Gastblog: 9 tips voor meer energie
Om mij heen zie ik dat veel mensen kampen met een laag energieniveau en lusteloosheid. Sommige raken zelfs depressief. We snakken naar het voorjaar, voelen ons futloos en vooral heel erg moe. Deze lusteloosheid en neiging om in je schulp te kruipen hoort bij de winter. Net als de natuur hebben ook wij mensen tijd nodig voor rust, herstel en bezinning. Vroeger als jager verzamelaar kon je ook niet veel anders dan veel slapen en de korte dagen slijten bij een vuurtje in je hol. Heden ten dage ziet ons leven er iets anders uit en moeten we ook in de winter bij weer of geen weer gewoon doorwerken, voor de kinderen zorgen, blijven sporten, verjaardagen vieren, leuke dingen doen, netwerken, relaties onderhouden en op social media aanwezig zijn. Tja, de show must go on. Toch?
Wat helpt is je er niet aan te ergeren en gewoon te accepteren dat je minder energie en puf hebt in de winter. Het rustiger aan doen en jouw agenda hierop aanpassen is een heel goed plan. Het zou echter heel fijn zijn om voldoende energie te hebben voor alle dingen die gewoon wel moeten gebeuren. In deze blog geef ik je een aantal tips om jouw energieniveau wat op te krikken. Tips waar ik zelf veel aan heb en die mij heel goed helpen om op een natuurlijke manier de winterdip tot een minimum te beperken.
1. Pas je voeding aan.
Onze darmen staan in directe verbinding met onze hersenen. Zowel jouw mentale welzijn als jouw energie niveau zijn het directe gevolg van hetgeen je in je maag stopt. Wil je meer energie en minder last van depressieve gevoelens, neem dan zoveel mogelijk zuivere voeding tot je. Hiermee bedoel ik vers en onbewerkt. Kies voor biologisch vlees, vis, groenten en fruit. Variatie hierin verdient ook de nodige aandacht. Eet zo min mogelijk suiker, melkproducten, granen, koffie en zwarte thee. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen. Dit slurpt energie en put jouw lichaam allen maar meer uit.
Hedendaagse voeding bevat helaas weinig voedingswaarde meer. Dit komt door de steeds sneller wordende producties van voedsel, de uitgeputte, voedingsarme bodems en het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Om die reden zouden we minimaal 500 gram groente en 3 stuks fruit per dag moeten eten. Er zijn maar weinig mensen in Nederland die deze hoeveelheden halen.
Niet alleen de voedingswaarde van ons eten is erg laag, de hoeveelheid pesticiden en kunstmatige toevoegingen zorgen voor een grote belasting van ons lichaam, met name voor de lever. In de lever zit het centrum van onze levensenergie. Hoe zwaarder jouw lever wordt belast, hoe minder energie het kan produceren. 1 a 2 keer per jaar een detox kuurtje doen, is zeker geen overbodige luxe.
Vanwege de geringe voedingswaarde van ons eten en het feit dat bijna iedereen te weinig groente en fruit eet, is het nemen van voedingssupplementen zeer aan te bevelen. Ik adviseer standaard extra vitamine C, vitamine D3, visolie en magnesium. Bij vermoeidheid is een goede vitamine B complex aan te raden. Inname van voldoende eiwitten, vezels en goede vetten maakt een wereld van verschil. Binnen een maand of 2, 3 zie ik mensen heel erg opknappen.
Kun je ook wat extra weerstand gebruiken dan zijn de volgende vitaminen en mineralen essentieel: vitamine A, vitamine E, B vitaminen, calcium, selenium, ijzer en zink.
2. Houd je vocht op peil.
Veel mensen lijden onbewust aan vocht tekort. Ze zijn zich daar niet van bewust en verwarren dorst met honger. Het is vaak om die reden dat ze een constant gevoel van trek in eten ervaren. Te vaak eten op een dag belast het alvleesklier en ons spijsverteringssysteem. Hierdoor raken we vermoeid.
Om goed te kunnen functioneren heeft het lichaam veel vocht nodig. De hoeveelheid varieert per persoon en is afhankelijk van de levensstijl. Grof genomen heb je 1,5 tot 2 liter zuiver water per dag nodig. Alle andere dranken tellen hier dus niet aan mee.
Als we moe zijn, hebben we vaak behoefte aan vocht en mineralen. Dit zorgt voor een goede verspreiding van energie door het lichaam. Keltisch zeezout is met meer dan 80 mineralen en sporenelementen een zeer goede energieleverancier. Een theelepeltje Keltisch zeezout opgelost in een glas water geeft een aanzienlijke hoeveelheid energie. Zeker het proberen waard.
3.Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel.
We kennen allemaal wel de middagdip na 3 uur ’s middags. Velen van ons ervaren dit soort energiedips echter meerdere keren op een dag. Sommigen zelfs zo erg dat ze zich door de dag heen slepen met koffie en snoepgoed. ’s Avonds storten ze uitgeput neer op de bank en kunnen alleen nog maar naar een beeldscherm staren (wat ook weer energie kost). Als je bloedsuiker teveel schommelt is dat een aanslag op je energiehuishouding. Jouw alvleesklier raakt uitgeput en zo ook de organen die continue stresshormonen moeten produceren. Vermijd daarom zoveel mogelijk de inname van suiker en snelle koolhydraten. Combineer langzame koolhydraten (volkoren producten) met goede vetten en eet meer eiwitten in plaats van koolhydraten. Vervang brood en pasta door producten als haver, quinoa, boekweit en bruine rijst.
