Gebaren gebruiken bij de communicatie met je kind.

Gebaren gebruiken bij de communicatie met je kind.

29 januari 2018 1 Door Jeanet

Door baby- en kindergebaren te gebruiken, kan je kind gemakkelijker duidelijk maken wat hij/zij bedoeld, waardoor er minder frustratie kan zijn. Baby- en kindergebaren kun je gebruiken bij je kind, voordat je kind begint met praten en zijn ter ondersteuning van de gesproken taal. Je kan het ook gebruiken bij kinderen die gewoon kunnen horen en praten. Een kindje gebruikt namelijk eerst gebaren voordat hij of zij gaat praten. Net als een kindje wat eerst gaat kruipen en/of tijgeren voordat hij of zij gaat lopen.

In september 2016 heb ik bij baby-en kindergebaren Westerkwartier de oudercursus baby- en kindergebaren behaald. Tijdens mijn werk als gastouder maak ik gebruik van de baby- en kindergebaren. Maar ook als moeder gebruik ik baby- en kindergebaren. Ik geef eerlijk toe, op dit moment maak ik er minder gebruik van dan toen ik ze ook voor mijn zoontje gebruikte. Ik merk dat de meeste opvangkinderen vaak wel duidelijk kunnen maken wat ze bedoelen en ik ze dan niet zo snel gebruik of ik het vergeet ze te gebruiken.
Mijn zoontje kon door het gebruik van de gebaren, diverse dingen al snel duidelijk maken. Wat ons echt veel frustratie en onduidelijkheid weg nam. Nu gebruikt hij ondanks dat hij goed praat nog regelmatig.

Baby- en kindergebaren wat is het?
Baby- en kindergebaren ondersteunen de gesproken taal door gebruik te maken van gebaren uit de Nederlandse Gebarentaal (NGT). Kinderen begrijpen veel meer dan dat ze kunnen zeggen. Kinderen willen graag met je delen wat ze beleven en wat ze nodig hebben. Door gebruikt te maken van baby- en kindgebaren, krijgen kinderen een manier om zich te uiten en duidelijk te maken wat ze beleven of nodig hebben en hoeven we dat niet meer te raden of in te vullen.

Al te gebruiken bij kinderen vanaf 6 maanden. 
Kinderen van 6 maanden tot 3 jaar oud kunnen profiteren van de voordelen van babygebaren. Daarna kunnen de kinderen vaak zelf al goed met woorden vertellen wat ze willen of nodig hebben.

Stimulering van de spraakontwikkeling.
Het gebruik van gebarentaal kan de spraakontwikkeling stimuleren. Baby’s zijn al bezig met taal, door woorden in gebaren te maken en op deze manier te communiceren, zullen ze, (zodra ze fysiek in staat zijn om de woorden uit te spreken), eerder woorden naast de gebaren gaan gebruiken. Geleidelijk zullen ze de gebaren weglaten en alleen nog woorden gebruiken. Hierdoor krijgen kinderen op veel jongere leeftijd een manier van communiceren.

Voordelen van baby- en kindergebaren.
Het gebruik van de methode baby- en kinder gebaren bij baby`s, peuters en kleuters heeft veel voordelen, ook bij horende kinderen die een normale ontwikkeling doormaken.
Een aantal voordelen zijn:
– een kind kan eerder communiceren door gebruik te maken van babygebaren.
– miscommunicatie wordt voorkomen
– frustratie wordt beperkt doordat het kind duidelijk kan maken wat hij/zij bedoeld.
– de gesproken taalontwikkeling wordt gestimuleerd
– het zelfvertrouwen wordt versterkt.

Lotte en Max. 
Mijn zoontje kijkt regelmatig naar de dvd’s van Lotte en Max, de boerderij en kinderliedjes zijn zijn favoriet. Tijdens de filmpjes worden er diverse liedjes gezongen, er worden gebaren gebruikt en herhaalt. Ik merk dat hij door de dvd’s ook echt meer gebaren gebruikt, dan ik hem heb geleerd. Voorstukjes van de dvd’s van Lotte en Max kan je vinden op Youtube. De dvd’s zijn online te bestellen bij de webshops Baby- en kindergebaar en de gebarenwinkel.
Meer over Lotte en Max lees je in de blog die ik er over schreef.

