Dag Sinterklaas, tot volgend jaar.

Dag Sinterklaas, tot volgend jaar.

9 december 2019 0 Door Jeanet

Sinterklaas is weer voorbij. Vorig jaar was er veel onrust, angst en spanning. Dit jaar viel dat reuze mee. Natuurlijk deden we wel een paar leuke sinterklaasactiviteiten. Meer over onze sinterklaasperiode, met diverse emoties, vertel ik je in deze blog.

Sinterklaasspullen in de winkel.
Al vanaf augustus liggen de pepernoten in de winkel. Mijn zoontje snapte er niets van, waarom ze er toen al lagen maar Sinterklaas en zwarte piet nog niet in Nederland waren. Kunnen we al die lekkernijen gewoon niet vanaf 12 november in de winkels hebben liggen? Zodat het ook voor kinderen duidelijker is wanneer de sinterklaastijd begint?! Of dat we het gewoon het hele jaar in het schap hebben liggen?
Het heeft hier voor veel onduidelijkheid gezorgd, diverse keren uitgelegd dat eerst ik jarig was, daarna Sint Maarten lopen én dan pas komt Sinterklaas bijna in Nederland. Uiteindelijk was het normaal dat het in de winkels lag én werd er niet meer naar omgekomen.

Sinterklaasspullen van zolder.
Op 14 november heb ik de sinterklaasspullen weer van zolder gehaald. Met veel enthousiasme werd de doos uitgepakt, de verkleedspullen aangetrokken én met de spullen gespeeld. Daarna is er nog een paar keer mee gespeeld, maar niet dagelijks. De trein én duplo waren blijkbaar veel leuker om mee te spelen.
Vorig jaar had hij regelmatig de kleding aan, en ook toen hadden we al co-ouderschap. Dit jaar was het blijkbaar niet zo leuk om de hele sinterklaastijd, maar alleen in de eerste en laatste week, zelf piet/sinterklaas te spelen. Uiteraard prima! Ik vind het veel leuker dat hij lekker zijn ding doet waar hij zin in heeft dan dat hij zich verkleed omdat ik vindt dat dat moet.

Intocht in Nederland.
16 november kwam Sinterklaas in Nederland. In de ochtend hebben we tijdens het boodschappen doen nog een Sinterklaasverkleedpak gekocht. We waren namelijk bij mijn vriend en de andere verkleedkleren lagen bij mijn huis, op deze manier had mijn zoontje in beide huizen mogelijkheid om zich te verkleden.
Nadat we de boodschappen hadden gedaan hebben we pepernoten gebakken. Maar deze pepernoten vond hij eigenlijk niet lekker én hebben we vervolgens ook niet weer samen pepernoten gebakken. Die week er op wel cakejes, want hij wou wel graag paddestoelcakejes maken, ook prima.
Vervolgens hebben we Kinderen voor Kinderen gekeken én daarna de landelijke intocht van Sinterklaas op tv. Kinderen voor kinderen werd met veel enthousiasme naar gekeken, mee gezongen en op gedanst. Maar tijdens de intocht was ik diegene die grotendeels aan het kijken was.

Intocht in het dorp. 
Vorig jaar zijn we naar 2 intochten geweest, 1 in het dorp waar ik woon én die week erop bij het dorp waar mijn zoontje zijn vader woont, de peuterspeelzaal én de kinderopvang is. Dit jaar koos ik bewust om niet naar de intocht bij mij in het dorp te gaan, om verwarring te voorkomen.
Helaas was mijn zoontje dat andere weekend bij zijn vader én was er helaas geen mogelijkheid om samen met mijn zoontje naar de intocht te gaan. Dit zorgde best voor wat pijn en verdriet. Een van de nadelen van co-ouderschap niet meer alles mee kunnen maken en bepaalde herinneringen niet meer samen kunnen maken.

