Oud & Nieuw

Oud & Nieuw

1 januari 2018 0 Door

Allereerst wens ik jullie natuurlijk een heel gelukkig, liefdevol en gezond nieuwjaar. En natuurlijk nog zoveel meer. Dat 2018 maar een mooi jaar mag worden!
In deze blog, hoe zag onze oudjaarsdag eruit en wat zijn onze plannen voor vandaag?

Vuurwerk
De afgelopen dagen werd er al veel vuurwerk afgestoken, vooral ’s avonds. Jarne vond dit, zoals hij het zelf zo mooi noemt, spannend. En was er wat bang voor. Vrijdagavond heeft hij er slecht door geslapen en ook zaterdag overdag benoemde hij bij elke knal “Spannend mama”. Zondagochtend heb ik met hem filmpjes van vuurwerk gekeken op de tablet, om te laten zien waar de knallen dan vandaan komen. Daarna was de spanning weg, bij elk knal wees Jarne nu naar de lucht en zijn “vuurwerk”.  Hij vond het nu niet meer spannend, maar zelfs mooi en wou er steeds naar kijken.

Carbidschieten

Gister was het oudjaarsdag. Oudjaarsdag staat hier in het teken van carbidschieten, in de ochtend opbouwen en ’s middags schieten.
Oude melkbussen, carbid erin, deksel erop, vuur er onder  en dan de deksel er af schieten. De deksels schieten de lucht (of de boom/sloot) in, daarna de deksels weer ophalen en weer opnieuw carbid in de bussen.
Sinds 5 jaar gebeurd dit ook bij mijn ouders achter huis. Mijn broertjes en Bart schieten het carbid, er komen wat vrienden,buren en familieleden langs, er wordt wat gedronken (voornamelijk bier), oliebollen, appelflappen, knijpertjes en nieuwjaarsrolletjes gegeten, er wordt gezellig met elkaar gepraat en wat grappen gemaakt, muziekje erbij op de achtergrond, een vuurton en kachel zorgen ervoor dat het lekker warm is en dit jaar zorgde de partytent ervoor dat we ook droog bleven.
Jarne had de oorkleppen op en vond het prachtig. De dikke knallen vond hij niet eng en mooi om te zien, hij wou graag helpen de deksels ophalen (op de schouders van zijn ooms), liep er gezellig bij rond en kreeg van iedereen wel aandacht. Als we even binnen waren om een oliebol te eten of wat drinken te halen, wou hij het liefst weer naar buiten. Een opvolger voor het carbidschieten is ontstaan denk ik.

Oliebollen, knijpertjes en nieuwjaarsrolletjes
Bij oudjaarsdag en nieuwjaarsdag eten we voornamelijk oliebollen, knijpertjes en nieuwjaarsrolletjes met slagroom.
De oliebollen voor me ouders haalde ik bij de oliebollenkraam op in Grootegast. Maar voor ons zelf ’s avonds bakte ik nog een paar Oviebollen.
De knijpertjes en nieuwjaarsrolletjes haalde we uit de supermarkt, de enige echt Vegter’s rolletjes. Volgend jaar ga ik denk ik deze ook zelf maken, dus dan maar op zoek naar een wafelijzer.

Oudjaarsavond
We hebben het oude jaar uitgezeten bij de vader van Bart.
Ik ben aan het eind van de middag naar ons huis gegaan, met Jarne in bad geweest, daarna wat gegeten en vervolgens is Jarne in slaap gevallen.
Bart kwam later op de avond thuis en nadat hij zich had gedouched en had omgekleed zijn we vertrokken naar Bart zijn vader. Daar hebben we de laatste uurtjes van 2017 uitgezeten.
Nieuwe plannen voor 2018 besproken, maar ook hoogtepunten van afgelopen jaar besproken en over de gewone dingen gesproken. Er stonden diverse lekkere hapjes op tafel, zodat onze buik in elk geval gevuld bleef.
De top 2000 hebben we o.a. gekeken en ik kwam er achter dat je daar maar een uur binnen mag zijn en je daar soms wel 2 uur voor moet wachten voordat je naar binnen kan.
Jarne was wakker en wou niet meer slapen, zat gezellig bij ons op de bank, heeft gesmikkeld van de verse ananas, gekeken naar het vuurwerk buiten en bij opa op schoot filmpjes gekeken.
We staken rond 22.00 uur wat vuurwerk af voor Jarne én natuurlijk ook na 0.00 uur werd er vuurwerk afgestoken.
Wij hadden nog wat vuurwerk van vorig jaar wat we hadden gekocht bij de Welkoop en hun hadden vuurwerk gekocht bij de Aldi en Action. Ik weet wel volgend jaar kopen wij ook gewoon bij de Aldi of Action, goedkoper en voor dichtbij vind ik wat lager vuurwerk toch mooier dan vuurwerk wat omhoog schiet. Vuurwerk wat omhoog schiet is wel mooi, maar mooier van veraf.
Bart stak het vuurwerk samen met zijn vader af, mannen hebben daar toch het meeste plezier van. Van achter het glas bekeek Jarne het vuurwerk en na 0.00 uur zijn we ook even naar buiten gegaan, want dan zie je het vuurwerk toch op zijn mooist. Jarne lekker in de drager voorop, lekker dicht tegen me aan en zo werd hij me niet te zwaar. Een fleecedekentje over hem heen, zodat hij het niet koud kreeg. Samen bekeken we het vuurwerk wat Bart met zijn vader afstak, maar ook het vuurwerk van de anderen in de omgeving.  Bart zijn vader woont net buiten het dorp, waardoor we prachtig uitzicht hadden over Leek, Groningen maar ook Boerakker. Wat werd er prachtig vuurwerk afgestoken!

Nieuwjaarsdag
En nu is het nieuwjaarsdag. Een extra vrije dag, met de verplichte bezoekjes aan de familie voor nieuwjaarswensen. Eerst even rustig wakker worden. Ik heb gelijk even met onze hond Sander gelopen, het was nog zeer rustig in het dorp. De opruimdienst van de gemeente ruimde de meeste rommel op wat was blijven liggen op de straat, ik snap niet waarom mensen niet zelf na het afsteken van vuurwerk alles even bij elkaar leggen en vervolgens aan de kant leggen en weggooien de volgende dag.  Ik kwam nog een aantal jongeren tegen die richting huis waren van duidelijk een gezellig feestje. Maar verder kwam ik niemand tegen en was het nog heerlijk rustig in het dorp.
Terwijl ik deze blog schrijf, speelt Jarne met duplo en zijn auto’s en kijkt Bart tv. Een heerlijk rustig begin van het nieuwe jaar.
Verder gaan we vandaag langs mijn oma, waar ook mijn ouders, broertjes en zusje zijn en vervolgens naar Bart zijn moeder waar we misschien ook Bart zijn broers tegen komen.  Elkaar een fijn nieuwjaar wensen, maar ook even bijkletsen met elkaar.

Wat zijn jullie plannen voor vandaag?