Hoe ik mezelf ontwikkelde en ben veranderd als persoon.

Hoe ik mezelf ontwikkelde en ben veranderd als persoon.

31 mei 2018 0 Door Jeanet
Wat kan je leven ineens veranderen! De afgelopen jaren waren een zoektocht naar mezelf, een verandering van mezelf en met diverse momenten waarbij ik vaak niet lekker in me vel zat. Inmiddels durf ik te zeggen dat het beter met me gaat en kan ik meer genieten, al zijn er ook nog wel momenten dat het even niet zo lekker gaat. In deze blog vertel ik je meer over de veranderingen in mijn leven. 

Zo’n 3 jaar geleden werkte ik voor mezelf als gastouder, was ik erg onzeker, wou ik alles perfect doen en trok ik me veel aan van wat anderen dachten en zeiden. Inmiddels ben ik moeder geworden, de onderkant van de put gezien voor me gevoel, maar ook keihard aan mezelf gewerkt. Gezocht naar mezelf en naar wie ik wil zijn. Een andere kijk gekregen op het leven, op een andere manier gaan denken en gaan werken. En enge stappen durven nemen.

Tijd voor mezelf.
Als je moeder wordt veranderd je leven. Minder vrijheid, meer verantwoordelijkheid en meer zorg. Waar ik wel het allermeeste tegen aan liep was tijd voor mezelf. Even zelf doen wat ik wil, niemand om me heen en lekker doen waar ik zin in heb. Op dit moment heb ik dat weer meer gecreëerd en op orde gekregen, waardoor ik ook weer meer rust bij mezelf heb. Dit doe ik door om ongeveer 1/1,5 uur eerder op te staan, zodat ik in de ochtend toch even een uurtje helemaal voor mezelf alleen heb. De hond uitlaten, kopje thee achter de laptop, een lekkere douche even tijd voor mezelf en niemand die iets aan me vraagt of van me wil. Zodat ik daarna tijd heb voor mijn zoontje die graag wat met me wil doen en samen de dag te beginnen zonder onrust in me hoofd te hebben van de dingen die ik nog graag wil doen.

Geïnspireerd geraakt door het natuurlijk ouderschap.

Ik ben me op een andere manier gaan inlezen over kinderen. Ik wist door mijn werk natuurlijk wel wat over kinderen, maar niet over bevallen bijvoorbeeld. Tijdens het inlezen, raakte ik geïnspireerd door het natuurlijk ouderschap. Maar ook na de zwangerschap, zocht ik diverse dingen op en las ik me in. Veel inspiratie heb ik gehaald uit de artikelen van Kiind Magazine, maar ook op diverse Facebookgroepen.
Samen slapen, wasbare luiers, echt contact maken met een kind, nabijheid bieden, een kind spelend laten leren en ontdekken, kijken naar wat een kind nodig heeft, het proces van de knutsel belangrijker vinden dan het eindresultaat van de knutsel, natuurlijke materialen, houten speelgoed, open end speelgoed en zo zijn er nog wel meer dingen waar ik sinds de zwangerschap een totaal andere mening over had. Maar sinds ik moeder ben, merk ik hoe belangrijk en fijn dit voor zowel mijn zoontje (en andere kinderen) is en denk ik er heel anders over.

Geïnspireerd geraakt de visies Emmi Pikler en Reggio Emilia. 
De visie van zowel Emmi Pikler als Reggio Emilia, inspireerde me, verdiepte ik me in en ging ik mee aan de slag tijdens het werken als gastouder maar ook tijdens het moeder zijn.
Kinderen zelf laten spelen en op die manier laten ontdekken. Maar uiteraard ook nabijheid bieden wanneer het kind dit nodig heeft. Echte aandacht voor het kind. Luisteren naar het kind in plaats van te vertellen wat het kind moet doen. Het is belangrijk dat we de kinderen de kans geven om problemen op te lossen, zelf te laten ontdekken en ervaren en om samen te werken, alleen door dit zelf te ondervinden kunnen ze zich dit probleemoplossend denken eigen maken. Dit denken zullen ze later nodig hebben wanneer de mensen rondom hen niet langer alles stap voor stap voordoen en uitleggen. En wanneer je kinderen de kans geeft om te spelen en hun fantasie te gebruiken, kunnen ze problemen oplossen waarvan je nooit had gedacht dat een kind het zou kunnen oplossen.
Kijk naar wat het kind doet, de dingen bekijkt en interpreteert, op deze manier kan je een hoop leren van je kind.

