Mijn werk vanaf april.

Mijn werk vanaf april.

17 maart 2018 0 Door Jeanet

Vanaf april ben ik niet meer de hele week thuis aan het werk als gastouder, gaat ons zoontje vaker naar het kinderdagverblijf en naar oma én ga ik weer buiten de deur aan het werk. Benieuwd wat voor werk ik ga doen? Lees dan verder in deze blog.

Stoppen als gastouder. 
Eerder schreef ik in een blog waarom ik ga stoppen met het werk als gastouder.
De afgelopen weken heb ik duidelijk aan ons zoontje gemerkt dat dit voor hem echt de juiste keuze is. Met veel enthousiasme reageert hij als de kinderen komen, vraagt hij als de kinderen er niet zijn en benoemd hij welke kinderen hij hoopt dat er komen. Maar als ze er dan eenmaal zijn is het ook regelmatig dat ons zoontje zegt; ‘Mama kindjes weer naar huis’. Zie ik hem boos worden als een ander kindje met zijn speelgoed gaat spelen. Het valt me nog meer op dat hij echt heel anders speelt met de andere kinderen in de buurt, dan als hij alleen met mij thuis is.
Gelukkig zijn er ook genoeg momenten dat hij het wel leuk vind, ze gezellig samen spelen, de kindjes een dikke knuffel geeft bij binnenkomst en zegt ‘Ikke jou mist’, als ze weer naar huis gaan iedereen een kus en knuffel wil geven en samen spelen met het speelgoed.
Het gaat voor ons zoontje wennen worden, maar ook een stuk rustiger.

Ik merk aan mezelf dat het me zwaarder valt dan ik zelf had verwacht.
De woonkamer is inmiddels weer aangepast, nog minder speelgoed in de woonkamer. En ik denk eindelijk dat dit de juiste manier is, dat huiselijk is maar ook mijn werkplek én leuk en speelbaar is voor de kinderen (maar dat zei ik na elke woonkamerverandering).
Mijn werk heb ik de afgelopen 3 jaar opgebouwd, mezelf gevormd tot de gastouder die ik nu ben, dingen geleerd, mijn manier van kijken, doen en handelen veranderd, lieve collega’s ontmoet, goede band met ouders en opvangkinderen opgebouwd, sterker in me schoenen gaan staan, woonkamer meerdere keren aangepast en veranderd, tuin ingericht en aangepast voor de kinderen, maar ook nog zeker een hoop te leren. Ik had ook zeker nog zo een aantal jaren door willen gaan met werken als gastouder. De eigen vrijheid, mijn eigen werkwijze, er op uit met de kinderen, thuis zijn bij ons zoontje en geen kinderopvang nodig waren toch ook echt wel de dingen die voor mij als voordeel werkten. Voordelen die lang zwaarder weegden dan de nadelen. Maar nu ik merk dat ons zoontje het niet trekt en dus belemmerd wordt, is het beter om weer te gaan werken buitenshuis. En me baan én mijn eigen bedrijf grotendeels op te gaan geven. Weer te gaan werken met collega’s, vrij te zijn na werktijd, weer echt mama kunnen zijn als ons zoontje bij mij is en niet altijd het huis opgeruimd te hoeven hebben is stiekem ook wel lekker.
Maar ow wat ga ik het ook missen! Met een stiekeme traan werk ik de laatste komende weekjes met net zoveel liefde, passie en plezier.

Reacties van anderen
Verschillende reacties heb ik gekregen. De een begreep het, want je kind gaat voor alles. Een ander was van mening dat ons zoontje er maar aan moest gaan wennen want hoe zou het zijn als ons zoontje grote broer zou worden en je baan opgeven voor je kind is maar raar volgens sommige mensen. Maar ook veel verbazing dat ik ging stoppen, want ik was toch wel een fijne goede gastouder. De lieve hartverwarmende reacties doen me goed! De andere negatieve reacties probeer ik maar naast me neer te leggen, je kunt het nou eenmaal niet goed doen voor iedereen.

Werk vanaf april.
En dan is het bijna april en gaan mijn werkdagen er toch echt anders uitzien. Ik ga dan 3 banen hebben, 3? Ja! 3.

