Boek: De kracht van groeitaal

Boek: De kracht van groeitaal

25 juni 2021 0 Door Jeanet

Het boek: “De kracht van groeitaal” is een boek wat kinderen kan ondersteunen bij hun manier van denken. Je manier van denken heeft veel invloed op je manier van leven. Zelf ben ik daar actief mee bezig, maar hoe mooi is het om dat nu aan mijn eigen zoontje ook gelijk mee te kunnen geven. Het boek: “De kracht van groeitaal” is een mooi boek wat hierbij kan helpen en levert mooie gesprekken op tussen jij als ouder (leerkracht, coach of andere versie van volwassene) en je/het kind. In deze blog vertel ik je meer over het boek.

Kinderen, maar ook wij volwassenen, kunnen alleen groeien in een omgeving waarin fouten gemaakt mogen worden. In een omgeving waarin je niet wordt afgerekend op je fouten, maar waar je de kans krijgt om iets te leren van je fouten en tegenslagen. Om te kunnen leren, moet je namelijk fouten maken en tegenslagen hebben. Want hierdoor blijf je best doen, zet je jezelf in, bedenk je andere manieren om je doel te bereiken, leer je hoe je moet doorzetten, leer je hoe het niet moet en ontwikkel je jezelf.
In het boek: “De kracht van groeitaal” staan zes verhalen voor kinderen. Verhalen waarin de kinderen zich kunnen herkennen en zelf waarschijnlijk ook een soortgelijke situatie kunnen vertellen die ze zelf hebben meegemaakt.
Het boek maakt gebruik van groeitaal, groeitaal helpt een kind bij het leren van een groeimindset. Groeitaal kan worden ingezet om een kind na te laten denken over de aanpak, het resultaat en de oplossing. Als kinderen dit zelf leren te doen dan worden ze eigenaar van hun eigen leerproces, waardoor het lerend vermogen wordt gestimuleerd. En dit geeft weer zelfvertrouwen en plezier. Met dit boek wordt de lat iets lager gelegd en de focus verlegt naar reflectie in plaats van reflectie. Want door te proberen, kan je reflecteren, waardoor je leert.

Het boek gaat over Mind, Set en Saartje Sop. Mind is een hond, Set een koe en Saartje Sop is een vrouw (mindset coach).
Er zijn 6 verhalen, positief denken, van fouten maken kun je leren, angst overwinnen, talent, uitdagingen aangaan en elkaar helpen. Elk verhaal heeft meerdere tekeningen, waardoor het kind ook een beeld heeft bij het verhaaltje en daardoor goed kan zien wat er gebeurd. Het verhaaltje begint te vertellen over wat er gebeurd met Mind en/of Set. Elk verhaal sluit af met een groeigesprek, hierin wordt er gereflecteerd over de gebeurtenis. Saartje Sop stelt vragen en vertelt dingen die helpen bij het aanleren van groeimindset. Op deze manier leren kinderen (en de volwassene) hoe je van elke situatie iets kunt leren.
Aan het eind van het boek heb je nog een hoofdstukje groeitaal, waarin meer tips en voorbeelden wordt gegeven m.b.t. groeitaal.

Leerzaam voor zowel kinderen als volwassenen.
Het boek is niet alleen leuk en leerzaam voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Het zet je als volwassenen ook aan het denken en het kan er voor zorgen dat je als ouder anders naar bepaalde situaties gaat kijken. Het boek is ook een mooie manier om op een speelse manier met je kind over een bepaalde situatie te praten. Een boek wat je zeker meerdere keren kunt lezen, maar ook in gedeelten. Wij hebben elke keer 1 verhaaltje gelezen en dit verdeeld over een aantal weken. We gaan het boek zeker vaker lezen, een mooie toevoeging voor het aanleren dat je niet perfect hoeft te zijn maar je fouten nodig hebt om te leren.

Het boek is naar mijn idee vooral geschikt voor kinderen van de bassischool, jongere kinderen zullen nog niet echt antwoord hebben op de vragen, waardoor het best lastig is om dan de groeitaalvragen te beantwoorden.

Poster als geheugensteuntje.
Bij het boek kan je ook nog een poster bestellen. Vooral in de klas, coachpraktijk, maar ook thuis bijvoorbeeld in de wc, op de slaapkamer of in de woonkamer een poster waarbij je herinnert wordt aan de groeitaal. Op de poster staan namelijk 10 groeitaal regels die kinderen kunnen gebruiken om te groeien. Ook voor volwassenen een mooie poster om herinnert te worden aan dat het niet perfect hoeft en kinderen mogen leren! En hoe je bepaalde dingen anders kunt benoemen.

Groeikaartjes en stickers om de groeimindset te stimuleren.
Verder kan je nog groeikaartjes en stickers bestellen. De groeikaartjes en stickers geven kinderen een steuntje in de rug. Op de 12 kaartjes, staan de 12 verschillende groeitaal teksten geven namelijk een compliment over het gedrag, de inzet of het proces. Hierdoor wordt het lerend vermogen van kinderen gestimuleerd en krijgen kinderen zelfvertrouwen en plezier in het leerproces.
De kaartjes zou je kunnen geven wanneer je kind iets heeft gedaan, maar je zou ook aan het eind van de dag kunnen bespreken welke dingen je kind allemaal gedaan heeft.
De stickers kunnen zorgen voor een extra beloning en stimulatie om kinderen meer te laten reflecteren, waardoor ze gaan groeien.
Verder zijn er nog diverse gratis downloads op de website te vinden die je thuis kan uitprinten om de groeimindset te stimuleren.

Groeimindset
Een groeimindset kan je stimuleren door vragen te stellen, concreet te benoemen wat je ziet in de aanpak, het gedrag of de emotie, maar ook door complimenten te geven. Zolang het maar gericht is op het proces.

Het boek is geschreven door Sara Meulenbroeks
Het boek is geschreven door Sara Meulenbroeks. Sara is jeugd- en gezinsprofessional. Sara begeleidt kinderen in de thuissituatie en  ondersteunt ze de ouders. Ze ondersteunt door het geven van opvoedingsadvies of bied ondersteuning bij praktische zaken.
Ze werkt in de gemeenten Gemert-Bakel, Deurne, Asten, Someren, Helmond en Laarbeek. Door middel van een gratis kennismakingsgesprek wordt de hulpvraag in kaart gebracht en geeft Sara aan wat ze kan betekenen. Mocht je niet in die buurt wonen, maar toch geïnteresseerd zijn in een training van haar, binnenkort start ze met een online training. Kinderen van 6 tot 12 jaar kunnen samen met hun ouders deze online groeitraining volgen.

Meer informatie lees je op haar website.