Gevulde koeken, bak ze thuis snel en gemakkelijk.
Gevulde koeken, een lekkere koek voor bij de thee/koffie. De gewone gevulde koeken uit een pak, vind ik niet meer lekker nadat ik ze van de bakker had geproefd. Maar die zijn natuurlijk een stuk prijziger, dus besloot ik ze zelf te maken. Er zijn diverse recepten te vinden op Google, in deze blog vertel ik je welk recept ik altijd gebruik.
Het recept, eerst had ik een recept waarbij het deeg eerst een uur moet rusten. Tja dat duurt me dan weer te lang, dus uiteindelijk ging ik verder op zoek, ontdekte ik wat verder én heb ik nu een recept wat lekker is én gemakkelijk te maken is.
Ingrediënten
We maakten er 18 koeken van met een groot koekjesuitsteekvorm in de vorm van een hartje.
– 400 gram bloem én wat extra bloem om de deegroller en het keukenblad mee te bestuiven.
– 250 gram boter, op kamertemperatuur werkt het fijnste.
– 250 gram basterdsuiker
– 2 gram zout
– 2 eieren
– 2 theelepels speculaaskruiden
– 150 gram amandelspijs, is een half bakje amandelspijs.
– halve amandelen ter decoratie, wij laten deze altijd weg.
– 1 citroen
Benodigdheden.
– Weegschaal
– Deegroller
– Grote koekjesvorm
– Beslagkom
– Bakjes voor de ingrediënten.
– Mixer, je zou ook je handen kunnen gebruiken.
– Mes
– Lepel
– 2 theelepeltjes.
– Bakpapier
– Oven
– Kwastje
Hoe maak je de gevulde koeken.
1. Verwarm de oven voor op 160 graden, haal de bakplaat uit de oven en leg een vel bakpapier erop.
2. Weeg de ingrediënten af, snij de boter in kleine blokjes en rasp de schil van de citroen.
3. Meng in een kom de bloem, basterdsuiker, zout en speculaaskruiden goed door elkaar.
4. Snijd de boter in kleine blokjes en voeg deze aan het mengsel toe.
5. Kneed de boter met de bloem, basterdsuiker, zout en speculaaskruiden tot een gelijkmatig deeg. Dit kan met een mixer maar ook met je handen. Als het nog wat te droog is, kan je een klein beetje water toevoegen.
6. Meng in een ander bakje, 1 ei met de citroenrasp én de amandelspijs tot een smeuïg geheel.
7. Bestuif het werkblad én de deegroller met bloem en rol het deeg hier op uit tot een dikte van ongeveer 0,5 centimeter. Je kan er ook voor kiezen om een gedeelte van het deeg uit te rollen. Dit hangt er vanaf hoe groot je werkblad is. Elke keer bij uitrollen moet je je werkblad voorzien van bloem, anders gaat het vastplakken.
8. Steek met een uitsteker koekjes uit en leg deze op de bakplaat, totdat de bakplaat vol is.
9. Plaats op elk uitgestoken koekje in het midden, een theelepeltje amandelspijsmengsel.
10. Steek daarna uit het deeg wat je over hebt nog meer koekjes. Plaats deze dan bovenop de koekjes met amandelspijs die al op de bakplaat liggen. Net zoveel totdat alle koekjes een “dekseltje” hebben.
Het kan zijn dat je meer deeg overhoudt, dan er op de bakplaat past. Bij mij past ook niet alles in 1x er in en bakken we ze daarom in 2x keer.
11. Druk zachtjes met een vork de randjes tegen elkaar aan, dit doe je aan de zijkant.
12. Klop een ei los in een bakje en bestrijk de koeken met een geklopt eitje, het handigste is om dit te doen met een kwastje.
13. Als je kiest voor amandelen, druk deze dan in de koek en besmeer deze ook met ei.
14. Schuif de bakplaat in de oven en laat ze ongeveer 30 à 35 minuten gaar en mooi lichtbruin bakken. De baktijd is afhankelijk van je oven!
15. Haal ze uit de oven, laat ze even afkoelen en daarna lekker smukkelen!
Het originele recept komt van Laura’s Bakery, verder heb ik wat suggesties uit andere recepten mee gepakt.
Meer bak ideeën.
Op mijn website heb ik nog meer recepten staan zoals wortelcake, kniepertjes, zuurkoolcake, poffert, milkshake zonder toegevoegde suikers en wentelteefjes.