Budgetmaand

Budgetmaand

22 februari 2018 1 Door

In januari hebben we een budgetmaand ingelast. Niet omdat het moest, maar omdat ik het wou. Gewoon om even bewust te worden van hoe snel we dingen kopen en hoe gemakkelijk dat soms gaat. In deze blog vertel ik je er meer over.

Er zijn genoeg mensen in Nederland die moeten leven van de bijstand of een uitkering, een beroep moeten doen op de voedselbank, weinig inkomen hebben en het financieel krap hebben.
We zijn zelf twee verdieners en mogen daarom absoluut niet klagen en een maandje even extra bewustwording is dan ook absoluut niet verkeerd.

Leefgeld
Ik zocht op internet op wat het leefgeld was per week. Via de site van buroned, kwam ik er achter dat je meestal 40 euro per week te besteden hebt en per elk gezinslid er 10 euro bij komt, mits hier ook echt ruimte voor is.
Ik stelde dit daarom als budget per week. We zijn met ons drieën dus zouden we per week 60 euro te besteden hebben.
Het leefgeld is exclusief de vaste lasten zoals de kosten voor gas, licht, water, kinderopvang, belastingen, verzekeringen, hypotheek.

Onze ervaring.
Het was best lastig. En we betrapten ons er op hoe vaak en gemakkelijk we eigenlijk dingen kopen. Het budget hebben we dan ook niet helemaal elke week kunnen redden. De oorzaak hiervan was, dat ik toch wat meer dan een week boodschappen deed (doordat er mooie aanbiedingen waren) en doordat we meer benzine in de auto gooiden, dan het budget wat er beschikbaar was. En dit kan natuurlijk niet als je echt leefgeld hebt, dit lijkt me vooral bij aanbiedingen wel erg lastig. Want door de aanbiedingen heb ik denk ik zo’n 80 euro bespaard op de boodschappen.
Het afgelopen jaar zijn we al steeds meer bewuster geld uit gaan geven. Niet zomaar meer dingen kopen omdat het er leuk uit ziet of omdat het in de aanbieding is. Maar eerst echt even nadenken hebben we het nodig of niet, maar toch gaat er soms meer geld uit dan eigenlijk nodig is. Door afgelopen maand daar nog meer bewuster over na te denken. Alleen de vaste lasten, boodschappen en benzine te kopen worden we even nog meer bewust van wat we uitgeven. Want er ligt vaak meer in huis dan je zelf door hebt.
We zijn ons zeker nog bewuster geworden van de aankopen die we doen en gaan hier ook zeker bewuster mee door, tenminste dat is mijn intentie.

Bewuste keuzes zijn duur.
Bewuste, duurzame en/of gezondere keuzes zijn duurder, maar zorgt ook voor bewustere keuzes, want je denkt meer na over je aankoop.
De bewuste keuzes die ik neem (of waarin ik beperkt wordt zijn):
– Suikervrij eten: De goedkopere dingen bevatten vaak het meeste suiker, waardoor je toch keuzes moet maken en we daardoor toch vaker het goedkopere met suiker nemen dan het duurdere zonder suiker.
– Biologisch voedsel: Het is veel lekkerder, gezonder en beter voor het milieu, maar ook duurder. Doordat het duurder is, eigenlijk ook nog wel onbekend en soms niet makkelijk te verkrijgen is i.c.m. de andere boodschappen kiezen we nog vaak niet altijd biologisch.
– Houten speelgoed: speelgoed van hout, kost meer, is mooier en gaat langer mee. Maar kies ik wel bewust voor . Speelgoed gaat langer mee dan voedsel, waardoor ik hier wel de keuze maak voor houten speelgoed. Kinderen spelen meer met minder speelgoed, waardoor veel speelgoed ook niet nodig is.
– Kleding: kleding is duur en duurzaam kleding nog duurder. Daardoor kies ik toch regelmatig voor bijvoorbeeld de Primark. Maar ik koop ook wel regelmatig tweedehands kleding via een tweedehands kleding winkel of marktplaats.

De keuzes die ieder hierin maakt is verschillend en hangt er vanaf wat je belangrijk vindt, maar ook wat je beschikbare budget is.

Huisdieren zijn een luxe.
Huisdieren kosten veel geld, dat begint vaak al met de aanschaf. Tijdens de aanschaf betaal je vaak al voor het dier en is er vaak een mandje, etensbak e.d. nodig. Maar net als wij hebben dieren ook elke dag eten nodig. En dat zijn nog niet alle kosten die je hebt voor een dier. Daarbij komen ook de verzorgingsproducten voor bijvoorbeeld het ontvlooien, ontwormen, eventuele dierenartskosten en een keer een nieuwe halsband, kussen o.d..
Heb je bijvoorbeeld een paard, dan komen daar nog weer extra kosten bij. Bijvoorbeeld stallingskosten, als je paard ergens anders staat.
Elk dier heeft zo zijn eigen kosten en deze kosten hangen weer af van het dier en eventueel je woonplek. Maar huisdieren geven natuurlijk ook gezelligheid en een stok achter de deur om er uit te gaan.
Wij hebben 3 huisdieren, 2 poezen en een hond. Ik snap absoluut dat mensen niet zomaar een huisdier weg zouden doen als ze het krap hebben, het is toch een deel van je gezin wat er bij hoort.

