Waterpokken, een kinderziekte met vlekjes en jeuk.
Na de kerst kreeg mijn zoontje waterpokken. In deze blog vertel ik je over de tips die ik kreeg én wat bij ons heeft geholpen, zodat het hopelijk jou kan helpen als je kind ook waterpokken heeft.
Waterpokken.
Bijna elke kind krijgt ze wel, waterpokken. Maar wat is het eigenlijk?
Waterpokken is een kinderziekte, waarbij er vlekjes met blaasjes/korstjes over het hele lichaam. De waterpokken kunnen erg jeuken en doen soms pijn.
Per kind kan het verloop van de kinderziekte verschillen. Zo is het verschillend hoeveel waterpokken er zijn, het ene kind krijgt maar een paar waterpokken een ander kind kan er helemaal onder zitten. Sommige kinderen kunnen er ook erg ziek van zijn, andere kinderen hebben er geen last van. Daarbij kan de jeuk/pijn ook nog eens per kind zijn. Verder is per kind verschillend op welke leeftijd hij/zij het krijgt. Kortom hoe het bij je kindje verloopt weet je pas als je hij/zij het heeft.
Waterpokken wordt door een virus veroorzaakt. De ziekte is besmettelijk voor anderen vanaf 2 dagen voordat de vlekjes zichtbaar worden. De besmetting kan al worden over gedragen bij het hoesten, praten en door contact met het vocht uit de blaasjes. Besmetting kan je dus eigenlijk niet voorkomen. Je kind hoeft niet perse besmet te worden als het in aanraking is geweest met kinderen die het virus mee dragen.
Na besmetting duurt het maximaal 3 weken voordat er waterpokken ontstaan.
Als je kind waterpokken heeft kan je kind in principe wel gewoon naar het kinderdagverblijf en/of school. De besmetting is namelijk al geweest, voordat het zichtbaar was. Of dit ook bij het kinderdagverblijf of de school van je kind kan, hangt af van de regels het kinderdagverblijf of de school heeft.
Waterpokken duurt ongeveer 10 dagen. Er zijn geen medicijnen zoals een antibioticakuur voor waardoor het sneller over gaat.
Tips bij waterpokken.
Per kind kan het verschillen hoe erg het is, maar ook wat er helpt als verlichting van de pijn en jeuk.
Op Facebook en Instagram vroeg ik jullie om tips, de tips die ik kreeg waren:
– Havermoutbadje. Havermout in een washandje doen en vervolgens in het bad doen en hiermee ook je kind wassen.
– Calendulanzalf
– Kidsclin, mousse wat je er op kan smeren ter verkoeling.
– Sudocreme
– Ijsjes, vooral ter verkoeling voor de waterpokken in de mond.
– Mentholpoeder.
– Betadine scrub
– Waterpokken spray van VSM
De tip die we niet kregen maar ik je wel mee wil geven vanuit onze ervaring.
– Sinaspril of de natuurlijke zetpil Vibucrol
Onze ervaring met de waterpokken.
Op de peuterspeelzaal en op het kinderdagverblijf is al vaker waterpokken geweest, maar mijn zoontje kreeg keer op keer geen waterpokken. Maar na de kerst zagen we ineens dat hij de waterpokken had. Mijn zoontje was op dat moment 4 jaar. Doordat hij al wat ouder is kon hij zelf vertellen wat hij wel/niet fijn vond en wat dus wel/niet hielp en waar hij jeuk/pijn had.
Mijn eerste tip is wees zelf kalm en rustig, doe niet alsof het een verschrikkelijke ziekte is. Als jij er een probleem van maakt, doet je kind dit ook. Zo maakte wij er een soort van “feestje” van, we waren “blij” met elk extra waterpok. Mijn zoontje was daardoor blij met de waterpokken in plaats van dat hij er al een probleem van maakte, zonder dat hij er last van had.
In de winkel vertelde hij dan ook vol enthousiasme dat hij waterpokken had. Als er dan reacties waren als ‘Ow wat vervelend’ zei hij, ‘Nee hoor, is juist leuk, op deze manier scheelde het veel onnodige drama.
Verder gaf ik er niet nadrukkelijk aandacht aan, maar bekeek ik of hij er wel/niet last van had, dit was namelijk door het krabben duidelijk te zien. Door geen extra aandacht er aan te schenken, was het voor hem “normaal” en deed hij gewoon de dingen die hij anders ook zou doen.
De jeuk was vooral als mijn zoontje moe was, net wakker werd of tijdens het slapen. Oftewel de meeste tijd in de avond en nacht, overdag viel het me erg mee. Dit zorgde voor enorm gebroken nachten, we sliepen daarom weer samen in mijn bed waardoor ik er gelijk voor hem kon zijn als hij last had. En ik merkte aan hem dat hij die nabijheid ook echt even nodig had.
Op het nachtkastje had ik de sinaspril en Kidsclin liggen voor het geval het nodig was, en die hebben we zeker gebruikte in de nachten!
Havermoutbadjes hebben hier absoluut geholpen. In een washandje wat havermout, dichtgeknoopt met een haarelastiek en in het water gedaan tijdens het vollopen van het bad. Tussendoor even in het washandje knijpen waardoor het “sap” havermout ook in het badje kwam. Tijdens het badderen met het washandje gestipt op de waterpokken.
Mijn zoontje benoemde echt na het badderen dat de kriebels weer weg waren.
Sinaspril hielp tegen de pijn, mijn zoontje vroeg er in de nacht namelijk zelfs naar. Hierdoor merkte ik dat het dus voor mijn zoontje echt hielp.
De Kidsclin was vooral handig voor onderweg. Hadden we toch iets bij ons wat de pijn kon verzachten. En toen we naar het circus waren geweest, mijn zoontje in slaap was gevallen en toen weer wakker was, werd waren we erg blij met de Kidsclin!
Mijn zoontje vond het verder niet heel fijn doordat het volgens hem erg koud was. Thuis hebben we het dan ook alleen in de nacht gebruikt.
Mijn zoontje was er gelukkig niet echt ziek van, we deden dus gewoon de dingen die we anders ook hadden gedaan.
Niet krabben was natuurlijk erg lastig tijdens de jeuk. Ik wreef tijdens de jeuk over de plekken, in plaats van dat hij zelf aan het krabben was. Met het krabben zal hij de plekjes open krabben, waardoor er wondjes zouden ontstaan. Door erover heen te wrijven verlichte het gelukkig ook wat de jeuk.
En natuurlijk is extra knuffelen en verwennerij altijd fijn! Er waren dan ook echt wel moment dat ik aan hem zag dat hij niet helemaal fit was en er gewoon even extra geknuffeld werd.
Op het moment van schrijven, heeft mijn zoontje nog waterpokken. Maar aangezien het op dit moment erg actueel is, deel ik toch deze tips met jullie alvast. Als het bij ons weer helemaal voorbij is, zal ik deze blog even updaten.
Meer over waterpokken lees je ook op de website van thuisarts.
Neem gerust een kijkje verder op mijn website voor meer blogs. De blogs schrijf ik met veel plezier om je te informeren, inspireren en/of te steunen.