Gastblog: Hoe je leven in 6 stappen zinvoller maakt.

Gastblog: Hoe je leven in 6 stappen zinvoller maakt.

13 maart 2018 0 Door Jeanet

Het moederschap is een levens veranderende gebeurtenis. Niet alleen je leven ziet er anders uit, ook je lichaam voelt anders, je hart ervaart dingen anders. Al die veranderingen kun je als kersverse moeder zo intens beleven dat het als een onmogelijkheid voelt om nog te leven zoals je dat altijd gedaan hebt. Het is alsof je zelf ook opnieuw geboren wordt.

Dingen die veranderen nadat je moeder bent.
Zaken die je voorheen belangrijk vond, staan in een heel ander licht nu je een baby in je armen houdt. Je beleving van tijd is heel anders geworden, je leeft in het ritme van je baby. Daardoor merk je snel dat het ritme van het maatschappelijk leven heel anders is. Dat maakt dat je blik op de wereld veranderd. Je wordt je bewust van verbanden die je vroeger niet zag. Jouw kindje, zo klein en kwetsbaar. Waarmee voed je het? Waarin kleed je het? En dan: waarmee voed je jezelf? En waarin kleed je jezelf?
Wat vroeger bij je paste, lijkt nu opeens niet meer te passen. Je ziet opeens wat er belangrijk is in het leven en dat blijkt meestal niet shoppen, lange werkdagen, verre vakanties, spullen. Die aanpassing aan je nieuwe leven kan gaan wringen met je oude opvattingen. En kan ook gaan wringen met je oude leven, want dat had je op je oude voorwaarden ingericht.

Verlangen naar een zinvoller leven.
Ook andere gebeurtenissen zoals het verbreken van een relatie, verlies van een baan, ziekte, burn-out dwingen je om zaken te heroverwegen. Je verlangt naar een zinvoller leven, wilt losraken van oude patronen die niet meer bij je passen. Maar hoe pak je zoiets aan?
Op het gebied van bewustwording, zelfontplooiing, persoonlijke ontwikkeling is het aanbod bijna overweldigend groot. Het kan een langdurige en kostbare weg zijn om je hierin te begeven. Met veel verschillende leermeesters kan het ook nog eens vaak op een teleurstelling uitlopen.

6 stappen om je leven zinvoller te maken. 
Ruim 8 jaar geleden zette ik mijn eerste stappen om mijn leven zinvoller te maken. Ontdekken wat mijn persoonlijke drijfveren waren en niet die van een ander. Nu, terugkijkend, zie ik dat de stappen die ik daarin heb gevolgd een bepaalde logica hebben. Het een vloeit automatisch voort uit het andere. Al deze 6 stappen liggen voor iedereen binnen bereik en zijn allemaal low-budget. Wat je investeert is tijd en aandacht. Wat het oplevert is een verrijkt leven en een zinvol bestaan.

1. Opruimen en minimaliseren.
Het opruimen van je huis is een heel praktische manier om met je leven aan de slag te gaan. Minimaliseer je huis. Ontdoe je huis van spullen die nu niet meer van nut zijn. Ik ruimde mijn huis kamer voor kamer op, kastje voor kastje, plank voor plank. In het begin leek het ondoenlijk met de zorg voor een tweeling onder de vier jaar, het normale huishouden en een parttime baan buitenshuis. Naarmate er ruimte en orde kwam in huis, ontstond er ruimte en orde in mijn hoofd. Vragen die ik mezelf stelde waren: waar besteed ik mijn tijd aan en wil ik dat eigenlijk wel? Waar ligt oud zeer? Waarom hecht ik aan bepaalde spullen, terwijl ik er niets meer mee doe? Waarom koop ik altijd (kaarsen, servies, kleding, boeken…vul maar in) terwijl ik dat niet nodig heb? Waarom begin ik aan een hobby, maar maak ik het niet af? Door alle spullen door je handen te laten gaan, maak je er contact mee. Door alle hoeken van je huis op te ruimen, aan te raken met stofdoek,  dweil of vaatdoek, eigen je je huis toe. Je huis gaat leven en wordt een afspiegeling van jezelf.

2. Bezuinigen en budgetteren.
Een volgende praktische manier om inzicht te krijgen in je voorkeuren en valkuilen is te gaan besparen en budgetteren. Waar geef je je geld aan uit? Hoe verhoudt zich dat tot andere uitgaven? Geef je evenveel geld uit aan kleding als aan de energierekening? En hoe voelt dat voor jou? Ben je uit eten geweest, maar vond je het eigenlijk niet echt lekker? Waar wil je je geld aan uitgeven? Wil je meer sparen, minder werken, een grote reis maken, overzeese familie bezoeken, een opleiding volgen of een eigen huis kopen? Net als met opruimen ga je schrappen in je uitgaven. Kijk welke uitgaven nog in jouw behoeften voorzien. Probeer uit wat het met je doet door aankopen uit te stellen. Blijft de behoefte bestaan of verandert deze of verdwijnt het misschien wel helemaal? Financiële bewustwording is een van de krachtigste methodes om zelf richting aan je leven te geven.