Sinterklaasjournaal. 
We hebben heel weinig sinterklaasjournaal gekeken, hij vroeg er niet om én nu hij naar school gaat is hij vaak zo moe dat hij na het eten gelijk naar bed gaat. Eigenlijk was ik daar wel heel blij mee. De paar keren dat we het wel keken heb ik zo vaak gedacht waarom?! Het sinterklaasjournaal vind ik ook eigenlijk een heel stom programma. Elk jaar brengt het veel spanning én angst bij kinderen, er is altijd wel iets mis.Diverse klassen waar kinderen fopcadeautjes hadden i.p.v. een echt cadeautje, met teleurgestelde en verdrietige kinderen als gevolg. Het paard Ozosnel wat geverfd was én dus eigenlijk wit i.p.v. zwart is, hoezo kan dit wel i.c.m. alle zwarte pietendiscussie.
Waarom?! Waarom kan het niet gewoon een leuk programma zijn over hoe Sinterklaas aankomt. Gewoon een programma over wat Sinterklaas én zijn pieten zich klaar maken om naar Nederland gaan, hoe ze onderweg zijn én de pepernoten aan het maken zijn en cadeautjes op de boot aan het inpakken zijn. Hoe ze in Nederland slapen, werken én in de nacht alle pakjes bezorgen op diverse manieren. Gewoon normaal, rustig, zonder spanning én angst.

Sinterklaas op tv/tablet.
Vorig jaar heeft mijn zoontje nog lang na de sinterklaastijd sinterklaasliedjes gezongen én filmpjes gekeken. Dit jaar heeft hij er niet om gevraagd en heeft hij ze zelf niet opgezocht. We hebben samen wel een paar keer gekeken, maar al snel wou hij wat anders zien. De interesse was er duidelijk niet. En dat is prima, ik ga hem hierin ook zeker niets verplichten.
Wel was Sinterklaas van Google Home en Bol.com een groot succes.

Schoen zetten. 
Alleen na de intocht heeft mijn zoontje gevraagd om zijn schoen te zetten, want dit mocht van Sinterklaas. Verder is er eigenlijk helemaal niet gevraagd naar het schoen zetten. Ook niet toen er op school ook een schoen werd gezet.
Wel na de pietendisco, maar toen wou hij nog een tekening maken. Daar was geen tijd meer voor, dus legde we een briefje neer voor Piet, aangezien Piet had gezegd langs te komen. En de dag er na heeft hij alsnog de schoen gezet.
In totaal heeft hij 2x zijn schoen, naja laars want die volgens hem groter, mogen zetten. De eerste keer na de intocht in Nederland, hij kreeg toen een fietsbel én 2 fietslampjes voor zijn nieuwe fiets. De tweede keer was de zaterdag na de pietendisco, toen heeft hij een boekje van Paw Patrol gekregen, met wat pepernoten en chocolamunten.
Dit waren ook beide enige zaterdagen dat hij in deze sinterklaastijd bij mij was. Door het op zaterdag te doen, kon hij er op zondag nog mee spelen.

Flitsbezoek van de Pieten van de BSO. 
Het kinderdagverblijf had vrijdag 29 november overdag een ochtend voor alle kinderen van het KDV met Sinterklaas en zwarte pieten. In de middag gaan de pieten langs de huizen om de cadeautjes langs te brengen. Een flitsbezoek van 2 pieten, een praatje, pepernoten én een leuk cadeautje namelijk een brandweerpuzzel. Leuk gedaan, maar de pieten waren wel erg spannend dus even was ook lang genoeg.

Pietendisco
.
Op vrijdag 29 november 2019 was er pietendisco in het jeugdcentrum. We zijn hier wel heen gegaan. Veel indrukken, harde muziek, flikkerende lichten, veel bekenden, veel pieten én een Sinterklaas. Na afloop kreeg hij een grote zak pepernoten met diverse snoepjes. Later dan normaal op bed én alle indrukken, zorgde de dag erna wel voor veel onrust. In de middag maar even teruggetrokken in mijn eigen huis, tijd genomen voor onszelf en rust gepakt.

