Ik gaf tot bijna 4 jaar borstvoeding aan mijn zoontje.

Ik gaf tot bijna 4 jaar borstvoeding aan mijn zoontje.

17 januari 2018 5 Door Jeanet

Vanaf de geboorte tot bijna 4 jaar (3 jaar en 8 maand) heb ik mijn zoontje borstvoeding gegeven. In deze blog vertel ik je meer over borstvoeding én mijn ervaring over borstvoeding geven.

Nadenken tijdens de zwangerschap.
Als je zwanger bent, kan je alvast nadenken over wat voor voeding je je kindje wil gaan geven als hij of zij geboren wordt. Je kan je hierin verdiepen door voorlichtingen te volgen, op internet artikelen te lezen en door in gesprek te gaan met anderen.  Maar je kan ook je gevoel volgen. De beslissing die je maakt, kan je nog veranderen zodra je kindje geboren is. Maar het is wel fijn om er van te voren al over na te hebben gedacht.
Borstvoeding is niet altijd vanzelfsprekend en ook niet elke moeder wil of kan borstvoeding geven. Alle moeders mogen gelukkig hun eigen keuze maken en ik veroordeel ook geen enkele moeder die geen borstvoeding wil of kan geven.

Ik heb niet getwijfeld over wat voor voeding ik zou gaan geven, ik wou (mits dit uiteraard lukte) borstvoeding geven. Altijd bij me, altijd op de juiste temperatuur én vol met goede voedingsstoffen. Wel ben ik naar de voorlichting geweest van de verloskundigenpraktijk om zo alvast wat informatie er over te hebben én heb ik me wat ingelezen op internet.

Borstvoeding geven gaat niet vanzelf. 
Lactatiekundigen kunnen je helpen tijdens de start als je wel graag borstvoeding wilt geven, maar het niet lukt. Natuurlijk is er ook de kraamzorg die je kan helpen, maar soms kom je er met de kraamzorg niet helemaal goed uit of ontstaan de problemen na de kraamweek. Een lactatiekundige is opgeleid en heeft de kennis om de juiste begeleiding te kunnen geven bij borstvoeding. In de gastblog van lactatiekundige Roxane kan je meer lezen over het werk van een lactatiekundige. Welke lactatiekundige bij jou in de buurt werkt, kan je gemakkelijk zoeken op de site van NVL.

In de kraamweek wou ons zoontje wat lastig drinken. Ons zoontje was natuurlijk nog klein en moest leren hoe hij bij mij goed ging drinken. Maar ook ik als net moeder, moest leren hoe je nou eigenlijk borstvoeding geeft. Als dit niet op de juiste manier gaat, kan bijvoorbeeld het “aanhappen” voor veel pijn zorgen. Dankzij de fijne hulp van de kraamzorg én lactatiekundige is dit helemaal goed gekomen. En viel de lastige start, eigenlijk best mee. Nadat we wisten hoe het moest, ging het vanzelf. En was de borstvoeding vanzelfsprekend. Ons zoontje gaf zelf wel aan wanneer hij wil drinken.

Meer dan alleen voeding. 
Dat borstvoeding duidelijk meer is dan alleen voeding heb ik ook absoluut gemerkt. Als hij niet fit was, wat troost nodig had omdat hij bijvoorbeeld was gevallen, tijdens spannende momenten of om in slaap te komen zijn een aantal redenen wanneer hij ook graag even wou drinken bij mij.

Vanaf 6 maand, vaste voedsel.
 Na 6 maanden volledig borstvoeding, zijn we naast de borstvoeding begonnen met vast voedsel aan te bieden. Dit hebben we gedaan door middel van het eten in stukken te geven, dit wordt ook wel Rapley genoemd. Stefan Kleintjes heeft hier een Nederlandse methode genaamd Kleintjes Methode voor ontwikkeld.

Borstvoeding gegeven tot bijna 4 jaar.
Ik heb mijn zoontje “lang” borstvoeding gegeven, namelijk tot ongeveer 3 jaar en 8 maand. De precieze stopdatum heb ik eigenlijk nooit opgeschreven.
Als het aan mijn zoontje had gelegen waren we nog niet gestopt, maar het continue gefriemel en gesabbel trok ik niet meer. Dus met verdriet van ons beide heb ik toen besloten om te stoppen. Ik had best door willen gaan totdat hij er klaar mee was, maar door de grote frustratie wat het bij mij opleverde was dit niet haalbaar.

Nog steeds knuffelt hij ’s ochtends met me, ligt dan het liefst even tegen me borsten aan en geeft er af en toe een kus op. Soms vraagt hij of hij nog even mag drinken, want het is zo lekker mama zegt hij er dan bij, ik benoem dan dat het op is en dat accepteert hij. Het gefriemel gebeurd ook nog wel regelmatig als hij op schoot zit, maar merk dat het onbewust gebeurd bij hem en als ik zijn handjes gelijk weg haal dat het dan ook oké is.