Geïnspireerd geraakt door Mindlift.
Ik schreef al eerder een blog over Mindlift. Door het boek, de live shows, de besloten Facebookgroep én Facebookpagina is mijn manier van denken anders geworden op mijn persoonlijk vlak. Het heeft me enorm geïnspireerd, maar ook gemotiveerd om het leven op een andere manier te leven en te bekijken. Ik heb mooie inzichten en handvatten gekregen om een andere kijk te krijgen op de manier waarop ik dingen doe. Nog nooit heb ik zo bewust nagedacht en kritisch gekeken naar mijn eigen manier van denken en doen. Het heeft me veel positiviteit en veranderingen gebracht. Me stappen laten maken, die ik anders denk ik niet had gemaakt. En ik weet zeker er komen zeker nog veel meer positieve veranderingen! Ik heb mooie mensen ontmoet en leren kennen. Maar ook mooie open en inspirerende verhalen van anderen gelezen

Hulp gekregen van o.a. Just Live It en Praktijk voor Groene Therapie.
Geen hulp van een psycholoog, maar van twee lieve vrouwen die coach zijn. Kijkend naar de “spiegels” die me voor worden gehouden en de dingen die mijn aandacht trekken. Kijken naar de achterliggende gedachte en vanuit daaruit verder werken aan hoe ik er mee om kan gaan en wat ik er aan kan veranderen. Keihard aan mezelf gewerkt, gekeken naar de dingen die me belemmerde, waar ik tegen aan bleef lopen en hoe ik die kon veranderen. Veel nagedacht, veranderingen gemaakt, keuzes gemaakt en er anders mee om leren gaan waardoor ik er nu anders in sta, anders over denk en dingen anders ben gaan doen. En waardoor ik Keuzes heb durven en kunnen maken en meer durf te zijn wie ik graag wil zijn in plaats te leven zoals een ander dat verwacht.
Blij dat de berichten op Facebookpagina van Just Live It me bleven triggeren en uiteindelijk de stap hebben laten zetten om in gesprek te gaan met Janina. Blij dat Janina dit over de telefoon wou doen en me op deze manier wou helpen. Blij dat ik de wandelcoachsessie won en zo ook een wandelcoachsessie mocht ervaren bij Praktijk voor Groene Therapie.

Een fijne waardevolle vriendin ontmoet. 
Als je iemand ontmoet die grotendeels hetzelfde over dingen denkt, je écht begrijpt en er écht voor je is. Je laat groeien, stralen en ook laat huilen wanneer dat nodig is. Dan worden de dingen een stuk dragelijker, want als je iemand hebt die er wel voor je is maar je niet écht begrijpt is het toch weer anders. Toevallig ontmoet met een totaal andere reden, maar dankbaar dat deze toevallige ontmoeting er was.
Je kunt iemand begrijpen, maar als je het zelf ook zo (hebt) gevoeld of meegemaakt, dan begrijp je het pas écht en kan je je inleven.

Mijn baan als gastouder opgezegd. 
Mijn baan als gastouder opzeggen was niet gemakkelijk. Maar dagelijkse strijd met je eigen kind, omdat je met andere kinderen werkt in je eigen huis en hij daardoor zijn speelgoed, huis én mama moet delen is ook niet gemakkelijk. Een keuze die nodig was, zodat er nu meer rust is en veel minder strijd meer is. Mijn nieuwe werk bevalt goed.  We hebben een vrolijk mannetje terug gekregen en we hebben meer rust gekregen in het gezin doordat we ons huis niet meer 4 dagen in de week hoeven in te leveren, op orde te maken en hoeven aan te passen voor de opvang.
Het werken als gastouder, mijn eigen ding doen met de kinderen, de activiteiten met de kinderen, de groepssamenstelling en de uitjes zijn dingen die ik soms nog wel mis, maar weer volledig aan het werk als gastouder zou ik voorlopig om diverse redenen niet weer aan beginnen. Al ben ik blij met de paar uurtjes gastouder wat ik nog mag zijn én mijn baan voor de Coole Kids Box wat ik ook vanuit thuis kan doen.

