Respect voor alle militairen

Respect voor alle militairen

15 april 2018 0 Door Jeanet
Soms zijn er van die momenten dat je even wat meer stil staat, bij dingen die eigenlijk zo normaal zijn. Zo sta ik nu even stil bij alle militairen.
Gister was de herdenking bij ons in het dorp, keek ik een indrukwekkende oorlogsfilm op tv én een indrukwekkende documentaireserie.

Bewondering en respect

Bewondering en respect voor alle mensen die ervoor kiezen om militair te worden. Jaren te trainen om op missie te mogen en dan hun leven op het spel zetten om andere levens te redden. Het thuisfront achter laten en hopen dat je weer levend terug komt. Maanden angst en onzekerheid of dat ook zo is, en blijheid als dat na die maanden ook echt zo is. Want helaas zijn er ook heel veel militairen gesneuveld tijdens hun missie.
De indruk die zo’n missie op je maakt, veranderd je (denk ik) als mens. De dingen die je hebt gezien, de dingen die je hebt gedaan laten zijn sporen na in je geheugen. We kunnen helaas niet zonder de militairen. Maar wat ben ik de mannen én vrouwen dankbaar, dat ze hun leven op het spel zetten voor een ander.  

Bevrijding van de voormalig gemeente Oldekerk.
Gister werd er in ons dorp stil gestaan bij de slachtoffers die zijn gevallen, tijdens de bevrijding van de voormalige gemeente Oldekerk. Op 14 april 1945 werd namelijk de voormalige gemeente Oldekerk bevrijd door de Canadezen. Er werd in het bijzijn van de nabestaanden uitgebreid stilgestaan bij de slachtoffers die zijn gevallen.
Er was een stiltewandeling, muziek, verhalencafé en een modeshow met kleding uit de tweede wereldoorlog.

De Streekkrant en NiekerkNieuws plaatste hiervan een filmpje.
Op de website van Dagblad van het Noorden kun je er nog meer over lezen. 

Film Jarhead.
Gisteravond de film Jarhead gezien op Veronica TV.  Wat een indrukwekkende oorlogsfilm, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Absoluut een aanrader om terug te kijken.

Documentaire Achter de Linies: Missie Malie.
Na de film kwam op Veronica TV, daarna de indrukwekkende nieuwe documentairereeks Achter de Linies: Missie Mali. In deze documentaire wordt een unieke inkijk gegeven bij Nederlandse militairen in het door oorlog geteisterde Mali. Zeven militairen worden gevolgd tijdens hun spannende en levensgevaarlijke werkzaamheden binnen en buiten de poorten van het kamp, maar ook de angst en het gemis bij hun families in Nederland worden in beeld gebracht.

En zo zullen er de komende dagen, in de richting van 4 mei wel meer films, documentaries en series op tv komen over de oorlog.

Vrijheid is niet vanzelfsprekendheid.
Natuurlijk sta ik er wel vaker bij stil, denk ik er wel vaker aan en niet alleen tijdens de dodenherdenking. Soms is het goed, om het te benoemen en anderen er ook even bij stil te laten staan. Vrijheid is namelijk niet vanzelfsprekendheid.

Aan alle militairen bedankt voor al jullie inzet.