Gastblog:Het leven van Petra met autisme.
Momenteel is het de week van autisme, ik heb Petra gevraagd of ze daarom wou schrijven over haar leven met autisme. Dit wou ze doen en in deze blog kan je lezen hoe Petra een mooie manier haar leven met autisme leeft, in plaats van alleen de beperkingen in te zien.
Wie is Petra.
Ik vind het een eer om een stuk te mogen schrijven over mijn leven met de diagnose autisme. Mijn naam is Petra, 34 jaar, fulltime boekhouder en op jonge leeftijd mijn ouders verloren. Mijn passies zijn: sporten, persoonlijke ontwikkeling, bloggen, lezen en leuke dingen doen met familie en vrienden.
Ik kreeg de diagnose autisme.
Vroeger voelde ik mij vaak anders dan andere mensen waarmee ik om ging. Ik heb nooit echt veel zelfvertrouwen gehad en wist niet precies wat ik later zou willen worden. Toen ik 17 was verloor ik mijn vader en op mijn 24e mijn moeder. Hierdoor ben ik via de huisarts bij het GGZ terecht gekomen. Ik dacht zelf aan de diagnose ADD, hier herkende ik mij enorm in. De diagnose autisme kwam als een verassing en ik heb moeite gehad om dit tegen andere mensen te vertellen.
Ik nam zelf de verantwoording voor mijn leven.
Na een aantal zelfhulpboeken gelezen te hebben leerde ik een bijzonder persoon kennen. Door hem leerde ik om zelf de verantwoording over mijn leven te nemen. Ik leerde allerlei technieken om beter te focussen met o.a. de Wim Hof methode, meditatie en dankbaar zijn. Tevens leerde ik vele gelijkgestemde kennen die mij accepteren zoals ik ben.
Mijn leven gaat met ups en downs.
Mijn leven met autisme gaat vaak met ups & downs. Wel herken ik steeds beter wanneer mijn energie echt laag is. Meerdere malen heb ik moeten vechten om niet burn-out te raken.
Waaraan ik mijn merk dat ik autisme heb.
Autisme wordt bij vrouwen minder snel herkend dan bij mannen. Sociaal gezien lukt het vaak beter om contacten te onderhouden dan bij mannen met autisme. Dit zijn mijn belangrijkste kenmerken:
– Ik ga makkelijk over mijn eigen grenzen heen.
– Informatie en prikkels verwerken gaat bij anders dan bij mensen zonder autisme.
– Door mijn fulltime baan loop ik een groot risico om overprikkeld te raken.
– Ik zie meestal vooral details en niet de kern. Dit is zowel een voor als een nadeel.
– Meestal kan ik mij alleen focussen op de dingen die ik leuk vind om te doen of om over te praten.
– Gesprekken over koetjes en kalfjes zijn vermoeiend.
– Ik moet veel herstellen van inspanningen. Een goede balans vinden is dagelijks onbewust een uitdaging.
– Moeite met plannen en organiseren.
– Ik praat vaak van de hak op de tak doordat ik word afgeleid.
Denken in oplossingen en beseffen dat alles te leren is.
Waar ik mij nauwelijks in herken is het zogenaamde stereotype. Hierdoor heb ik geleerd om in oplossingen te denken en te beseffen dat alles te leren is. Je hebt altijd de keuze om een vaardigheid onder de knie te krijgen. Elke kleine verbetering van een vaardigheid is vooruitgang. In het verleden dacht ik vaak in de beperkende overtuiging “ Ik ben nou eenmaal zo”. Met zo’n instelling is het heel erg lastig om te veranderen.
Zelfliefde en vertrouwen helpen me om met de diagnose om te gaan.
Door meer zelfliefde en vertrouwen is het mij gelukt om prima met mijn diagnose om te gaan. Tegenwoordig mag ik van mezelf fouten maken en hoeft het allemaal niet perfect te gaan.
Partner.
Na jaren geen partner gehad te hebben, leerde ik mijn partner kennen waarmee het erg goed gaat. Ik ben zo dankbaar dat ik eerlijk tegen hem durf te zijn en ik mij niet schaam als ik bijvoorbeeld op een zaterdagmorgen veel moeite heb met opstaan. Tevens is hij een grote steun qua voeding en mij vrij laten.
Alternatieve geneeswijze helpt me om zo optimaal mogelijk te leven.
Sinds kort ben ik namelijk zoveel mogelijk gluten, zuivel, suiker en bewerkte voeding gaan vermijden op advies van de osteopaat. Alternatieve geneeswijze help mij ook enorm om een zo optimaal mogelijk leven te leven. Mij spiritueel ontwikkelen heeft ook enorm geholpen om mijn diagnose volledig te accepteren en te omarmen.
Aan het werk als autisme vriendelijke coach.
Sinds ik steeds meer mensen heb durven te vertellen over mijn diagnose, zijn er mooie dingen op mijn pad gekomen. Ik heb mijn certificaat “autisme vriendelijke coach” behaald en mag andere mensen inspireren met mijn verhaal. Tijdens de lessen leerde ik veel over communicatie, een plan B hebben, overprikkeling en op wat voor manier je mensen met autisme kunt coachen.
Ermee leren leven i.p.v. het zien als een beperking.
Ik heb een nieuwe missie. Ik wil de samenleving een stukje mooier maken door taboe over autisme te doorbreken. Vooral vrouwen met autisme voelen zich vaak onbegrepen omdat er veel vooroordelen bestaan. Ik voel dat het mijn taak is om meer mensen te leren om vanuit hun hart te gaan leven. De wereld laten zien dat een diagnose helemaal geen beperking hoeft te zijn. Tevens hoop ik met mijn verhaal bedrijven en organisaties te inspireren dat het een goed idee is om verder te kijken dan de eerste indruk van een persoon. Ik hoop te kunnen gaan meedenken voor oplossingen, waardoor er minder mensen met autisme thuis zonder baan komen te zitten. Het is zonde als de talenten van mensen met autisme niet worden benut.
- Deze week een gastblog van Petra Palstra.
Petra is een autisme vriendelijk coach en ervaringsdeskundige op het gebied van autisme. Op Instagram deelt ze steeds meer over autisme en over haar leven. Petra was aanwezig bij een VIP dag waar haar verhaal werd gekozen om te vertellen.
Wil je ook graag een gastblog schrijven? Mail me dan of stuur me een privébericht.
** De link naar deze gastblog is ook te vinden op de site van FANN, een website met informatie rondom het onderwerp ASS bij meisjes/vrouwen.