4. Beweeg meer.
Het is misschien een open deur maar hoe meer beweging je in je dag inbouwt hoe energieker je je zal voelen. Iedereen weet dit maar lang niet iedereen past dit principe in zijn/haar leven toe. Als je weinig beweegt, is het eigenlijk een negatieve spiraal waar je in zit. Hoe minder beweging hoe meer jouw lichaam in een inactieve modus raakt met als gevolg meer vermoeidheid. Het zuurstofniveau van jouw cellen wordt steeds lager. Hierdoor is er steeds minder energie uitwisseling tussen de cellen onderling. Het gevolg is dat je hierdoor steeds vermoeider raakt en van de bank af komen is dan een hele opgave.
5. Zorg voor voldoende daglicht.
Onder invloed van licht maakt ons lichaam serotonine aan. Serotonine is een hormoonachtige stof die ons energie geeft. Daarnaast zorgt serotonine voor de aanmaak van melatonine. Dit slaaphormoon is op zijn beurt weer verantwoordelijk voor een goede nachtrust. Ga dus elke dag naar buiten voor een flinke wandeling. Het liefst in je lunchpauze want dan staat de zon het hoogst en is er het meeste licht buiten. Beperk zoveel mogelijk het beeldschermgebruik in de avond. Het blauwe licht dat er van af komt verstoort je dag en nachtritme. Hierdoor kom je moeilijker in slaap en is je slaapkwaliteit minder. Het aanschaffen van een daglichtlamp biedt ook hulp en is absoluut een goede investering.
6. Ga eerder naar bed.
Gedurende de dag komt er een ongekende hoeveelheid prikkels en indrukken op ons af. Elke dag weer. De vooruitgang gaat hard en ons lichaam heeft veel moeite om het bij te kunnen houden. Al die indrukken moeten een plek krijgen en ons brein moet het allemaal zien te verwerken. Het is ook niet vreemd dat er zoveel overprikkelde kinderen zijn en jong volwassenen met een burn-out. Ook al merk je het misschien niet direct, jouw batterij loopt langzaam leeg. Geef jouw lijf de tijd die het nodig heeft en doe vaker even niets. Bouw meer rustmomenten op een dag in en ga vaker vroeg naar bed. In de uurtjes voor middernacht wordt het grote onderhoud gepleegd. Na middernacht ben je vooral bezig met de mentale verwerking van indrukken.
7. Vermijd stress en negatieve gedachten.
Negatieve gedachten en piekeren veroorzaken stress in je lijf. Stress vreet bakken met energie. Dit geldt ook voor onzekerheid en twijfel. Vermoeidheid komt heel vaak voort uit mentale overbelasting. Zit je te lang op social media? Drink je te veel alcohol? Heb je een andere verslaving? Voor alle bezigheden waar de balans zoek is geraakt, geldt dat ze energie ontnemen, ook al lijkt het dat we er plezier aan ontlenen. Neem dit aspect van je leven eens goed onder de loep. Het zou je heel veel energie kunnen schelen. Probeer om negatieve gedachten zoveel mogelijk om te buigen naar positieve gedachten. Deze geven juist energie. Blijf niet te lang zitten in onzekerheid en focus je op de mooie dingen van het leven. Maak hier een gewoonte van zodat jouw brein dit uiteindelijk (bijna) automatisch gaat doen.
8. Bewaak je eigen grenzen.
Als je te lang in een stress situatie zit, loop je het risico dat de stressklachten chronisch worden. Er worden te veel stresshormonen geproduceerd die continue in je bloed blijven hangen. Het wordt voor jouw lichaam steeds moeilijker om die stresshormonen kwijt te raken en ontspannen wordt op den duur onmogelijk. Als je te lang moe en gestrest bent is de kans op een burn-out groot. Dit is overigens niets anders dan een bijnier uitputting. Jouw bijnieren kunnen 2 a 3 keer van een uitputting herstellen, daarna wordt het bijna onmogelijk. Vermoeidheid is een teken van je lichaam dat er ergens een grens is bereikt. Neem dit serieus en onderneem concrete stappen naar herstel.
9. Doe meer leuke dingen.
Waar word jij blij van? Wat is je droom? Wat geeft jou energie? Ga daar meer van doen. Maak er bewust tijd voor en plan het in je agenda.
Wij mensen zijn erg sociaal en we willen graag van betekenis zijn voor een ander. Een voldaan en betekenisvol leven geeft heel veel energie. Ga je droom achterna. Kom uit je comfortzone. Leef jouw leven en niet dat van een ander!
* Deze week een gastblog van Jolanta van Helten-Dawid, ze heeft haar eigen bedrijf Healty Jo waar ze graag haar kennis deelt over een gezond(ere) leefstijl.
Jolanta is orthomoleculair voedingsdeskundige inspireert, motiveert en begeleid mensen naar een gezonde(re) leefstijl. Ze geef voedingsadviezen, kookworkshops en lezingen over gezond eten en leven.
Op haar website kan je meer informatie, recepten en blogs lezen over een gezonde(re) levensstijl.
Deze blog heeft Jolanta al eerder geplaatst op haar website van Healty Jo.
Wil je ook graag een gastblog schrijven? Mail me dan of stuur me een privébericht.