Moederdag

Moederdag

13 mei 2018 0 Door Jeanet

Vandaag is het moederdag. Een dag waarbij alle moeders in het zonnetje worden gezet. Een dag van blijdschap en dankbaarheid, maar helaas ook van verdriet en gemis. 

Knutsels voor moeder.
Op diverse kinderdagverblijven, scholen en andere plekken zijn diverse knutsels gemaakt. Knutsels die vandaag mogen worden gegeven met een eventueel lekker ontbijtje en wie weet nog een ander cadeautje. Een dag waar alle mama’s even extra worden verwend. Wel vind ik moederdag (en vaderdag) iets wat voor jonge kinderen is, waarbij er iets zelfgemaakts aan de moeder (en soms oma) wordt gegeven.

Commercieële feestdag, liever herinneringen dan cadeaus.
Eigenlijk vind ik moederdag, net als vaderdag en valentijnsdag, een commerciële feestdag. En dit is ook wel zo met verjaardagen, waarbij je cadeaus heen en weer geeft. Spontaan iets krijgen vind ik namelijk veel leuker omdat het moet vanwege een feestdag. Maar eigenlijk is gewoon bij elkaar op bezoek of samen wat leuks doen, even tijd voor elkaar, samen gezellig samen zijn en herinneringen maken nog veel leuker.
Toch gebeurd het spontane weinig en vooral voor kinderen is dat nog lastig. Bij een feestdag zoals moederdag, vaderdag of een verjaardag hoort toch volgens kinderen een cadeau. Wij als volwassenen zijn daarin een groot voorbeeld, als wij dat blijven doen op deze manier, dan zal dat bij de kinderen ook niet veranderen. Ik probeer dit daarom ook wel te doen bij/met mijn zoontje, maar er zijn meer mensen in de maatschappij en omgeving.
En het krijgen van dingen is leuk, maar veel leuker is om samen leuke dingen te doen en herinneringen te maken. Je kan wel het allerduurste cadeau kopen, maar liefde, gezelligheid en aandacht voor elkaar is vind ik  veel meer waard. Ik heb liever een hoofd vol herinneringen dan een huis vol met spullen.Al is een cadeautje krijgen ook wel leuk hoor! Het is niet zo dat ik niet blij wordt van de reep Tony, bos bloemen, een avondje uit of envelop met geld 😉

Cadeau wat op kan, of gebruikt kan worden.
Aangezien ik aan het minimaliseren ben én het proces van het cadeau belangrijker vind dan het resultaat, probeer ik te zorgen voor een cadeau wat op kan of gebruikt kan worden. Een aantal voorbeelden hiervan zijn een gekleurde bloempot/vaas met bloemen, thee, chocolade, tijdschrift of gewoon samen nieuwe herinneringen maken door een uitstapje te maken.

Het moederschap.
Moederdag is toch ook een dag waarbij ik nog meer bewuster stil sta dan andere dagen bij het moederschap.
Moeder worden was voor mij niet vanzelfsprekend en het moeder worden was een zwaar en emotioneel traject.
Het moederschap heeft mijn leven veranderd als persoon. Ik ben gaan verdiepen en interesseren in o.a. het natuurlijk ouderschap, waardoor ik op een andere manier ben gaan denken, kijken en handelen dan voordat ik moeder was.
Het moederschap heeft me mooie, liefdevolle en gelukkige momenten gegeven. Maar ook zeker moeilijke en verdrietige momenten gebracht. Het moederschap vind ik soms best pittig en valt me soms zwaarder dan ik van te voren had verwacht. De verantwoordelijkheid én zorg die je 24 uur per dag hebt. De vrije tijd die je had ben je kwijt of moet je in elk geval meer plannen.
Het moederschap is niet voor te stellen als je geen moeder bent. Niemand kan je vertellen hoe het is om moeder te zijn, want elk vrouw is weer een andere moeder en elke moeder doet het moederschap op een andere manier.
Hoe moeilijk, zwaar en druk het soms ook is ik ben enorm dankbaar dat ik moeder mág zijn van ons zoontje, dat ik hem mag opvoeden en mag zien opgroeien. Vol dankbaarheid en bewondering bekijk ik hoe ons kleine mannetje verandert in een grote stoere jongen. Hoe hij de dingen ziet, ervaart en ontdekt en leer ik van hem.

Niet voor iedereen is moederdag een fijne dag.
Moederdag is ook een dag wat voor velen mensen voor verdriet en gemis zou zorgen. Verdriet om diverse redenen. Mensen die hun moeder moeten missen omdat ze geen moeder meer hebben vanwege overlijden, of omdat ze geen contact meer hebben met hun moeder om diverse redenen. Maar er zijn ook vrouwen die vandaag verdriet hebben omdat ze graag moeder hadden willen zijn maar waarbij het (nog) niet is gelukt omdat ze niet zwanger kunnen worden, omdat ze niet de juiste partner hebben, omdat ze (nog) geen partner hebben of om een andere reden niet zwanger kunnen zijn. En er zijn zullen ook vrouwen zijn die verdriet zullen hebben vanwege het gemis van hun kindje die ze zijn verloren.

Maak mooie herinneringen, want de herinneringen zijn de dingen die bij blijven en nooit weg zullen worden gegooid.

Welke herinnering heb jij aan je moeder? En als je zelf moeder bent, heb je vandaag wat moois gekregen van je kind(eren)?