Een goede moeder?

Een goede moeder?

5 juli 2018 2 Door Jeanet

Een goede moeder wil volgens mij iedereen wel zijn… maar wanneer ben je nou een goede moeder. Regelmatig vraag ik het me af, vind ik mezelf weer eens een slechte moeder. Ja want die andere doet het toch echt veel mooier, beter en leuker dan ik. Tja het gras is altijd groener bij de buren toch ;).

Wanneer ben je een goede moeder.
Ik ben het spoor regelmatig even kwijt. Lees me regelmatig in op diverse Facebookgroepen en moet eerlijk erkennen dat ik me vaak dan nog een slechtere moeder vind. Want wanneer ben je nou een goede moeder, wanneer doe je het nu juist.Er zijn zoveel manieren waarop je je kind kan opvoeden, zoveel manieren waarop onderzoeken wordt gedaan, zoveel mogelijkheden waar je meer informatie kan vinden. Maar de diverse manieren spreken elkaar ook vaak weer tegen, waardoor ik er vaak onzekerder dan zekerder van wordt.

Want wanneer ben je nou eigenlijk een goede moeder;
Als je je kind naar het kinderdagverblijf brengt, zodat je kind ook leert dat mama er niet altijd is?
Als je altijd aan je kind rustig uitlegt waarom je kind dat niet mag en nooit boos op je kind wordt?
Als je je kind laat huilen in zijn bedje, zodat je kind zelf leert te slapen in zijn bed?
Als je alleen maar wasbare luiers gebruikt, omdat dit beter voor het milieu is?
Als je je kind altijd maar gezonde voeding geeft, zodat het gezond wordt opgevoed?
Als je je kind borstvoeding geeft, omdat dit de beste melk is voor het kind?
Als je duurzame fairtrade kleding voor je kind hebt, zodat er geen andere kinderhandjes aan hebben gewerkt?
Als je je kind alleen maar in een ergonomische drager draagt, omdat het anders slecht is voor de heupjes?
Als je je kind alle inentingen geeft, omdat je denkt dat dat het beste is voor je kind?
Als je binnen twee jaar je weer zwanger bent, zodat je kind altijd iemand heeft om mee te spelen?

Grote verantwoordelijkheid. 
Sinds ik moeder ben, ben ik veranderd, anders naar dingen gaan kijken en een andere mening over dingen gaan krijgen. De verantwoordelijkheid voor zo’n klein mensje, de manier waarop je zo’n klein mensje de dingen van het leven leert en de manier waarop en de hoeveelheid dat je er daadwerkelijk voor je kind bent, zorgt samen met zijn eigen eigenschappen, ontdekkingen en ervaringen dat hij groter wordt en (hopelijk) een volwassen mens wordt. Een grote verantwoordelijkheid en soms beste wel een zware klus. Want natuurlijk wil ik dat ons zoontje niet de fouten gaat maken die ik heb gemaakt. Dat hij later gelukkig is, blij is met ons als ouders en dat hij met een blij gevoel terug kijkt naar zijn jeugd en richting de toekomst.

Een goede moeder.
Wie en waarom je een goede moeder bent is voor iedereen weer anders. Moeder zijn is geen baan, waarop je moet solliciteren en aan bepaalde eisen moet voldoen. Moeder zijn leer je, door het te ervaren, door het te doen en jezelf te ontwikkelen in een moeder zijn.Geen een kind is hetzelfde, waardoor er voor elk kind weer een andere manier van opvoeding nodig is.
Moeder zijn hoeft niet perfect te zijn, het leven is ook niet perfect.
Wees je bewust van de dingen die je doet en hoe je het doet, geef je kind liefde, zorg en aandacht. Maar zorg ook goed voor jezelf, want als je niet goed voor jezelf zorgt kan je ook niet goed voor een ander zorgen. Zoek andere ouders op, om steun te vinden bij elkaar én te weten dat je niet alleen bent, veel ouders lopen namelijk tegen de zelfde dingen aan. Het gras is altijd groener bij een ander. Het kan zo mooi lijken, maar misschien is die moeder die jij perfect vind als jij er niet bij bent wel een hele andere moeder.
Probeer, hoe moeilijk het soms ook is, ook te genieten van het moederschap. Want de kleintjes, hoe cliché het ook klinkt, worden enorm snel groot.

Bad Moms.
Toevallig keek ik de avond, nadat ik deze blog (vooruit) schreef de film Bad Moms. Een film die perfect aansluit bij deze film en die ik dan ook alle moeders aan wil raden! Een leuke comedy film met een mooie boodschap.

*Waar moeder staat kan natuurlijk ook vader staan. Ongetwijfeld zullen de papa’s ook hier mee worstelen