Mediagebruik bij ons thuis.

Mediagebruik bij ons thuis.

12 april 2018 0 Door Jeanet

Deze week zijn de Media Ukkie dagen. De hele week is er aandacht voor het mediagebruik van dreumesen, peuters en kleuters. In deze blog vertel ik je meer over de Media Ukkie dagen en over hoe we media in ons huis gebruiken.

De Media Ukkie dagen. 
De Media Ukkie Dagen vinden plaats van vrijdag 6 tot en met vrijdag 13 april. Een week volle aandacht voor het mediagebruik van dreumesen, peuters en kleuters. Mediawijzer.net wil samen met haar netwerkpartners, ouders en (professionele) opvoeders bewustmaken hoe belangrijk het is om bewust om te gaan met de mediaopvoeding van jonge kinderen en hoe je dat kunt aanpakken. Tegenwoordig weten de jonge kinderen hun weg in de digitale wereld razendsnel te vinden. Dreumesen, peuters en kleuters weten gemakkelijk de tablet of telefoon te bedienen en hebben gemakkelijk hun favoriete filmpje en app gevonden.
Maar, mediavaardig maakt nog niet mediawijs. Dit jaar staan de Media Ukkie Dagen 2018 in het teken van mediawijsheid van jonge kinderen met het thema: ‘Dreumesen, peuters en kleuters mediawijs?’.

Hoe gebruiken we media in ons huis.
Vorig jaar schreef ik er ook al wat over op mijn Facebookpagina.
Tegenwoordig weet Jarne prima hoe de tablet werkt en welke filmpjes hij wil zien. Ook de tv en de dvd speler weet hij al aan en uit te zetten.
Zelf gebruik ik de telefoon ook regelmatig om appjes te versturen, dingen op diverse websites op te zoeken, blogs van anderen te lezen, maar ook voor diverse apps waaronder Instagram en Facebook te bekijken.

Niet de gehele dag
We proberen het schermgebruik wel binnen de perken te houden. En hoeveel hij kijkt is verschillend per dag.
Jarne mag vaak in de ochtend even rustig wakker worden met een filmpje, na het middageten vaak even rustig zitten met een filmpje en voor én na het avondeten ook nog even een filmpje. 4 momenten dus dat hij even mag kijken, en de ene dag zijn dit er wat meer en de andere dag wat minder. Ook de lengte van hoe lang hij kijkt is verschillend.
De hoeveelheid is verschillend per dag, omdat geen een dag nou eenmaal hetzelfde is. De ene dag is het net wat mooier weer en zijn we meer buiten, of zijn we wat meer op pad, of is Jarne net wat gezelliger, of ben ik net wat gezelliger, of ben ik thuis aan het werk, of is Jarne bij de opvang of is er een andere reden waarom er meer of minder gekeken wordt.
Vaak merk ik wel dat het echt even een rust momentje voor hem is, meer rust die hij vind door samen even een boekje te lezen.. Maar ja wat is goed er is nog genoeg tijd voor hem dat hij lekker kan spelen, en na een rust momentje speelt hij toch echt een stuk lekkerder.

Wat kijkt Jarne.
Op de tablet kijkt Jarne diverse filmpjes via Kindertube of Youtube (ja ik weet dat die heel slecht is voor kinderen, maar echt duidelijk meest favoriet). Jarne weet al hoe hij weer een ander filmpje te voorschijn krijgt en kijkt geen een filmpje uit. Het liefst kijkt hij filmpjes met tractors, Lotte en Max, Juf Roos, maar ook engelse filmpjes met hele irritante liedjes.
Apps waarbij hij dingen moet doen, heeft hij nog niet het geduld voor.
De favoriete dvd’s van Jarne zijn Lotte & Max, Tractor Tom, Thomas de trein, Bassie en Adriaan liedjes uit Grootmoeders tijd, Nijntje en Bumba.

Leerzaam.
Ik merk vooral van de Lotte en Max dvd’s dat Jarne er veel van leert. Diverse gebaren die hij kent en gebruikt, door het kijken van de dvd’s. Maar ook van de andere dvd’s en filmpjes op de tablet pikt hij leerzame dingen van op.

Mijn mediagebruik.
Mijn telefoon gebruik ik voor het meeste mediagebruik, appjes beantwoorden, maar ook Instagram en Facebook bekijken.
“Vroeger” was je telefoon een ding waar je alleen maar mee kon bellen en eigenlijk niet heel belangrijk en was een boek lezen heel normaal. Tegenwoordig is de telefoon een van de belangrijkste dingen en wordt er volgens mij meer/eerder dingen via internet gelezen dan via een boek.
Zelf probeer ik ook alleen op de momenten dat Jarne een filmpje kijkt, ik ook mijn telefoon of laptop mag gebruiken, of als Jarne slaapt. Maar als Jarne lekker aan het spelen is, wil het ook nog wel eens zo zijn dat ik toch me telefoon pak of even achter de laptop ga zitten werken aan een blog of de mail check.

Wat zou ik graag veranderen.
Minder schermtijd zou ik wel willen, maar er zijn meer dingen die moeten gebeuren in het huis. En al zal ik al die dingen laten liggen en alle tijd aan Jarne besteden, dan nog zou hij op bepaalde momenten liever dat filmpje willen dan ik. Er zijn ook genoeg dagen dat we soms helemaal geen filmpjes gebruiken en hij er dan zelf aan om vraagt. En eerlijk is eerlijk soms heb ik ook gewoon even een momentje voor mezelf nodig, en dan is zo’n schermpje toch ook wel een ideale uitkomst.
Wel zou ik het fijner vinden als hij de apps waar hij meer mee leert ook leuk gaat vinden, zodat hij minder van die “rare” filmpjes ziet. Maar wellicht komt dat nog.
En zelf zou ik ook wel minder me telefoon willen gebruiken, al gaat dat de laatste tijd al steeds beter.

Wil je meer weten of tips over het mediagebruik van je kind, kijk dan op de site van Media Ukkies.

Welk app is bij jullie favoriet?