Wereldkinderkankerdag

Wereldkinderkankerdag

15 februari 2021 0 Door Jeanet

Vandaag, 15 februari, is het wereldkinderkankerdag. Een dag waarop extra aandacht wordt gevraagd voor kinderen met de ziekte kanker. Een nachtmerrie voor elke ouder, je kind die kanker krijgt. In deze blog vertel ik je over de Kanjerketting die kinderen met kanker krijgen en ik vertel je over de boeken Chemo Kasper en het boek De avonturen van Maas, boeken die kan je gebruiken als je aan je kind meer uitleg wil geven over kinderkanker.

Kinderkanker
In Nederland krijgen elk jaar 600 kinderen tussen 0 en 18 jaar een vorm van kanker. Dat zijn tien kinderen per week. Kanker de stomste pech én een van de ergste nachtmerries die je kan hebben in je leven. En dat alleen door een verkeerde celdeling in het lichaam, maar die er wel voor zorgt dat het leven van je kind, jullie gezin én je omgeving volledig op de kop zet.
Ondanks dat de overlevingskans voor kinderen met kanker toe neemt, sterft 1 op de 4 kinderen die kanker heeft aan kanker. Na ongevallen is kanker nog steeds de meest voorkomende doodsoorzaak bij kinderen. Er zijn verschillende vormen van kinderkanker, de meest voorkomende soort is Leukemie. Als kinderen de kanker wel overleven is er altijd nog de angst/kans dat het terug komt en kan er sprake zijn van gevolgen (zoals leerproblemen, gehoorstoornis, groeistoornis, onvruchtbaarheid) door de behandelingen.
Kanker heeft een grote invloed op het leven van de persoon met kanker, maar ook voor de omgeving van de persoon met kanker.
Klokhuis maakte er diverse afleveringen over kanker deze zijn terug te kijken op hun website.
Op de website van Prinses Maxima Centrum staan 4 filmpjes van kinderen die onder behandeling zijn of herstellende zijn van kanker.
Meer informatie over kanker bij kinderen lees je o.a. op de website van VOKK, vereniging ouders, Kinderen & kanker. Sinds vandaag lanceren ze hun nieuwe website www.kinderkankernederland.nl

Boek: Chemo Kasper en zijn jacht op de slechte kankercellen.
Het boekje over Chemo Kasper is een boekje waarmee je aan je/een kind kan uitleggen hoe de chemo ongeveer werkt. Dit boekje raad ik dan ook zeker iedereen aan die zijn kind wil/moet uitleggen wat kanker is en wat chemo doet. Uitleg geven omdat opa of oma kanker heeft, een kindje uit de klas, mama of papa, broertje of zusje of een ander persoon die dichtbij staat en te maken heeft met deze verschrikkelijke ziekte. Dit boekje is bijvoorbeeld ook erg geschikt om het aan de klas waarvan een kind kanker heeft uit te leggen.
Wij hebben het boekje nu al een paar maanden in huis en hebben dit boekje al diverse keren gelezen, (op dit moment heeft er namelijk iemand die heel dichtbij staat kanker, wat veel invloed heeft op ons leven). Ik merk dat dit bij mijn zoontje meer begrip en duidelijkheid heeft gegeven en geeft. Toen ik de foto’s maakte voor dit bericht zei mijn zoontje: “Mama je moet ook een foto maken van Chemo Kasper die de kankercellen op eet”.

kinderkanker chemo

Dit mooie boekje bevat begrijpbare tekst en mooie bijbehorende afbeeldingen. In het boekje wordt uitgelegd dat je lichaam een klein huis is en bestaat uit cellen, net zoals een huis bestaat uit stenen. De cellen in je lichaam hebben het prima naar hun zin, zijn vriendjes met elkaar én maken ook babycellen. Maar er zijn ook gemene cellen, genaamd de kankercellen. De kankercellen zijn niet aardig en willen niet samenspelen. Gelukkig kunnen de bloedcellen met speciaal gereedschap de kankercellen uitschakelen. Maar soms lukt het de bloedcellen niet en dan hebben ze hulp nodig van Chemo-Kasper. Chemo-Kasper wordt gemaakt in het ziekenhuis en gaat via een spuit in het lichaam zodat hij de kankercellen kan opeten. Er is echter wel een probleempje met Chemo-Kasper, hij heeft een brilletje. En als dat brilletje is gevallen, gebeurd het wel eens dat de verkeerde cellen worden opgegeten. Waardoor er misselijkheid ontstaat en haar uit kan gaan vallen. Doordat de kankercellen zich goed kunnen verstoppen, moeten de Chemo-Kaspers meerdere keren komen.

Het boekje is te bestellen via de webwinkel op de website van VOKK.

Boek De avonturen van Maas.
Het boekje De avonturen van Maas is een boekje waarmee je samen op avontuur gaat. Het boekje is erg geschikt om samen te lezen met je kind die kanker heeft, om alle avonturen die worden aangegaan te lezen, maar ook als gewoon voorleesboek. De Kanker wordt in het boek namelijk niet heel erg besproken, als je zelf een kankertraject van dichtbij mee maakt of in zit, zal je wel dingen er uit herkennen maar als je er niets van weet zal het je wellicht niet opvallen. Het boek gaat namelijk over diverse dingen in het leven zoals ziek zijn, vriendschap, dromen, emoties en op reis gaan. In dit boek ga je namelijk samen op avontuur met Maas en Uni-Pop-Corn. Ieder avontuur bestaat uit een verhaaltje van een pagina en met een tekening met een kort verhaal en een vraag die uitnodigt tot een gesprek. De verhalen en vragen laten ruimte over om aan te sluiten bij de belevingswereld van kinderen. Het boek is zeer geschikt om met kinderen van 5 tot 10 jaar te lezen, in één keer of een avontuur per keer. Op de website staat nog een werkboek voor kinderen als aanvulling op het werk dat ze krijgen van school. Opdrachten verschillen in moeilijkheid voor kinderen van groep 3 t/m groep 6.

Het boekje kan je bestellen via de website van Avonturen van Maas. 100% van de netto opbrengst wordt gedoneerd aan de Prinses Máxima Foundation.

Kanjerketting.
Alle kinderen die kanker hebben krijgen een kanjerketting. De Kanjerketting bestaat uit Kanjerkralen. Elke Kanjerkraal staat voor een bepaalde behandeling, onderzoek of gebeurtenis. Zo zijn er kralen voor een chemokuur, bestraling, prikken, een scan, een lumbaalpunctie, haarverlies, een supergoede dag, een vreselijke rotdag, een operatie, verblijf op de intensive care enz.. Op deze manier hoopt VOKK dat er de kraal voor een lichtpuntje kan zorgen in de zware tijd.
Alle kinderen met kanker krijgen de Kanjerketting en de kanjerkralen geheel gratis, maar om dit te kunnen doen is VOKK volledig afhankelijk van donaties. De handgemaakte kralen van speciale, gifvrije fimo-klei worden exclusief voor de VOKK geproduceerd en zijn niet verkrijgbaar in de handel. Gemiddeld kost een Kanjerketting €335,-. De totale kosten bedragen zo’n €201.000,- per jaar.
Door diverse acties, zoals polsbandjes ‘Kanjers met Lef’ en Strijkkralen voor kralen wordt geld opgehaald, je kan zelf geld doneren of op een andere manier financieel steunen waardoor er weer nieuwe kralen kunnen worden gemaakt.
Meer over de Kanjerketting en welke kanjerkralen er zijn lees je op de website www.kanjerketting.nl.