Kniepertjes en nieuwjaarsrolletjes maken

Kniepertjes en nieuwjaarsrolletjes maken

30 december 2019 0 Door Jeanet

Kniepertjes en nieuwjaarsrolletjes kan je kopen in de winkel, maar je kan ze natuurlijk ook zelf maken. Dit deden wij vandaag en in deze blog deel ik het recept met je, zodat je ze ook kan maken. In het recept kan je ook lezen waar we tegen aan liepen tijdens het bakken en welke tips ik door het zelf te doen voor je heb. 

Wat zijn kniepertjes/nieuwjaarsrolletjes. 
Tijdens oud en nieuw worden al eeuwenlang nieuwjaarsrolletjes en kniepertjes gegeten. Kniepertjes zijn een platte knapperige wafeltjes, nieuwjaarsrolletjes zijn opgerolde kniepertjes. De achterliggende gedachte achter het kniepertje is dat in december het oude jaar volledig is ontvouwen. De achterliggende gedachte achter het nieuwjaarsrolletje is dat het nieuwe jaar nog is opgerold.
Je kan ze zelf maken met een wafelijzer of kopen in de winkel.
In de nieuwjaarsrolletjes worden vaak slagroom gespoten, maar op de website van Vegter vind je nog meer vultips.

Een beetje van jullie én een beetje van mezelf.
Op Facebook vroeg ik jullie recepten. Hiervan maakte ik een beetje mijn eigen recept. Een beetje van mezelf en een beetje van jullie ;).
Handig om alvast vooraf te weten is dat je het beslag je minimaal een uur moet laten rusten in de koelkast! Maar je kan het ook de avond ervoor alvast maken en een nacht in de koelkast laten rusten.

Van onderstaand recept kan je ongeveer 50 kniepertjes/nieuwjaarsrolletjes maken.  In totaal zijn we ongeveer 3,5 uur bezig geweest , inclusief 1 uur wachttijd voor het deeg. 

De ingrediënten die je nodig hebt.
– 200 gram roomboter
– 500 gram bloem.
– 1 eetlepel kaneel
– 250 gram basterdsuiker.
– 250 gram kristalsuiker
– 2 zakjes vanillesuiker.
– 3 eieren

De benodigdheden die je nodig hebt.  
– Een pan om de boter te smelten.
– 1 eetlepel voor de kaneel.
– 1 eetlepel om de suiker met elkaar te mengen.
– 1 kom voor de bloem.
– 1 grote kom voor het beslag, hier doe je eerst de suiker in.
– 1 weegschaal om de ingrediënten te wegen.
– 1 pollepel of houten stokje om van de kniepertjes, nieuwjaarsrolletjes te maken.
– 1 spatel, ijzeren pannenkoekspatel of nieuwe spatel die je ook gebruikt voor plamuren.
Wafelijzer.
– Een krant, waar de wafelijzer op kan staan.
– Een bord waar de kniepertjes en nieuwjaarsrolletjes op kunnen staan.
– Een bak waar je de kniepertjes/nieuwjaarrolletjes in kan bewaren.
– Bakpapier
– Kookwekker
– 2 theelepels om de deegbolletjes op het wafelijzer te leggen.

Beslag maken.
1. Weeg alle ingrediënten.
Doe de suiker bij elkaar in de grootste kom, meng na het wegen de suiker goed door elkaar heen. Weeg de boter gelijk in de pan (scheelt je weer een bakje).
2. Smelt de boter in de pan.
3. Doe de gesmolten boter bij de kom met suiker.
4. Meng de boter met de suiker, tot het beslag.
5. Mix de eieren 1 voor 1 goed door de beslag met boter en suiker.
6. Voeg de bloem er beetje voor beetje bij, blijf goed mixen!
7. Laat het beslag minimaal een uur in de koelkast rusten. Je kan het beslag ook de avond er voor maken en in de koelkast laten staan zodat je de volgende dag gelijk kan beginnen.

Kniepertjes maken. 
1. Haal het deeg uit de koelkast.

2. Leg de krant op de tafel of op het aanrecht en zet het ijzer erop. Dit is in verband met boter wat er eventueel uit kan lekken, hier hadden wij geen last van.