3. Leer om zelf iets te maken.
Iets creëren met je handen geeft enorm veel voldoening. Met datgene wat je maakt geef je uitdrukking aan jezelf. Leer om zelf te koken, zonder pakjes en zakjes. Probeer om groenten of kruiden te verbouwen. Leer om zelf kleding te maken of herstellen, leer brood bakken of hoe je reparaties aan je auto kunt doen. Het geeft een enorm gevoel van zelfredzaamheid als je iets in je huishouden zelf kunt maken wat je anders zou kopen. Het geeft je het gevoel dat jij zelf vorm kunt geven aan je leefomgeving.

4. Integreer yoga of meditatie in je leven.
Gezondheid van lichaam en geest is een holistische aangelegenheid. Niet alleen voeding draagt bij aan gezondheid en welbevinden, maar ook beweging en ontspanning. Yoga beschouw ik als de actieve vorm van meditatie en meditatie de diepere vorm van yoga. Mediteren leert je om je beter met jezelf te verbinden. Meditaties leiden je door je eigen innerlijk leven. Een betere manier om jezelf te leren kennen is er niet. Yoga leert je te ontspannen en inspannen. Trek je er niets van aan als je een oefening niet kunt zoals op het plaatje. Onthoudt dat yoga geen doel op zichzelf is. Yoga is niet een techniek die onder de knie gekregen moet worden. Yoga is de weg naar zelfkennis. In yoga is alles goed. Gebruik het als spiegel van jezelf, niet om tot doel te hebben om bepaalde oefeningen te beheersen.

5. Ga op zoek naar je eigen ritme.
De klok en de tijd bepalen onze dagindeling. Dat kan een heel onvrij gevoel geven. Daarnaast zorg de 24-uurs economie er ook nog eens voor dat we op elk moment van de dag ‘aan’ staan. Het is heel interessant om op zoek te gaan naar je eigen ritme. We bestaan voor 70% uit water en als je het op die manier bekijkt dein je dan mee op het ritme van jezelf of op het ritme van je omgeving? Dit kan zijn omdat je werk doet dat vanwege de werkuren niet bij je past, of vanwege de aard van het werk niet bij je past. Kijk ook eens naar je sociale ritme. Ben je van nature iemand die veel mensen om zich heen wil of is dat sociaal opgelegd. Door meer te leven met de seizoenen, kun je meer variatie ervaren in je leven.

6. Ga de natuur in.
Door meer tijd buiten in de natuur door te brengen, kom je meer in contact met jouw eigen natuurlijkheid. De zee met haar oneindig herhalende ritme van eb en vloed. De bomen die hun wortels verankerd hebben in de grond. De wind die je gepieker uiteen blaast. Als je het gevoel hebt dat je afgesneden bent van de rest van de wereld, dan laat de natuur je voelen dat je een met de wereld bent. De natuur is zonder oordeel, voor ieder is er plek.

Deze 6 manieren om meer richting aan je leven te geven zijn op een heel praktische manier toe te passen en je kunt ze eindeloos verdiepen naarmate je meer inzichten krijgt. Bij mij verliep het in de volgorde van 1 naar 6, maar je kunt ze in willekeurige volgorde toepassen, per stuk of allemaal tegelijk.

*Deze week een gastblog van: Anita Willems, 45 jaar, getrouwd en moeder van een eeneiige meisjestweeling (2008). Op haar persoonlijke blog anitasdagboek.blogspot.nl schrijft ze over onderwerpen als persoonlijke ontwikkeling, spirituele groei, eenvoudiger en groener leven, meditatie, yoga en de natuur.
Anita heeft de 7-jarige meditatieopleiding aan de International School for Spiritual Psychology bijna afgerond. Je kunt in je eigen tijd en tempo aan de slag met haar 6 praktische manieren, maar wanneer je op weg geholpen wilt worden geholpen, of wanneer je er in vastloopt of wanneer een bepaald thema herhaaldelijk terugkeert in je leven en je wilt daar meer zicht op krijgen, dan kan Anita je per mail coachen. Anita heeft geen praktijk aan huis, maar als schrijver kan ik ze je per mail op een laagdrempelige manier begeleiden. Anita maakt gebruik van wat ze heeft geleerd in de meditatieopleiding, haar eigen ervaring en van de vele boeken die ze over deze onderwerpen gelezen heb. Neem gerust contact op met Anita voor meer informatie.

Wil je ook graag een gastblog schrijven? Mail me dan even.