Hoe bevalt mijn nieuwe werk.

Hoe bevalt mijn nieuwe werk.

17 mei 2018 0 Door Jeanet

Ik schreef al eerder dat ik nu 3 banen heb. Inmiddels is het een maand later en vertel ik je hoe het werken in de kinderopvang me bevalt en of 3 banen met elkaar te combineren is.

Werken in de kinderopvang. 
Het werken in de kinderopvang is best een groot verschil met het werken als gastouder. Ik heb nu collega’s, werk met grotere groepen met kinderen en werk niet meer in ons huis. Eigenlijk bevalt me dat best prima werken in de kinderopvang, maar toch werk ik sinds deze week in een ander kinderdagverblijf.

Een kinderdagverblijf met een hele andere werkwijze dan hoe ik wil werken.
Ik werkte tot vorige week, 3 volle dagen bij Kinder- en buitenschoolse opvang “De Kluts”. Meer dan ik van te voren had verwacht met een 0 uren contract, maar beter iets dan niets. Een kinderdagverblijf met een andere werkwijze dan mij, waar ik me wel aan kon passen maar voor mezelf duidelijk was dat ik niet op me plek zat. Ik had wellicht opener kunnen zijn, meer dingen/veranderingen voor kunnen stellen, maar ik kreeg het idee dat er geen/weinig veranderingen mogelijk waren. Ik heb wel ervaren hoe fijn het is om met collega’s te werken en leuke nieuwe mensen leren kennen. Wat een leuke lieve mensen werken daar. Maar de manier van werken is toch ook wel erg belangrijk voor een fijne werkplek.

Een kinderdagverblijf met de werkwijze waarmee ik kan en wil werken.
Alsof het zo mocht zijn, kreeg ik al snel een mail van Kinderdagcentrum “Het Zonnetje” met de vraag of ik nog belangstelling had om bij hun te komen werken. Ik mocht hier op gesprek komen n.a.v. een open sollicitatiebrief die ik in Februari al had verstuurd, echter hadden ze toen geen vacature maar inmiddels hadden ze die wel. Na een fijn gesprek én een fijne meeloopdag ben ik aangenomen en ben ik er inmiddels al aan het werk geweest.
Bij “Het Zonnetje” werken ze met de visies van Emmi Pikler en Reggio Emila, dit sluit dan ook meer aan bij de manier van werken hoe ik graag wil werken en heb daarom ontslag genomen bij het Kinder- en buitenschoolse opvang “De Kluts”.

Een werkplek waar ik me thuis voel. 
Werken vanuit mijn hart, met mijn hoofd en handen. Me niet aanpassen, maar werken zoals ik graag wil werken. Heerlijk! Werken op de manier waarop ik graag wil werken, de manier waarop ik de afgelopen 2,5 jaar in ben gegroeid, mezelf in heb ontwikkeld, me eigen er van heb gemaakt en nu ook echt wel in me zit. Al heb ik natuurlijk hierin ook nog veel te leren, maar je bent nooit te oud om te leren zolang je maar open staat voor nieuwe dingen.

Werken met collega’s.
Aan het werken met collega’s moet ik soms nog wel wennen. Na 3 jaar mezelf moeten redden met de kinderen, alles alleen te moeten doen met de kinderen en nu ineens met collega’s kunnen overleggen en niet meer alles alleen te hoeven doen is dat soms best nog even wennen. Maar ook wel fijn, want door de goed op elkaar in te spelen, taken te verdelen, met elkaar te kunnen overleggen hoef je niet meer een heel bedrijf draaiende te houden en kan je je nog meer tijd nemen voor de kinderen. Daarnaast is met collega’s werken is ook vaak erg gezellig en leuk, van elkaar kun je weer leren waardoor je jezelf blijft ontwikkelen.

Grotere groepen.
Op het kinderdagverblijf zijn natuurlijk grotere groepen en meer wisseling qua kinderen. Thuis had ik maximaal 6 kinderen en 14 kinderen in totaal, op het kinderdagverblijf zijn de groepen groter en zijn er meer kinderen. Maar ook ingedeeld op leeftijd waardoor dat soms weer handiger is met activiteiten. Meer verschillende kinderen waardoor je nog meer moet weten van diverse kinderen zoals de ritme’s, allergieën en andere belangrijke dingen. Dit is soms nog wel even wennen, maar komt vast goed als ik er een tijdje werk.

