Verplicht thuis door het Coronavirus
Verplicht thuis door de Coronavirus. Ineens zien al onze levens er anders uit. Deze crisis zorgt voor een andere manier van leven. In deze blog informeer ik je hoe je het thuis hopelijk toch leefbaar kunt houden. Zorg goed voor jezelf en steun elkaar!
Eigenlijk had ik besloten om even een blogstop te hebben, alleen de blogs die al geschreven waren te plaatsen en verder alleen even Facebook en/of Instagram berichten/stories. Ik besloot de geplande blogs terug te zetten naar concept, aangezien die wellicht nu toch niet/minder zouden worden gelezen. En besloot toch om een nieuw blogs te schrijven. Graag infomeer en inspireer ik jullie hoe je de crisis door kan komen, de tips die ik heb gelezen deel ik in deze blog, maar ook mijn eigen ervaringen zou ik hierin delen. Het kan zijn dat (mocht ik de energie, tijd en zin hebben) de blog af en toe bijwerk met nieuwe tips.
De blauwe tekst zijn linkjes, klik hierop als je wil worden door gelinkt naar desbetreffende website.
Volg de maatregelingen op en blijf zoveel mogelijk thuis!
Helaas kan het niet vaak genoeg gezegd worden: Volg alsjeblieft de maatregelingen op, alleen dan kunnen we er voor zorgen dat iedereen hopelijk de zorg kan krijgen die hij/zij nodig heeft en hopelijk de schade “beperkt” kan zijn en hopelijk niet het land op slot moet.
Ga dus niet gezellig met het hele gezin naar het tuincentra voor plantjes, maar ga alleen (i.p.v. met het hele gezin) naar de supermarkt, groenteboer en slager voor je voedsel. Haal alleen wat je écht nodig hebt én ga niet lopen hamsteren. Beperk zoveel mogelijk het fysieke contact met anderen! Wel kan je met elkaar videobellen, om zo toch elkaar te kunnen zien. Ga geen speelafspraakjes maken met klasgenoten of spelen met de kinderen in de straat. Ga niet naar de speeltuin, maak een bos of strandwandeling, maar nog beter is om in je eigen tuin te blijven. Het is moeilijk, het is vervelend, maar het is helaas wat moet!
De filmpjes die mijn ogen opende én de maatregelingen lieten begrijpen deel ik graag met je, zodat iedereen hopelijk de ernst gaat inzien!
– Nos plaatste een filmpje met duidelijke uitleg over het Coronavirus én de allesbepalende lijn in de Coronavirus.
– Nu.nl plaatste een filmpje over social distancing waarbij de Spaanse kunstenaar d.m.v. lucifers duidelijk zichtbaar maakt waarom de 1,5 meter afstand nodig is.
– Nos plaatste n.a.v. de strengere maatregelingen een extra filmpje met een duidelijke uitleg waarom de strenge maatregelingen én zo min mogelijk contact met elkaar nodig is.
Go with the flow.
Hier werkt het meeste go with the flow. Geen gestress om op tijd te komen, we doen de oefeningen op een speelse manier en wanneer ons dat uit komt en of dat nou om 10.00 uur is of om 14.00 uur écht dat maakt niets uit, we ruimen 1x per dag op i.p.v. na elk speelmoment, eten wanneer we honger hebben i.p.v. op vaste tijden, zetten lekker een muziekje op, spelen samen, maar hij moet ook zichzelf vermaken, op sommige dagen is de tablet en tv wat meer in gebruik dan andere dagen, we liggen wat langer in bed, de enige dag eten we wat meer ongezond en een andere dag weer heel veel fruit, we lopen wat meer/langer in de pyjama/verkleedkleren oftewel we doen het gewoon wat relaxter dan anders. We hebben dus ook geen structuur en dagplanning, we doen gewoon go with the flow.
Kijk wat voor jou/jullie werkt en probeer het zo gezellig en relaxed te houden in hoeverre dat mogelijk is in deze crisis. Het is voor iedereen overleven, aanpoten, stressen, angstig, onzeker en op sommige momenten ook enorm eenzaam doordat je uit je sociale wereldje zoals collega’s en familie bent getrokken.
Thuis is anders dan school, wees niet de juf maar blijf de ouder!
