Gastblog: Lactatiekundige Roxane verteld wat over haar werk.

Gastblog: Lactatiekundige Roxane verteld wat over haar werk.

7 augustus 2018 0 Door Jeanet

Wat doet een lactatiekundige nou precies? Ik hoor het zo vaak van mensen om mij heen. Dus tijd om eens uit te leggen wat ik nou eigenlijk doe.
Ik doe het allerleukste werk, om daar even mee te beginnen ;).

Borstvoedingsvoorlichting. 
Het start in principe met voorlichting aan ouders die een kindje verwachten. Sommige ouders hebben een eerdere borstvoedingervaring en voor de anderen is het helemaal nieuw. Tijdens de voorlichting vertel ik vooral over hoe een moeder en haar baby ”werken”. Wat is normaal babygedrag en wat hoort niet bij borstvoeding (pijn bijvoorbeeld).

Hulp bij de ouders thuis. 
Als ik word gebeld voor hulp is er soms pijn, onvoldoende groei, onrust bij de baby, verstopte melkklieren bij moeder enz.
Ik kan dan thuis komen op consult. Daar vraag ik ouders van alles over de zwangerschap, bevalling en over het kindje. Daarna doe ik een observatie tijdens het drinken aan de borst, drinkt het kindje effectief? Wat valt op? Ook kijk ik in het mondje van de baby of alles is zoals het moet zijn. Daarna kan ik een eerste advies geven.  Wat ik vooral doe is vertellen en uitleggen over wat ik zie en hoe het lichaam werkt van zowel moeder als kind.

Meer dan alleen een consult. 
Lactatiekundige zorg is zoveel meer dan alleen een consult aan huis! Ik stap daarna niet de deur uit en dat het is opgelost. Er is altijd nazorg. Contact via app, mail of telefoon. Borstvoeding geven is een proces en de zorg kan kwalitatief alleen maar compleet zijn als je kunt begeleiden en ondersteunen tijdens dit proces.

“Borstvoedingspakket”
Iets wat ik extra bijzonder vind is om langdurig ouders te mogen begeleiden. Bij het ”borstvoedingpakket” heb je namelijk recht op 2 consulten aan huis en onbeperkte begeleiding gedurende de borstvoedingsperiode. Dan kun je dus onbeperkt bellen, appen en mailen met alle vragen. helemaal luxe toch, zo’n directe hulplijn 24/7  . Soms begeleid ik ouders langer dan een jaar vanaf de kraamweek en komen daarna nog vragen over bijvoorbeeld kramp, onrust, slapen, kolven en voorraad aanleggen, bewaren moedermelk, werken en kolven, de groei, onzekerheden tussendoor, bijvoeding met vast voedsel tot uiteindelijk het afbouwen als moeder dit wenst.

Dit is zoal wat een lactatiekundige doet. Een prachtig vak.

lactatiekundige

* Deze week een gastblog van Roxane Liewes van Babypraktijk Noord over haar werk als lactatiekundige. Roxane is naast lactatiekundige ook draagconsulent en verhuurt bevallingsbaden. Daarnaast heeft ze ook haar eigen webshop Laif, waar je diverse producten kunt bestellen maar ook kan huren m.b.t. borstvoeding, dragen maar ook bevallingsbad en/of een co-sleeper.
**Regelmatig plaats ik een gastblog. Om anderen ook een mogelijkheid te geven om anderen te informeren of te inspireren. Mensen kunnen mij berichten, maar ik ook wel eens mensen om een gastblog te schrijven of zoals nu of ik hun blog mag delen in een gastblog.  Wil je ook graag een gastblog schrijven? Neem dan gerust contact met me op.