je kan er voor kiezen om de hele dag op de bank te gaan zitten, maar er moeten natuurlijk nog meer dingen gebeuren. Je kan er dan namelijk voor kiezen om je kindje weg te leggen in de wieg of box, maar hier is je kindje het waarschijnlijk niet altijd mee eens. Je kan met je kindje op de arm blijven lopen, maar op den duur is dit best zwaar en je handen heb je dan alsnog niet vrij. Een drager of draagdoek kan hierbij daarom een uitkomst bieden. Door je kindje te dragen in een draagdoek of drager heb je je handen vrij en hoeft je kindje niet onnodig te huilen in de box of kinderwagen. Tijdens het dragen bied je de nabijheid, het vertrouwde gevoel én liefde aan je kindje, maar kan je toch de dingen doen die er moeten gebeuren, zoals het huishouden, de hond uitlaten of kan je ook tijd maken voor je andere kindje die ook aandacht wil.
Voordelen van het dragen van je kindje.
Niet alleen handig voor jezelf is het dragen, maar ook voor kinderen zitten er diverse voordelen aan:
– Het hormoon Oxytocine komt vrij.
Huid op huid contact zorgt voor het vrijkomen van het hormoon Oxytocine bij jezelf, maar ook bij je kind. Dit hormoon wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd, draagt bij aan de hechting tussen jullie beide, geeft het kind een gevoel van blijheid en plezier en stimuleert eveneens de borstvoedingsproductie.
– Dragen reduceert prikkels.
Een draagdoek of draagzak reduceert prikkels. Doordat je kindje veilig, warm en vertrouwd bij je zit heeft het kindje weinig last van alle prikkels in de omgeving. Bijvoorbeeld tijdens het wandelen op een markt, op een feestje of op een andere plek.
– Vervanging van de kinderwagen.
Een kinderwagen kan handig zijn, maar soms ook juist erg onhandig zoals tijdens het uitlaten van de hond, in het bos, op het strand of tijdens een markt. Tijdens het dragen is je kindje lekker dicht bij jou, hoef je niet over onverharde paden en heb je je handen vrij voor andere dingen.
We hebben de kinderwagen dan ook zeer weinig gebruikt! Vooral tijdens dagjes weg ging de wandelwagen niet mee, maar de drager.
– Je kindje gaat minder huilen.
Onderzoek heeft uitgewezen dat baby’s die gedragen worden veel minder huilen dan kindjes die niet gedragen worden. Tijdens het dragen bied je je kindje nabijheid en een veilig en vertrouwd gevoel. Als jouw kindje veel huilt zoek dan ook altijd naar de oorzaak van het huilen!
– Goed voor de ontwikkeling
Het dragen van je kindje draagt bij aan de ontwikkeling van jouw kindje. De ontwikkeling van de hersenen, evenwichtsorgaan, de heupen en de rug door de ergonomische positie van jouw kindje in de draagdoek of draagzak. Daarnaast heeft het dragen een positief effect op darmkrampjes en reflux. Let er dan wel op dat je een ergonomische draagzak hebt en je de draagdoek op de juiste manier knoopt.
– Geen lamme armen van je kindje tillen.
Het dragen van je kindje op je arm is lichamelijk zwaar. Een draagdoek of draagzak is zo veel lichter, omdat je je kindje dicht tegen je aan draagt.
– Alles bekijken op dezelfde hoogte als jou en meer contact met je kind.
Een kindje in de drager ziet veel meer dan een kindje in de wandelwagen. Ga zelf maar eens op ooghoogte van je kind een wandeling maken of door de winkel lopen en dan op ooghoogte van jezelf, dan is op je eigen hoogte vast een stuk prettiger. Daarnaast heb je in de drager meer contact met je kind. Doordat je kindje dichtbij je hebt.
Trend? Nee juist al eeuwenoud!
Dragen komt in alle werelddelen voor en is al eeuwenoud. Heel vroeger kon het niet anders, want de baby alleen laten was gevaarlijk waardoor de meest veilige plek was dichtbij de ouders of een ander stamlid. Samen op de bank zitten was toen geen mogelijkheid, want er moest werk worden verzet. Vanaf 1920 werd de kinderwagen in Nederland pas beschikbaar voor de meeste mensen, voor die tijd werden de kinderen gedragen.
Draagdoek of drager?
Dragen kan met een draagdoek of een drager.
Een draagdoek moet je zelf knopen en kan je op meerdere manieren gebruiken, maar hoef je maar een keer aan te schaffen. Doordat je zelf moet knopen, kun je de draagdoek op de juiste manier knopen wat past bij de lengte van je kind. Het knopen van een doek is wel een handigheidje, maar als je dat onder de knie hebt kan je vaak gemakkelijk en snel je kind dragen in de doek.
