Handvatten en tips die ik heb geleerd door zelf moeder te zijn.

Handvatten en tips die ik heb geleerd door zelf moeder te zijn.

18 februari 2020 0 Door Jeanet

In deze blog heb ik de handvatten en tips voor mezelf, die ik heb geleerd door het ouderschap opgeschreven, wellicht heb jij als ouder er ook wat aan. Maar ook als je geen ouder bent kan je er misschien wat aan hebben. Tips die ik weet, die ik je prima kan vertellen, maar ook ik val regelmatig weer terug waardoor het toch weer anders gaat zoals ik graag zou willen en ik mezelf even opnieuw moet herpakken door te reflecteren en bewuster te worden.  Ik wil dus zeker je niet gaan vertellen hoe het moet. Geen een kind is hetzelfde, geen een ouder is hetzelfde. En het ouderschap gaat nou eenmaal met vallen en opstaan. Volg vooral je hart, probeer te genieten, wees dankbaar én probeer te leven i.p.v. geleefd te worden!

Ouderschap leer én ervaar je pas door het te doen.
Ik dacht dat moeder zijn me dus wel gemakkelijk af zou gaan, ik had immers ervaring met kinderen. Inmiddels is mijn zoon al 4 jaar, werk ik niet meer thuis als pedagogische medewerkster, heb ik een burn-out én depressie waardoor werken me even niet lukt, ben ik gescheiden van zijn vader én zie ik mijn zoon niet elke dag maar de ene week 2,5 dag én de andere dag 4,5 dag. Meer hierover vertelde ik je in deze blog die ik er eerder over schreef.

Pak je rust.
Rust is enorm belangrijk voor ieder mens. Heb je te weinig rust dan is je lontje korter, ben je sneller prikkelbaar én is er sneller ergernis en strijd. Uitslapen met kinderen is vaak erg lastig. Eerder op bed is dan wellicht een beter optie, tenzij je dan niet kan slapen. Overleg eventueel met je partner wie wanneer uit kan/mag slapen én er uit gaat als de kinderen wakker zijn. Als je geen partner hebt of het niet mogelijk is, kijk dan eens of er iemand in je buurt is waar je kind een nachtje kan slapen.

Zorg ook voor jezelf.
Je kan én hoeft echt niet de hele dag met je kind bezig te zijn. Als je kind slaapt of lekker aan het spelen is, drink dan even een warm kopje thee/koffie. Pak een boek om te lezen of doe iets anders voor jezelf. En dat is dus niet dat huishouden, dat kan ook best even wat later ook al denk je daar vast anders over. Bedenk dan wat is het ergste wat er kan gebeuren als je nu tijd voor jezelf pakt i.p.v. het huishouden te doen. Moet het écht nu of kan dat ook later.
Blijf de leuke dingen doen die je deed voordat je moeder werd, zoals sporten en afspreken met vriendinnen. Regel dit met je partner of zorg dat op dat moment er een ander persoon voor je kind zorgt zodat je echt even tot rust kan komen. Even wat anders dan alleen maar moeder zijn, even tijd voor jezelf.
Als je te weinig aan jezelf denkt, doe je jezelf te kort waardoor je sneller gefrustreerd raakt en minder rust hebt.
Bespreek met je partner (als je die hebt) wat hij eventueel qua huishouden of zorg van jullie kind kan overnemen, zodat je wat meer tijd hebt voor jezelf. Als dat niet mogelijk is, kijk dan of een schoonmaakster of oppas mogelijk is.
Als jij in balans bent, ben je relaxter, heb je meer tijd, liefde en geduld voor je kind.

Doe wat goed voelt voor jou in plaats van bedenken wat een ander doet.