Genieten van de kleine dingen. 
Ik kan soms enorm genieten van de kleine dingen, zoals de opkomende zon, de regenboog in de lucht, de vogels die fluiten, een spontane knuffel van mijn zoontje of een lekkere wandeling. Kleine dingen die voor een ander doodnormaal kunnen zijn, maar waar ik soms echt groot van kan genieten.

Blogs gaan schrijven om anderen te gaan inspireren. 
De blogs die ik schrijf, schrijf ik met veel plezier. Soms denk ik zal ik er mee stoppen? Maar ik doe het met veel te veel plezier en leg voor mezelf er wel wat minder druk op door niet meer dagelijks een blog te willen plaatsen. Althans de minder druk probeer ik, maar is nog best lastig als je het zo leuk vind en enthousiast bent. Een stilzitter ben ik niet maar op deze manier lukt het me toch om rustig op de bank te zitten. Tv kijken of een boek lezen heb ik het geduld en de rust niet voor. De blogs schrijf ik met veel plezier om anderen te inspireren en te informeren over diverse onderwerpen.

Maar ik ben er nog niet.
Er zijn ook zeker nog wel momenten dat ik niet lekker in me vel zit, het even niet kan vinden en veel frustratie en ergernissen heb. En er zijn ook genoeg moment dat ik me onzeker voel, onzeker over wie ik ben, wat ik heb en wat ik doe maar ook over hoe en wat anderen over me denken. Het is net als een emmertje, het druppelt vol en stroomt dan over en dan zit ik weer even niet lekker in me vel. Maar ik weet nu vaak wel hoe ik mezelf moet herpakken. Door te kijken naar de spiegels, dingen op te schrijven, op een rijtje te zetten, prioriteiten te stellen en echt even tijd voor mezelf te nemen. Klinkt makkelijk, maar dat is het zeker niet. En dat is ook vaak niet in een dag weer klaar, heeft even tijd nodig. Soms een paar uur, maar soms ook dagen. En die tijd moet ik mezelf dan ook maar gunnen (hoe moeilijk dat ook kan zijn soms).
En ja… deze blog plaatsen vind ik ook best wel spannend, vooral om de vraag wat denkt een ander nu over mij… Maar toch wil ik hem delen, diverse keren overgelezen en sommige dingen toch weer aangepast. Mijn blogs gaan niet alleen over mijn werk, niet alleen over het moederschap maar ook over mij persoonlijk. Door open te zijn naar anderen, mezelf te durven laten zien kan ik steeds meer mezelf zijn en hoef ik me niet meer anders voor te doen en gewenst gedrag te vertonen.

Buitenkant klopt niet altijd met de binnenkant.
Ik kan heel goed een masker voor doen, doen alsof het goed met me gaat terwijl het van binnen totaal anders is. Niet iedereen heeft oprechte interesse. Wel ben ik opener geworden en durf ik er wel meer over te hebben, maar dit ben ik vaak pas als ik merk dat je echt oprecht geïnteresseerd bent of zoals nu achter een scherm. Ik heb liever weinig mensen om me heen, maar die wel oprecht geïnteresseerd in me zijn, dan een grote vriendengroep waar eigenlijk geen interesse is in elkaar. Maar ook niet overal is het gewenst en nodig om te laten zien hoe het aan de binnenkant gaat, soms is het nodig om een masker op te zetten, te doen alsof alles goed gaat en gewenst gedrag te vertonen. En ik heb ook niet altijd zin om te vertellen hoe het werkelijk met me gaat, door het moment of door de persoon met wie ik praat. Ik weet of merk inmiddels vaak wel welke mensen wel of niet écht geïnteresseerd zijn.
Al hoop ik dat er ooit een moment is dat ik open ben, mezelf kan zijn, geen gewenst gedrag meer hoeft te vertonen en me niet meer aan hoef te passen aan anderen.

