
Gastblog: Eline koos bewust voor buitenschool BBS De Verwondering.
Als ouder moet je kiezen naar welke basisschool je kind gaat of dat je voor thuisonderwijs kiest. Wij hebben gekozen voor de basisschool bij ons in het dorp, ik schreef er laatst een blog over. Er zijn diverse soorten basisscholen, één daarvan is buitenschool BBS De Verwondering. Een kleinschalige school, waarbij de natuur als bron van inspiratie is en waar kinderen op hun eigen tempo en manier mogen ontwikkelen. Eline heeft haar zoon op deze school zitten, in deze blog verteld ze waarom ze juist voor deze school koos.
BBS De Verwondering.
BBS De Verwondering is een buitenschool in Alteveer, vlakbij Roden in de provincie Drenthe. Een kleinschalig onderwijs, met een door de inspectie goedgekeurd onderwijsplan. Deze basisschool bestaat sinds september 2017 en heeft op 1 november 2019 een open dag.
Op deze school gaat het anders dan op een reguliere basisschool. Speerpunten van hun visie zijn het activeren van creatieve affectieve talenten naast cognitieve prestaties, bewegend leren, sociale vaardigheden oefenen in kleine groepen én in een veilige omgeving leren met de natuur als bron van inspiratie. De leerlingen mogen zich in hun eigen tempo en op hun eigen manier ontwikkelen tot jongeren die zelfbewust, inventief en creatief het vervolgonderwijs kunnen instromen.
Op zoek naar een school.
Toen mijn zoon 3 jaar was gingen we op zoek naar een school voor hem. We hadden hiervoor een lange tijd in Malawi, Afrika gewoond en er niet over nagedacht om nu al in te schrijven. We zochten een school met niet te veel gemaakte structuur, maar een beetje “ go with flow” mentaliteit. Een school waarbij creatieve vakken worden aangeboden, waar contact wordt gemaakt met de natuur en waar mijn kind op zijn eigen tempo kan ontwikkelen zonder dat hij continu getoetst en gemeten wordt op zijn cognitieve ontwikkeling. Als hij een keuze krijgt in een moeilijke of makkelijke opdracht hoop ik dat hij de moeilijke kiest zodat hij zichzelf durft uit te dagen zonder na te denken of hij een goedkeuring en een sticker krijgt van zijn juf/meester als hij een opdracht alleen maar goed uitvoert. Fouten durven maken zonder je daarbij dom te voelen. Ik geloof ook echt dat kinderen van binnen uit gemotiveerd kunnen worden in plaats van het sturen van buitenaf. Ik heb diep respect voor alle basisonderwijs docenten die in, soms, hele volle klassen hun uiterste best doen. Maar het kan geen kwaad als de klassen wat kleiner zijn, als er wat minder regie en meetmomenten van boven af zijn en ze wat meer buiten kunnen gaan. Een juf en meester die wat meer vrijheid heeft om zijn professionele kennis in te zetten naar eigen inzicht!
Te laat met inschrijven.
Bij mijn eerste keus, De Vrije school in Groningen kregen we te horen dat het geen zin meer had om in te schrijven. Dit hadden we moeten doen toen hij net geboren was. Ik kreeg ook niet een alternatief aangeboden of een advies. Toen ben ik verder gaan zoeken. Op internet vond ik buitenschool De Verwondering. Ik kon niet lezen op hun website of ze een wachtlijst hadden dus ik heb direct gemaild of ze nog plek hadden. Ik kreeg een mail terug dat de vraag “wachtlijst” nog niet eerder voorbij was gekomen, want er is zeker plek.
Begonnen op een basisschool in het regulier onderwijs.
Buitenschool BBS De Verwondering was 35 minuten rijden vanaf ons huis in de binnenstad en dit vonden we toch lastig. Het plan was zoeken naar een huis in de buurt van buitenschool BBS De Verwondering, maar tijdelijk beginnen met een school in de stad. Onze zoon is begonnen op De Borgmanschool waar groep 1 en 2 in een apart gebouw zaten, dus het was redelijk kleinschalig en minder schools. Hij had daar een juf die hem lekker liet spelen en zich niet zo druk maakte om alle prestaties. Het ging eigenlijk heel goed op school. We hadden met school afgesproken dat 5 dagen echt te veel was dus het eerste half jaar 3 dagen en daarna 4 dagen, maar toen hij 5 jaar werd kregen we toch bericht dat hij wel echt alle dagen naar school moest komen. Onze zoon was echt wel heel moe na school. Ik merkte dat hij mentaal op was, maar fysiek nog heel veel energie had, niet echt in balans.
Verhuizen voor de school.
