Sint Maarten. De dag dat je met een lampion langs de deuren mag.
Elk jaar op de avond van 11 november (tenzij het op een zondag valt) lopen de kinderen tot en met de basisschoolleeftijd langs de deuren. Ze hebben een (zelfgemaakte) lampion mee en een tasje voor de traktaties. Bij de deuren zingen ze een Sint Maarten liedje en krijgen daarna een traktatie van diegene die de deur open deed.
In deze blog lees je hier meer over.
11 november is de dag….
Ik weet niet anders dan dat je op 11 november Sint Maarten gaat lopen. De weken na de herfstvakantie werden de lampionnen gemaakt op school. De leerkracht had een voorbeeld die we dan zelf na moesten maken. De speciale liedjes voor Sint Maarten werden weer even geoefend en soms ontstonden er er nieuwe zelfbedachte Sint Maarten Liedjes. Want aan de deuren zing je Sint Maarten liedjes voor snoep, geld of een klein cadeautje.
Toen ik op de basisschool zat liepen we langs de deuren en hoe ouder je werd hoe langer je wou lopen, want dan kreeg had je aan het einde meer opbrengst. Het eerst langs de oudere mensen daar kreeg je een dubbeltje. Daarna langs de winkels want daar kreeg je ook altijd wat leuks. En tot slot langs de andere huizen. Bij thuiskomst alles op tafel en dan in de trommel om er wekenlang van te kunnen snoepen.
Vorig jaar was de eerste keer dat met mijn zoontje langs de deuren liep voor Sint Maarten. Thuis bij mij, maar ook op het kinderdagverblijf had hij een lampion gemaakt. Samen zingen bij de deur, in plaats van naar binnen lopen. Dat was eerst wel even wennen en gek, maar daarna zong hij keurig mee bij de deuren. Al snel had hij door dat hij wat lekkers kreeg na het zingen, al pakte hij liever gelijk het lekkers. Erg leuk om dit zo samen te kunnen doen, erg benieuwd hoe dat dit jaar gaat. Helaas gaan we dit jaar niet samen lopen, hopelijk komt hij nog even bij mij langs de deur met papa om een liedje te zingen bij mij.
De reden waarom we Sint Maarten vieren.
Met Sint Maarten vieren we de sterfdag van de heilige Martinus van Tours. Sint Maarten is van oorsprong een katholieke feestdag. Op deze dag herdenken christelijke gelovigen de heilige Martinus van Tours, een Hongaars-Romeinse ridder die ruim 1.600 jaar geleden leefde. Voor Gallië is hij een belangrijke grondlegger geweest van het katholicisme. Het verhaal gaat dat Martinus in Amiens (Frankrijk) een schaarsgeklede bedelaar ontmoette. Martinus stond bekend om zijn liefdadigheid en zijn vrijgevigheid, en gaf de bedelaar de helft van zijn mantel. Hij redde zo diens leven. Die nacht droomde Martinus van Jezus Christus -gekleed in een halve mantel. Dat was voor hem een teken uit de hemel: Martinus verliet het leger en werd monnik. Hij bekeerde zich tot het christendom en groeide al gauw uit tot een geliefd bisschop. Martinus overleed op 8 november 397 en werd op 11 november van dat jaar begraven. Na zijn dood werd hij vereerd om zijn naastenliefde. In Nederland zijn er diverse kerken vernoemd naar de bisschop, zoals de Martinikerk in Groningen en de Domkerk in Utrecht. Bij duisternis trekken veel kinderen er op uit met hun lampion. Van deur tot deur zingen ze uit volle borst Sint Maarten-liedjes. Als beloning krijgen ze van de heer of vrouw des huizes iets lekkers.
Op 11 november, de feestdag van Martinus, mogen kinderen één dag bedelen om snoep, net zoals Martinus ooit een bedelaar gaf wat hem toekwam.Tot ongeveer de jaren twintig van de vorige eeuw was het Sint Maartenfeest vooral bedoeld voor arme mensen. Ze gingen langs de deuren voor wat extra eten in de winter. Na de Tweede Wereldoorlog deden niet meer alleen arme mensen mee, en werd het meer en meer gezien als een traditie. En nu draait nog steeds om het delen van voedsel en het allerliefst willen de kinderen zoveel mogelijk snoepjes.
Sint Maarten wordt niet door het hele land gevierd, maar voornamelijk in Noord-Holland, Utrecht, Groningen, Friesland en Drenthe. Ook buiten de Nederlandse grenzen trekken kinderen langs de deuren: België, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland en Hongarije vieren ook Sint Maarten.
Niet op zondag.
Sint Maarten wordt niet gevierd op zondag, omdat het een katholieke feestdag is. Dit jaar valt het op zondag en is het daarom verplaatst naar de zaterdag of de maandag. Tv Noord maakte een handig overzicht waarin je kan zien waar wanneer gelopen wordt.
Lampion ideeën.
Gaat je kindje niet naar de kinderopvang of peuterspeelzaal en wil je toch een lampion maken? Het mooiste vind ik van knutselwerkjes, dat kinderen het zelf hebben gemaakt. Natuurlijk is het soms onmogelijk dat volwassenen helpen, maar ik vindt het wel belangrijk dat het grootste werk gedaan is door de kinderen. Afgelopen jaar maakte ik met de kinderen onderstaande lampionnen, die je ook gemakkelijk thuis kan maken.
Lampion met naam
Vorig jaar maakte ik met de kinderen onderstaande lampion. De kinderen verfden het papier, waar ik de naam al op had bedrukt. De letters van de naam knipte ik uit en het papier lamineerde ik, zodat het stevig bleef.
Een leuke gemakkelijk te maken lampion.
Vanavond/eind van de middag is het dan zover… We mogen met ons lampionnetje over straat!Vorige week hebben we ze…
Gepostet von Gastouder Jeanet am Samstag, 11. November 2017
Paddestoel lampion.
Onderstaande lampion maakt ik van een flesje. De kinderen hebben ook deze lampion grotendeels zelf gemaakt. Zelf geverfd en ik heb het in elkaar gezet.
We hebben de afgelopen weken geverfd en gestempeld aan onze lampionnen. Vanavond mogen de kinderen langs de deuren, om…
Gepostet von Gastouder Jeanet am Freitag, 11. November 2016