Het eerste schooljaar op de basisschool is voorbij!

Het eerste schooljaar op de basisschool is voorbij!

2 juli 2020 0 Door Jeanet

Vanaf vandaag heeft mijn zoontje zomervakantie! En daarmee is zijn eerste schooljaar op de basisschool voorbij. Een bijzonder schooljaar, niet alleen omdat het het eerste schooljaar was maar ook omdat Corona er een hele andere draai aan heeft gegeven. Dankbaar voor de mooie momenten die er zijn geweest, onwijs trots op mijn zoontje hoe hij zich heeft ontwikkeld en nog steeds blij met de schoolkeuze die we hebben gemaakt. In deze blog blik ik terug naar afgelopen schooljaar.

Naar de basisschool.
Op 31 oktober mocht mijn zoontje voor het eerst naar school. Hij was op 1 november namelijk jarig. Eerst wat wennen maar als snel was hij heerlijk aan het spelen. De lange dagen school waren soms best wel even wennen, maar dat gaat steeds beter. Hij heeft het enorm naar zijn zin, gaat met plezier heen, heeft vriendjes en vriendinnetjes en heeft veel geleerd afgelopen jaar.

Woensdag is de korte dag en op een korte dag mag hij spelen. Vaak komt hij al met een kindje uit school lopen waarmee hij wil spelen. Maar het komt ook wel eens voor dat hij dat vergeten is en bij de fiets nog moet bedenken. Laatst had hij daar een geniale oplossing voor, hij schreeuwde namelijk ‘Wie wil er met me spelen?’ en als snel waren er meerdere kinderen die wel met hem wouden spelen. Het spelen gaat nu niet meer na het broodje eten, maar vaak al gelijk mee vanuit school. En eigenlijk altijd bij anderen, tja snap ik wel want een speelgoed bij een ander is altijd leuker toch ;).

Vorige week krijg hij zijn eerste rapport mee naar huis. Hierin heeft hij een tekening mogen maken over thuis. Hij tekende een tractor, waar hij op zat met zijn opa en beren die we hebben gezocht tijdens de berenjacht. Verder een leuk verhaaltje van juf er bij over hem en de Coronatijd.

Ik vertelde hem gister dat hij vanaf vanmiddag vakantie had. Maar hij benoemde dat hij daar helemaal geen zin in heeft, want hij wil graag naar school en met zijn vriendjes spelen.

Thema’s in de klas.
In de klas werken ze met erg leuke thema’s. De werkjes, speelhoeken en andere activiteiten gaan dan helemaal over dit thema. Superleuk! De thema’s garage, sinterklaas, de bouw en 112. Met het thema de garage was er een grote trapauto waar de kinderen aan konden sleutelen. Tijdens het thema de bouw, zijn ze de wijk in gegaan om te kijken bij de bouwkranen en in de klas werden hele bouwwerken van kosteloos materiaal gemaakt. Tijdens het thema 112 had de juf zelf een brandweerslang gemaakt en samen met de kinderen een ambulance en brandweerauto. Erg leuk hoe de kinderen op een speelse manier onwijs veel leren.

Corona
Corona gooide verandering in ieders leven. Vanaf 16 maart tot 11 mei mocht hij niet naar school, van 11 mei tot 7 juni mocht hij om de dag heen en met de halve klas en vanaf 8 juni tot 2 juli was er weer de hele week school met de hele klas.

Juf had het tijdens het thuiswerken top geregeld. Elke week diverse leuke speelse thuiswerkopdrachten die we konden doen, verder nog een bingo met leuke activiteiten en ze belde regelmatig om even te kletsen. In de app konden we als ouders foto’s met elkaar delen zodat de kinderen toch ook nog wat van elkaar konden zien. Maar thuis schooltje spelen, zonder vriendjes, mama die ineens juf i.p.v. mama is, mijn zoontje mistte school. Hij mistte het spelen met vriendjes en thuis leren is lang niet zo leuk als op school met vriendjes. Beeldbellen lukt op deze leeftijd nog niet echt en niet alle kinderen/ouders wouden dit, gelukkig belden we wel regelmatig met juf.

We hebben genoten van de extra tijd samen, het mooie weer en hebben veel leuke dingen gedaan, waardoor het eigenlijk wel een beetje voelde als vakantie.

