Zorgverzekering 2020, blijven of overstappen.

Zorgverzekering 2020, blijven of overstappen.

2 december 2019 0 Door Jeanet

Aan het einde van het jaar is het altijd goed om je huidige zorgverzekering te vergelijken met andere zorgverzekeringen. Alleen aan het einde van het jaar is het namelijk mogelijk om over te stappen naar een andere zorgverzekering. Door dit goed te bekijken, kan je dit komend jaar een hoop (onverwachte) kosten schelen! In deze blog vertel ik je waar ik op heb gelet bij het vergelijken van diverse zorgverzekeraars. 

Wat had ik dit jaar nodig*. 
Het is altijd handig om even te kijken naar wat je afgelopen jaar én het jaar ervoor nodig hebt gehad. Hierdoor kan je kijken of dit volgend jaar ook nog belangrijk is én zo ja of je nog meer vergoed kan krijgen op dat gebied.

Mijn zorgverzekering dit jaar was bij CZ. Mijn eigen risico van €385,-  heb ik volledig opgemaakt.
Zorgkosten had ik door:
– Bloedprikken, deze onderzoeken moeten eerst betaal worden vanuit het eigen risico, waardoor deze niet vergoed werden.
– Tandartsbezoek, dit keer ben ik maar 1x naar de tandarts geweest. Hiervoor kreeg ik 75% procent vergoed. De rekening was €21,78 én hiervan moest ik zelf €5,44 betalen.
– Diverse huisartsbezoeken. Deze bezoeken werden volledig vergoed.
– Ik heb een spiraal laten zetten. Deze kreeg ik vergoed, de vergoeding voor anticonceptie is namelijk €200,-.
– Gesprekken bij de psycholoog, de gesprekken met de psycholoog moesten eerst betaald worden uit het eigen risico én werden pas vergoed toen mijn eigen risico op is.
– Behandelingen bij de haptonoom, deze behandelingen vielen onder fysiotherapie. Voor fysiotherapie kreeg ik 9 behandelingen vergoed, ik heb niet meer dan 9 behandelingen gehad. Heel fijn was dat de Haptonoom hierin mee heeft gedacht, zodat ik niet over mijn vergoedingen heen was.  Hierdoor zijn alle behandelingen vergoed.
– Ik gebruik anti depressiva pillen. Deze vielen onder het eigen risico én heb ik daarom de eerste keren zelf moeten betalen.

Ik had in totaal t/m oktober 2019*:
€1110,21 aan zorgkosten gehad, hiervan had ik een eigen risico van €385,- en kreeg ik €5,44 niet vergoed.

Mijn premie per maand is in totaal €146,56 per maand:
– €109,95 voor de basisverzekering met een eigen risico van €385,-.
– €11,61 voor de aanvullende verzekering
– €25,- voor de tandverzekering tand 2 75%.

In totaal betaalde ik tot oktober €1465,60.
– €109,95 x 10 = €1099,50 voor de zorgverzekering
– €11,61 x 10 = €116,10 voor de aanvullende verzekering
– €25 x 12 = €250,- voor de tandverzekering

Van die €1465,60 is dus maar €1110,21 gebruikt.

De aanvullende verzekering heb ik gebruikt voor: anticonceptie en fysiotherapie. Deze aanvullende verzekering kon daardoor dus zeker wel uit. Dit jaar heb ik geen gebruik gemaakt van alternatieve geneeswijze zoals een homeopaat, hier heb ik in 2017 wel gebruik van gemaakt.

De tandverzekering vergoed de kosten tot €500,- per jaar én per behandeling wordt er 75% vergoed. Ik heb maar voor €21,78 gebruikt, aangezien ik alleen maar een controle heb gehad. Geen gaatjes gevuld, die eigenlijk wel moesten én ook geen tweede controle. Door alle gebeurtenissen én angst voor de tandarts heb ik dit voor me uit geschoven. Gelukkig ook geen wortelkanaalbehandeling zoals het jaar ervoor, al werden toen ook niet alle onderzoeken in het ziekenhuis vergoed doordat diverse kosten eerst met mijn eigen risico moesten worden betaald.

Wat denk ik volgend jaar nodig te hebben.
We kunnen niet in de toekomst kijken, dus eigenlijk is het best lastig te bedenken wat je volgend jaar nodig bent. Wel kun je nadenken over een beugel, bril, als je nu zwanger bent wellicht kraamzorg én kun je bedenken wat je sowieso nodig denkt te zijn. Het uitzoeken van een zorgverzekering vind ik dan eigenlijk ook best een beetje spannend, want wat is de juiste keuze, die zal ik wellicht pas eind volgend jaar weten.
Ik verwacht dat ik in 2020 gebruik te maken van de psycholoog én haptonoom. De tandarts wil ik sowieso 1x heen én ik weet dus dat er gaatjes gevuld moeten worden, waardoor een tandverzekering wel verstandig is. Anticonceptie is niet nodig, doordat ik afgelopen jaar een spiraal heb laten zetten die 5 jaar voor anticonceptie zorgt en waardoor dus ook geen kraamzorg nodig is.