Werken buitenshuis, thuis is weer thuis.
Het werken buitenhuis bevalt me eigenlijk wel prima. Thuis is weer thuis komen, de was kan gerust even blijven hangen of even blijven staan. De woonkamer hoeft niet meer elke dag op te worden geruimd en schoon te worden gemaakt. Ik kan me weer echt thuis voelen en mijn huis is niet meer mijn werkplek. Geen strijd meer met mezelf om tussen werktijd door dingen te doen in huis (zoals was ophangen, schoonmaken, boek lezen, achter de laptop bezig) aangezien ik toch thuis ben. Als ik thuis ben heb ik nu weer meer tijd voor ons zoontje, waardoor ik weer meer van hem kan genieten en we minder strijd hebben en dat was natuurlijk ook de reden van mijn stop.
Mijn kijk op het werken als gastouder, heeft me dan ook zeker veranderd door weer buitenshuis te gaan werken.

Minder tijd met ons zoontje.
Werken buitenshuis zorgt er natuurlijk wel voor dat ik meer weg ben van huis en dat is soms best even wennen. Minder van ons zoontje mee krijgen en zien is soms best moeilijk. Extra knuffelen en leuke dingen doen op de momenten dat ik er wel ben. Maar ook meer genieten van de tijd die we samen zijn. Nu kan ik meer tijd voor ons zoontje nemen, meer van hem genieten en hoeft hij mij niet meer te delen met andere kinderen.

Werken als gastouder.
Het volledig werken als gastouder mis ik ook zeker wel hoor. De vrijheid om zelf te kunnen bepalen welke activiteiten ik doe met de kinderen, mijn visie waarmee ik thuis werkte, er op uit met de kinderen, de keuze in materialen en speelgoed die ik thuis heb, maar ook de hechtere band met kinderen en ouders.
Ik vind het dan ook erg leuk dat ik het gastouderwerk nog op vrijdag én soms op woensdag doe. Maar ik ga voorlopig echt niet weer volledig aan het werk gaan als gastouder, de paar uurtjes die ik nu nog doe zijn prima maar voorlopig blijf ik toch echt buitenshuis werken. In combinatie met een gezin met een jong kind is het toch wel handiger om buitenshuis te werken.
Afgelopen maand diverse nieuwe aanvragen gehad, was toch even slikken om nee te moeten verkopen want het liefst geef ik iedereen een liefdevol plekje. Maar gelukkig zijn er meer opvangplekjes in het dorp en is doorverwijzen op dit moment het enige wat ik doe met nieuwe aanmeldingen. Al is er nog steeds te kort aan gastouders hier in het dorp.

Coole Kids Box
Voor de Coole Kids Box ben ik nog niet heel actief bezig, wel schrijf ik al blogs die ze ook kunnen gebruiken voor hun website en promoot ik een klein beetje op diverse manieren. Binnenkort heb ik hier een overleg over met ze wat en hoe ze het willen gaan doen en om onze ideeën op elkaar af te kunnen stemmen. Er zijn diverse ontwikkelingen bij de Coole Kids Box, zoals trainingen en de Facebookgroep voor gebruikers. Meer over mijn rol binnen  het team van de Coole Kids Box komt dus nog.

Een nieuw ritme vinden.
Spijt heb ik zeker niet. Ons zoontje heeft meer duidelijkheid, is vrolijker en we hebben minder strijd. Niet meer elke dag zijn speelgoed, zijn huis en zijn moeder hoeven te delen, is zeker een goed besluit geweest. Hierdoor kan ik ook veel meer genieten van ons zoontje.
Ik moest weer een nieuw ritme vinden. Een andere tijdsindeling vinden voor het huishouden (lang leven thuisbezorging van de Jumbo), ons gezin, het schrijven van de blogs (wat ik met veel plezier doe, maar waar ook heel veel tijd in zit), leuke dingen doen met vriendinnen maar ook tijd voor mezelf. Soms nog even een beetje stoeien, en door wisseling van baan opnieuw even een ritme en meer evenwicht en rust zorgen vooral voor mezelf. Want voor ons zoontje probeer ik toch wel zoveel mogelijk duidelijkheid en structuur te houden.
Maar ook nieuwe inzichten gekregen, want door nu als moeder buiten de deur te werken snap ik ineens meerdere dingen van andere ouders die buiten de deur werken. En zie ik welke activiteiten belangrijk zijn om te doen tijdens het werken in de kinderopvang.

Het leven is een grote les, door de lessen te zien, te ervaren en te beleven leer je het meest en wordt je sterker.  Geniet van de kleine dingen, want als het je lukt om te genieten van de kleine, fijne dingen in je leven dan wordt je leven steeds leuker, mooier en waardevoller.