Positiviteit.
Ik probeer vooral te kijken naar de dingen die goed gaan. Te kijken naar de dingen die me blij maken, me energie geven en me daardoor laten stralen. Dat lukt ook echt niet altijd, soms met heel veel moeite en soms kan ik enorm stralen. Dit kan soms al iets heeeel kleins zijn.
De afgelopen maand diverse prachtige complimenten gegeven. Dankbaar dat mensen deze complimenten aan me geven, me laten merken dat ik er mag zijn wie ik ben, gewaardeerd wordt om de dingen die ik doe en anderen mag inspireren. Door de complimenten op bepaalde momenten me minder onzeker gevoeld en zeer gewaardeerd gevoeld. Super fijn!
Zo heb ik afgelopen maand diverse banen aangeboden gekregen, mooi dat mensen aan me denken en me graag voor hun aan het werk wil hebben. Keuzes moeten maken welke baan ik wel aan ging nemen en welke ik toch beter niet aan kon gaan nemen, tja helaas kan ik nou eenmaal niet alle mooie leuke dingen doen. Gemerkt dat ik door bepaalde mensen erg gewaardeerd werd, mensen van mij wouden leren en ik anderen mag en kan inspireren met mijn werkwijze, mijn blogs en/of mijn website met uitjes. Diverse keren al herkend als bedenkster van de pagina met gratis uitjes.
Absoluut erg leuk, erg fijn en nu ik dit schrijf straal ik opnieuw. Bedankt lieve mensen die me de afgelopen tijd hebben laten stralen.

Tips die ik je mee wil geven:
– As je echt geïnteresseerd bent in een ander vraag dan niet ‘hoe gaat het met je’, maar stel gerichtere vragen. Stel écht geïnteresseerde vragen, je zult zien dat er dan hele andere en oprechtere gesprekken zullen ontstaan.
– Luister naar het verhaal wat een ander verteld én vertel niet gelijk je eigen ervaring of hoe je er over denkt. Ook een valkuil van mezelf, maar door er gelijk erover heen te praten denkt de ander al snel dat je niet geïnteresseerd bent.
– Mocht je hulp zoeken, dan raad ik je aan om een coach te zoeken die jou aanspreekt! Want als hun manier van werken jou aanspreekt, gaat het wellicht ook werken en helpen bij jou. Maar je moet ook open staan voor hulp. Bewustwording is stap 1.
– Het is jou leven en niet die van een ander. Probeer je leven te leven zoals jij het wilt, en niet zoals een ander wilt hoe jij je leven leeft. Je kan het toch nooit voor iedereen goed doen, er zullen altijd mensen zijn die een negatief oordeel hebben. Laat je zo min mogelijk beïnvloeden door de mensen die een negatief oordeel over je hebben of niet geïnteresseerd zijn in je. Er zijn wellicht genoeg mensen die je wel waarderen om wie je bent en wel écht geïnteresseerd zijn in je.
– Geef complimenten aan een ander en laat blijken dat je blij en/of tevreden bent met diegene en waarom. Het is fijn om te weten dat je het goed doet, dat je geaccepteerd wordt en dat mensen tevreden over je zijn. Niet voor iedereen is dit vanzelfsprekend en van complimenten gaat iedereen groeien en bloeien.

Dankbaar ben ik met alle ontwikkelingen en mensen, die ervoor gezorgd hebben dat mijn leven positief is veranderd. Benieuwd naar de rest van mijn leven, welke dingen en mensen er nog op me pad gaan komen, wat er nog meer veranderd en hoe het leven verder zal verlopen. Ik heb nog genoeg plannen, ideeën en wensen.