Auto is handig maar ook een luxe.
Als je alles op de fiets doet, ben je uiteraard goedkoper uit dan dat je een auto hebt. Al laat je de auto stilstaan dan heb je altijd nog de kosten voor de autorijtuigenbelasting en de verzekering. Minimaal 1x per jaar onderhoud voor de APK en daarnaast moet er toch ook wel regelmatig iets aan een auto worden vervangen. En als je de auto gebruikt zou er toch ook echt benzine of diesel in moeten.
Wij hebben een auto en zouden er niet zonder kunnen, wel zouden we de auto wat minder kunnen gaan gebruiken. We pakken de auto nu eigenlijk sneller dan dat we de fiets pakken.
Als ik straks een baan buitenshuis heb, ga ik op de fiets naar het werk en komt er ook zeker geen tweede auto. Mijn man werkt dichtbij, maar wil liever niet met de fiets. Een tweede auto vind ik echt onzin, dus kies ik ervoor om met de (elektrische) fiets naar het werk te gaan.

Boodschappen kopen in de aanbieding.
Elke zondag pakte ik de aanbiedingsfolders erbij en bekeek ik in welke winkel de mooiste aanbiedingen waren. Daarmee maakte ik een weekmenu. Maar ik keek ook naar wat er nog in de kast/vriezer/koelkast lag. Want bijvoorbeeld in verpakkingen van vlees zit toch regelmatig meer dan 2 stukjes vlees, waardoor je er meerdere keren van kan eten. We vriezen de vleesverpakkingen in porties in, zodat we de juiste hoeveelheid uit de vriezer halen.
Door een boodschappenlijstje te maken en ook echt niet meer mee te nemen dan we écht nodig hadden, scheelde dat ook al een hoop geld. Want ik nam toch vaak nog wat extra dingen die in de aanbieding waren of wat extra lekkers mee. Wel kocht ik wat extra in
Online boodschappen doen en/of met de zelfscanner gaf me al meer inzicht in wat ik kwijt zou zijn aan de boodschappen. Waardoor ik het budget gemakkelijker in de gaten kon houden.
Door op aanbiedingen te letten bespaarde ik zo’n 80 euro.

Niet naar de winkels gaan en geen folders bekijken.
In januari ben ik niet naar de winkels geweest en gingen de folders gelijk in de papierbak. Dit scheelde al een hoop aankopen. Niet meer denken en kopen omdat we het misschien ook wel nodig hebben of omdat het leuk is.

Wasbare luiers
Doordat we wasbare luiers gebruiken, hebben we geen kosten voor de luiers. De wasbare luiers hoef je maar 1x aan te schaffen en kan je vaak (dit is verschillend per merk en inlegger) mee tot aan de zindelijkheid. Onze wasbare luiers die we nu gebruiken (we hebben er meerdere soorten gebruikt) heb ik gekocht bij Wasbaar Wonderland.
Hierover komt binnenkort een uitgebreidere blog online.

Uit eten
Uit eten gaan is erg duur, vanwege de budgetmaand zijn we niet uit eten geweest. We gaan niet vaak uit eten, maar halen dan vaker wat op, zo hoeven we niet te koken, kunnen we toch genieten van het lekkere eten en zo besparen we weer geld.
Patat bakten we zelf in de frituur, maar omdat we het schoonmaken een rotklusje vonden hebben we de frituur weggedaan. De patatjes bakken we tegenwoordig in de oven.

Kringloop
Heb je spullen over, maar zijn ze nog mooi en netjes? Gooi ze dan niet in de container, daar moet je tenslotte weer voor betalen. Maar breng het naar de kringloop bij jou in de buurt, zo ben je er toch gelijk af maar kan je er ook nog een ander blij mee maken.  Wil je er toch nog wat voor terug? Ruil het dan via een ruilhoek.

Ruil en weggeefhoek
Tegenwoordig zijn er voor elk dorp of gemeente wel een of meerdere ruil- en weggeefhoeken te vinden. Op deze hoeken kun je dingen ruilen voor een kleine boodschap zoals een fles drinken, zak chips of pak koekjes. Of gratis weggeven. Maar ook kan je een oproepje doen als je iets zoekt.
Ik wou een theedoos, deed hierop een oproepje en kon bij iemand gratis een theedoos ophalen.

Uitjes.
Uitjes kosten al snel geld, te beginnen bij benzinegeld of geld voor het openbaar vervoer. Er zijn ook best wel veel gratis uitjes zoals de speeltuin, het bos of de kinderboerderij. Voor meer gratis tips kijk dan op mijn website, elke vrijdag komt er een nieuw gratis uitje online.
Het viel mij op hoe vaak je eigenlijk geld moet betalen voor of tijdens een uitje. Ik ging naar een musical, we gingen met de auto en parkeerden in de parkeergarage. En we zijn wezen zwemmen.
Maar ik betrapte mezelf er ook op dat ik dacht ow we kunnen wel even met de trein naar de stad, even winkelen en dan lekker samen even ergens een broodje eten. Niet gedaan, vanwege de budgetmaand. Maar hierdoor werd ik me nog meer bewust hoe moeilijk het moet zijn voor mensen met een krappe beurs, een uitje is toch al snel moeilijk en kost bijna altijd wel geld.

Heb jij nog een tip hoe je geld kan besparen?

Bron afbeelding: Pixababy