Borstvoeding kreeg hij vaak nog even voor het slapen gaan, ’s nachts als hij wakker werd en bij de ochtend als hij wakker werd. Regelmatig zei hij tijdens het drinken ‘mmmm lekker’en met stralende oogjes zag ik hem dan genieten tijdens het drinken. Een smeltmomentje!

Borstvoeding geven was een mooie bijzondere beleving. En heeft voor ons beide fijne momentjes opgeleverd. Het gaf mijn zoontje niet alleen voeding maar ook troost, nabijheid en een momentje 1 op 1 met mij.

Wel kreeg ik op den duur regelmatig negatieve reacties van anderen dat ik nog steeds borstvoeding gaf, dit was erg frustrerend en kwetsend.

Tietje.
Als ons zoontje wou drinken zei hij vaak ‘Tietje’. Dit is zo ontstaan door mijn toenmalige man die het een keer uit de grap zei, maar hij heeft het onthouden en zei het vervolgens altijd als hij wou drinken.

Even friemelen.
Regelmatig wilde hij alleen even met zijn hand in mijn shirt, even friemelen of alleen even voelen. Op de een of andere manier gaf hem dat een fijn vertrouwd en rust gevend gevoel. Maar ook dat is inmiddels gestopt, aangezien dit bij mij te veel frustratie opleverde.

Kolven
Doordat ik thuis werkte als gastouder, is kolven nooit nodig geweest. Wel heb ik het een aantal keer gedaan en hadden we een voorraadje in de vriezer (die helaas grotendeels inmiddels weg hebben moeten gooien omdat we het niet hadden gebruikte en over “datum” was). Gewoon voor de zekerheid, als ik een keer een avond weg zou gaan, maar uiteindelijk ben ik bijna nooit weg geweest. Een aantal keer hebben we er gebruik van gemaakt en om te oefenen voor uit de fles drinken, wat gelijk prima ging.
Kolven was absoluut niet mijn ding, erg blij dat ik dat niet elke dag heb hoeven doen. Had ik wel moeten kolven, vanwege ander werk dan weet ik niet of ik zolang borstvoeding had willen/kunnen geven.

Ijsjes van moedermelk
Wij hadden ijsjes van moedermelk gemaakt in het beschermdopje van de speen, mooi klein formaat, gezond en heerlijk met het zomerse weer. Mijn zoontje heeft er zijn eerste zomer enorm heerlijk van gesmikkeld.

Moedermelksieraad.
Als blijvende herinnering heb ik een bedel aan mijn armband met het handje van mijn zoontje afgedrukt in moedermelk. Gemaakt door Moedersmooiste Sieraden.

moedermelkarmband, borstvoeding

Aanvoelen als ik ziek wordt.
Vaak kon ik aan mijn rechterborst aanvoelen als ik ziek werd. Mijn rechterborst werd dan wat hard en gevoeliger. Vaak duurde het dan ook niet lang dat ik echt ziek was. Best bizar, vindt ik zelf.

Voordelen van borstvoeding vindt ik.
De voordelen van borstvoeding vindt ik:
– Altijd bij de hand
– Altijd op temperatuur
– Geen gedoe met flesjes die mee moeten, scheelt een hoop ruimte in je tas.
– ’s nachts er niet uit hoeven (hij slaapt bij ons in bed en kan zichzelf prima bedienen)
– Geen maximum je kindje mag zoveel drinken als hij wil, erg handig bij dagen wanneer het allemaal niet wou, bijvoorbeeld tandjes die door kwamen, hij niet helemaal lekker was of gewoon voor troost.
– Je hebt je handen of een hand vrij tijdens borstvoeding geven, erg handig want tijdens mijn werk gaf ik hem de borst maar kon ik de andere kinderen gewoon hun broodje smeren.
– Het kost je niks
En zo zijn er 101 redenen waarom borstvoeding een reden kan zijn.

Facebookgroep over borstvoeding.
Als moeder heb ik heel veel gehad aan de Facebookgroep over borstvoeding, waar lactatiekundigen en ervaren moeders zitten, waar je je vragen kan stellen over borstvoeding. Erg fijn, om hulp te krijgen van ervaren moeders, maar ook om andere moeders te helpen wanneer hun hulp nodig hebben. Maar ook fijn om ervaringen uit te wisselen of even je hart te kunnen luchten.

Tips voor andere moeders.
Volg je gevoel! Doe wat bij jou past en wat goed voelt bij jou.
Ik kan wel zeggen borstvoeding is het mooiste wat er is, maar het moet voor jezelf als moeder ook goed voelen.

Dat ik na bijna 4 jaar borstvoeding heb mogen geven, is voor mij altijd normaal geweest en niet ongewoon. Andere jonge kinderen krijgen peutermelk, papjes voor het slapen gaan, warme melk mee naar bed. Ons zoontje kreeg dit niet, maar kreeg dan borstvoeding.

Wil je meer informatie over borstvoeding? Op de site van Kenniscentrum Borstvoeding én op de website van Kiind staan diverse interessante artikelen over borstvoeding.

In 2018 schreef ik deze blog voor het eerst, eind 2019 heb ik de blog bijgewerkt. Meer blogs over het ouderschap kan je vinden op mijn website.