Rekenen met kinderen op een speelse manier.

Rekenen met kinderen op een speelse manier.

26 maart 2018 0 Door Jeanet

Rekenen hoeft niet perse op school te gebeuren, ook met jongere kinderen kan je rekenen. In deze blog vertel ik je meer over De Grote Rekendag die jaarlijks op basisscholen wordt gehouden én geef ik je tips hoe je op een speelse manier met je kind kan rekenen.

De Grote Rekendag.
Ieder jaar wordt De Grote Rekendag georganiseerd. Deze dag is voor alle basisscholen in Nederland en Vlaanderen en staat helemaal in het teken van rekenen. Niet gewoon in het werkboek, maar vooral daarbuiten! Rekenen is namelijk veel meer dan sommen maken.  Het doel van De Grote Rekendag is: Kinderen onderzoekend laten rekenen. Want zelf ontdekken levert inzicht op én dat maakt rekenen leuk.

Hoe kan je thuis op een speelse manier met je kind rekenen.
Rekenen is niet voor iedereen leuk. Maar je kan het wel leuker maken.
Met rekenen kan je al vroeg beginnen, hieronder 10 voorbeelden waarbij je op een speelse manier kan rekenen met je kind. Door het op een speelse manier toe te passen, zien de kinderen het als een spelletje en vinden ze het vaak erg leuk om te doen.

1. Blokjes tellen. 
Blokjes kan je al gaan tellen met kinderen vanaf 2 jaar. Ik merk aan mijn eigen zoontje van 2 jaar, dat hij nu ook zelf begint met tellen en hier interesse in heeft. Samen tellen we dan ook regelmatig hoeveel blokjes er liggen.

2. Kinderen laten betalen of samen op de rommelmarkt spullen verkopen. 
Door de kinderen zelf te laten betalen in de winkel, zelf na te laten denken welke muntjes ze nodig hebben, leren ze zelf op een speelse manier te betalen. Al moet ik wel eerlijk toegeven dat ik alles met de pin betaal, dus dit bij ons toch iets is wat niet zo snel zou gebeuren.
Wat dan wel een betere optie zou zijn is samen spullen verkopen op de rommelmarkt. Samen dan bekijken wat er betaald moet worden en welke muntjes de koper geeft, of de koper genoeg heeft gegeven of ook nog wat terug moet krijgen.

3. Zelf winkeltje spelen. 
Koop nepgeld bij de winkel of maak dit met de kinderen. Daarna een winkeltje maken in huis en winkeltje spelen. Spulletjes kopen en oefenen met het geld, hoeveel moet je in totaal betalen? Betaal de ander genoeg of krijgt de ander nog geld terug?

4. Boekjes voorlezen 
Het voorlezen is al goed voor de taalontwikkeling van je kind. Tijdens het voorlezen kan je veel dingen op een leuke speelse manier leren aan je kind. Zo kan je ook het tellen op een speelse manier leren aan je kind. Tijdens het lezen tel je dan samen met de kinderen hoeveel diertjes er bijvoorbeeld zijn.
Er zijn diverse voorleesboekjes waarbij het tellen centraal staat. Een aantal voorbeelden van deze boekjes zijn; Woezel en Pip, samen tellen, 10 kleine kippetjes, 10 kleine rubbereendjes en het Nijntje, eerste telboek.

5. De dingen tellen die je ziet. 
De bloemetjes in de tuin, de vogels in de lucht, de koekjes in de trommel, de stukjes fruit op het bord, de badeendjes in bad, de regendruppels op het raam, de bekers op tafel en ga zo maar door.
Benoem niet alleen de dingen die je ziet, maar tel ze ook samen met je kind. 1…2…3…4….5… echt samen tellen, niet benoemen hoeveel het er zijn, maar samen tellen. Natuurlijk niet altijd, want het moet ook weer niet storend of vervelend gaan worden.

Bordspellen:
Ook tijdens het spelen van bordspellen is het rekenen vaak een belangrijk onderdeel. Een aantal voorbeelden van bordspellen, waarbij tellen en rekenen gebruikt moet worden heb ik hieronder beschreven.

6. Knibbel, Knabbel, Knuisje
Tijdens die spel moet er snoepgoed van het Huisje worden verzameld. De dobbelsteen moet gegooid worden om te weten hoeveel stapjes er moeten worden gezet, zodat het juiste snoepje gekozen kan worden van het huisje. Na het gooien van de dobbelsteen, moeten de stippen worden geteld op de dobbelsteen om vervolgens de stappen te kunnen maken.

7. Holle Bolle Big
Holle Bolle Big krijgt nooit genoeg van hamburgers. Maar als hij te veel eet, ontploft zijn buik en springt zijn riem open!
Tijdens dit spel wordt geoefend met de kleuren én getallen.

8. Bunny Hop
Tijdens dit spel moeten de konijnen naar de grote wortel bovenop de heuvel lopen. Op de kaartjes staat hoeveel stapjes je moet doen, nadat je deze stapjes hebt geteld kunnen jullie daarna samen de stapjes tellen die er gemaakt moeten worden op de heuvel.

9. Monopoly, hier is ook een aparte kinderversie van!
Kinderen leren tijdens het spelen van het Monopolyspel geld te verdienen, kansen te pakken, dingen te kopen, geld te tellen en stappen te tellen. Bij de junior versie, leren de jongere kinderen op een makkelijkere manier het bekende Monopolyspel.

10. Zakgeldspel

Tijdens het spelen van het zakgeldspel leren kinderen veel over betalen en sparen.  Het doel is om als eerste genoeg geld te sparen om een fiets te kunnen kopen.

Op wat voor speelse manier reken jij (stiekem) met je kind?