Toen hij weer naar school mocht, mocht ik als ouder niet verder dan het hek op schoolplein en stond juf op het schoolplein. Erg raar om als ouder geen kijkje meer te kunnen nemen in de klas, niet meer je kind naar binnen te kunnen brengen maar uit te zwaaien bij het hek. Maar hij pakte het goed op en loopt naar juf alsof het de normaalste zaak van de wereld is. We lopen in het weekend vaak even langs school om op die manier toch even een kijkje te nemen in de klas.

Dat de klas door de helft was verdeeld was wel even wennen voor hem, hij mistte het spelen met een aantal andere kinderen vanuit de andere helft van de klas. Wel was ik blij dat hij ingedeeld was in de klas waarin hij zat, want daarin zaten wel de meeste kinderen waar hij het vaakst mee speelde. Toen de klas compleet was wou hij uiteraard ook gelijk spelen met het kindje wat hij zo had gemist.
En wat is het fijn dat hij de laatste maand weer naar school mocht met al zijn klasgenootjes.

Afsluiting van het schooljaar. 
Ondanks dat het anders is dan anders heeft school toch gezorgd voor een leuke afsluiting van het jaar. Zo was er vorige week een kleuterfeest. De kinderen mochten verkleed naar school én de juffen waren verkleed als prinsessen. Ze hebben leuke activiteiten op school gedaan en in de het park bij de Kuzemerkooi. De lunch was in de vorm van een knapzak, gevuld met lekkere dingen.
Verder hadden ze op donderdag met de hele school nog een vossenjacht in de straten rondom de school.

Als afsluiting had Jeugd- en Jongerenwerk De Smidse uit het dorp een schuimdisco georganiseerd voor beide basisscholen in het dorp. Vanmorgen bij de ene school en vanmiddag bij de school van mijn zoontje. Mijn zoontje heeft er van genoten en wou morgen wel weer een schuimparty hebben.

Helaas mochten we geen cadeautjes als bedankje geven. Een van de moeders uit de klas, heeft geld ingezameld d.m.v. tikkie en heeft gezorgd voor een digitale cadeaubon voor de juffen. Zo krijgen de juffen toch een bedankje van de kinderen. Maar toch is het anders dan dat mijn zoontje zelf iets kon geven, maakt het voor kinderen toch tastbaarder en werkelijker.

Volgend schooljaar.
Veel veranderingen zijn er niet volgend jaar, dezelfde school, dezelfde klas, dezelfde juf en bijna dezelfde kinderen. Alleen een aantal kinderen uit groep 2 schuiven door naar groep 3 en er zullen uiteraard nog meer nieuwe kinderen bij komen in de klas. Mijn zoontje blijft nu in elk geval in groep 1, aangezien hij een novemberleerling is. Voor de herfstvakantie wordt er opnieuw bekeken of hij door gaat naar groep 2 na de herfstvakantie of toch in groep 1 blijft. Dit omdat hij een novemberleerling is en daarbij de twijfel is wel/niet door naar groep 2. In groep 2 zal hij een halve dag extra naar school moeten en heeft hij meer moet werkjes, waardoor hij meer geprikkeld wordt in dingen leren. Ik zie wel hoe de tijd verloopt, er is natuurlijk afgelopen jaar ook veel veranderd in zijn leventje. Naar school, verhuizen en zo zijn er nog wel een aantal dingen die thuis veranderd zijn. Het verhuizen is een onwijs fijne, rustgevende en goede keuze geweest, hij kan nu gemakkelijker met vriendjes spelen en zelf op fiets naar school. Veel veranderingen wat zeker positieve, maar helaas ook negatieve invloed heeft op hem. En kinderen moeten nog zo lang naar school, zo lang leren, spelen is en blijft onwijs belangrijk voor ieder mens.

Vakantieplannen
6 week zomervakantie, waarvan ik hem 3 week niet zie omdat hij dan bij zijn vader is. We gaan niet op vakantie, misschien een nachtje weg, maar we hebben niets geboekt. Hopelijk kunnen we genieten van mooi weer, we gaan sowieso wel een paar nachten in de tent in de achtertuin slapen en diverse leuke uitjes doen.

Ik schreef een maand nadat mijn zoontje naar school ging ook een blog over de basisschool. Deze blog kan je hier terug lezen.

Nog op zoek naar leuke uitjestips voor de zomervakantie? Kijk dan eens op mijn website uitjesinnederland.com