Met veel plezier gebruikten we wasbare luiers.

Met veel plezier gebruikten we wasbare luiers.

29 maart 2018 0 Door Jeanet

In deze blog vertel ik jullie graag wat meer over wasbare luiers.
Sinds april 2016 tot september 2019 gebruikte ik voor/bij onze zoon wasbare luiers en wasbare billendoekjes. Daarna heb ik het sinds ongeveer mei 2016 tot april 2018 ook voor/bij de opvangkinderen gebruikt.

Wasbare luiers zijn toch vies!?
Eerst moest ik er (ook) niets van weten en leek het me vooral vies. Maar op diverse Facebookgroepen, waar ik me na de geboorte van onze zoon had bij toegevoegd, steeds meer tegen. Waardoor ik steeds meer interesse kreeg in wasbare luiers. Ik heb me er wat meer in verdiept en na een bezoekje aan de Puur&hecht beurs, toch maar een huurpakket aangevraagd bij Wasbaar Wonderland.

Uitproberen met een huurpakket. 
Thuis kregen we het huurpakket toegestuurd met diverse luiers. We konden zo uittesten welke we het handigste en fijnste vonden om te gebruiken, maar ook welke het beste past bij ons zoontje.
Het viel me reuze mee! Af en toe een lekkage, maar het was natuurlijk ook even wennen en testen hoe lang de luier om kan, hoe strak die moest en hoeveel inleggers er in zouden moeten.

Diverse luiersystemen.
Voor diegene die niet bekend zijn met wasbare luiers zal ik eerst even wat vertellen over wasbare luiers.
Wasbare luiers zijn er, net als wegwerpluiers, in diverse soorten en merken.
Er zijn bij wasbare luiers diverse luiersystemen namelijk;
– All in one: Dit is een complete luier met vaste absorberende inlegger in een waterdicht overbroekje.
– Pocketluier: Dit is een waterdichte overbroekje met een soort van vakje(pocket), waar je de losse absorberende inleggers in stopt.
– Tweedelig: Dit is een absoberende luier/inleggers (zoals strikluier, hydrofiele luiers, voorgevormde inleggers/luiers, prefolds) met daar overheen een waterdicht overbroekje.
– All in two: Dit is een waterdicht overbroekje met een (inklikbare) absoberende inlegger of vouwluier/doek.
Aan elke systeem zitten uiteraard voor- en nadelen.
Wasbareluier Wereld heeft een aantal mooie informatieoverzichten gemaakt van de verschillende systemen en de materialen van wasbare luiers.

Voordelen van wasbare luiers.
Aan alles zitten voor en nadelen, dus ook aan wasbare luiers. De voordelen die ik ervaar bij het gebruik van wasbare luiers vind zijn:
– Doordat een wasbare luier breed zit (door de dikte van de luier), staan de heupjes op de juiste manier namelijk de kikkerhouding. Bij heupdysplasie worden de heupjes met een spreidbroek in deze houding gemanipuleerd.
– Je wast ze in de wasmachine en kunt ze nadat ze droog zijn gewoon weer gebruiken.
– Geen luiers meer halen bij de winkel.
– De meeste luiers kunnen vanaf de geboorte tot aan zindelijkheid. Er zijn eventueel wel speciale luiers voor newborn en voor de kinderen die extra veel plassen.
– Geen volle afvalcontainer meer, wat weer afval en afvalkosten scheelt!
– Als je voldoende luiers hebt/op tijd wast,heb je geen luiers die op zijn.
– Stinkt minder chemisch.
– Goedkoper dan wegwerp, je schaft eenmalig de luiers aan en hoeft niet elke maand weer luiers te kopen.
– Je trekt de lipjes niet stuk als je per ongeluk iets te hard de luier wil vastmaken, heb dat toch diverse keren gehad met wegwerpluiers.
– Minder/geen lekkage bij enorme poepluiers.
– Beter voor het milieu, o.a. doordat je minder afval produceert.
– Gaat net zo gemakkelijk om als een wegwerpluier. Naja eigenlijk makkelijker.
– Geen chemicaliën aan de billen.
– Een wasbare luier vind ik er mooier en vrolijker uit zien dan een wegwerp luier.

