Recept: Wortelcake

Recept: Wortelcake

29 maart 2020 0 Door Jeanet

De wortelcake van de Albert Heijn was namelijk mijn favoriet, maar nou niet bepaald gezond. Daarom ging op zoek naar een gezonder alternatief. De afgelopen maand heb ik diverse keren deze heerlijke wortelcake gemaakt. Diverse keren is mij het recept gevraagd en heb ik het ook gedeeld. Maar aangezien ik er ook een eigen draai aan heb gegeven, dacht ik ik schrijf het even voor jullie op in een blog zodat het gemakkelijk terug te vinden is op mijn website. Een heerlijke cake wat je kan eten als tussendoortje, maar ook als ontbijt.

Eigen draai aan het recept.
Het originele recept komt van Puur Suzanne. Maar ik heb er mijn eigen draai aangegeven. Inmiddels heb ik het recept al meerdere keren gemaakt. Een heerlijke cake, wat een stuk gezonder is dan de reep chocola opeten.

De rozijnen heb ik weggelaten, simpelweg omdat ik te lui was om ze te laten weken. De wortels maakten mijn keukenmachine stuk, waardoor ik ze al een keer in kleine stukjes heb gesneden. Dit was een prima optie, mocht je dus geen goeie keukenmachine hebben snij dan de wortels in kleine blokjes. Een andere keer had ik de dadels niet in huis, toen deze weggelaten je miste wel iets van zoetheid, maar de cake was nog prima te eten.  Zo zie je maar dat je een recept op diverse manieren kan maken. In deze blog beschrijf ik je daarom het recept en hoe ik het heb gemaakt.

Ingrediënten.
– 250 gram wortelen
120 gram dadels (optioneel je kan ze eventueel weg laten).
– 50 gram amandelen (ik deed dit een wat op de gok).
– 75 gram walnoten in kleine stukjes (ik deed dit op de gok).
– 150 gram havermout.
– 2 of 3 bananen (hangt van de grote en rijpheid van de bananen af).
– 2 eieren
– theelepel baking soda
– theelepel citroen sap
– 3 theelepels koekkruiden
– 1 theelepel kaneel

Benodigdheden:
– Beslagkom, om de ingrediënten in te mengen.
Keukenmachine die goed kan hakken, heb je die niet dan kan je beter de wortels in stukjes snijden.
– Mes, om de wortel te snijden.
– Weegschaal, om de ingrediënten te wegen.
– Blender of staafmixer om de banaan te pureren.
– Lepel, om de ingrediënten met elkaar te mixen.
– Theelepel, voor de kruiden en bakin soda.
– Spatel, om het deeg te verdelen in het cakeblik.
– 2 vellen bakpapier, om de cake in te bakken en tussendoor om te draaien.
– Cakeblik, om de cake in te bakken.
– Oven, om de cake in te bakken.
– Ovenhandschoenen, om de cakeblik uit de oven te kunnen halen.

Hoe maak je de wortelcake?
Het lijkt een heel lang recept maar ik heb alles stap voor stap beschreven.
1. Lees het volledige recept.
2. Koop alle ingrediënten en benodigdheden die je nog niet in huis hebt.
3. Weeg alle ingrediënten af en leg de benodigdheden klaar op de keuken of tafel waar je de cake gaat maken.
4. Verwarm de oven voor op 180 graden.

5. Hak de wortels in stukjes met de keukenmachine. Heb je geen keukenmachine, snij dan de wortel in kleine stukjes.
6. Doe de wortels in de beslagkom of de keukenmachine*.
7. Doe het kaneel bij de wortels en roer* dit goed door elkaar. Zorg dat het kaneel over alle wortelen verdeeld is.
8. Snij de dadels in stukjes met de keukenmachine of met een mes. Doe de dadels daarna bij de wortels in de beslagkom of keukenmachine*.  Deze stap kan je eventueel ook weg laten.
9. Pureer de bananen in de blender of met de staafmixer. Doe de gepureerde bananen bij de wortels. En roer* het goed door elkaar.
10. Voeg het havermout bij het beslag en roer* het weer goed door elkaar.
11. Voeg de eieren toe aan het beslag en roer* het goed door het beslag.
12. Voeg de koekkruiden toe aan het beslag en roer* het goed door het beslag.
13. Voeg de baking soda én het citroensap toe bij het beslag.
14. Roer* alles nog een keer goed door elkaar, zorg dat alles goed met elkaar is gemengd.
15. Doe een velletje bakpapier in het cakeblik.
16. Schep en verdeel 1/3 van het beslag in het cakeblik, zorg dat overal ongeveer evenveel beslag zit. Het gladstrijken en goed verdelen deed ik met de spatel.
17. Verdeel de amandelen over het beslag in de cakeblik.
18. Schep en verdeel 1/3 van het beslag in het cakeblik bovenop de amandelen.
19. Verdeel de walnoten over het beslag in de cakeblik.
20. Schep het resterende beslag in de cakeblik.
21. Zet de cakeblik in de oven voor 30 minuten. De cakeblik is heet, dus trek ovenhandschoenen aan.

22. Haal na 30 minuten de cakeblik uit de oven.
23. Til de cake mét bakpapier uit het cakeblik en leg deze op het aanrecht of een vlakke snijplank. Niet op de kop, maar zoals het ook in het cakeblik zat.
24. Doe een nieuw velletje bakpapier in de cakeblik.
25. Doe de cakeblik op de kop over de wortelcake. Hierdoor komt de bovenkant dus onderin de cakeblik.
26. Haal het eerder gebruikte bakpapier van de cake af.
27. Zet de wortelcake opnieuw in de oven voor 30 minuten. **

28. Laat de wortelcake goed afkoelen, de cake is namelijk lekkerder (vind ik) als de cake helemaal is afgekoeld.
29. Geniet ervan! Je kan eventueel de wortelcake invriezen, snij dan wortelcake dan alvast wel in plakjes. Je kan dan per keer het aantal plakken wat je nodig hebt, er uit halen en op deze manier langer van de cake smullen.

* Het door elkaar roeren, zou je ook kunnen doen door een goede keukenmachine. Ik roerde het steeds door elkaar in de beslagkom met een lepel.
**Door de wortelcake halverwege om te keren heb ik het idee dat de wortelcake beter gaar maakt. Maar dit kan natuurlijk ook een eigen bedacht fabeltje zijn.

Meer bak ideeën. 
Op mijn website heb ik nog meer recepten staan zoals kniepertjes, zuurkoolcake, poffert, milkshake zonder toegevoegde suikers en wentelteefjes.