Gebarenkaarten. 
De gebarenkaarten heb ik 3 verschillende fotomapjes gebundeld en lezen we regelmatig als een boekje. Op elk kaartje staat aan de voorkant een afbeelding en aan de achterkant het gebaar, zo kan je spelenderwijs de gebaren leren. De gebarenkaarten zijn helaas niet overal meer te bestellen. Er zijn ook andere gebarenkaarten online te bestellen bij o.a. de webshop Babygebaar.

Gebarenboekje. 
Het kleine gebarenboekje heb ik gekregen tijdens de cursus. In dit boekje staan de meest gebruikte eerste gebaren en tips die je kan gebruiken tijdens het oefenen en gebruiken van de gebaren.

Kwebl, een app met gebaren. 
In de app van Kwebl, kan je gemakkelijk gebaren vinden op je telefoon. Erg handig want je telefoon heb je vaak wel in de buurt liggen. Je meest gebruikte gebaren kan je opslaan als favoriet zodat je snel even kan terug kijken als je het even niet weet. Verder heb ik ook nog posters met gebaren, maar die heb ik op dit moment niet in huis hangen. Voor mijn stage heb ik ooit een gebarenmap gemaakt, die nu dus weer mooi van pas komt.

Diverse websites en filmpjes.
Op internet zijn diverse websites met informatie en gebaren te vinden en op youtube staan diverse filmpjes met gebaren.
Een aantal website, met youtubekanalen zijn:
– Gebarenliedjes: heeft een apart Youtubekanaal met allemaal filmpje kinderliedjes, kleuren, tellen, dagen van de week en nog veel meer.
Gebaar van de dag: op het Youtubekanaal, erg handig als je een woord zoekt en niet een heel liedje.
Suzette Pauwles: heeft diverse filmpjes over de cijfers, het alfabet, dagen van de week.
T.U.T: heeft diverse filmpjes over de gewone dagelijkse dingen.
Spraakenzo: diverse filmpjes bijhorend per thema zoals herfst, kerst.
Wapperkids: diverse filmpjes met boeken en liedjes.
Zingspeelgebaar: diverse filmpjes met liedjes.

En zo zijn er waarschijnlijk nog wel meer websites en Youtube kanalen.
! Niet alle gebaren die in de filmpjes worden gebruikt zijn de officiële gebaren van het Nederlandse Gebarentaal. Sommige gebaren worden zelf verzonnen, zijn wel van de Nederandse Gebarentaal of zijn van de  Engelse gebarentaal.

Voorlezen met gebaren.
Tijdens het voorlezen kan je ook gebruik maken van gebaren. Een heel mooie boek die ik daarbij veel heb gelezen is, ‘De Spin die het te druk had.  De gebaren van de dieren gebruikte ik tijdens het voorlezen.

Tijdens de nationale voorleesdagen stond het boek; ‘Ssst, de tijger slaapt‘ centraal. Hoe je bij dit boek gebaren kan gebruiken, kan je lezen in de blog die ik hier over schreef.

Wil je meer informatie?
Tijdens de uitgebreidere workshop of cursus ga je meer de verdieping in. Je leert dan bijvoorbeeld wat de voordelen zijn, leert diverse gebaren, leert met welke gebaren je het beste kan beginnen en je wordt op gang geholpen zodat je het thuis ook echt kan gaan toepassen. Aan de uitgebreidere workshop of cursus zitten wel kosten verbonden
Wil je graag weten waar je een oudercursus of workshop kan volgen? Kijk dan op de website van de gebarendocent, of een organisatie met gebarendocenten. Een aantal voorbeelden van deze websites zijn; Babygebaren, Leer mij begrijpen en/of Babygebaar. Ik kwam er achter dat niet alle gebarendocenten op een website staan, waardoor het soms even zoeken is naar een gebarendocent bij jou in de buurt. Maar je kan natuurlijk ook op Google of Facebook zoeken naar een gebarendocent bij jou in de buurt.

Facebookgroep.
Er is ook een Facebookgroep, genaamd Babygebaren, waar je veel informatie kan vinden en lezen over babygebaren.

Iedereen gebruikt vaak al gebaren. 
Eigenlijk gebruikt iedereen vaak al gebaren, zoals lekker,bij het liedje ‘In de maneschijn, en zo zijn er nog wel meer momenten wanneer je gebaren al gebruikt.

Wanneer gebruik jij op dit moment gebaren ?