Mijn ervaring met het dragen van een kind in de drager/draagdoek.

Mijn ervaring met het dragen van een kind in de drager/draagdoek.

10 mei 2018 0 Door Jeanet

Het dragen van je kind is voor mij normaal en erg logisch, maar voor sommige mensen onbekend, raar of onlogisch. Best gek eigenlijk want het dragen van je kindje is al eeuwenoud.
In deze blog vertel ik meer over mijn eigen ervaring met dragen, welke momenten ik draag, waarmee ik draag en waarom ik het zo fijn en handig vind.

Dragen van je kind.
Het dragen van je kind is voor mij normaal en erg logisch, maar voor sommige mensen onbekend, raar of onlogisch. Best gek eigenlijk want het dragen van je kindje is al eeuwenoud. In de blog die ik eerder schreef, vertel ik meer informatie over het dragen van je kindje, de voordelen, de manieren waarop je kan dragen en geef ik je een aantal tips.

Hoe ik het dragen ontdekte. 
Tijdens mijn werk als gastouder kwam ik voor het eerst in contact met het dragen van je kind. Een van de vraagouders maakte thuis gebruik van een draagdoek, wat voor rust zorgde bij het kindje en hierdoor ben ik het ook in de opvang gaan gebruiken. Ik verdiepte me er meer in door me in te lezen op internet.
Toen ik zelf moeder werd, was voor mij duidelijk dat ik ook ons kindje wou gaan dragen en hebben we een eigen drager laten maken.
Vorig jaar kocht ik een drager erbij voor de opvangkinderen en heb ik ook de opvangkinderen met regelmaat gedragen.
Inmiddels draag ik nog zelden, maar ik heb mijn zoontje tot bijna 4 jaar gedragen. Het fijnste vond ik zelf de drager.
Het dragen van je kindje in een draagdoek of ergonomische drager raad ik nog steeds iedereen aan.

Wanneer maak(te) ik gebruik van de drager.
De momenten dat ik veel gebruik maakte van de drager waren:
– Tijdens het winkelen. Geen gedoe met kinderwagen door de smalle gangpaden en de handen vrij voor de boodschappen.
– Tijdens het uitlaten van de hond. De handen vrij voor de hondenriem en de hondenriem niet in de knoei met de wandelwagen.
– Tijdens het wandelen in het bos, op het strand of door het dorp. Geen gedoe met de kinderwagen die niet over de zachte ondergrond kan, lekker de handen vrij, meer contact met mijn zoontje, samen lekker knuffelen en kletsen en nabijheid kunnen bieden.
– Tijdens het middagslaapje van mijn zoontje. Op deze manier kreeg ik mijn zoontje toch in slaap. Hij kan namelijk alleen in slaap vallen als er iemand bij hem is en overdag had ik vaak geen tijd (door mijn werk als gastouder) om bij hem te liggen. Door hem te dragen kon ik toch de nabijheid bieden die hij op dat moment nodig had.
– Tijdens dagjes weg, maar ook tijdens de vakantie. De drager knoop ik gemakkelijk op de rugtas of doe ik los op de rug en kan ik pakken wanneer die nodig is, erg handig nu ons zoontje zelf loopt. Maar ook toen we dagjes weg gingen zonder dat hij al zelf kon lopen ging de drager mee veel handiger dan de wandelwagen. Tijdens het dragen kon ik hem beschermen tegen alle indrukken en kon hij alles goed bekijken. En we konden overal makkelijk langs en bij, geen gedoe met de kinderwagen.
– Tijdens het buiten spelen met de oudere kinderen, voor het kindje is het gezelliger om lekker in de drager erbij te zijn en samen te knuffelen en te kletsen, dan in de kinderwagen er bij te zitten.
-Tijdens mijn werk als gastouder. Door te dragen heb ik me handen vrij en kan ik met een ouder kindje even een spelletje doen of ergens bij helpen, maar kan ik tegelijkertijd ook de nabijheid bieden aan het jongere kindje. Anders had ik met het kindje op de arm gelopen en dan kan je twee kinderen toch minder makkelijk helpen.  Maar ook tijdens het buiten spelen, een wandeling maken en tijdens andere uitstapjes was het erg handig om te dragen. Zodat alleen de duowagen nodig was of er helemaal geen kinderwagen mee hoefde.

Het dragen vind ik echt een fijne manier om toch mijn handen vrij te hebben, maar wel de nabijheid te kunnen bieden die een kind graag wil.  Daarnaast vind ik het veel gezelliger samen te lopen dan een kind te duwen. Door te dragen heb je meer contact met een kind en zie je beide alles op ongeveer dezelfde hoogte. Tijdens het dragen klets je daardoor meer, wat weer goed is voor de taalontwikkeling van je kind.

Gisteren vroeg me zoontje nog of hij op de rug mocht in plaats van met de loopfiets of zelf lopen. Dat was lang geleden, maar wat hebben we genoten. Extra knuffels, samen alles bekijken en benoemen en gezellig kletsen. Ik kreeg weer even de bevestiging dat dragen zo fijn, leuk, leerzaam én gezellig is.

Mijn draagcollectie.
Drager op maat gemaakt bij Kopango.
Onze eerste drager. Een drager waarvan we de banden moeten knopen, maar de heupband vast kunnen klikken. De drager hebben we speciaal laten maken. Ik wou namelijk iets persoonlijks en iets wat niemand anders heeft. Later hebben we de heupband nog laten verstevigen, omdat dit toch wat prettiger ging dragen, doordat mijn zoontje zwaarder werd.
– Drager op maat gemaakt door 4kids2love.
De draagdoek had ik al liggen, maar pakte ik te weinig omdat ik een drager handiger en sneller in gebruik vind. Maar de doek was te mooi om te laten liggen in de kast. Aangezien mijn andere drager te klein werd, besloot ik een drager op maat te laten maken met deze doek en heb ik met veel plezier toch gebruik gemaakt van de doek.
Draagdoek van Kokadi, de Diorite stars maat 6. Een erg fijne zachte draagdoek. Vooral toen mijn zoontje nog wat kleiner was heb ik veel met de draagdoek gedragen.
Drager van Kokadi, de flip heart2heartstone Baby versie. Een erg fijne drager die gemakkelijk te verstellen is en gemakkelijk om te doen is.

Draagdoeken pak ik het minst. Het knopen is toch wel een handigheidje en ik krijg de doek niet altijd mooi en strak genoeg. Een drager heb je snel en gemakkelijk om en kan je gemakkelijk strak trekken. Ik heb diverse dragers gehad. Maar lang niet alle dragers sloten goed aan bij mijn lichaam, waardoor ik het niet prettig vond dragen,daarom raad ik ook absoluut eerst een draagconsult aan voordat je een drager gaat aanschaffen! Er waren ook een aantal dragers waarmee ik maar kort heb gedragen, omdat ik de drager zelf vond ik minder mooi om mee te dragen.
Inmiddels ben ik wel blij en tevreden met deze collectie. Wat nog wel op mijn wensenlijstje staat is een Toddler drager. De VW drager past namelijk niet zo goed meer, vooral voor op vakantie en dagjes weg is een drager dan nog wel handig. Dus we gaan nog op zoek naar een mooie Toddler drager.

Het dragen van je kind in een drager of draagdoek.