Sinterklaas op school.
Op school is er luchtig mee omgegaan naar mijn idee. Er waren uiteraard sinterklaasknutsels en activiteiten in de klas. En in de gymzaal stond een prachtig ingerichte speelhoek met hooipakjes én zadels, als stal voor het paard van Sinterklaas.
Op woensdag 27 november mocht hij zijn schoen zetten. Thuis benoemde hij het wel, hebben we het er over gehad, maar ik voelde hierin geen extra onrust o.d.. Donderdag kwamen we op school én hadden alle kinderen een kleurboek met Sinterklaaskleurplaten. Super dat iedereen hetzelfde cadeau had én zeker een cadeau waar de kinderen wat aan hebben.
Op donderdag 5 december was de viering op school. Eerst konden we de kinderen in de klas brengen en de kinderen gingen als klas op schoolplein staan. Zodat de klassen wel gewoon bij elkaar stonden. Als ouder mocht je wel op het schoolplein blijven kijken hoe Sinterklaas en zijn pieten aankwamen. Erg leuk om te zien hoe sinterklaas aankwam, namelijk op de crossmotor op de autokar achter een auto aan, zo kon Sint ook niet tijdens het crossen op de motor verongelukken. Wat vond mijn zoontje dit spannend! Ik kon vlak achter hem staan, waardoor we af en toe ook nog even konden knuffelen. Toch fijn om zo even de nabijheid en veiligheid te kunnen bieden en de spanning wat weg te halen.
Vervolgens gingen de kinderen allemaal naar binnen en alle ouders én andere geïnteresseerden weer naar huis. Voor mijn zoontje was daarna de viering in het speellokaal, zodat het in de eigen klas rustig bleef en de veilige plek was én bleef. Super dat ze er zo bewust over na hebben gedacht en het zo hebben aangepakt. Na de sinterklaasviering hebben de kinderen nog gespeeld in de klas. Donderdagmiddag waren de kinderen, wegens ziekte van de juf, vrij. Gelukkig wou de juf van maandag,dinsdag en woensdag wel de donderdagochtend draaien zodat de kinderen toch sinterklaas konden vieren.

Sinterklaasviering thuis.
5 december vierden we samen Sinterklaas thuis. Voordat ik mijn vriend van zijn werk ophaal met de auto, stuur ik een appje naar diegene die voor ons de zak neer zou zetten, zodat ze wist dat we weg waren en de zak neer kon zetten. Op deze manier konden we mooi op tijd Sinterklaas vieren en kon er daarna nog gespeeld worden met de cadeautjes. Bij thuiskomst stond de zak met cadeautjes binnen bij de kapstok, vol verbazing én enthousiasme werd deze bekeken. We zouden eerst de zak bij de achterdeur doen, maar doordat er buiten nog teveel kinderen liepen was er besloten toch maar binnen bij de kapstok neer te zetten. Daarna alle cadeautjes uitgepakt. Heerlijk om te zien hoe de cadeautjes uit werden gepakt met veel enthousiasme en verwondering.  Als verassing stond er toen nog een tas met cadeautjes bij de achterdeur van een geheimzinnige Sinterklaas. Vol verbazing van ons allen hebben we die cadeautjes nog uitgepakt, vervolgens hield mijn vriend patatjes op en kon er gespeeld worden met het speelgoed. Regelmatig liep mijn zoontje nog even naar de achterdeur om te kijken of er nog meer cadeautjes waren gebracht, logisch want dat was zonet natuurlijk ook zo. Helaas voor hem waren écht alle cadeautjes bezorgd. Na het eten natuurlijk ook nog even spelen en toen lekker op bed. De volgende dag is er ook nog heerlijk gespeeld met de nieuwe cadeau’s, absoluut een geslaagd pakjesavond.
Mijn zoontje kreeg een doos met legoblokjes (grote doos vol met blokjes van de Action, scheelde enorm veel geld én past prima bij de duurdere Lego), snoepletter met tumtumsnoepjes (aangezien hij chocoladeletters niet lekker vindt), nieuwe pyjama, doosje met Lego bouwlader (kocht ik in de aanbieding bij de Trekpleister), spel Elektro (gekregen van superlieve vrienden die het dubbel hadden), boek Er zit een draak in je boek (die ik al eens eerder had gekocht voor een verjaardag die niet doorging), zijn eigen OV-Chipkaart, van de verrassingssint nog geld én een mok. Voor mijzelf had ik er draadloze oordopjes van de Action, een eigen OV-chipkaart, de dvd A star is Born, een Tony Chocolony chocoladeletter met pepernoot en van de verassingsint geld met een potje met pepernoten.
Verder kreeg mijn zoontje nog cadeau’s bij mijn ouders thuis, hij mocht daar schoen zetten én naar schooltijd was er ineens een cadeau gebracht. En afgelopen weekend heeft mijn zoontje nog Sinterklaas gevierd bij zijn vader én bij zijn opa en oma’s, oftewel hij is dik verwend met cadeaus!

