Groot aanbod met de diverse hulpdiensten in Nederland op de 112Groningendag.
Afgelopen zaterdag (16 juni 2018) was er in de Martiniplaza in Gronigen de 112Groningendag. Een leuke leerzame en indrukwekkende dag over de diverse hulpdiensten in Nederland. Een evenement wat geschikt was voor het hele gezin en wat nog maar voor de tweede keer werd georganiseerd.
15 jarig bestaan van 112Groningen én de tweede editite van 112Groningendag.
112Groningen plaast acutele nieuwsberichten over hulpdiensten in de provincie Groningen. De website is opgericht door Martin Nuver en bestaat dit jaar al 15 jaar! In 2016 werd er in het kader van het 12,5 jaar bestaan van de website voor het eerst de 112Groningendag georganiseerd. Dit jaar werd er in het kader van het 15 jarig bestaan de 112Groningendag weer georganiseerd. De eerste editie was gelijk een succes, zowel bezoekers als aanwezige stands waren enthousiast. Een vervolg kon daarom ook eigenlijk niet uitblijven. Ook dit jaar werd de 112Groningendag goed en druk bezocht.
In 3 grote hallen én op het buitenterrein konden de bezoekers kennis maken met een zeer groot aanbod van de diverse hulpdiensten die er in Nederland zijn.
Bekijken en zitten.
De diverse hulpdiensten konden worden bekeken en op/in een aantal voertuigen mocht worden gezeten. Iedereen kon de voertuigen van de hulpdiensten van dichtbij en van binnen bekijken. Want wat zit er nou eigenlijk in de brandweerwagen of hoe ziet een survivance auto er van binnen uit, tijdens dit evenement kon je écht een kijkje achter de schermen nemen. De hulpdiensten hebben niet alleen voertuigen, zo had het duikteam DTS een container met een raam waar je kon zien hoe de duiker zijn werk doet. En de politie te paard, heeft natuurlijk de paarden. Bij USAR kon je mee kijken met het geweer. En zo waren er nog meer hulpdiensten die niet alleen gebruik maken van voertuigen. Er kon ook kennis worden gemaakt met voertuigen die je nog niet eerder had gezien of normaal gesproken (gelukkig) niet tegenkomt. Zo stond er bijvoorbeeld een diverse legervoertuigen, de auto van Death Care, de GGB behandelbus, oudere brandweervoertuigen, reddingsboot en nog meer voertuigen die je niet met regelmaat (gelukkig) ziet. Bij een speciaal ingerichte stand kon je een kijkje nemen achter de schermen in de meldkamer, wat er gebeurd als je een melding doet.
Er was nog veel meer te zien, dit is nog maar een kleine greep uit het zeer grote aanbod!
Informeren en leren.
Bij elke hulpdienst stonden diverse medewerkers waar je je vragen aan kon stellen en informatie konden vertellen over hun werk. Op deze manier kon je meer te weten komen over de diverse hulpdiensten en leerde je meer over de diverse hulpdiensten die er zijn. Verder konden de bezoekers informatie krijgen over brand- en inbraakpreventie, voorkomen van blikseminslag, BHV en meer belangrijke informatie m.b.t. veiligheid. Tijdens de demonstraties die er de gehele dag werden gegeven, kreeg het publiek uitleg van de diverse hulpverleners informatie over hun werk en taak bij een calamiteit en hulpverlening.
Vlam in de pan? Gebruik geen water!
Doen en ervaren.
Er waren ook diverse dingen te doen. Kinderen konden klimmen bij de Landmacht, brandjes bussen bij de brandweer en zo waren er nog meer activiteiten.
Er waren diverse demonstraties te bekijken. Zo lieten ze zien wat er gebeurd als je water op een pan met vet gooit. Door de demonstraties kon je door te kijken een klein beetje kon ervaren hoe het kan zijn als je een van de hulpdiensten nodig moet zijn.
Verder liepen Mickey en Minnie rond, was er een ballonnenclown, een springkussen, modelauto’s, een drumband en nog meer te doen. Had je trek waren er ook diverse mogelijkheden waar je wat kon eten/drinken kon kopen.
Er was zoveel te doen, te zien en te beleven dat ik waarschijnlijk niet eens alles heb gezien.
“Goodiebag”
Bij bijna elke hulpdienst kon je wel iets krijgen, zoals een kleurplaat, sleutelhanger, sticker, jojo, informatieboekje, flyer etc.. Door alles bij elkaar te verzamelen, maak je zelf je eigen goodie bag en kan je samen met je kindje er thuis nog over na praten, kleuren, knutselen of spelen.
Kleine entreeprijs.
De entreeprijs was betaalbaar, geen gratis uitje maar qua prijs nog prima te doen vond ik. De kinderen tot 4 jaar gratis, 5 tot 16 jaar € 2,00 en bezoekers vanaf 17 jaar € 3,00. Door de entreeprijs laag te houden is het voor bezoekers niet gelijk een dikke kostenpost voor een leuk én leerzaam dagje uit. Bij de Gasunie konden we gratis parkeren, waardoor je alleen entreeprijs (en eventuele hapjes/drankjes op het terrein) kwijt bent.
De 112Groningendag is denk ik veel leuker, betaalbaarder én leerzamer dan een attractiepark.
Een leerzame, indrukwekkende, informatieve en gezellige dag voor het gehele gezin! Wij waren er alleen de ochtend, maar eigenlijk hadden we er gerust de hele dag kunnen zijn. Hopelijk wordt dit een traditie en wordt dit elke 2 jaar georganiseerd.
Meer informatie en foto’s over de 112Groningendag, maar ook over 112 incidenten in de provincie Groningen kan je lezen en bekijken op de website van 112 Groningen.