Bewust minder op social media op mijn telefoon.

Bewust minder op social media op mijn telefoon.

13 februari 2019 0 Door Jeanet

Januari, een maand waarin veel dingen zijn veranderd. Een van deze veranderingen was minder op social media te zitten. Met als doel meer rust en tijd voor andere dingen, ontdekken wat ik met het bloggen wil én of er meer persoonlijk contact zou ontstaan. 

De afgelopen maanden merkte ik dat ik zelf vond dat ik teveel op Facebook en Instagram zat. Ik plaatste regelmatig wat over ons leventje op social media, bekeek diverse berichten van anderen op social media. Op zich niet erg, maar ik wist diverse dingen van anderen, zonder daadwerkelijk contact met ze te hebben en daar begon ik me aan te irriteren. Toevallig had ik het er over met een vriendin waarop ze zei; “Soms lijkt het alsof ik je nog maar kort geleden heb gesproken en van alles van je weet, maar dat komt omdat ik dan al van alles via Instagram en Facebook voorbij heb zien komen”. En iemand anders zei: “Jij zit ook altijd maar achter die laptop van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat.” Dit zette me nog meer aan het denken, ik wou al gaan minderen maar dit was wel een bevestiging dat ik dit ook echt wou.

Ik mis het echte contact.
Een van de redenen dat ik minder online wou zijn is namelijk omdat ik de echte contacten mis, de echte interesses en het echte contact met elkaar. Afspreken lukt niet altijd door drukke agenda’s, maar even bellen of whatsappen is toch weer persoonlijker dan de tijdlijn op Facebook of Instagram te bekijken wat de ander bezig houdt of mee heeft gemaakt. Ik merk dat het mezelf frustreert en het persoonlijke contact mis en ik weet ook zeker dat ik daar zelf een grote rol in heb, maar het gaat helaas zo gemakkelijk. En vaak krijg ik ook de indruk dat mensen denken ja maar stond toch op social media, dus dan weet je het toch? Tja niet alles ziet iedereen en het is toch ook veel leuker om het zelf persoonlijk te vertellen.
Social media heeft ook zeker voordelen, zo heb ik diverse mensen leren kennen, informatie gevonden en steun/hulp gehad door de ervaring van anderen. En is het schrijven van blogs ontstaan. Zonder zou ik dan ook zeker niet willen/kunnen. Maar het échte contact, de wederzijdse interesse, het 1 op 1 contact op de app, aan de telefoon of nog mooier met een kop thee is toch wel iets wat ik zeker mis en hoop meer te gaan doen en terug te krijgen.

Ontdekken wat ik met mijn blogs wil.
Voor mijn blogs was dit een ontdekkingsmaand. Ik vind het erg leuk om anderen te informeren en inspireren, maar merk ook dat er steeds minder blogs worden gelezen. Er zit veel tijd in de blogs en soms vraag ik mezelf wel af, is er überhaupt wel interesses in mijn blogs? De afgelopen maand ging ik voor mezelf ontdekken, wat wil ik nog met mijn blogs. Wil ik nog wel verder met mijn blogs, waarom wil ik nog blijven schrijven en hoe ga ik er mee door zodat ik er meer voldoening uit haal voor mezelf én meer bezoekers ga trekken.
Bloggen is meer dan alleen maar even een tekstje schrijven. Toen ik begon zat ik veel achter de laptop om blogs te schrijven. Maar inmiddels ben ik veranderd, heb ik bij mezelf ontdekt dat ik het ook heerlijk vind om samen op de bank te zitten, een boek te lezen, filmpje te kijken of gewoon gezellig te kletsen. Eerder had ik hier niet eens de rust voor, maar door mezelf te ontwikkelen heb ik hier ook meer rust voor gevonden en is de laptop een stuk minder aan.
Daarbij komt ook nog eens dat bedrijven waarmee samenwerkingen worden gedaan toch minder snel met je willen samenwerken als je weinig bezoekersaantallen hebt. Waardoor de bezoekersaantallen ook weer een soort van druk geven, zodat samenwerkingen met bedrijven mogelijk zijn. Ik vertel jullie graag over dingen, een samenwerking geeft me de mogelijkheid jullie over nog meer dingen te vertellen, nieuwe dingen te ontdekken en is voor mezelf een soort van loon. Want de meeste blogs, verdien ik niets mee en is puur hobby.

Minderen met social media.
Ik heb geprobeerd om in Januari dan ook minder te plaatsen over de dingen die we doen, over ons leventje. Helemaal niets plaatsten was geen optie, i.v.m. zichtbaarheid, waardoor er wel blogs online kwamen.
Na het vuurwerk verwijderde ik Facebook en Instagram van mijn telefoon af. Ik mocht van mezelf alleen nog op Facebook en Instagram op mijn laptop. Op de telefoon zit ik er gemakkelijker en langer op dan op de laptop en de laptop moet ik er apart voor aan doen.  Instagram was een dikke tegenvaller, dit werkt niet op de laptop dus hield ik toch maar op mijn telefoon en probeerde ik alleen te gebruiken voor foto’s plaatsen en chat bekijken.
Het was best lastig om jullie niets persoonlijks meer te delen, zoals nieuw ontwikkelingen die er zijn ontstaan, leuke dingen die we deden en alle andere dingen waar ik jullie anders wel over vertelde.
Social media is voor mijn blogs ook erg belangrijk, om bijvoorbeeld mijn blogs bekender te maken. Ik besloot daarom voor Instagram ook een apart account aan te maken voor mijn blogs en mijn eigen instagramaccount een privéaccount van te maken.  Ik downloadde Facebook weer op mijn mobiel, aangezien dit handiger was voor het delen van o.a. blogs en plaatsen van foto’s. Daar ging het mis, het ging gelijk weer zoals het altijd al ging. Teveel er op en diverse veel dingen delen (de sneeuw was ook veel te leuk) . Ik was me er bewust van dat ik het wou minderen, maar het lukte niet zoals ik het wou en dat frustreerde me behoorlijk. Wat is het minderen toch enorm lastig! Door te minderen met social media besefte ik me dat je ook wel weer dingen mist van het leven van anderen, wat me dan weer een dubbel gevoel gaf en nog steeds geeft.