Oneindig vaak heb ik gedacht, ja maar andere moeders doen het veel leuker. Vast, maar ik ben de ander niet en de ander is mij niet. Wat een andere moeder allemaal doet én of mijn gedachte wel klopt weet ik niet, hier kan ik alleen achter komen door dit na te vragen. Nadat ik een steeds meer de strubbelingen met andere ouders deel, merk ik dat ik niet alleen strubbel en de andere ouders ook wel dingen doen waarvan ik dacht dat dat raar was.
Het is niet belangrijk wat een ander doet of denkt. Wel is het belangrijk dat je doet wat goed voelt voor jou, wat past bij jou manier van leven en opvoeden én waar jij gelukkig van wordt. Je hoeft geen wasbare luiers te gebruiken, als je die vies vind. Je kind mag best de hele middag tv kijken als jullie dat nodig hebben. Je hoeft geen spelletjes met je kind te spelen, als je spelletjes niks aan vindt. Je hoeft er niet op uit te gaan als je daar de energie niet voor hebt. Je hoeft geen duur uitje te doen, als je daar het geld niet voor hebt. Je hoeft niet alles nieuw te kopen, tweedehands is ook goed. Je kan het natuurlijk een keer proberen, zodat je zeker weet dat het wel/niet bij je past. Misschien valt het achteraf wel reuze mee. Maar doe het dan vanuit nieuwsgierigheid, niet omdat je denkt dat het moet.

Bedenk of het nu écht moet of ook later kan.
We denken dat veel dingen nu gelijk gebeuren moeten. Maar veel dingen die we doen hoeven niet perse nu. Bedenk elke keer als je weer iets moet, waarom en voor wie moet het? Wat is het ergste wat er kan gebeuren als je nu het niet doet maar straks? Ongetwijfeld zul je dan merken, dat er veel dingen zijn die niet perse nu moeten maar ook later kunnen.

Wees ook thuis.
Plan de vrije dagen niet helemaal vol met diverse uitjes, maar plan ook rustmomenten in. Voor je kind is het fijn om ook thuis te zijn, thuis te spelen met zijn speelgoed en zich thuis te kunnen voelen thuis. Als je altijd maar weg gaat, niet thuis bent dan kan je kind thuis ook niet spelen. En daarbij is het voor jezelf ook belangrijk om rust te pakken.

Wees consequent.
Kinderen, maar ook volwassenen, hebben duidelijkheid en structuur nodig. Nee = nee en ja = ja. Maar ook duidelijke afspraken, vaste rituelen én vast patroon in de dagindeling kunnen zorgen voor minder strijd en meer gezelligheid.

Straffen en belonen.
Wil je je kind straffen? Bedenk dan of je straf ook haalbaar is. Zeg je bijvoorbeeld in de auto als je niet luistert, loop je maar naar huis. Maar kan je dit niet nakomen, dan zal je kind niet zo snel hiermee stoppen. Want hij mag toch niet zelf naar huis lopen én gaat waarschijnlijk juist uit proberen tot wanneer hij dan moet gaan lopen. Verder is het bij straffen handig dat de straf ook gelijk uitgevoerd kan worden. Als je zegt dat je kind als hij zijn niets gaat eten, morgen geen snoepjes krijgt. Is hij (en jij) dat wellicht morgen alweer vergeten. Handiger is om dan bijvoorbeeld af te spreken dat er geen tablet die avond meer wordt gekeken.
Belonen helpt meer dan straffen. Goed gedrag belonen, helpt meer dan vervelend gedrag straffen. Door goed gedrag te belonen, zal het kind vrolijker én gemotiveerd worden om meer goed gedrag te vertonen. Maar vraag je wel af wat goed gedrag is én waarom jij dat goed gedrag vindt. Ga er eventueel over in gesprek met je kind of iemand anders. Want wat jij goed vindt, kan een ander wel een totaal andere reden over hebben.

