Tips voor een gezonde traktatie.

Tips voor een gezonde traktatie.

14 november 2018 0 Door Jeanet

Begin deze maand was mijn zoontje jarig, en bij een verjaardag hoort natuurlijk ook trakteren. Tegenwoordig is het steeds meer verplicht dat kinderen trakteren op een gezonde traktatie. Geen zakjes chips en snoepjes meer, maar iets gezond. Ik maakte twee gezonde traktaties voor mijn zoontje, hij trakteerde namelijk op de peuterspeelzaal en op het kinderdagverblijf. Twee verschillende plekken, waarbij ik het leuk vond om ook twee verschillende traktaties te maken. In deze blog zie je wat hij heeft getrakteerd en geef ik je nog een paar andere traktatietips.

Wat vond ik belangrijk bij de traktatie. 
Ik ben best wel een pietlut, wil het leuk, gezond, lekker, makkelijk maar ook houdbaar hebben. Eerst op zoek op Pinterest, de Action, Hema en supermarkt bij langs geweest en toen maar gaan nadenken. Maar ook mijn zoontje zelf gevraagd wat hij wou, hij moet het zelf natuurlijk ook lekker vinden. Verder wou ik graag dat het houdbaar was, want ik had weinig zin om de avond ervoor nog aan de knutsel te zijn. En de traktatie voor het kinderdagverblijf moest al eerder klaar zijn, aangezien hij door zijn vader naar het kinderdagverblijf wordt gebracht.  Ik wou niet alleen iets te eten maar wou er ook een kleinigheidje bij geven, zodat ze thuis ook nog iets hebben. Daarnaast moest het ook wel een beetje betaalbaar zijn natuurlijk. Uitgerekend ben ik rond €1,- per persoon kwijt, dat viel me echt reuze mee!

De traktatie van mijn zoontje.
Bij de Action kocht ik de kleine cadeautjes en de kaartjes. De kleine doosjes met stickers kocht ik voor de peuterspeelzaal, voor de jongens koos ik de Cars stickers en voor de meiden Frozen stickers. De discowaskrijtjes zijn voor zowel jongens als meisjes leuk en voor alle leeftijden, ideaal dus als cadeautje voor het kinderdagverblijf. De  kleine kaartjes waar ik wat op kon schrijven, nam ik mee zodat ik daar op kon schrijven dat het cadeautje van mijn zoontje komt en hij zijn verjaardag had gevierd.
Bij het uitzoeken en bekijken van het lekkers van de traktatie, was mijn zoontje mee. Hij vertelde me heel duidelijk wat hij wou trakteren toen ik aan het kijken was naar diverse producten. Dat maakte de keus dan wel weer makkelijker. De knijpfruitzakjes zijn zonder toegevoegde suikers en de cheesedippers zijn natuurlijk gewoon soepstengels met smeerkaas. Lijkt me een gezonde traktatie. Gezond is ook zeker iets wat ik belangrijk vind, waardoor ik ook niet koos voor snoep, koek of chips. Maar gezond is eigenlijk een breed begrip, want wat jij gezond vind hoeft een ander niet gezond te vinden. Steeds vaker zijn de meningen verdeeld over wat nou wel/niet gezond is. Dus misschien vind je mijn traktatie wel helemaal niet gezond, maar dat is dan maar zo.
De kaartjes maakte ik vast aan het cadeautje, zodat ze deze gemakkelijk gezamenlijk mee konden krijgen naar huis en niet eerst de traktatie stuk hoefden te maken bij het opeten van het eetbare van de traktatie. Bij de knijpfruitzakjes leek dit wel erg leuk, bij de cheesedippers was ik minder tevreden. Maar goed daar kijken de kinderen niet naar en ik wist ook niet hoe ik het daarop leuker vast kon maken.
Voor de juffen/leidsters koos ik wel chocola. Ik wou iets gezonds voor ze kiezen, maar kon niet bedenken wat voor gezonds of klein cadeautje ik voor ze moest halen. En chocolade doet het vaak bij iedereen goed. Merci voor het kinderdagverblijf, aangezien daar meerdere leidsters zijn. Een klein reepje Tony voor elke juf van de peuterspeelzaal, net even wat liefelijker dan een grote reep.

traktatieDe traktatie voor het kinderdagverblijf.

traktatieDe traktatie voor de peuterspeelzaal.

De traktatie van vorig jaar.
Vorig jaar was de eerste keer trakteren op het kinderdagverblijf. Ik maakte toen een tractor, met daarin rozijntjes als traktatie. En mandarijnen voor de kinderen die geen rozijntjes lusten of mochten hebben.

Trakteren op het kinderdagverblijf. Als je jarig bent geweest of nog jarig wordt dan mag je trakteren. Jarne gaat nu…

Gepostet von Jeanetblogt am Montag, 6. November 2017

Traktatie ideeën van Pinterest.
Op Pinterest staan ook diverse leuke ideeën, zo ook voor traktaties. Een aantal hiervan wil ik toch graag met je delen, omdat ze zo leuk zijn. Getwijfeld om ze ook te maken, maar om verschillende redenen toch niet gemaakt.

De traktatie van de boot vond ik er ook erg leuk uit zien! Ondeugende spruit plaatste het, maar de vlaggetjes kan je gemakkelijk downloaden via de site van Moodkids. Uiteindelijk niet gekozen, omdat hij vorig jaar ook al rozijntjes had getrakteerd.

https://nl.pinterest.com/pin/135882113735899691/

Een leuke traktatie die ik ook tegenkwam was boefjes fruit. Wel toepasselijk bij mijn zoontje, gezond en gemakkelijk te maken. Toch koos is er niet voor, omdat het fruit door het heen en weer reizen kan kneuzen en het daardoor niet lekkerder wordt.

https://nl.pinterest.com/pin/499829258623284999/