Thuis is én blijft anders dan school. Geen vriendjes om mee te spelen, je speelgoed binnen handbereik, geen gevuld broodtrommeltje. Jij bent én blijft de ouder, laat thuis ook nog steeds thuis zijn én maak overdag dus niet je huis als school én jezelf als leerkracht. Een schooldag bestaat niet alleen maar uit leertijd, maar ook uit pauze, spelen, jas aan/uit doen, naar de wc gaan, tijdens gymuren lopen naar de gymlocatie én ook nog eens omkleden, opruimen, etc.. Eigenlijk wordt er per dag maar zo’n 2 uur echt besteed aan lesgeven! Maria Das (juf) schreef hier een prachtige inzichtelijke post over. Doe elke dag samen een spel, doe elke dag iets creatiefs (knutselen, verven, kleien), maak elke dag samen een wandeling, lees elke dag (samen) en heb vooral veel plezier met elkaar! Op die manier ben je ook al erg leerzaam met je kind bezig! Kinderen leren namelijk ook enorm veel van spelen.
Wat geeft je energie en wat gaat je vandaag lukken?
Wees elke ochtend even bewust van hoe je hebt geslapen, hoe je je voelt, wat je vandaag graag zou willen doen (en wat er voor nodig is om dat te doen), welke dingen moeten (en bekijk of die dingen ook écht moeten) en bekijk van welke dingen je vandaag energie kan krijgen (en hoe je die kan gaan doen). Als je kinderen al wat ouder zijn en/of je partner ook thuis is, doe dit dan samen. Zo kan je samen de dag bespreken en kun je ervoor zorgen dat het hopelijk voor iedereen een fijne dag is.
Blijf positief.
Hoe moeilijk het ook is, maar probeer zoveel mogelijk de positieve dingen in te zien, doe dit minimaal 1x per dag bijvoorbeeld elke avond. Bekijk wat er wel lukt, bekijk wat er goed ging, bekijk wat er gezellig was, bekijk waar je blij van werd, bekijk wat lekker was, bekijk waar je dankbaar voor bent, bekijk wat je graag nog eens zou willen. Door te focussen op het positieve, krijg je een positievere mindset dan als je alleen maar focust op het negatieve.
De boeken van Kelly Weekers hebben mij hier erg bij geholpen. Studio Stap, maakte een poster met hoe je goede feedback kan geven.
Pak deze waardevolle kans.
In elke worsteling zit een waardevolle kans en les verscholen. Door deze crisis heb je de kans om je dieper te verbinden met jezelf en te kiezen voor de dingen die écht belangrijk zijn. Op diverse manieren komt deze mooie boodschap tevoorschijn.
De Taalrecycler schreef een prachtig bericht, genaamd maart 2020.
De Moederacademie schreef hier een erg mooie post over.
Marijke, een moeder in China beschreef haar levensles en hoe ze er door deze zware crisis is gekomen.
Wees niet te streng voor jezelf.
Diverse berichten zie je voorbij komen op social media, de ene ouder is nog fanatieker bezig dan de ander. Hierdoor heb je misschien het gevoel dat je het ook zo moet doen. Maar écht dat hoeft niet! Het allerbelangrijkste is dat je in balans bent en je de dag samen fijn door komt. We kunnen niet de hele dag maar ons kind vermaken, thuiswerken, huishouden doen en ook nog eens een leuke partner zijn. Dus wees vooral lief voor jezelf én wil niet alles tegelijk.
De Groene meisjes schreef er een blog over.
Meer plezier met minder.
Door deze crisis leren we dat we ook best met wat minder spullen kunnen doen, we minder haast hebben, meer verbinding met elkaar kunnen hebben en leren we meer de kleine mooie dingen in het leven te zien.
Nienke Thurlings schreef hier een mooie post over. Nienke deelt mooie tips die je kunnen helpen om jezelf te ontwikkelen en te ondersteunen.
Zorg voor jezelf.
Een nieuwe manier van leven, vergt veel energie. Zorg daarom extra goed voor jezelf, doe de dingen die je anders ook graag doet en waar je energie van krijgt. Sport je elke week op een avond? Blijf dit doen, maar doe dit dan in de woonkamer met een thuisles. Spreek je regelmatig af met vriendinnen, ook dat kan nu gewoon doorgaan. Niet in real-life maar wel met videobellen, lekker chill ieder op haar eigen bank maar door het videobellen ben je toch ook weer samen. Ga lekker op tijd op bed als je moe bent, voldoende rust is erg belangrijk tijdens deze intensieve dagen.
Sporten thuis in plaats van in de sportschool.
Doordat de sportscholen ook verplicht zijn gesloten, zijn er meer online mogelijkheden om thuis te gaan sporten. Diverse sportscholen hebben live sportlessen te volgen via hun Facebookpagina.
Wel zo handig met al die kilo’s die er nu nog gemakkelijker aanvliegen. De oefeningen kan je samen met je kinderen doen of als de kinderen op bed liggen.
– Fitclub Rodenburg in Leek heeft hiervoor een Youtubekanaal geopend waar je groepslessen thuis kan volgen.
– Run by Suus maakte een beweegbingo.
– Fit en Health van Hanneke Rikken heeft ook diverse oefeningen staan op Youtube.
