Leren fietsen begon bij ons met de loopfiets.

Leren fietsen begon bij ons met de loopfiets.

11 september 2019 0 Door Jeanet

Vol trots was ik toen mijn zoontje, na een beetje oefenen, zelf heeft leren fietsen. Inmiddels fietst hij met veel plezier, maar gebruiken we ook zeker nog wel de loopfiets. In deze blog vertel ik meer over wat denk ik invloed heeft gehad waardoor hij nu zelfstandig kan fietsen.

Loopfiets
Door de loopfiets heeft mijn zoontje denk ik geleerd het evenwicht te bewaren. Tijdens het leren fietsen is het namelijk erg belangrijk dat je kind zijn/haar evenwicht kan bewaren.  De eerste loopfiets was een loopfietsje van de Action die gewoon bleef staan als je er vanaf stapte. De loopfiets die we daarna kochten, bleef niet staan en hiermee werd al steeds meer het evenwicht geoefend. Dit was natuurlijk eerst wel even wennen, want het andere fietsje bleef staan en dit fietsje moest hij ook zelf in evenwicht houden tijdens het lopen. Maar oefening baart kunst, eerst ging het langzaam aan en daarna kwam er steeds meer snelheid in. En uiteindelijk kon hij er snel op racen én stunten, de voetjes omhoog tijdens het rijden, zonder gelijk te vallen. Kleine stuntman zat dan op zijn fietsje met een dikke smile, prachtig om te zien. De loopfiets hebben we een tijdje niet gebruikt, maar als meneer wat moe is dan is de loopfiets toch wel leuker om mee te racen dan de gewone fiets. Ik zou je dan ook zeker adviseren de loopfiets niet gelijk weg te doen als je kind kan fietsen op de gewone fiets.

View this post on Instagram

Samen het bos in geweest vanmiddag. Gelukkig was het wat warmer dan gisteren. Wat een temperatuurverschillen per dag. Zo kan je de ene dag zonder jas en is de andere dag de winterjas nog hard nodig. Mijn zoontje zei nog vol verbazing toen er sneeuw viel 'mama het is toch geen kerst?!' En hij was net zo blij met de sneeuw als ik… nee doe ons het zonnetje maar zodat we weer lekker buiten kunnen genieten. Een hele dag binnen zitten is voor ons niet weggelegd dus we moeten er altijd wel even uit. Meneer is weer opgehaald door zijn vader en ik zit inmiddels weer alleen op de bank. Een pittig weekend, maar genoten van me zoontje, rustig aan gedaan omdat de energie er niet was om van alles te doen, dankbaar met de mensen die er voor me zijn en ook zeker dankbaar met het zonnetje die er af en toe was. Hoe was jullie weekend ? . . . . #weekend #coouderschap #mamaweekend #dankbaar #kijkennaarhetpositieve #vriendinnen #zelfontwikkeling #bewustwording #zon #sneeuw #temperatuurverschillen

A post shared by Jeanetblogt (@jeanetblogt.nl) on

Traptractor / Driewieler fiets
Belangrijk bij het leren fietsen is dat kinderen ook snappen en leren hoe ze moeten trappen. Dit trappen was in het begin toch echt nog wel even lastig. We hebben dit dan ook eerst geoefend op de traptractor én op zo’n driewielerfiets. De tractor en fiets gingen alleen vooruit door te trappen, maar vielen niet om als er niet werd getrapt, hierdoor kon het trappen op een fijne manier geoefend worden.
Nadat mijn zoontje zowel het evenwicht als het trappen doorhad, zijn we gaan proberen op de gewone fiets.

De wil moet er zijn
Natuurlijk moet je altijd even een beetje helpen om op weg te helpen, motiveren en positief benaderen. Dingen leren doen we nou eenmaal met vallen en opstaan, dit begint al in de box met omrollen, etc.. Maar als een kind niet wil, kan je beter nog even er mee wachten totdat de interesse en enthousiasme wel gewekt is. Dat is niet alleen zo met fietsen, maar met alle dingen die een kind moet leren zoals lopen, zindelijk worden, aankleden en ga zo maar door. Als een kind niet wil, wordt het vaak een strijd waardoor het nog langer duurt voordat een kind het kan. Deze strijd wil ik dan eigenlijk ook niet teveel en als iets dan niet perse moet, dan stellen we het gewoon nog even uit.
We hebben het wel eens vaker geprobeerd zonder zijwieltjes en met zijwieltjes, maar toen durfde me zoontje nog niet en was hij waarschijnlijk nog iets te onzeker. Later weer een keer met zijwieltjes toch nog wat eng en wou hij niet, paar maand later ging dat prima al heeft hij daar vanwege diverse redenen weinig op gefietst. Kortgeleden kocht ik een fietsje zonder zijwieltjes. Ik dacht ik gok erop en we zien het wel hoe het gaat. Die middag waren we bij mijn ouders en mijn broertje wou graag samen met hem wel even oefenen.  Even kort geoefend, maar binnen een kwartier wist hij hoe het moest en kon hij het zelf. En nu fietst hij vol trots en enthousiasme dus helemaal zonder zijwieltjes. En hard dat hij gaat, langzaam is nog een beetje lastig. Maar remmen en vooral slippen is geen probleem. Vallen gebeurd ook, maar daarna stapt hij vaak weer op en fietst hij weer verder. Ik vindt het enorm knap dat hij met 3,5 jaar zo goed kan fietsen zonder zijwieltjes.

De goede hoogte van de fiets.
Ik merk aan mijn zoontje dat het belangrijk is dat hij echt met zijn voetjes op de grond kan staan, dit is gemakkelijk voor het zelf op kunnen stappen en zelf kunnen gaan fietsen. Maar ook voor het remmen en stoppen. Verder denk ik dat het ook een stukje meer veiligheid en zekerheid bied als je zelf met je voeten op de grond kan staan, wil ik altijd ook bij me eigen fiets namelijk. We hebben bij alle fietsjes de zadel nog op het laagste standje, hierdoor kan de fiets nog wel een tijdje mee. Het beste kan je samen met je kind een fiets kopen, neem hem mee of meet even op hoe groot hij/zij is zodat je weet hoe groot de fiets moet zijn.

Nieuw of tweedehands.
Je kan uiteraard zelf kiezen of je een nieuwe fiets bij de fietsenwinkel koopt of een tweedehandsfiets via marktplaats of de rommelmarkt koopt. Mijn zoontje heeft 3 fietsjes, 1 voor bij zijn vader, 1 voor bij mijn ouders waar mijn zoontje elke dinsdag is en 1 fiets voor bij mij. Zo kan hij bij iedereen fietsen en is er geen gedoe met fietsen heen en weer slepen. De fietsjes zijn niet allemaal even groot, waardoor hij in het begin op het ene fietsje wel zelf op kan stappen en bij de andere nog hulp nodig heeft. Alle fietsjes hebben we tweedehands gekocht, 1 via de verkoop van Facebook en 2 van de koningsmarkt. Niet de netste en de nieuwste, maar hij valt ook nog wel eens en dan is dat toch echt een stuk minder zonde van de fiets dan bij een spiksplinternieuwe fiets. Daarnaast hangt het er natuurlijk ook vanaf wat je kan én wil besteden aan een fiets. Nieuwe of tweedehandse fiets, het plezier van je kind is er waarschijnlijk niet minder om. Daarbij is tweedehands ook nog eens milieubewuster en duurzamer.

Meer blogs over het opgroeien van mijn zoontje kan je lezen op mijn blog.