Coole kids box, blogs schrijven en promoten.
De vrijdagmiddag nadat ik de blog er in de ochtend uit gooide met de uitleg dat én waarom ik stop, belde Anja van de Coole Kids Box op. Ze wouden me graag bij hun aan het werk hebben als blogschrijfster en vroegen of ik dit ook wou.  Inmiddels heb ik met de Coole Kids Box een gesprek gehad hierover en ga ik het bloggen erbij doen en daarbij de promotie voor de Coole Kids Box. Dit is op 0 uren contract en voor eerst echt puur voor erbij, absoluut geen volledige baan. Het schrijven van blogs doe ik al met veel plezier. De blogs voor de Coole Kids Box, doe ik gewoon zoals ik dat nu ook doe met mijn eigen blogs, in de avonduren en kan ik combineren met mijn eigen blogs. Het voordeel voor mij is dat ik nu dus ook wat ga verdienen aan mijn blogs en dit gewoon kan combineren met de andere baan en ons gezin.
Daarnaast ga ik dus de Coole Kids Box promoten, dit zal zijn op momenten wanneer Jarne al bij de opvang is en ik niet bij mijn andere baan aan het werk ben.

Pedagogisch medewerker bij  een Kinderopvang.

Ik ga invalwerk doen bij een Kinderopvang. Nadat ik er een sollicitatiegesprek heb gehad, heb ik er een dag mee gelopen. Het lijkt me een leuke gezellig kinderdagverblijf om bij te gaan werken.
Een baan met vaste uren is er op dit moment eigenlijk niet in de kinderopvang. Bijna overal is het eerst een 0 uren contract.  Vaak is het dan ook nog eens zo dat je de hele week beschikbaar moeten zijn, maar de ene week misschien 40 uur aan het week en de andere week misschien 8 uur. In combinatie met een gezin is dit niet heel handig.
Het kinderdagverblijf vertelde me dat ze me zoals het nu lijkt wel “vast”aantal uur kunnen aanbieden, wel op 0 urenbasis helaas maar dit is in elk geval iets meer zekerheid dan dat de andere vacatures die er zijn. Maar door de vele ziekte en meer kinderen die ze zijn gaan opvangen, kan het zijn dat dit meer uren worden. Verder bieden hun de mogelijkheid dat je ernaast nog een andere baan kan hebben, er zijn daar meer collega’s die meerder banen hebben. Ze stellen het wel zeer op prijs dat ik vaste dagen daar dan beschikbaar ben, zodat ze ook gemakkelijk mij kunnen inplannen en dit ook vastigheid voor de kinderen bied. Dit sprak me erg aan, drie dagen voor hun beschikbaar om te werken zodat er ook duidelijkheid is voor ons zoontje.

Hoeveel ik daadwerkelijk bij en voor beide banen aan het werk ben zal dus moeten gaan blijken vanaf april.

Blijven werken als gastouder vanaf april.
De opvang vanaf april, stopt toch niet volledig. Dit zou wel en was ook absoluut de bedoeling, want ik had niet verwacht dat een nieuwe baan de mogelijkheid zou bieden om het te kunnen combineren. Door mijn nieuwe banen, is het mogelijk dat ik toch ook nog wat gastouderopvang er bij kan blijven doen. Dit betekend dat er nog een aantal kinderen wel blijven komen, deze kinderen komen vaak flexibel waardoor dit gemakkelijker te combineren is en ik dus niet straks alsnog 5 dagen aan het werk ben. Een van de kinderen die wel een vaste dag komt, komt nog maar kort omdat ze bijna 4 jaar is. Of dit ook daadwerkelijk te combineren is én hoe ons zoontje hier op reageert, zal ook moeten gaan blijken. Is het toch niet te combineren of is het alsnog strijd met ons zoontje op deze dagen, dan zal de opvang in ons huis toch echt volledig moeten stoppen.
Ik neem voorlopig daarom ook geen nieuwe aanvragen aan, eerst maar even zien hoe het gaat en hoe het verloopt.

Ervaren en beleven i.p.v. piekeren en beven. 
Ik heb er zin in, maar vind het ook best wel een beetje spannend. Geen idee hoe alles gaat verlopen. Werken voor een baas, met collega’s en op een kinderdagverblijf is natuurlijk wel weer anders dan eigen baas, thuis aan het werk en alleen aan het werk. Fietsen naar mijn werk, minder inkomen, minder samen met ons zoontje, ons zoontje naar de opvang, niet meer altijd thuis zijn, het zal allemaal wel even moeten wennen.
Ik laat het gewoon op me af komen en ga het wel zien en beleven. Ik kan van alles gaan bedenken, maar weet pas echt hoe het is door het te ervaren. In de toekomst ik namelijk niet kijken.