Stoppen met bloggen?
Ik ga het bloggen anders aanpakken. Ik vind het leuk om dingen met jullie te delen, maar ga er minder druk voor mezelf op leggen. Ik ga meer informatieve blogs met uiteraard wel mijn eigen mening, maar ik denk dat ik minder persoonlijke blogs over mijn leven ga schrijven. Voor de persoonlijke dingen, kan je me gewoon een berichtje sturen. Het betekend niet dat als je een blogger bent, je perse alles over je leven online moet gooien.
Mijn blogs voor Januari had ik al ingepland, zodat de blogs nog wel gewoon geplaatst werden als ik het vol had kunnen houden om heel Januari de laptop gesloten te houden. Maar dat lukte me niet. Ik was wel bezig met de blogs, maar met meer rust aan het schrijven, waardoor er nieuwe ideeën ontstonden en het schrijven gemakkelijker ging.
Op dit moment staan ons gezin en mijn nieuwe werk toch wel op de eerste plaats, wil ik minder achter de laptop/telefoon zitten, vaker eens een boek lezen, filmpje kijken en afspreken met mensen. Hierdoor is er minder tijd voor het schrijven van de blogs. Ik wil daarom geen druk bij mezelf op leggen. Wel wil ik proberen 3x per week wat te blijven plaatsen in plaats van elke dag een bericht. Maar dit zal niet altijd alleen een blog zijn, dit zou ook een Facebookbericht kunnen zijn met informatie of een blog door iemand anders geschreven. Er zijn zoveel andere mensen die mooie dingen doen, door wat van hun te delen, kunnen hun op die manier weer meer mensen informeren en inspireren.
Ik ben heel benieuwd wat jullie graag zouden willen lezen, dus laat het gerust weten in een reactie wat jij graag zou willen lezen!

Wat deed ik in de tijd, die ik anders op social media zit.
Over telefoonverslavingen kan je veel lezen op internet, want dat het een verslaving was durf ik je wel te zeggen. Diverse dingen deed ik al anders om het te minderen zoals geen geluid aan en meldingen voor social media uitzetten. Maar toch was ik naar mijn mening teveel op social media. Als je er eenmaal op zit, ben je namelijk zo een halfuur of uur verder. Dus er helemaal afhalen is eigenlijk de allerbeste optie.
En toen had ik ineens tijd over, wat doe je dan? Het moeilijkste vond ik het tijdens de wachtmomenten zoals in de auto als bijrijder, tijdens de pauze, tijdens de momenten dat mijn zoontje lekker aan het spelen was, ’s avonds op de bank en zo waren er wel meer momenten. Een voordeel was dat ik geen telefoon mee mag op het werk, waardoor er al een groot gedeelte van de week geen mogelijkheid is om er op te zitten.
Dingen die ik deed i.p.v. Facebook/Instagram bekijken zijn;
– Kijken naar de dingen om me heen in plaats van op mijn telefoon, zoals de omgeving om me heen tijdens het wandelen en kijken naar de manier hoe mijn zoontje aan het spelen was.
– Meer gesprekken voeren met anderen (tenzij diegene de telefoon in de hand had want dan is een gesprek echt wel lastiger).
– Boek lezen, geeft meer ontspanning en rust dan scrollen op social media.
– Samen tv kijken
– Gewoon even niks, luister eens naar de geluiden om je heen of je gedachten die op komen zetten als je niets doet.
– Het idee was om ook te beginnen aan het fotoboek van mijn zoontje, maar helaas is dat er nog niet van gekomen.
Wat ik nog wel het meest lastigste vond was dat anderen ook zoveel op de telefoon zitten, vaak onbewust maar dan merk je pas hoe normaal het eigenlijk is dat je op de telefoon zit. En dan is het voor jezelf nog lastiger om niet op je telefoon te gaan kijken.

Hoe nu verder.
De komende maanden ga ik zeker blijven proberen het telefoongebruik te verminderen én dus ook het social media gebruik. Meer in te plannen, zodat de druk i.v.m. de blogs minder groot is.
Maar ook zeker meer tijd te maken voor persoonlijke contacten. En eindelijk eens te beginnen aan de fotoboeken van mijn zoontje.
Mis je de berichten/reacties van mij of wil je wat persoonlijks weten van me, stuur dan gerust even een appje,  privebericht via de chat op Instagram/Facebook of een mailtje.
Sorry dat ik dus niet alles meer lees/volg van je op social media, waardoor ik minder van je weet. Het is niets persoonlijks naar jou gericht, maar geeft mezelf meer rust en tijd voor andere dingen.

Zou je ook wel minder op social media willen zitten én meer persoonlijk contact willen hebben?