Gelukkig kwam er een huurhuis vrij in Een en dit is 7 minuten rijden van de school. Een hele verbetering. Hij gaat nu sinds mei 2019 naar buitenschool BBS De Verwondering en we zijn dol gelukkig dat we deze keus hebben gemaakt. Hij gaat serieus met plezier naar school. Nu de herfstvakantie is begonnen zegt hij dat hij het jammer vindt dat er vakantie is. Ik zie dat hij zoveel leert op school op een heel breed vlak. Hij leert over de natuur en leert tellen zonder dat hij het door heeft. Omdat ze liedjes en spelletjes spelen met rekenen en taal. Ik zie dat hij interesse heeft in tellen en school pakt dit op en neemt hem hierin verder mee. Als hij thuis komt is hij fysiek genoeg uitgedaagd, heeft veel buitenlucht gehad en is metaal gestimuleerd.
Staatsvrije school, als ouder veel moeten betalen.
Het is een flink bedrag wat je moet betalen voor dit onderwijs, maar ik zie dit echt als een tekortkoming van de overheid. Helaas zijn er steeds meer staatsvrije scholen in Nederland en geeft een wachtrij van 4 jaar voor bijvoorbeeld De Vrije school duidelijk aan dat er vraag naar is naar ander onderwijs, ik hoop dat de overheid dit ziet. Buitenschool BBS De Verwondering wil niet dat het zo is en doet er alles aan om te lobbyen dit onderwijs gesubsidieerd te krijgen of deels, maar tot die tijd moeten ouders de school financieren en docenten genoegen nemen met een niet al te hoog loon.
Andere manier van onderwijs, maar in Scandinavië is dit normaal onderwijs.
Dit onderwijs klinkt wellicht nieuw, maar dit is het niet. In Scandinavië, waar onderwijs ontzettend goed is, gebruikt al heel lang buiten- en bewegingsonderwijs. Er zijn genoeg wetenschappelijk onderzoeken die laten zien hoe beweging en leren positieve resultaten brengen. Ook overgewicht, schermtijd en onze stressvolle maatschappij vraagt om verandering. Dit kan naar mijn mening al via het basisonderwijs.
Basisonderwijs, is de basis.
Het woord zegt het zelf als, basis. Hier leren kinderen het begin, waarom dit niet al vormgeven met respect, zelfvertrouwen en kennis dat verder gaat dan alleen cognitieve vaardigheden. Nederland is een land van innovatie, maar dan moeten we wel onze volgende generatie opleiden dat ze “out of the box” mogen denken, dat ze grenzen kunnen verleggen zonder onzekerheid en prestatiedrang.
Zoveel redenen voor mij als moeder om te kiezen voor deze manier van onderwijs die het goede in mijn kind ziet en dit wil stimuleren. Ik drink iets minder vaak koffie op en terras, vraag grootouders voor een kleine bijdrage en een deel van verjaardagsgeld gaat naar het schoolgeld van mijn kind. Maar voor mij persoonlijk heb ik genoeg motivatie om dit te doen. Ik begrijp dat veel ouders dit als een obstakel zien, maar ik hoop echt oprecht dat je komt kijken op de open dag als je ook maar een klein beetje nieuwsgierig bent geworden.
Open dag.
Op vrijdag 1 november 2019 is er open dag bij buitenschool BBS De Verwondering in Alteveer. Van 10.00 tot 14.00 uur kan je vrij inlopen en een kijkje nemen in de school. Je kan zien hoe het onderwijs wordt vorm gegeven, het team ontmoeten en je vragen stellen. Laat je verwonderen over deze andere manier van onderwijs.
Meer informatie over buitenschool BBS De Verwondering lees je op hun website.
Klinkt mooi deze manier van onderwijs.
Wat zijn ongeveer de schoolkosten?
Misschien vooroodeel maar bij dit type onderwijs denk ik aan probleem kinderen met etiketjes zoals ADD,ADHD of PDNOS .Ouders van niet te slimme kinderen die eigenlijk op speciaal onderwijs thuis horen maar voor de ouders het te min is. Ook denk ik gelijk aan van die geiten wollen sokken figuren. Tevens lijkt mij het geen goede voorbereiding voor de middelbare school want dan moeten ze werken uit schoolboeken en de hele dag in de klas zitten en die vaardigheden zijn ze dan niet geleerd..
Tevens moet je toch kinderen toetsen om te weten waar ze staan om zo de achtergelopen hyaten weg te werken? De maatschappij is eenmal van de tablets en technologie hoe vervelend ook je kind leeft niet in de oertijd en moet je mee laten groeien in deze technologische ontwikkelingen.
Of zie ik dit allemaal verkeerd?
Tevens vind ik het belachelijk dat ouders dit zelf moeten bekostigen omdat het een ander type onderwijs is. Daar mag de regering wel wat aan doen.