3. Draai bolletjes van het deeg.
Bij ons plakte het deeg wat, hierdoor was voor mijn zoontje de bolletjes maken wat lastig. Tip: Maak in de handpalm en niet met je vingers de bolletjes. Of maak hompjes deeg met 2 theelepels.
De bolletjes maakten we tussen de 20 en 25 gram. Halverwege het wegen was de batterij van de weegschaal op en maakten we op de gok de bolletjes qua grootte.
We maakten eerst alle bolletjes en legden deze bolletjes op bakpapier neer. Je kan ook per keer een aantal bolletjes maken, bijvoorbeeld een bord vol deegballetjes maken, deze dan in de ijzer en als bord leeg is weer nieuwe deegballetjes maken, deze dan weer in het ijzer en dan weer deegballetjes maken net zo lang totdat al het deeg op is.

4. Leg 1 bolletje per keer in het midden van de wafelijzer en doe de wafelijzer dicht.
Wij deden bakpapier op de wafelijzer. Het bakpapier deden we dubbel en knipten we rond net als de wafelijzer. We klapten het bakpapier open, deden het bolletje er in het midden op, bakpapier er weer op en dan de wafelijzer dicht. Hierdoor hadden we geen last van restjes deeg in het wafelijzer.
Het bolletje pakten we met 2 theelepels van het bakpapier, het bakpapier wat op tafel lag met de andere deegbolletjes, hierdoor hoefden we niet met de handen aan het deeg te zitten en hierdoor plakte het ook een stuk minder. Voor kinderen was dit een leuke manier om mee te helpen. Kinderen kunnen namelijk om de beurt een bolletje deeg pakken, met twee lepeltjes van het bord of het bakpapier, en deze in het midden van de wafelijzer neer leggen. Let op de wafelijzer is wel heet! Als volwassene kan je dan zelf de wafelijzer open en dicht doen en het hete kniepertje er uit halen.

5. Haal het bolletje met deeg uit de wafelijzer.
Hoe lang het duurt, verschilt per wafelijzer maar ook per deegballetje. Kijk dus regelmatig even of het al klaar is. Het kniepertje is klaar als het een mooie bruine kleur heeft.
Die van ons moesten ongeveer 2 minuten, maar die van jullie kan al met 30 seconden klaar zijn! We zette de kookwekker, maar keken ook tussendoor even hoe het ging, zodat ze niet aanbrandden.

6.a Kniepertjes maken.
Leg het wafeltje vanuit de wafelijzer eerst afkoelen op een bord. Met een plat pannenkoekmes of met een plamuurmes kan je de wafel er uit halen.
Let op! De wafel is erg breekbaar en wordt tijdens het afkoelen hard.

6.b Nieuwjaarsrolletje maken.
Als je een nieuwjaarsrolletje wil maken, dan moet je deze gelijk oprollen als je het er uit haalt. Net als met het maken van een kniepertje haal je de wafel er met een pannenkoekmes of plamuurmes er uit. Daarna leg je deze voorzichtig op het bord, aanrecht of tafel neer. Je legt de pollepel of stokje er op dan rol je het wafeltje om de pollepel of het stokje heen, waardoor je een rolletje krijgt.
We hebben dit geprobeerd met de pollepel, maar helaas mislukte dit en hebben we er maar gewoon kniepertjes van gemaakt. Als je een tip hebt, laat deze dan gerust weten in een reactie volgend jaar doen we wellicht gewoon weer een poging.

7. Eet smakelijk.
Na het afkoelen kan je de kniepertjes en/of nieuwjaarsrolletjes op eten.
De kniepertjes en/of nieuwjaarsrolletjes die je niet gelijk opeet kun je bewaren in een afgesloten bewaartrommel.
We hebben er natuurlijk al heerlijk van gesnoept en ze zijn heerlijk! Wel een enorme suikerbom.

Erg leuk en gezellig om dit zo samen met de kinderen te maken. Dit wordt denk ik gewoon een jaarlijkse traditie :). Herinneringen voor later, maar je tenslotte nu ;). 

Met het wafelijzer wat wij hebben, kunnen we ook ijshoorntjes maken én met wafels kan je natuurlijk ook stroopwafels maken. Wel heb je daarvoor een ander recept nodig, deze ga ik nog eens opzoeken en wil ik proberen komend jaar ook te gaan maken. Uiteraard zal ik dan het recept ook met jullie delen.

Wist je al dat je nog meer recepten kan je vinden op mijn website.