Je moet alleen thuisblijven en verder (bijna) niets!
We moeten veel van onszelf, maar eigenlijk moet er helemaal niets. Oké, je moet wel thuis blijven, tenzij je moet werken of een boodschap moet halen, ademhalen, naar de wc gaan maar verder moet je echt niets!
Bedenk bij iets wat moet, waarom het perse nu moet en wat er gebeurd als je het nu niet doet maar op een later moment. De was opruimen als de kinderen op bed liggen, je eigenlijk onwijs moe ben en chill op de bank wil zitten, gaat je enorm veel energie kosten wat je nog meer uitput. De was kan ook gerust de volgende dag worden opgeruimd, zet het eventueel ergens neer dat het niet in het zicht staat en je je eraan blijft ergeren. Heb je geen zin in een spelletje met je kind te doen omdat je moe bent, doe dan iets samen waar je wel energie voor hebt en als dat niets is dan is dat zo. Een dagje rust en wat meer beeldscherm is echt geen ramp! Ben je moe na een dag met de kinderen en geen zin in een uitgebreide maaltijd te koken? Kies dan voor een gemakkelijke maaltijd.
Zorg voor zo min mogelijk stress.
Thuis zitten, een andere manier van je dag dat zorgt wellicht al voor enorme stress. Maar stress zorgt dat je immuunsysteem wordt aangetast, dus zo min mogelijk stress is echt belangrijk. Maak een lijst met leuke dingen, waar krijg je energie van? Wat wil je heel graag doen, maar lukt steeds niet én hoe kan je ervoor zorgen dat dat nu wel gaat lukken? Richt je op het positieve i.p.v. de negatieve aspecten.
Maak mooie herinneringen.
Herinneringen voor later maak je nu! Maak er samen mooie gezellige liefdevolle en waardevolle dagen van. Doe samen spelletjes, ga picknicken in de tuin, ga samen lekkere dingen bakken, ga kamperen in de tuin of in de slaapkamer. Doe de dingen die anders niet kunnen vanwege alle drukte en verplichtingen, juist nu is er enorm veel tijd voor én met elkaar. En dan kan je er maar beter iets leuks en gezelligs van maken.
Beperk social media en nieuwsberichten.
Social media, de radio én ook nieuwswebsites staan vol met berichten over het Corona. Dit zorgt voor veel negatieve energie, wat je angstig maakt, voor stress zorgt en leeg zuigt. Beperk dit daarom zoveel mogelijk. Luister muziek via Spotify of een muziekzender met nonstop muziek zonder reclameblokken. Zit niet de hele dag achter social media, maar beperk dit tot een aantal momenten en ontvolg de accounts met de nieuwsberichten. Bekijk 1x per dag de nieuwsberichten, om zo wel op de hoogte te blijven van de maatregelingen. Download een spelletje voor de momenten dat je toch graag iets achter/op je telefoon wilt doen of pak deze kans om van je telefoonverslaving af te komen ;).
Kijk een film, serie of documentaire of iets anders leuks.
Neem een abonnement op een of meerdere streamingdiensten, zodat je onbeperkt films, series, documentaires e.d. kan kijken zonder storende reclame en er altijd wel iets leuks te kijken is. Er zijn diverse streamingdiensten, ieder streamingdienst heeft een uniek aanbod. Het is per persoon verschillend welke streamingdienst het beste bij jou gezin past, maar het kan natuurlijk ook zijn dat je er voor kiest om meerdere streamingdiensten te nemen.
Disney+: De eerste 7 dagen kan je gratis uitproberen, daarna betaal je €6,99 per maand.
Netflix: Hier is geen gratis periode mogelijk. Je betaalt hier €7,99 per maand.
Videoland: De eerste 2 weken zijn gratis met een proefabonnement, daarna betaal je €8,99 per maand.
Maak verbinding met elkaar!
We kunnen niet verder dan huis, maar dat betekend niet dat je geen contact meer kan hebben met de anderen. Het is enorm belangrijk om verbinding te blijven houden met elkaar. Om even je verhaal kwijt te kunnen, waardoor je net wat minder op je tenen hoeft te lopen. Om even iets anders aan te horen dan mama. Om even over iets anders te hebben. Maar ook om niet te vereenzamen. Gelukkig zijn er diverse manier waarop we tegenwoordig contact kunnen hebben met elkaar (hoe deden ze dat eigenlijk in de oorlog). Je kan videobellen, appen, bellen, mailen, brieven/tekeningen/kaartjes/pakketjes versturen. Juist nu hebben we elkaar extra hard nodig!
Kwetsbare momenten schreef een blog met mooie tips hoe je verbinding kunt maken én behouden.
Doe de dingen waar je anders niet aan toe komt.