Zorgverzekering 2020.
Nadat ik had gekeken naar de zorgkosten van vorig jaar, had ik bedacht wat ik komend jaar zou willen, waardoor ik een keuze kon gaan maken voor zorgverzekering van 2020.

Zorgvergelijker.
Bij een zorgvergelijker kan je zelf je voorkeuren aangeven én daarna kan je nog weer zorgverzekeringen met elkaar vergelijken. Voor het invullen hebben ze diverse persoonlijke gegevens zoals geboortedatum én postcode nodig.
Voor het vergelijken van de zorgverzekering bezocht ik als eerste de zorgvergelijker independer.nl. Later kwam ik er pas achter dat als je via de zorgvergelijker zorgkiezer.nl een zorgverzekering afsluit je gratis een elektrische tandenborstel krijgt!

Eigen risico
Als eigen risico koos ik €385,-. Dit moet je namelijk eerst opmaken bij de meeste ziektekosten, als ik dit verhoog en onverwacht toch meer ziektekosten heb, ben ik waarschijnlijk ook weer meer geld kwijt.

Fysiotherapie en tandarts.

Ik koos voor 9 fysiotherapie behandelingen én tandarts 75% vergoed tot €500,-. Dit had ik namelijk afgelopen jaar ook.

Vergelijken.
De zorgverzekeringen Menzis, De Friesland én CZdirect stonden in het rijtje bovenaan. Deze 3 heb ik met elkaar vergeleken met de vergelijker van Independer. Erg handig door de zorgverzekeringen naast elkaar in een kolom, kon ik precies zien wat welke zorgverzekering vergoed.

Alternatieve geneeswijzen. 
Het viel me op dat alternatieve geneeswijzen bij geen van allen wordt vergoed, wat enorm zonde want vaak genoeg helpt een natuurlijke manier meer dan een chemische manier.

Verschillen tussen de zorgverzekeringen. 
Menzis kost €137,50 per maand, De Friesland kost €141,25 per maand én CZ Direct kost €144,45 per maand.
Menzis en Friesland vergoeden de tandarts 100% tot €500,- terwijl CZdirect maar 75% vergoed.
Verder bekeek ik bij zowel Menzis als Friesland, of mijn psycholoog én haptonoom een contract met hun hebben, aangezien de behandelingen dan 100% vergoed worden. Beide hadden een contract met de psycholoog en haptonoom waar ik dit jaar behandelingen heb gehad. CZ Direct had geen contract met de haptonoom en ook niet met de fysiotherapeut in de buurt.

Kijken op de eigen website van de zorgverzekeraar.
Daarna ben ik op de site van Menzis,De Friesland én CZ Direct apart nog even bekeken wat mijn premie was, aansluitend bij mijn wensen.  Zo maak ik mijn keuze bewust én laat ik niet alleen Independer mijn keuze maken.

Zorgvergelijker, maakte de goedkoopste keuze. 
Het viel me gelijk op, dat Independer wel de goedkoopste keuzes heeft gemaakt bij de zorgverzekeringen.
Vervolgens bekeek ik op de website’s van de verschillende zorgverzekeraars, de verschillen in vergoeding én kosten van de diverse keuzes die er zijn.

Ik besloot om over te gaan stappen.
Uiteindelijk heb ik besloten over te gaan stappen naar Menzis. Deze zorgverzekeraar voelde goed, is de goedkoopste bij mijn voorkeuren, heeft een contract met mijn psycholoog, haptonoom, de fysiotherapeuten in de buurt én ziekenhuis. Vergoed 70% bij niet gecontracteerd zorgverleners.

Korting door je werkgever. 
Heb je een werkgever? Controleer dan ook even of je via je werkgever korting kan krijgen bij je zorgverzekering. Dit kan je ook weer geld besparen.

Het uitzoeken én vergelijken kan best een tijdrovende klus zijn, maar het kan je al snel €100,- besparen voor volgend jaar. 

* Deze blog heb ik november geschreven, daardoor heb ik de berekening van wat ik dit jaar nodig heb t/m oktober. Ik kan namelijk niet vooruit kijken wat de zorgkosten in november én december zijn.