Een drager is kledingmaat afhankelijk (dus geen gewicht!) waardoor je de drager af moet stellen als je kindje groter wordt én na een bepaalde maat weer een nieuwe drager moet aanschaffen. Als je wilt gaan dragen met een drager is het wel verstandig om erg goed op te letten of je wel een ergonomische drager hebt! Hier zit je kindje in de juiste houding én waardoor het voor jou én je kindje fijn is om te dragen.
Bij een ergonomische drager zit je kindje in de kikkerhouding, waardoor de beentje niet naar beneden hangen/bungelen! Er worden diverse niet ergonomische dragers geadviseerd in babywinkels, maar deze dragers zijn lang niet zo plezierig voor je kindje en jezelf. Daarnaast zijn de niet ergonomische dragers juist slecht voor de heupjes doordat het gewicht op de heupjes komt te hangen! De verschillen kun je zien in deze afbeelding.
Leuk zo’n drager, maar wat zijn ze duur in aanschaf!
Dragen duur? Tja een drager of draagdoek kost natuurlijk wel geld, maar hoeveel is verschillend per drager of draagdoek én merk, een kinderwagen is over het algemeen toch echt veel duurder dan een drager. De drager of draagdoek neemt veel minder ruimte in beslag, neem je daardoor gemakkelijker mee, weegt veel lichter én je hebt je handen vrij.
Bij diverse webshops zijn er regelmatig aanbiedingen en kortingen.
Een aantal webshops waar je een draagdoek of drager kan kopen zijn; Ooiebeest, draagdoek, Dragen&zo, Von Va Voom en Pure Baby Love.
Voor een tweedehandse drager (wat prima kan!) kijk je bijvoorbeeld op marktplaats, maar ook op Facebook zijn diverse Facebookgroepen waar ergonomische dragers en draagdoeken worden verkocht bijvoorbeeld in de groep Tweedehands draagdoekenmarkt.
Wil je ook graag dragen?
Ga naar een draagconsulent of draaginloop.
Ik raad je wel aan om van te voren te passen bij een draagconsulent, dit kan door een draagconsult te maken of langs te gaan bij een draaginloop. Een draagconsulent kan goed zien of de drager aansluit bij je lichaam.
Ik dacht ook eerst dat dit onzin was en geldklopperij, maar heb inmiddels ook ervaren door een paar keer een miskoop te hebben gehad, dat het echt wel aan te raden is om drager te passen bij een draagconsulent. De Tula leek me namelijk een erg mooie drager, maar sloot niet mooi aan op mijn schouders, terwijl hij voor mij prima voelde. Een bekend en geliefd merk, betekend nog niet dat dit ook de juiste drager voor jou is!
Een draagconsulent kan je o.a. vinden via de website van draagconsulenten en/of Instituut voor hechting.
Er zijn ook diverse winkels die dragers verkopen en waarbij de verkoper mee kan kijken of de drager goed bij je lichaam aansluit. Let er wel op dat dit ook echt ergonomische dragers zijn, want bij de bekendere babywinkels hebben ze helaas vaak te weinig verstand van de échte ergonomische dragers.
Meer lezen over dragen?
Er zijn diverse artikelen te lezen over waarom dragen aan te raden is en hoe je op de juiste manier draagt.
Artikelen
Kiind Magazine, hét tijdschrift over natuurlijk ouderschap,
schreef diverse artikelen met betrekking tot dragen:
– De logica van het dragen.
– Waarom kinderen gedragen worden.
– Zo kies je een goede draagzak.
– Hoe krijg je de perfecte buikknoop.
– Dragen of duwen.
Website
Een andere website met informatie is de website van Durf te dragen. Maar de draagconsulenten hebben vaak ook diverse informatie op hun website staan.
Facebook.
Op Facebook zijn diverse pagina’s en Facebookgroepen te vinden waar je meer informatie kan vinden over het dragen van je kindje. De bekendste en actiefste Facebookgroep is Draagpraat.
Hopelijk heb je door het lezen van deze blog meer informatie gekregen over hoe fijn en handig dragen is, maar ook welke voordelen er aan het dragen zitten. Benieuwd naar mijn ervaringen? Lees dan deze blog die ik hierover schreef.
Mijn ervaring met het dragen van een kind in de drager/draagdoek.
Wat is jou mening over het dragen van een kind in een drager of draagdoek?
* De foto is gemaakt door Pure Moment Fotografie, tijdens onze jaarlijkse fotoshoot.