Barefoot lopen, ik raad het iedereen aan!

Barefoot lopen, ik raad het iedereen aan!

19 februari 2019 0 Door Jeanet

Barefoot lopen, ik had er nog nooit van gehoord. Maar nu ik het doe wil ik niet meer anders! Barefoot schoenen lijken soms wat raar/anders, maar de schoenen van o.a. Leguano lijken net als andere “gewone” schoenen.

Wat is Barefoot.
Barefoot betekend blootsvoets. Blootsvoets is eigenlijk een natuurlijk manier van lopen. Veel lichamelijke klachten worden veroorzaakt door de schoenen waar je op loopt. Zo zijn in India bijvoorbeeld weinig tot geen mensen met rug-/heup-/knieproblemen. Barefootschoenen zijn gemaakt zodat er op een gezonde en natuurlijke manier kan worden gelopen op schoenen. De zool beschermd de schoenen tegen vuil en scherpe voorwerpen, maar past zich wel aan aan elke beweging van de voet, waardoor de voet zich op een natuurlijke manier kan bewegen.

De schoenen voelen aan alsof je op blote voeten loopt, maar bieden toch de juiste natuurlijke bescherming voor je voeten. Lopen op Barefootschoenen is zeker wel anders en zou je wel aan moeten wennen. Je lichaam moet zich namelijk aanpassen aan het lopen op een vlakke zool en spieren moeten zich opnieuw ontwikkelen. Het is dan ook zeker mogelijk dat je eerst spierpijn ervaart als je op barefootschoenen gaat lopen. De schoen vormt zich naar de voet, i.p.v. dat de voet zich vormt naar de schoen. Je voeten hebben meer bewegingsvrijheid in de schoenen, waardoor bloedsomloop goed kan functioneren en spieren meer worden ontwikkeld.

Barefootschoenen zijn er van jong tot oud.
Baby’s kun je het allerbeste eerst geen schoenen aan doen. Lekker op blote voeten of met sokjes aan laten. Wil je toch dat ze iets om de voeten hebben, dan kun je eerst kiezen voor slofjes of een van de andere kinderschoenen. Barefootschoenen zijn er voor zowel mannen als vrouwen, winter als zomer, wandelen, bergwandelingen maar ook sport. Dus op elk moment kan je barefoot lopen.

Mijn ervaring met Barefoot.
De eerste kennismaking met Barefoot was door de facebookgroep en seminairs van Mindlift. Het eerste  paar Barefootschoenen die ik bestelde was de Aktiv Black. Wauw wat een fijne lichte schoen. Het was zeker even wennen en regelmatig dacht ik dat ik geen schoenen aan had. Een fijne schoen, die er licht is, erg fijn loopt en je ook echt het gevoel geeft dat je op blote voeten loopt.

Inmiddels heb ik een grotere collectie Barefootschoenen én heb ik ook geen andere soort schoenen meer in de kast staan. Als ik “gewone” schoenen aantrek heb ik namelijk al vrij snel last van pijn in mijn benen. Deze pijn had ik door de Fibromyalgie. Maar sinds ik Barefoot loop heb ik eigenlijk geen (of in elk geval veel minder snel) pijn in mijn benen. In het begin heb ik het wel nog een paar keer geprobeerd om de oude schoenen aan te trekken, maar die had ik al vrij snel weer uit door de pijn die ik al snel voelde. Maar ook voelde de schoenen zwaar en beklemmend aan.
Er zijn diverse merken van Barefootschoenen. Vivobarefoot én Leguano zijn de merken die ik op dit moment in huis heb. Mijn favoriete merk is toch écht wel Leguano, deze zijn naar mijn idee het lichtste en soepelste en lopen daardoor ook het lekkerste.

barefoot

Mijn barefootschoenencollectie tot nu toe.