Verstopt in de meterkast. 
Diverse schoencadeautjes hadden we verstopt in de meterkast bij mijn vriend, die we toch niet gebruiken én het schoen zetten bij hem steeds plaats vond. Bij mij gebruik ik namelijk wel de meterkast voor het opbergen van de stofzuiger.  Daarom hadden we de andere cadeautjes in een dichte boodschappentas op mijn kledingkast, zodat mijn zoontje er ook niet bij kon én niet kon zien wat er in zat.

Sinterklaas is niet meer zoals het was.
Geen zwarte pieten meer, want het is discriminerend. Al denk ik écht dat we de hele zwartepietendiscussie veel te groot hebben gemaakt. Sinterklaas én zwarte pieten horen nou eenmaal bij elkaar. Gaan we dan ook tegen de inwoners die in Nederland wonen dat ze zich maar wit moeten schilderen, omdat wij Nederlanders wit zijn? Als wij als volwassenen elkaar wat meer respecteren, ons laten zijn wie we zijn én het niet groter maken dan het is. Dan zal het zoveel mooier zijn, zonder al die demonstraties, discussies en gedoe.
Geen stoomboot meer, maar een stoomtrein. Sinterklaas komt al jaren aan met de stoomboot én ineens is er bedacht dat hij met de stoomtrein aankomt. Waarom? Een paard met watervrees, tja en als het regent dan?
Pepernoten en ander sinterklaasspullen die steeds vroeger in de winkels komen te liggen.
Kunnen we het gewoon leuk houden, het vooral magisch, gezellig én feestelijk houden! Niet met teveel onrust en spanning. Maar leuk én gezellig, samen het verhaal vertellen, doorvertellen én vieren. Net als tijdens Sint Maarten en kerst. Zodat het weer leuk is om te vieren, maar ik betwijfel door alle discussies en veranderingen afgelopen jaren dat dit er niet meer gaat komen én het misschien wel gaat verdwijnen in de loop der jaren.

Wat neem ik mee naar volgend jaar.
De rust, niet enorm veel sint/piet activiteiten maar een paar is wat me zeker goed bevallen is tijdens deze sinterklaastijd. De verwondering, dankbaarheid en blijdschap van de cadeautjes was prachtig om te zien.
Ik betrapte mezelf tijdens het inpakken erop, dat het me ook al erg leuk lijkt om samen gedichten voor elkaar te maken én voor elkaar cadeautjes te kopen zodat het voor iedereen een verassing is wie wat krijgt. Maar dat zal nog wel zo’n 8 jaar duren denk ik.

Het was een fijne, soms drukke en onrustmakende periode. Maar ik heb genoten van alle fijne momenten die er waren!

Daag Sinterklaas! Tot volgend jaar!