Tiptoi, boek: De avonturen van Nijntje

Tiptoi, boek: De avonturen van Nijntje

20 juli 2020 0 Door Jeanet

Tiptoi boeken laten kinderen op een leuke manier, zonder scherm, leren. We ontvingen het boek De avonturen van Nijntje om het uit te proberen en ik ben enthousiast! Tiptoi is zeker aan te raden en ontzettend leuk en leerzaam voor kinderen. Ideaal voor thuis, maar ook zeker onderweg in de auto. Een leuk boek, waarbij kinderen dingen kunnen leren zonder dat ze achter een scherm zitten. Meer over Tiptoi en over het boek De avonturen met Nijntje lees je in deze blog.

Tiptoi
Tiptoi is een interactief leersysteem. De boeken zijn speciaal ontworpen zodat kinderen op een speelse manier kunnen leren. De teksten en illustraties zijn aangepast bij de leeftijd voor het kind en passen bij de belevingswereld van de kinderen. Er zijn diverse boeken te verkrijgen voor kinderen vanaf 3 jaar tot en met 13 jaar en ouder. Voor elk kind is er dus een boek beschikbaar wat aansluit bij de belevingswereld. Naast Tiptoi boeken, zijn er ook Tiptoi spellen.

Voor het gebruik van de Tiptoi boeken heb je een Tiptoi stift nodig. Deze stift is toepasbaar voor elke boek/spel. De stift hoef je dus maar eenmalig aan te schaffen, om vervolgens losse boeken/spellen te kunnen kopen. De stift kan je los kopen of je koopt bij het eerste boek een starterset waarbij de stift zit inbegrepen.

Met de stift komt het boek tot leven. Als je met de stift op de afbeelding of tekst klikt vertelt de stift wat er op de afbeelding staat, speelt een liedje af of vraagt je om iets aan te wijzen. Een nieuwe manier van lezen, waarbij je veel kan leren uit het boek. Doordat de stift verteld, hoef je als ouder niet meer te vertellen.
Kinderen kunnen zelfstandig met de stift het boek gebruiken en zelf op ontdekking gaan, waardoor ze op een speelse manier kunnen leren. Maar je kan natuurlijk ook samen met je kind op ontdekking gaan.

In de stift zitten 2 AAA batterijen (deze moet je er zelf nog in doen). De huls gaat erg lastig er af, waardoor kinderen zelf niet de batterijen er kunnen uithalen. De stift gaat automatisch uit naar 10 minuten, erg fijn aangezien kinderen het vaak zullen vergeten om de stift uit te doen. En op deze manier kunnen de batterijen langer mee.

Tiptoi kan je gebruiken in diverse talen, de taal stel je in bij de eerste gebruik. Per boek is een aan knop, deze moet je eerst aanraken waardoor de stift weet welke informatie het kan vertellen bijpassend bij het boek.

Het geluid van de stift kan je zelf harder/zachter doen. Eventueel zou je ook een koptelefoon aan kunnen sluiten, erg handig als je meerdere kinderen hebt die een Tiptoi boek hebben.

Een prachtig alternatief voor schermtijd, want teveel uren achter een scherm is niet goed voor de kinderen. Vanwege de prikkels die ze krijgen van de vele informatie op een scherm, maar ook door het licht van de schermen. Met Tiptoi zijn kinderen actief bezig in het boek Γ©n leren ze dingen vanuit het boek of spelen ze een spelletje in het boek. Leuk voor thuis, maar ook zeker voor in de auto.

Tiptoi: De avonturen van Nijntje.
Als je het boek open doet ziet het er uit als een gewoon prentenboek. Er staat een verhaaltje en diverse Nijntje figuren. Maar door de Tiptoi stift te gebruiken hoor je veel meer verhaaltjes. Dit Tiptoi boek is voor kinderen vanaf 3 jaar. De informatie is in korte zinnen, waardoor het aansluit bij de taalontwikkeling van de kinderen. Kinderen leren niet alleen woorden, maar ook door ze op de juiste manier in de zinnen toe te passen. Door herhaling leren de kinderen de woorden en vergroten ze hun woordenschat.

Er zijn diverse opties in het boek:
– Verhaaltje: Je kan er voor kiezen om zelf het verhaaltje te lezen, of door de stift het verhaaltje voor te laten lezen.
– Informatief: Als je op een van de Nijntjefiguren klikt vertelt de stift wie het is, wat diegene graag doet en waar diegene woont. Als je op de voorwerpen klikt, vertelt de stift meer over het voorwerp.
– Muziek: Als je onderaan de bladzijde op het muzieknootje klikt, hoor je een leuk liedje van Nijntje.
– Zoekspel: Als je onderaan op het groene vakje klikt, start je het zoekspel. De zoekopdracht vraagt je dan vragen over de verhaaltjes en geeft je dan een zoekopdracht. Het kind krijgt dan 2x de kans om met de stift het juiste plaatje aan te wijzen, als dit niet de juiste plaatjes waren verteld de stift het juiste antwoord. Bij zowel het goede als foute antwoord verteld de stift meer over het plaatje.
– Herhaling: Door op het vakje met de groene pijltjes te klikken, wordt de informatie nog een keer herhaald.
– Aanknop: Op de eerste bladzijde zie je de aanknop voor het boek. Door hier op te klikken weet de stift welk boek je hebt, zonder hier op te klikken werkt het niet.
– Informatie voor ouders: Op de tweede bladzijde kan je op het oranje informatieknopje klikken. Je hoort vervolgens informatie voor ouders, hoe je je kind kan motiveren en stimuleren en wat je kind met het boek kan doen.

Er zijn 6 diverse platen waar kinderen over kunnen leren. Dit lijkt weinig, maar door de vele informatie wat je van de stift krijgt is het juist mooi uitgebreid. De onderwerpen waar kinderen in dit boek over kunnen leren zijn:
1. Bij Nijntje thuis, informatie over Nijntje haar familie en vrienden.
2. Nijntje gaat op safari, informatie over diverse dieren in het safaripark.
3. Een dag aan zee, informatie over de activiteiten wat je op het strand kan doen.
4. Nijntje viert Feest, informatie over het vieren van een verjaardag.
5. Met Nijntje naar de speeltuin, informatie over de activiteiten in de speeltuin.
6. Sneeuwpret met Nijntje, informatie over de dingen die je kan doen als er sneeuw ligt.

De bladzijden zijn stevig, waardoor het voor jonge kinderen ook handig in gebruik is.

Een leuk interactief en leerzaam leesboek voor jonge kinderen!