Nadelen van wasbare luiers:
Ik ondervind meer voordelen dan nadelen aan het gebruik van de wasbare luiers. Maar ook de nadelen wil ik wel met jullie delen:
– Extra wassen om te zorgen dat er genoeg schone wasbare luiers zijn.
Het extra werk valt absoluut mee. De luiers gaan nu in de waszak en dan in de wasmachine, in plaats van in de luieremmer en dan in de container. Natuurlijk moet ik nu extra wassen,en het moet eerst ongeveer een halve dag drogen voordat ik het weer kan gebruiken, maar dat extra werk valt reuze mee. En als ik de droger gebruik is het nog sneller droog.
– De wasbare luiers zijn “leeg” dikker dan de wegwerp luiers. Wasbaar zet namelijk niet uit tijdens het absorberen, dit is bij wegwerp wel zo. Om de urine en ontlasting wel goed te kunnen absorberen zijn de wasbare luiers daarom dikker. Wegwerp luiers zitten vol met van die super absorberende gelkorrels (flink chemisch dus) die heel dun beginnen, maar gigantisch uitzetten als ze vocht hebben geabsorbeerd. Je moet de dikte van een wasbare luier dus ook eigenlijk niet vergelijken met een lege wegwerpluier, maar met een volle wegwerpluier. Al zit een volle wasbare luier mooier om de billen heen, dan een volle wegwerpluier. De wasbare luier blijft mooi zitten, de wegwerpluier gaan onderin helemaal hangen. Dus echt een nadeel is het eigenlijk niet. Je kindje moet hier misschien net even iets meer moeite doen om om te kunnen rollen, maar dit belemmert de ontwikkeling zeker niet!
– Duur in aanschaf, de luiers zijn duur in aanschaf. Maar als je dat berekend naar wat je anders kwijt zou zijn aan luiers in totaal zijn ze weer goedkoper. Even een investering dus, maar daarna kan je er wel lang mee.

Wasbare luiers in gebruik.
Ik ben eerst begonnen met pocketluiers van PandaBaby. Op zich een prima systeem, maar op den duur begon het toch te lekken aangezien de kinderen meer gingen plassen. Daarnaast gebruikte ik ook wel close popins, gekocht bij Groen Gezin, maar dit is best een dure luier. Ik ben nu overgestapt naar tweedelig van Blumchen, gekocht bij Wasbaar Wonderland. Goedkope overbroekjes die goed zijn werk doen, zeer weinig lekkages heb ik ermee gehad! Als inlegger gebruik ik een hydrofiele luier gevouwen met een pandababyinlegger. Voor de kleintjes doe ik er alleen een prefold in.
Voor de nacht zijn we inmiddels ook overgestapt. Eerst kon ik hier geen geschikte (niet al te dure) luier voor vinden, nu doen we een prefold met hydrofiel en dit werkt perfect!

Klittenband in plaats van drukknoopjes.
Eerst hadden we overbroekjes met drukknoopjes, maar we ontdekten al snel dat we klittenband toch wel het fijnst vinden. Snel vast, beter op maat te krijgen en gemakkelijker weer los.

Wasbare billendoekjes en doekjes voor de handen.
Niet alleen wasbare luiers, maar ook wasbare billendoekjes gebruiken we. We gebruiken de Cheeky Wipes UK en zijn er zeer tevreden over. We hebben met een printje met dieren, (die helaas niet meer te krijgen is) waardoor ze er vrolijk uit zien. Ze zijn mooi van formaat waardoor ze gemakkelijk te gebruiken zijn.
We merken dat we met wasbare billendoekjes ook minder doekjes nodig hebben, dan bij wegwerpdoekjes.
Voor na het eten gebruiken we spuugdoekjes voor het schoonmaken van de handjes, mondjes en de tafel.

Verschoonplek.
We hebben een IKEA expeditkasten, die inmiddels Kalax heten als verschoontafel. Aan de muur hangt een steigerhoutenplank waar o.a. de wasbare billendoekjes en de billenzalf liggen. We bewaren de overbroekjes, hydrofiele luiers en inleggers in de bakken in de kast van Ikea.
De vieze luiers doe ik na het verschonen in de wasmand speciaal voor de wasbare luiers, wasbare billendoekjes en andere was wat we hebben van het eten en drinken, zoals spuugdoekjes als doekjes voor de handen na het eten.

Gewenning. 
Ik ben inmiddels al helemaal gewend aan het wasbaar luieren en vind het een absolute aanrader. Het gemak en geldbesparing vind ik absoluut fijn. Geen gedoe meer dat de luiers op zijn, maar altijd luiers in huis. En extra wassen valt best mee.
Ook mijn man gebruikt ze als hij ons zoontje verschoont. Eerst moest hij er niets van weten, maar inmiddels is het een gewoonte.

De verschillen in kosten tussen wegwerp en wasbare luiers.
Ik heb de verschillen in kosten berekend qua wegwerpluiers en wasbare luiers. Berekend op het gebruik van 8 luiers per kind, per dag. De gehele  berekeningen kan je terug lezen in het eerdere bericht wat ik plaatste op mijn blog (is nogal lange beschrijving).
Voor wegwerpluiers ben je aan €306,60 aan afvalkosten voor alleen luiers per jaar kwijt, exclusief het vaste tarief van €124,-. Daarbovenop komen nog de aanschafkosten van wegwerpluiers(Kruidvat NL): €350,40 gemiddeld aan luiers per jaar per kind.
Waardoor je voor wegwerp dus per jaar al  €781 betaald.

Wasbare luiers hoef je maar eenmalig aan te schaffen, de luiers kunnen namelijk mee vanaf de geboorte totdat je kind zindelijk is. De aanschafkosten van wasbare luiers zijn eenmalig  €126,57. Daarboven op komt natuurlijk nog wel de waskosten, dit is zo’n €180,96 per jaar.