Laat je kind kiezen.
Door je kind te laten kiezen uit dingen, zorgt dit vaak voor minder strijd. Zo kan je je kind laten kiezen wat voor broodbeleg, welke kleding, wat voor drinken, wat jullie eten. Noem of laat hierbij bijvoorbeeld 2 voorbeelden zien, zodat je kind ook weet waaruit kan kiezen. Natuurlijk hoef je je kind niet de volledige regie te geven. Maar over veel dingen kan een kind wel zelf beslissen. Hierdoor leert hij zijn/haar eigen keuzes te maken in plaats van dat de keuzes voor hem/haar gemaakt worden.

Wees je bewust.
Wees je bewust van de dingen die je doet. Waarom doe je het zoals je het doet? Doe je dit omdat je denkt dat een ander dat van je verwacht, ga dan kijken waarom je dat op die manier doet. Doe je dit omdat je dit zelf graag wil, je op deze manier aansluit bij je kind én jou dan ben je op een bewuste manier bezig.
Bekijk je kind tijdens het spelen, tijdens het tv kijken en bij andere dingen die hij doet. Waarom doet hij de dingen die hij doet? Veel dingen gebeuren onbewust en hebben kinderen niet door dat ze het doen, zoals praten tijdens het tv kijken, meer praten dan eten, zingen tijdens het luisteren van de muziek en zo zijn er meer dingen die onbewust gebeuren. Dingen die onbewust gebeuren, kan je een kind zeker niet op straffen, benoemen is dan beter.
Door bewust bezig te zijn, sta je meer open voor elkaar en kan het soepeler lopen, waardoor het gezelliger kan zijn.

Bekijk welke spiegel je je kind jou voorhoud.
Kinderen spiegelen je. Kinderen spiegelen namelijk met hun gedrag jouw onbewuste. Door het gedrag van je kind te leren vertalen naar jezelf, kan je jezelf persoonlijk laten groeien. Meer hierover lees je in dit het artikel van Kiind.

Wil je wandelen maar je kind niet?
Wandelen is goed voor iedereen. Even een frisse neus, even eruit, even een rust momentje én even de energie eruit en nieuwe energie opladen. Heeft je kind geen zin, wellicht vind je kind het dan fijn om lekker bij je in de drager te zitten of in de wandelwagen mee te gaan, op deze manier raakt hij/zij de energie niet kwijt maar krijg hij/zij wel een frisse neus. Heeft je kind veel energie, die er echt even uit moet. Stel je kind dan voor om mee te gaan op de (loop)fiets, hij/zij kan dan lekker racen waardoor de energie eruit kan én er toch een frisse neus wordt gehaald.
Gebruik dan een drager, de wandelwagen of laat hem zelf mee gaan op zijn/haar (loop)fiets. Maak het leuk voor je kind, hierdoor wordt het ook leuk voor jou.

Praat met anderen!
Praat open en eerlijk met andere moeders in real life of op social media. Soms denken we dat we de enige zijn met problemen, met slapeloze nachten, een baby die huilt, een kind wat niet wil eten of wat voor hobbel/struggel/probleem je ook tegenkomt in het ouderschap. Door niet altijd maar te zeggen dat alles goed is, maar door te praten waar je mee zit lucht het vaak op. Hoef je het niet meer op te kroppen én je mooier voor te doen dan anderen, maar kan je wellicht steun vinden in anderen en wordt het ouderschap dragelijker. Het is zo fijn om niet alleen de fijne momenten maar ook de moeilijke momenten met elkaar te delen.

We proberen allemaal ons best te doen, doen allemaal maar iets waarvan we denken dat dat juist is. Maar vergeet niet dat het allerbelangrijkste is te doen waar jij je goed bij voelt, waar jij blij van wordt én waarover jij tevreden bent. Er zullen altijd mensen zijn die negatief over je denken en praten. Doe het zoals jij het wil, het is jou leven én jij moet daar tevreden mee zijn.

Hopelijk zaten er een aantal handvatten en/of tips bij waar je wat aan hebt. 
Welke handvatten en tips heb jij voor andere ouders?