Iedereen kent het wel klusjes die lang blijven liggen omdat je er vaak geen tijd/zin in hebt. Nu je verplicht thuis bent heb je daar dus mooi tijd voor, elk nadeel heeft zo zijn voordeel. De muur verven, de tuin netjes maken, de ramen wassen, de kastjes uitzoeken en zo zijn er vast wel meer klusjes die je graag zou willen doen maar vaak geen tijd voor hebt. Bekijk hoe je die klusjes nu wel gedaan kan krijgen.
Maar niet alleen klusjes, ook het dagelijks leven kan een stukje minder stressvol en relaxter. Neem voor alles even net waar meer de tijd. Montessori Kinderopvang Mickey schreef hier een bericht over.
Leestips.
Nu je thuis zit heb je wellicht ook meer rust/zin/tijd om wat te lezen. Even een momentje rust en tot rust komen. Een aantal fijne leestips tijdens deze crisis zijn:
– E-book “De glimlach van een kind”. In dit boek staat 52 gelukslessen voor ouders en kinderen. In deze bijzondere tijd is er meer kans om je extra te verbinden met je kinderen, ze nog beter te leren kennen, samen herinneringen te maken en liefde te geven. Het e-book kan je nu gratis in je mailbox ontvangen!
– E-tijdschrift Kiind, De editie Thuis van het tijdschrift Kiind, kan je via de website gratis in je mailbox ontvangen.
– Boeken voor positieve zelfontwikkeling en bewustwording. Ik schreef al eerder een blog met boektips die me hebben geholpen bij mijn zelfontwikkeling, en die tijdens deze crisis ook zeker opnieuw goed van pas komen.
Verjaardag.
De komende periode zullen er ook veel mensen jarig zijn én hierdoor hun verjaardag niet kunnen vieren zo als ze graag hadden willen vieren. Stuur een kaartje met een cadeautje naar de jarige zodat hij/zij zich toch jarig voelt, stuur een videoboodschap waarin je voor hem/haar zingt. Meer tips lees je in de blog van Volgmama.
Woon in (de buurt van) het mooie Westerkwartier in Groningen? Dan bied Madame Laurine de mogelijkheid voor een contactloos verjaardagsfeestje. Kidsproof kwam met een 30 tips voor een kinderverjaardag tijdens de Corona.
Kraamvisite.
Net bevallen? Ook kraamvisite is op dit moment niet mogelijk. Des te meer heb je even de tijd om te genieten van het mooie mensje wat in jullie leven is gekomen, jullie kunnen rustig aan elkaar wennen en rustig de tijd nemen.
Stuur de mensen een filmpje en/of foto’s als je toch graag de kleine wil laten zien of kies voor raamvisite.
Eet en drink gezond!
De kilo’s komen er wellicht de komende maanden sneller aan dan af. Maar probeer waar het kan toch gezond te eten.
Bak een gezonde én lekkere wortelcake, drink thee met verse gember, kurkuma én een halve theelepel zwarte peper voor een goede boost voor je weerstand (tip van Burnoutmommy), eet veel groenten, fruit en noten en drink veel water en/of thee (en deel de pickwickvragen dan met iemand om zo contact met elkaar te houden).
Andere tips
Andere mooie tips die ik tegen ben gekomen zijn:
– De bummer Olympics, geschreven door de groene meisjes.
– Grote schoonmaak voor je mind & soul, geschreven door Happinez.
– Kinderen leren sneller als je ze met rust laat geschreven door Kiind.
– Lief mens in tijden van Corona, deze brief voor jou, geschreven door Happinez.
– Lieve moedertips, diverse tips hoe je een relaxte moeder kan zijn.
– Online relatiehulp voor mensen met relatieproblemen.
– Thuisblijven met een peuter, ebook gemaakt door kaktussen.nl
– Tips om het thuiszitten zo goed mogelijk door te komen met je (pittig) kind.
– Tips voor het omgaan met woede en frustratie geschreven door Everday Mommy.
– Trukendoos van Marieke, die ze beschreef in haar depridoeboek.
– Speelregelkwartier, opdrachtjes die een vrolijke twist geven aan je routines en gewoonten.
– Strooien, een tool om de leeromgeving te verrijken. Ilse Keizer schreef hier een post over.
Meer tips met je kinderen lees je ook in de blog die ik schreef op mijn andere website, uitjesinnederland.com.
Niemand weet hoe lang dit gaat duren. Zorg voor elkaar, volg de maatregelingen op, houd telefonisch contact met elkaar, probeer het gezellig met elkaar te maken en probeer de rust te bewaren.
Het kan zijn dat (mocht ik de energie, tijd en zin hebben) de blog af en toe bijwerk met nieuwe tips.