Opvangkinderen ook in de wasbare luiers.
Tijdens mijn werk als gastouder, hebben ouders de mogelijkheid om gebruik te maken van wasbare luiers. De wasbare luiers zitten bij de prijs in begrepen, wegwerpluiers moeten ze zelf voor zorgen.
Het kost de vraagouder niets extra’s, maar wordt er eigenlijk juist goedkoper van. Ik zorg dus voor de wasbare luiers en de vraagouder hoeft dan geen wegwerpluiers meer mee te geven. Alleen twee wegwerpluiers in de tas zodat de wasbare luier hier blijft. En het is juist gemakkelijker omdat de vraagouder geen luiers meer mee hoeft te nemen. Het voordeel voor mij is dat het mij minder afvalkosten gaat kosten, en ik alle luiers bij elkaar heb liggen.
Natuurlijk is niemand verplicht gebruik te maken van wasbare luiers, het is daarom ook mogelijk dat de vraagouder wel wegwerpluiers mee geeft.

Zwemluiers
Tijdens het zwemmen maken we ook gebruik van een wasbare luier, dit is dan wel een speciale zwemluier. Geen gedoe met zwembroekjes of zwemluiers die weer te klein zijn, maar gewoon een zwemluier die past. Superhandig, want ook dit bespaard weer geld en zo hebben we nooit gedoe omdat we geen zwemluier in huis hebben.

Wasbare luiers mee naar de opvang.
Tijdens je werkdagen wanneer je kindje naar de opvang gaat kan je ook wasbare luiers meegeven. Wel is het handig om dit van te voren even te overleggen met de opvang, niet alle opvanglocaties willen dit (helaas).
Even een momentje plannen met de leidsters om uit te leggen hoe de wasbare luier om moet is ook niet overbodig en voorkomt dat leidsters zich er aan gaan ergeren. Als de wasbare luier niet op de juiste manier gebruikt wordt heb je namelijk sneller kans op lekkage, en dat is voor iedereen natuurlijk vervelend.
Je kan bijvoorbeeld ook een pop of knuffel de wasbare luier om doen, zodat ze kunnen zien hoe de luier om moet. Laatst bracht ik mijn zoontje naar de opvang en heb ik zowel uitleg gegeven én zijn knuffel met luier om mee gegeven. Zo konden de verschillende leidsters zien hoe het bij mijn zoontje om moest. De leidsters vonden het erg fijn dat ze dit voorbeeld hadden.
Voor veel mensen is wasbare luiers nog onbekend en denken ze eerder aan de oude wasbare luiers van vroeger met spelden. Dat het zo gemakkelijk, mooi en leuk is als nu doet veel mensen verbazen. Wil je het gaan vragen bij je opvang en zijn ze er nog onbekend mee, laat ze het dan eerst eens zien zodat ze het kunnen bekijken. Wasbare luiers zijn namelijk echt niet moeilijker dan wegwerpluiers.
En de vieze luier doen ze in een wetbag (speciale waszak waarmee je de geurtjes niet door de ruimte verspreid) en die krijg je dan aan het eind van de dag natuurlijk gewoon mee naar huis. Voor hun hoeft dit namelijk geen extra werk te zijn.

Wil je ook wasbare luiers gaan gebruiken?
Ook enthousiast geworden om wasbare luiers te gaan gebruiken en de wegwerpluiers niet meer te gaan gebruiken?
Diverse webshops bieden de mogelijkheid aan om eerst luiers te huren, zodat je de diverse luiers kunt uitproberen. Zo kan je op de juiste manier een keuze maken voor de juiste luier die past bij jou én je kindje. Want geen een ouder en kind is hetzelfde, door het zelf te proberen weet je wat het beste systeem is voor jullie.
De merken die je kunt huren verschillen per webshop, net als de voorwaarden en de prijzen voor een huurpakket. Op de site van wasbare luier wereld kan je zien welke webshops verhuren.

Meer informatie
Online
Op de website van Wasbare luier Wereld kan je diverse informatie vinden over wasbare luiers. De website is een onafhankelijke kennisplein voor wasbare luiers. Je vindt hier alles onder één dak: onafhankelijke informatie over wasbare luiers, ervaringsverhalen, ondersteuning in aankoop-keuze, webshops waar je de wasbare luiers kan kopen, nieuws & activiteiten en meer!

Offline

Liever in het echt de luiers bekijken, voelen en een gesprek hebben met een luierconsulent? Dit kan op diverse beurzen in Nederland. Een aantal voorbeelden van deze beurzen zijn de Puur en Hecht Beurs in Groningen, Ouders Natuurlijkbeurs in Doorwerth, negenmaandenbeurs in Amsterdam.
Ook ziekenhuizen organiseren steeds vaker informatiemomenten voor ouders, en ook tijdens deze momenten kan je meer informatie krijgen over wasbare luiers en de luiers in het echt bekijken. Een paar voorbeelden van deze momenten zijn de informatieavond bij het Martini Ziekenhuis in Groningen en de Kraammarkt bij Nij Smellinghe in Drachten.

Hoe denk jij over wasbare luiers?